Вівторок, 19.03.2024, 12:20:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 1 » 21 рік тому постала могила Січовим стрільцям у Підгірках. Як усе було
15:43:49
21 рік тому постала могила Січовим стрільцям у Підгірках. Як усе було
1 листопада 1918 року відбулося українське національно-визвольне повстання у Львові, внаслідок якого була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). І саме на честь цієї листопадової події, в 1990 році постала у Калуші символічна могила Січовім Стрільцям. Минув уже 21 рік з того часу. На цьому святому місці щорічно відбуваються урочистості з нагоди Дня Незалежності України, моляться за душі убієнних на Великодні та Зелені свята, вшановують героїв Крут і воїнів УПА.
Ідея увіковічнити їх пам’ять, а також навіки закарбувати імена наших земляків, що боролися за незалежну Україну, народилася серед односельчан. Вибирали місце, яке б найкраще підійшло для цього пам’ятного знаку Ярослав Андибур та Богдан Федорко. Разом з головою Підгорецького осередку Народного Руху України Богданом Мазуром, радилися, як має виглядати могила, їздили дивитися на уже споруджену могилу в Крилосі. Все село брало активну участь в спорудженні могили: були створені вуличні комітети, їх голови збирали гроші. Касиром була Іванна Долинська, секретар Руху. Пані Іванна та її чоловік Антон Долинський, протягом п’яти місяців день у день були тут під час спорудження. По 8 добровольців з числа підгорецьких рухівців щодня возили ґрунт з кар’єру біля села Студінка. Директор автобази Володимир Федорович Касич сприяв, щоб машини були завжди "на ходу”. Бульдозерист Ярослав Козак від зорі до зорі розрівнював і укладав ґрунт. За всім цим пильно стежив міський голова Роман Сушко, який підтримав ідею підгірчан, щодо спорудження могили. Було прийняте рішення, що це буде загальноміська символічна могила Січовим Стрільцям. Проект розробив архітектор Петро Макогін.
Активними учасниками спорудження були також Василь Гнатович Мельник, Василь Якимович Дзундза, Олекса Шекета, Іван Медзин, Григорій Загон, Михайло Баволяк, Володимир Капець (Чорний), Іван Лазар, Ганна Боцян, Ігор Петрів, Іванна Дук’янівна Мельник, Петро Бойко, Михайло Балван, Ольга Франко та багато інших односельчан, які виконували зварювальні роботи, носили носилками розчин, проводили світло, встановлювали загорожу і вхідну арку, обкладали могилу землею з травою, малювали, збирали фотографії та біографічні дані тих, чиї імена розміщені на плитах. Працювало ціле село - від великого до малого. Благословляв справу отець - парох Підгорецької греко-католицької церкви Стрітеня Господнього, допомагали і дяк, і церковне братства, вчителі та учні місцевої школи, депутати міської ради, члени Підгорецького осередку Народного Руху України. Багато промислових підприємств міста надали допомогу у виготовленні тризуба, хреста, огорожі, вхідної арки, пам’ятної плити, та багате інших необхідних будівельних матеріалів. Зелене господарство провело благоустрій території.
Сьогодні, в день 21-ої річниці спорудження символічної могили Січовим Стрільцям у Підгірках, складаємо глибоку пошану і вдячність всім, хто спричинився до цієї роботи, хто вкладав частинку своєї душі, аби не стерлася пам’ять про Героїв. Вірю, що нові покоління українців, наші діти і внуки, будуть достойними нащадками своїх дідів і прадідів. І нехай будуть пророчими слова, які викарбувані на гранітному камені тут перед могилою: "Ніякі злі ворожі сили не зітруть пам’ять українського народу про синів і дочок, які відділи своє життя у боротьбі за вільну незалежну самостійну Українську державу”.
Слава Україні!
Леся КИРИЛОВИЧ, 
депутат Калуської міської ради 
по окрузі ж/м Підгірок, 
член Проводу Калуської міської організації НРУ

Переглядів: 598 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024