Вівторок, 19.03.2024, 04:21:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 18 » Біля Палацу Потоцьких відкопали підземний хід
10:44:28
Біля Палацу Потоцьких відкопали підземний хід
Минулої суботи під стінами Палацу Потоцьких почались археологічні розкопки. Роботи, в рамках відзначення 350-річчя Івано-Франківська, проводить дочірнє підприємство «Культурна спадщина Прикарпаття» інституту археології НАНУ. У розкопках беруть участь і активісти історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто». Вже першого дня дослідники розкопали підземний хід.
«При обстеженні валу, що йде паралельно вулиці Дністровській, ми помітили просідання ґрунту, вирішили копати саме тут і не помилились, – розповідає Василь Романець, директор ДП «Культурна спадщина Прикарпаття» і керівник експедиції. – Знайшли підземний коридор з бочкоподібним склепінням шириною 2,15 та висотою до 2 м. Він розташований перпендикулярно стіні шпиталю та завершується завалом. Аби знайти його продовження, розпочали новий шурф прямо під стіною колишнього палацу. Якісь висновки робити зарано, але вже можу припустити, що це кінець XVII століття».
«Я вважаю, що біля підніжжя рову колись була укріплена нижня тераса як додаткова лінія оборони, – каже історик Зеновій Федунків, який теж працює на розкопках. – Цей хід слугував для сполучення із замком. На жаль, він зберігся не повністю, а підлога щільно засипана будівельним сміттям. Обвалилося там, де проходить пішохідна доріжка. Таке враження, що колись там провалилось авто. Було б добре пробитися далі та дослідити, куди веде цей коридор».
Як каже Василь Романець, міська влада обіцяла допомогти із фінансуванням досліджень. Може ми стоїмо на порозі якоїсь археологічної сенсації? В будь-якому разі, головне – не наслідувати минулорічний приклад, коли розкопки біля пасажу Гартенбергів спочатку перетворили на громадський туалет, а потім взагалі засипали до кращих часів.
 ІВАН БОНДАРЕВ, "Репортер"

Переглядів: 545 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024