Вівторок, 19.03.2024, 05:50:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 27
22 листопада в Коломийському ліцеї по вул. М. Дра­гоманова стараннями викладачів та учнів була проведена науково-практична конференція з ушанування пам’яті вченого, доктора наук Михайла Петровича Драгоманова. На конференції було виголошено декілька доповідей, які мали на меті висвітлити життя і творчість великого вченого. Думки доповідачів і гостей конференції розділилися. Постало питання: що переважає в професора Драгоманова – користь для української історії, а чи шкода, якої він завдав. Прозвучали думки вчених, політиків тих часів, в першу чергу М. Грушевського та І. Франка. Було наголошено про зміни у поглядах на вчення Драгоманова від раннього Франка до пізніших його поглядів.
Суперечливі думки доповідачів і гостей конференції повинні дати поштовх слухачам ознайомитися як з творчістю Драгоманова, так і з думками про його творчість, насамперед у пуб ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2011

Перша письмова згадка про село датується 1409 роком. З 1972 року Підгірки — мікрорайон Калуша. Це село, а згодом — мікрорайон, дуже сильно вплинуло на розвиток Калуша. Тут жили і працювали відомі люди: брат Івана Франка Онуфрій, священик та письменник Антін Любич Могильницький, художник Григорій Смольський. Існує легенда, що дуб, який знаходився біля автобусної зупинки на вулиці Івано-Франківській, посадив Богдан Хмельницький. Упродовж історії у Підгірках діяла значна кількість політичних та культурних організацій.

Вулиця А. Могильницького
Вулиця названа на честь вихідця з Підгірок, українського письменника, поета, священика, будителя Галицької України, соратника Маркіяна Шашкевича — Антіна Любич Могил ... Читати далі »
Переглядів: 806 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2011

Потреба у завіренні важливих юридичних актів з'явилася ще у Стародавньому Вавилоні. Тоді нотаріальні функції виконували писарі, які записували різноманітні юридичні договори на громіздких глиняних дошках, які потім привозили на збереження у храми. А вже сам термін «нотаріус», що в перекладі означає «писар», «секретар», ми успадкували з Стародавнього Риму.
В Україні у часи Київської Русі при загальній масі усних договорів дяки та піддячі все ж писали грамоти, видавали копії документів та нотаріально завіряли відомості з нерухомості.
Нотаріальні функції на західноукраїнських землях майже до кінця ХІХ століття виконували канцелярії судів, які вели так звані актові книги. Вписані писарем суду (якого часто називали нотаріус) в актові книги документи набували юридичної сили й у разі виникнення в подальшому ... Читати далі »
Переглядів: 531 | Долучив: Dnister | Дата: 26.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024