Вівторок, 19.03.2024, 08:42:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 4 » Ай да Пушкін!.. Бути чи ні бюсту поета у Калуші?
22:55:46
Ай да Пушкін!.. Бути чи ні бюсту поета у Калуші?
Два великі проекти, над якими зараз працює скульптор Ігор Семак, — пам’ятник Романові Шухевичу та бюст Олександра Пушкіна. Що стосується останнього, то перспектива його встановлення — досить невизначена. Відповідне рішення чекає розгляду на сесії Калуської міської ради. Тим часом, громадськість уже висловлює свою незгоду з установленням бюсту класику російської літератури.
Калуш уже наступного року може стати містом пам’ятників. І, хоча наразі «оживити» місто за допомогою металу, бронзи та каменю тільки заплановано, вже найближчим часом головні площі Калуша можуть прикрасити відразу кілька пам’ятників. Проте, головна проблема — зима і гроші, і суспільна дискусія про те, чи, взагалі, всі особистості, які можуть незабаром постати у монументальній формі, мають прикрашати наше місто.
«Нафтохіміки» читають класику
Встановлення бюсту Пушкіну — ініціатива керівництва ТОВ «Карпатнафтохім», яке взялося за реконструкцію площі на перетині вулиці Пушкіна та проспекту Лесі Українки  . Роботи із реконструкції площі розпочалися уже минулого тижня. Тоді ж на офіційному інтернет-сайті Калуської міської ради з’явився проект рішення «Про встановлення бюсту поетові Олександру Пушкіну та меморіального каменю у сквері на вул. Пушкіна у місті Калуші». У рішенні, зокрема, йдеться про надання дозволу з установлення бюсту та меморіального каменю з написом: «Дана площа  побудована до відзначення 20-річчя ВАТ «Лукойл» у сквері на вулиці Пушкіна в  Калуші». Клопотання надіслав генеральний директор ТОВ «Карпатнафтохім» Сергій Чмихалов.
Загалом, Сергій Чмихалов — відомий у місті симпатик Олександра Пушкіна. 2007 року, коли йшлося про перейменування вулиці Пушкіна у вулицю Мазепи, гендиректор ТОВ «Карпатнафтохім» не тільки усно виступав проти такого кроку, але і взявся за перо. Сергій Чмихалов — в інтерв’ю газеті «Репортер» від 5 липня 2007 року: «Я не розумію ситуації навколо перейменування в Калуші вулиці Пушкіна у вулицю Мазепи. Хочете перейменувати — ради Бога! Це ваше право. Не хочуть Пушкіна, хай буде Мазепа. Але коли кажуть, що «ми перейменовуємо вулицю Пушкіна через те, що поет нібито провинився перед Україною, бо в своїй поемі «Полтава» назвав Мазепу «підлим змієм», — це, як на мене, дурість. Я просто обурився, — це ж поет, художник, який не був політичним діячем. Його обвинувачувати? Це що, судилище поета? Давайте ще організуємо суд і скажемо, що він ворог українського народу. Оця дурість мене обурила. 
Я вперше за 7 років виступив публічно, написав статтю, в якій прямо сказав, що це — дурощі. Хтось хоче знову зробити на цьому політичний піар. А таким «піаром» вони для України роблять більше шкоди. Після статті я вперше зіткнувся з тим, що я йшов по вулицях міста і до мене підходили незнайомі люди і говорили: «Можна Вам потиснути руку? Я читав Вашу статтю, велике вам спасибі». Я не чекав такої реакції».
Відтак, вулиця Пушкіна залишилася не перейменованою, а тепер, можливо, назва закріпиться ще і бюстом російському поетові. Конкретна розмова зі скульптором Ігорем Семаком про розробку монументу наразі чекає розгляду комісії міської ради з питань гуманітарної роботи, соціального захисту населення та молодіжної політики, та, відповідно, рішення сесії, однак, попередні розмови про співпрацю — відбулися, і вже навіть готовий проект бюсту.
— Бюст заплановано виготовити, радше, у традиційній манері. Він має бути розташований на невеликій круглій колоні. Характер самого бюсту — поетичний. Він буде зображений, імовірно, у сорочці. У процесі роботи можна зробити певні романтичні акценти, наприклад, «вітер». Знизу колони буде зображений напівзгорнутий лист із написом «Олександр Пушкін». Розмір голови бюсту Олександра Пушкіна — 30-35 см. Бюст, швидше за все, буде розташований у частині площі, протилежній торговому центрові «Прометей», обернений обличчям до площі. Позаду бюсту буде дев’ятиповерхівка (будинок на вул. Пушкіна, 2. — Авт.), а навколо — невеликий сквер. Довкола пам’ятника заплановано облаштувати невеличку площу і відпочинкову зону,  — планує Ігор Семак. — Проте, наразі говорити про конкретне завдання — зарано, адже ще немає відповідного рішення Калуської міської ради про встановлення бюсту. Відтак, якщо буде досягнуто конкретної домовленості про виконання робіт, то моя частина роботи триватиме впродовж місяця. Зрештою, багато залежить від матеріалу, з якого буде виготовлений пам’ятник. Якщо він має постати у бронзі, то, звичайно, робота триватиме, приблизно, на два тижні довше. Якщо ж вирішать покривати пам’ятник міддю, то це подовжить роботу на 10 днів.
Ігор Семак запевнив, що це буде саме бюст а не фігура, про що точиться багато розмов. Ідея встановлення бюсту уже здійняла у місті суспільну дискусію, і навіть нажила противників.

