Понеділок, 20.05.2024, 10:30:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 269 270 271 272 273 ... 276 277 »
У Коломиї завершилися ос­тан­ні роботи з встановлення пам’ятника легендарному боксерові, спортсменові, який привіз першу олімпійську медаль на Прикарпаття, Андрієві Федчуку. 
Більш, як рік тому боксер зі світовим іменем загинув в автокатастрофі. Йому посмертно присвоїли звання почесного громадянина Коломиї та одну з міських вулиць назвали його прізвищем.Заслужений майстер спорту України, бронзовий  призер літніх Олімпійських ігор у Сіднеї 2000 року Андрій Федчук похований у Коломиї на цвинтарі на вулиці Карпатській.
Викладачі кафедри монументальної декоративної скульптури Львівської академії мистецтв, брати Олександр і Володимир Гончаруки створили монумент, в якому показали хвилю життя боксера. Понад ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

18 – 19 травня 2011 р. в м. Івано-Франківську проведено науково-методичний збір працівників військових музеїв Збройних Сил України. Захід проведено на базі філії Національного військово-історичного музею України – музею «Герої Дніпра» у м. Івано-Франківську.

Учасникам зачитано привітання Міністра оборони України працівникам музеїв Збройних Сил України з нагоди Міжнародного дня музеїв. Перед присутніми виступили спеціаліст з музейної справи облдержадміністрації Г.Брицька, голова Ради організації ветеранів 38 Армії (корпусу) В.Моїсеєнко, професор кафедри морально-психологічного забезпечення Національного університету оборони України В.Алащенко, начальник Національного військово-історичного музею України, полковник В.Карпов, завідувач філії військово-історичного музею Повітряних Сил України (м. Вінниця) М.Дерновий, завідувач ф ... Читати далі »

Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Станом на 01.05.2011 р. в області функціонує 20 музеїв, що є юридичними особами; 19 - фінансуються з  обласного, районних, міських та селищних бюджетів, до їхнього складу входить 14 філіалів. Безпосередньо в обласному підпорядкуванні є п’ять музеїв. Коломийському музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського присвоєно статус національного. Філією Національного військово-історичного музею України з липня 2010 року працює колишній громадський музей в м. Івано-Франківську - «Музей Герої Дніпра». 1 музей-юридична особа - приватний. Статус громадських має – 177 музеїв. У нашій області працює найбільший за територією у Європі Національний заповідник «Давній Галич». На кінець року планується державна реєстрація ще чотирьох музеїв, та двох музеїв громадської форми власності.

На рахун ... Читати далі »

Переглядів: 760 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Міжнародний день музеїв, що відзначається 18 травня, корпоративний музей ПАТ «Прикарпаттяобленерго» провів у робочому режимі. Цього дня на екскурсію до музею електрифікації Прикарпаття завітали учні 8-10 класів Івано-Франківської школи № 24.
Зазвичай відвідувачами музею на території підприємства, що розташоване в Івано-Франківську на вул. Індустріальній, 34, є не лише школярі, але й офіційні делегації та гості компанії. Знайомство з експонатами музею дозволяє простежити як історичні віхи поширення електроенергії на теренах краю, починаючи з перших приватних електростанцій у місті, так і літопис енергетичного підприємства – від запуску Станиславівської електрівні до сучасності. Екскурсовод музею – працівник служби приладів обліку Микола Библів, що є колекціонером оригінальних електролічильників, також цікаво розповідає про вчених та першовідкривачів у г ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

