Вівторок, 19.03.2024, 09:56:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 20 » Шухевич мобілізував калушан. Підключилися політики та артисти
21:18:40
Шухевич мобілізував калушан. Підключилися політики та артисти
Минулого тижня скульптор Ігор Семак завершив роботу над гіпсовим макетом пам’ятника Романові Шухевичу. Наразі макет чекає на мандрівку до Львова, де його мають втілити у бронзі. Хоча, двохметровий пам’ятник навіть у гіпсі вже вражає своєю витонченою героїчністю, а, поставши у бронзі, обіцяє стати серцем духовно-патріотичного маршруту містом. Тим часом, завдання громади — мобілізуватися, і зібрати кошти для встановлення пам’ятника.
Скульптор Ігор Семак працював над макетом від початку верезня. Минулого тижня похвалився «Вікнам», що, нарешті, склав композицію із кількох шматків гіпсу. Тепер скульптура — у майстерні художника — сохне, чекає на останні штрихи і, практично, готова до відливання у бронзі на ПП «Скульптура» Львівської фабрики мистецтв.
Шухевичу бракує бронзи
Проект пам’ятника Романові Шухевичу був презентований громаді міста 11 липня. Згідно з авторським проектом Ігоря Семака, права рука пам’ятника Романові Шухевичу затиснена у кулак, що символізує незламність, силу духу. Характерний поворот голови та вольове обличчя підкреслюють його суворий характер. Із лівого плеча спадає шинель, поли якого переходять у хвилі, що мають символізувати бурхливе життя Головнокомандувача УПА. Від початкового проекту відступили зовсім небагато.
— Проект пам’ятника я мав розроблений заздалегідь. Для цього, звичайно, вивчав і характер, і діяльність, і відомості про зовнішній вигляд, прижиттєві та посмертні світлини Романа Шухевича. Звичайно, далеко не всі поширені фото відповідають справжньому виглядові Головнокомандувача УПА. Наприклад, портрет Романа Шухевича на поштових марках, думаю, далеке від справжнього. Я ж вивчав і фото молодого Романа Шухевича, і його фото вже у старшому віці, коли він, справді, був схожим на генерала, — каже автор пам’ятника Ігор Семак. — Робота над гіпсовою скульптурою тривала у кілька етапів, звичних для роботи над скульптурою. Так, загалом, це розробка макету, каркасу, ліпка з глини у натуральну величину. Потім — гіпсова форма. Наразі гіпс, практично, висох, і скульптура чекає останніх штрихів. Надалі її треба відлити у бронзі.
Робота над пам’ятником Романові Шухевичу — серед найбільших робіт Ігоря Семака. Загалом, скульптурна частина має 2,3 метра у висоту. Ще 2,2 метра становитиме висота гранітного постаменту, на якому буде розміщений пам’ятник. Відтак, якщо пам’ятник стоятиме на двометровому постаменті, складатиметься враження, що погляд Юрія Шухевича звернений на людей, які дивляться на пам’ятник.
Загалом, для того, щоб гіпсовий пам’ятник потрапив на Львівську фабрику мистецтв, необхідна передоплата у розмірі близько 80 тис. гривень. Решту, а це — близько 180 тис. гривень, треба сплатити по виконанні робіт. Відливання пам’ятника займе від міясця до півтора. Для пам’ятника потрібно 1100 кг бронзи.
За словами головного архітектора міста Петра Пострильоного, практично, готова проектна документація на пам’ятник, хоча, триває складання й уточнення кошторису. Загалом, довкола пам’ятника ( на перехресті вулиць Дзвонарської, Винниченка, Сівецької і проспекту Лесі Українки. — Авт.) заплановано зробити справжній благоустрій. Облаштування площі перед Центром художньої творчості дітей, юнацтва та молоді передбачає навіть заміну вікон центру. Хоча, наразі головне — площа перед пам’ятником. Довкола нього мають бути встановлені 130 кв. метрів декоративної плитки, 327 кв. метрів тротуарної плитки, 200 погонних метрів бордюру, та насаджено 350 кв. метрів трав’яного газону. Замість декору — 6 сріблястих ялинок, 14 бетонних квіткових тумб, 7 низькорослих декоративних дерев і 3 паркові лавочки.
Уже зараз відчутно: пам’ятник у такому вигляді, яким є зараз, має бути достойним центром дозвілля калушан, патріотичного виховання молоді та натхненником масових зібрань калушан. Однак, говорити про терміни встановлення пам’ятника — зарано. На заваді, як завжди, — відсутність фінансування. Тому і реальний відлік встановлення пам’ятника варто вести від дня, коли на нього будуть віднайдені кошти.
Довідка. Станом на 15 листопада на рахунку, відкритому для збору коштів на пам’ятник Романові Шухевичу, акумульовано 2416 грн. Оргкомітет також зібрав готівкою 
10 865 гривень. Загалом, на бронзову скульптуру Генерал-хорунжому необхідно зібрати 266 870,20 гривні, на гранітні п’єдестал та постамент — 87 045 гривень. Загалом 353 915,20 гривні.
Політики й артисти — у «Загальній мобілізації»
Як повідомляли «Вікна, на початку листопада у місті виникла громадська ініціатива «Загальна мобілізація». Її мета — збір коштів на спорудження пам’ятника Романові Шухевичу. За словами координаторів ініціативи Оксани Гузинець-Мудрик та Бориса Червоного, важливо, щоб калушани усвідомили, що можуть реалізувати власні прагнення самотужки. Тож, нехай одним з таких прагнень стане побудова у місті пам’ятника Романові Шухевичу.
«Загальну мобілізацію» у соціальній мережі Facebook підтримали як прості калушани, так і відомі українці, зокрема, Вахтанг Кіпіані, Катерина Ющенко, Сашко Положинський, Роман Безсмертний, Дмитро Корчинський.
У п’ятницю, 11 листопада, відбулася робоча зустріч громадянської ініціативи та організаційного комітету зі спорудження пам’ятника. Тож, наразі «Загальна мобілізація» розпочала активну кампанію зі збору коштів на пам’ятник, а також — пошук шляхів, щоб здешевити його.
Цілком оптимістично дивиться на спорудження пам’ятника і міський голова Ігор Насалик. Він переконаний: місто побачить пам’ятник уже улітку наступного року, — до дня народження Головнокомандувача УПА (Роман Шухевич народився 30 червня 1907 року. — Авт.).
— Цього року на пам’ятник передбачено виділити з міського бюджету 40 тис. гривень. Решта буде дофінансована наступного року. Тому, думаю, що до червня наступного року у місті буде пам’ятник. Вважаю, що ця ідея цікава і тим, що перед цим пам’ятником кожен зможе задуматися, чому ми зараз так живемо, — резюмував Ігор Насалик.
Мер має і досить оригінальні шляхи здешевлення вартості пам’ятника. Наприклад, місто могло б закупити для нього бронзу, залучивши пункти збору.
Тож, наразі громада має шанс власноруч зробити обличчя свого міста непересічним. Усіх охочих надати благодійну допомогу на спорудження у місті пам’ятника Романові  Шухевичу, просимо приєднуватися до громадської ініціативи «Загальна мобілізація». Контактні телефони: (050) 231-97-06; (050) 665-30-28.
Ім’я кожного жертводавця буде занесено у Літопис спорудження пам’ятника Романові Шухевичу, який буде зберігатися в історико-краєзнавчому музеї Калущини.
Юлія Баліцька, журналіст "Вікон"

Переглядів: 621 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024