Вівторок, 19.03.2024, 10:47:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 1 » Храмовий передзвін лікує
11:26:40
Храмовий передзвін лікує
Церковні дзвони відганяють злих духів, очищають фізичний і духовний простір, сприяють довголіттю тих, хто чує храмове дзвоніння. На жаль, сьогодні це вміння подекуди втрачено, тож нечасто чуємо справжній церковний передзвін. Учений-кампанолог Богдан Кіндратюк своїми працями доводить, що музика дзвонів лікує.
Недавно в Івано-Франківську побачили світ два видання —  «Дзвони та дзвоніння в народній творчості» і «Дзвони та дзвоніння у творах українських письменників». Їх автор — доцент ПНУ ім. В. Стефаника Богдан Кіндратюк уже давно вивчає історію дзвонів Станиславова—Івано-Франкіська, літописні джерела історії дзвонів на наших теренах, їхній виховний та оздоровчий вплив. Сьогодні при університеті створено Центр вивчення дзвонарства, і очолив його Богдан Кіндратюк.
Який вплив дзвоніння на духовне життя і довголіття людини?  Мелодія дзвонів вселяє у наші душі мир і спокій, підносить дух таѕ лікує, переконує Б. Кіндратюк. Уже кілька років він вивчає історію дзвонів та досліджує лікувальний ефект від їхньої музики.
«Я давно цікавлюся історією української музики, — розповідає автор книжок. — Збираючи матеріали до книги про музику Галицько-Волинського князівства, з’ясував, що головну роль у розвитку звукового мистецтва тієї епохи відігравала Церква, невід’ємною частиною якої було дзвонарство. Воно й вплинуло на подальший розвій музики на наших теренах. Коли книжка вийшла, поважні професори зі Львова та Перемишля, так би мовити, благословили мене на дальшу роботу в цьому напрямі. А вже коли дослідник заглиблюється у свою тему, то, звісно, вивчає її зусібіч.
Отож, щоразу буваючи у різних місцевостях, слухаючи розповіді селян, священиків, ченців, я зрозумів, що у звуках дзвона є щось особливе. Недарма ж його називають голосом Божим. Та й у наших давніх легендах і переказах зафіксовано, що церковний дзвін може і нечисту силу проганяти, і своїм чистим та могутнім звуком душу й тіло лікувати».
Особливо цікавими є дослідження Кіндратюка про народні вірування, пов’язані з використанням дзвонів, та наведені автором фольклорні взірці. Скажімо, приказка про ледачу дівчину звучить так: «Будеш ти ще від великого дзвона посторонком бита», що означає — бита шнуром від великого дзвона. 
Б. Кіндратюк пише, що Іван Франко наводив такий звичай, котрий побутував у Дрогобичі: дівчину, яка привела нешлюбну дитину, саме в такий спосіб виховували біля церкви, у неділю шмагаючи її вимоченим три дні у соляній воді шнурком від церковного дзвона.
Розповідає автор і про більш людяний звичай, пов’язаний із дзвонами і дзвоніннями в Україні: людину, котра втратила голос, поїли водою із дзвона.
Леся ТУГАЙ, "Галичина"

Переглядів: 614 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024