Вівторок, 19.03.2024, 11:40:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 12 » Друге життя «білого слона». Україна та Польща беруться спільно відновити обсерваторію на Піп-Івані
02:57:54
Друге життя «білого слона». Україна та Польща беруться спільно відновити обсерваторію на Піп-Івані
Вже понад 70 років на висоті 2 028 метрів над рівнем моря, на вершині гори Піп-Іван пустує та поволі руйнується колишня астрономічна обсерваторія. Її будували за часів Польщі  протягом 1937—1938 років, а функціонувала вона за призначенням лише рік. І тепер об’єктові обіцяють відродження та відновлення в рамках співпраці Варшавського та Прикарпатського університетів.
У народі споруду обсерваторії вже давно охрестили «білий слон», адже взимку, коли її стіни вкриті шаром снігу та льоду, вона нагадує цю тварину. Нарешті появилася надія, що руйнуванню обсерваторії буде покладено край. Як переконують у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника такий невизначений стан пам’ятки триватиме уже недовго, адже вона перебуває на балансі університету, який має на неї серйозні наукові плани.
— Насамперед запланували відновити астрономічну обсерваторію, метеорологічну станцію, створити біологічний стаціонар з дослідження рослинності Карпатського регіону, стаціонар для археологічної експедиції, а також кемпінг для студентської молоді, — розповідає проректор з міжнародного співробітництва ПНУ ім. В. Стефаника Ігор ЦЕПЕНДА. — Ми хочемо створити дидактичну наукову базу, оскільки для підготовки студентів багатьох спеціальностей вона має неоціненне значення, адже розташована у найбільш цікавій частині Карпат. Треба зазначити, що метеорологічна станція буде другою за висотою після Альпійської метеостанції. і це буде велика користь для дослідників, котрі займаються кліматичними умовами в рамках Карпатського регіону, а також цієї частини Європи. Нині важливим є те, що цей проект увійшов до Дорожньої карти українсько-польських відносин на 2011—2012 роки, яку цього року підписали президенти України та Польщі. Надзвичайно вагомою є підтримка обласної влади, також отримуємо фінансову допомогу від європейських грантів. Насамперед уже профінансовано підготовку документації на консервацію об’єкту з фондів міністерства культури Республіки Польща. Попередня вартість консервації становить близько двох з половиною мільйонів гривень...
Законсервувати об’єкт планують максимум на два роки, ще три роки займе його відновлення. Тож у ПНУ наголошують, що унікальна наукова база на висоті понад дві тисячі метрів над рівнем моря почне функціонувати вже через п’ять років. Проект розрахований не лише для українських і польських студентів, а й для студентів Європейського союзу та країн пострадянського простору, він відкриє нові можливості для розвитку туризму.
Ще наприкінці 80-х років відомий український письменник-фантаст Олесь Бердник мав задум на цьому ж місці створити виховний центр для молоді, щоб на горі Піп-Iвані збиралися діти зі всієї України та «мріяли про мандрівки в далекі космічні світи». Можливо, саме тепер усе складеться, і «білий слон» дістане друге, набагато довше за попереднє життя.
Ольга МОНЧУК

Переглядів: 594 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024