Вівторок, 23.04.2024, 16:53:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 4 » Юні краєзнавці-екскурсоводи – на Всеукраїнській конференції-семінарі
18:32:25
Юні краєзнавці-екскурсоводи – на Всеукраїнській конференції-семінарі
Команда учнів Делятинського навчально-виховного комплексу удостоєна великої честі представляти Івано-Франківщину на Всеукраїнській конференції-семінарі юних краєзнавців-екскурсоводів у Центральному таборі туристського активу школярів України у с. Осій Іршавського району Закарпатської області (до речі, рідному селі народного артиста України Івана Поповича).
Учні виступали з доповіддю та мультимедійною презентацією про роботу музею «Люди і віхи» та презентацією Делятинського НВК, представили три номери художньої самодіяльності, брали активну участь у практичних заняттях на базі краєзнавчих музеїв с. Осій та м. Іршави, працювали над створенням проекту музею на базі Центрального табору туристського активу учнів України у с. Осій, ходили в одноденні походи в гори, купалися в термальних озерах, вражаючими стали й екскурсії в Іршаву, Берегово, Мукачево, Джублик. Багато довідалися про боротьбу Підкарпатської Руси проти поневолювачів, про відомих людей цього краю, життя і побут місцевого населення у різні історичні періоди. У музеях побачили цікаві речі минувшини, ексклюзивні історичні документи. Ми багато почерпнули з історії краю, співставили її з історією Гуцульщини та України. Діти спілкувалися з ровесниками із Донеччини, Київщини, Волині, Севастополя, Чернігова, Одеси, з багатьма із них підтримують зв’язки і сьогодні.
Передувала цій події трирічна співпраця учнів 8-Б класу з істориком, краєзнавцем, фольклористом, поетом Романом Киселюком, ініціатором та організатором історико-літературного музею «Люди і віхи» у приміщенні бази «Прут» м. Яремча, підпорядкованої Івано-Франківському обласному державному центру туризму та краєзнавства учнівської молоді. Музей концептуально має декілька напрямків. Це – історія самої Дитячої туристської бази «Прут» (т. зв. перша експозиція). Друга – присвячена видатним людям, які в різні часи перебували в цьому приміщенні. У третю, найціннішу, увійшли твори ужитково-прикладного мистецтва наших предків, художні виставки відомих художників як минулого, так і сьогодення. До четвертої – відібрано великі наукові досягнення у різних галузях науки й мистецтва, які прославили Делятинщину. Завершальною є фотоекспозиція старовинних «знимок» (світлин), поштових листівок минулого та сучасності. Учні Делятинського НВК всіляко сприяють не лише поширенню знань про Гуцульщину, але й здійснюють дослідницько-краєзнавчу та пошукову роботу. Збирають для музею фотоматеріали різних часів, декоративно-ужиткові речі, записують від старожилів Делятинщини легенди, перекази, пісні та ін.
Разом із поетом-краянином Романом Киселюком ось уже четвертий рік юні дослідники-краєзнавці мандрують стежками рідного гуцульського краю, слухають його захоплюючі розповіді про історію рідного краю, легенди, бувальщини, вслухаються в шум гірських потоків, милуються неповторною красою карпатських краєвидів, упиваються на повні груди п’янким гірським повітрям, вчаться в поета щирої синівської любові до краю. 1 жовтня ц. р. нам вдалося підкорити найбільшу вершину українських Карпат. Ми здійснили масове сходження на г. Говерлу, присвячене Дню працівників освіти та туризму, організоване Івано-Франківським обласним державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді.
Ми щиро вдячні директорові обласного державного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді Михайлові Косилу, заввідділу Олександрі Шатурмі, директорові Делятинського НВК Олегові Савчуку, а також нашому дорогому наставнику, поетові-краянину Романові Киселюку за сприяння та дієву допомогу у підготовці до Всеукраїнської конференції, організації та проведенні екскурсій і походів.
Світлана БОДНАРУК,
класний керівник 8-Б класу, 
учитель української мови та літератури 
Делятинського НВК

Переглядів: 553 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024