Вівторок, 19.03.2024, 07:46:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 1 » "Ваші хоробрі серця з міцного булату викувані"
15:46:50
"Ваші хоробрі серця з міцного булату викувані"
Згідно до проекту Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 860-річчя з дня народження новгород-сіверського князя Ігоря Святославича, головного героя давньоруської поеми «Слово о полку Ігоревім» в загальному читальному залі обласної бібліотеки діє книжково-ілюстративна виставка-диптих «Слово о полку Ігоревім»: «Ваші хоробрі серця з міцного булату викувані, а в одвазі загартовані».
Ігор Святославич (02. 04. 1151 – 29. 12. 1202, м. Чернігів) – державний і військовий діяч, князь путивльський (1161-1164), новгород-сіверський (1180 -1198) і чернігівський (1198 - 1202).
Другий син чернігівського князя Святослава Ольговича, Ігор Святославич у 1169 р. взяв участь у поході Андрія Боголюбського на Київ. У 1171 р. розбив орди половецьких ханів Кончака і Кобяка під Переяславом. Після смерті брата Олега, з 1180 р. княжив у Новгороді-Сіверському. Брав участь у міжусобній боротьбі за великокнязівський престол. У 1181 р. разом із половцями воював проти князя Рюрика Ростиславича, був розбитий і в одній ладді з Кончаком урятувався втечею Дніпром.
У 1183 р. здійснив вдалий похід проти половців. У 1185 р. організував спільно з братом (князем курським і  трубчевським) Всеволодом, путивльським князем Володимиром і своїм небожем рильським князем Святославом Ольговичем новий похід проти половців. Княжі дружини зазнали поразки від орди половецьких ханів Гзи (Гзака) і Кончака на річці Каялі, а сам Ігор Святославич потрапив у полон, з якого потім зумів утекти.
Однією з найбільших заслуг Ігоря Святославича стала угода 1190 р., скріплена шлюбом його дочки з найстаршим з онуків великого князя київського Святослава Всеволодовича – Давидом Ольговичем. Цією угодою було зупинено конфронтацію між старшою (Всеволодичами) та молодшою (Святославичами) гілками роду Ольговичів і збережено єдність Чернігівської землі. У 1191 р. знову здійснив похід на половців, досягши при цьому часткового успіху. По смерті у 1198 р. брата з перших, чернігівського князя Ярослава Всеволодовича,  вокняжився в Чернігові.
Похід Ігоря Святославича на половців послужив сюжетною основою давньоруської героїчної поеми «Слово о полку Ігоревім».
Тож запрошуємо всіх бажаючих до перегляду книжково-ілюстративної виставки-диптиху ««Слово о полку Ігоревім»: «Ваші хоробрі серця з міцного булату викувані, а в одвазі загартовані»», де ви зможете ознайомитись як з самою поемою «Слово о полку Ігоревім», так і з матеріалами про новгород-сіверського князя Ігоря Святославича. 
Чекаємо на зустріч з  вами.

Переглядів: 854 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024