ОПИТУВАННЯ
Яка Ваша позиція щодо встановлення бюсту О.Пушкіна у Калуші?
Оксана Табачук, заступник міського голови, депутат обласної ради (Українська партія): 
— Питання — двояке. Особисто я — не проти встановлення бюсту. Олександр Пушкін — класик російської, а, відтак, — і світової літератури. Тим паче, що наразі йдеться про благоустрій ділянки вулиці, яка віддавна носить ім’я Пушкіна. Тому такий бюст саме там би пасував.
З іншого боку, я чула і чимало протестних настроїв. Лунають думки проти, при чому, питання часто намагаються політизувати, з’являються позиції окремих політичних партій.
Тому я переконана, що перед тим, як робити рішучі кроки з установлення бюсту, треба спитатися думки громади. Варто винести дане питання на громадське обговорення. А, головне, варто пояснити людям, що на цьому питанні не варто зациклюватися, розпалювати конфлікт, а також — політизувати.

Віктор Павлів, голова Калуського осередку Міжнародної федерації бойового гопака:
— Моя позиція стосовно цього приводу — негативна. Я, безперечно, розумію, що Олександр Пушкін — класик російської літератури. Однак, чи доклався він до Калуша — сумнівно. Виникає питання: чому на вулиці Пушкіна, яка багато років так називалася, раніше не постало витання про встановлення бюсту чи пам’ятника. Думаю, у тому, що питання  зрушили з місця саме зараз, можна вгледіти навіть передвиборчу технологію. Вважаю, що на цьому місті краще було б поставити пам’ятник, до прикладу, Лесі Українці, адже площа розташована не перехресті вулиці Пушкіна і проспекту Лесі Українки. До речі, таку ідею підтримували депутати міської ради перших демократичних скликань. Хоча, чи не найкращою, на мій погляд, думкою було б установлення на вул. Пушкіна пам’ятника Іванові Мазепі. Того, який кілька місяців тому хотів привезти з Києва до Калуша міський голова. Тим паче, що перейменування вул. Пушкіна — давно на часі, й актуальною залишається ідея, яка дістала розвиток кілька років тому, перейменувати вулицю Олександра Пушкіна на вулицю Івана Мазепи. На цій вулиці розташована, зокрема, автостанція. І я чув здивовані відгуки від багатьох гостей міста про те, що їм доводиться приїжджати на вулицю Пушкіна.

Микола Когут, краєзнавець, завідувач міської масової бібліотеки №1:
— Думаю, що встановлення бюсту — дещо зайве. По-перше, тому що є серед доробку Олександра Пушкіна твори антиукраїнського змісту, зокрема, і поема «Полтава». Без перебільшення, Олександр Пушкін — великий російський поет. Однак, безпосереднього відношення ні до нашого міста, ні до України взагалі він не мав. Свого часу, коли постало питання про перейменування вулиць, вирішили залишити попередню назву вулиці. Ну, нехай би так і було. Хоча встановлення пам’ятника — зайве. 
Спочатку ми поставимо Пушкіна, а потім — і Достоєвського, і Короленка. Тим паче, що у бібліотеках попит на твори Олександра Пушкіна останнім часом зменшився. Можливо, твори російського поета запитують частіше у шкільних, дитячих і юнацьких бібліотеках, адже працю поета вивчають у загальноосвітніх закладах.
У нашому місті мають стояти монументи українським діячам, видатним краянам. Набагато доцільніше було б поставити пам’ятник людям, які безпосередньо доклалися до розвитку нашого міста. Наприклад, докторові Іванові Куровцю, міністру охорони здоров’я ЗУНР, або ж українському політичному діячеві, уродженцеві Калущини Миколі Климишину. У будь-якому разі, свою реакцію повинна показати громада. Російськомовне населення, думаю, підтримає ідею будівництва бюсту, а корінні калушани — будуть проти неї.
Проте, чимало з читачів нашої бібліотеки підтримують ідею встановлення бюсту Пушкіна, аргументуючи це тим, що у Москві встановили пам’ятник Тарасові Шевченку. Хоча, мало хто знає, що пам’ятник Кобзареві у Москві був встановлений тільки після встановлення пам’ятника Шевченку у Вашингтоні. Відтак, якби у столиці США не було пам’ятника, то, напевне, його б і досі не було у столиці Російської Федерації.

Ігор Соколовський, директор ЗОШ №8, депутат Калуської міської ради (фракція Української партії):
— Моя позиція стосовно цього питання — однозначно негативна. Я вважаю що на території України пам’ятника цій людині не має бути. Олександр Пушкін був антиукраїнським поетом. Тому я буду першим противником встановлення бюсту, і свою позицію, однозначно, відстоюватиму на комісії з питань гуманітарної роботи, соціального захисту населення та молодіжної політики Калуської міської ради, до якої я входжу.
У Калуші, насамперед, варто звернути увагу на інших видатних діячів, які варті пошанування. Я переконаний, що нашому містові бракує великого пам’ятника Іванові Франкові. Як могло так статися, що ця видатна людина неодноразово відвідувала наше місто, а належного пам’ятника їй — досі не встановлено? 
По-друге, нам необхідно належно пошанувати і пам’ять Героя України, який проживав у Калуші, — Олекси Гірника. Та меморіальна дошка, яка встановлена у місті, перебуває у вкрай незадовільному стані. Вона є ганьбою для міста. Тому я маю намір уже найближчим часом ініціювати на сесії міської ради встановлення у місті пам’ятника Олексі Гірнику.
Юлія Баліцька, журналіст "Вікон"

Переглядів: 712 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024