19 травня 2011 р. в Івано-Франківській облдержадміністрації було проведено нараду – семінар керівників музейних закладів області. Тематика заходу: «Музеї Прикарпаття: досягнення, проблеми, перспективи».
У нараді взяли участь начальник відділу аналізу та прогнозування музейної справи Міністерства культури України Ю.Приходнюк, начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак та начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи управління культури А.Давидюк. Учасниками наради були близько 40 осіб з 17 музеїв області.
Начальник відділу аналізу та прогнозування музейної справи Міністерства культури України Ю.Приходнюк ознайомив присутніх зі станом музейної галузі в Україні, існуючими нормативними актами, п ... Читати далі »
Переглядів: 624 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Те, що територію Прикарпаття в давнину заселяли племена білих хорватів, сьогодні є фактом історично доведеним. Належність хорватів до слов’янської людності регіону в VII—X ст. теж уже ні в кого не викликає сумніву. Проте незаперечним залишається й твердження багатьох вітчизняних та зарубіжних учених, що представники цього етносу не завжди були слов‘янами.
Власне про співвідношення пари «сармати-слов’яни» історики ведуть між собою суперечки й досі і ще, здається, не скоро у них поставлять крапку. Меншу проблему викликає пара «хорвати-сармати». Як бачимо, обидві назви схожі за морфологічною будовою, а хорвато-сарматські паралелі мають достатньо дотичних точок для того, щоб зробити висновок про спорідненість цих племен.Однак окремим дослідникам цього недостатньо і вони висувають свої версії про походження хорватів. Приміром, «карпатська» теорія виводить н ... Читати далі »
Переглядів: 728 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника провів міжнародну дводенну наукову конференцію «Василь Стефаник та українська культура кінця XIX—початку XX століття». Перший її етап «Василь Стефаник на тлі епохи» відбувався у Ягеллонському університеті (Краків), де видатний новеліст свого часу студіював медицину.
До Івано-Франківська на другу частину наукової імпрези прибули науковці з Кракова, Любліна, Варшави та Вроцлава, а також із багатьох університетів України. Привітати учасників конференції прибув генеральний консул України в Кракові Віталій Максименко. Він з приємністю згадував свої найкращі роки в Івано-Франківському педінституті і розповів про  встановлення пам’ятної дошки на будинку, в якому у Кракові жив  Стефаник-студент, до повторного встановлення  котрої  мав безпосередній стосунок пан консул.
... Читати далі »
Переглядів: 794 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Одному з найдавніших пам’ятників Т. Шевченку на Тлумаччині виповнюється 100 років. Наприкінці ХIХ — на початку XX століття завдяки товариствам «Просвіта» й «Січ» ім’я Тараса Шевченка переноситься зі студентських аудиторій і професорських кафедр до тісних сільських читалень. Поезія незламного сина України стала для простолюду Галичини провідною зорею.
Особливо готувалися сільські громади до вшанування 50-ліття від дня смерті та 100-річчя від дня народження поета. В тодішньому культурному й політичному піднесенні, зумовленому активізацією діяльності на теренах Товмацького повіту Української радикальної партії, яку 1907 року очолив адвокат доктор Іван Макух, виділялося с. Петрилів. Активісти місцевого товариства «Просвіта» на чолі з Павлом Мазуриком виступили після насильницької смерті відомого священика-патріота Марка Каганця в Коропці проти утисків поль ... Читати далі »
Переглядів: 853 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Недавно на запрошення німецько-українського наукового об’єднання ім. проф. Ю. Бойка-Блохина в Німеччині побував голова громадської організації «Бандерівське земляцтво», дослідник біографії провідника ОУН Тарас Федорів. Там він взяв участь у міжнародній науковій конференції  «Німеччина — Україна: історичні, культурно-наукові, економічні зв’язки», ініціатором та організатором якої виступила Дарина Блохин. Протягом двох днів на конференції заслуховували численні доповіді та повідомлення, в тому числі дослідників і з України. Т. Федорів свій виступ присвятив діяльності Степана Бандери в післявоєнній Німеччині. 
Навіть за короткий час перебування в Мюнхені нашому землякові вдалось зібрати цікаві матеріали під час зустрічі з родиною провідника ОУН. Зять С. Бандери Андрій Куцан подарував цінні видання, розповів про маловідомі сторінки життєпису Банд ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2011

18 травня – Міжнародний день музеїв. З цієї нагоди у виставкових залах Коломийського національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття відбулася презентація альбому "Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття", буклетів та офіційної ВЕБ-сторінки музею. 
Музеї Коломийщини здійснюють благородну і водночас відповідальну місію, спрямовану на дбайливе збереження та популяризацію унікальних духовних надбань нашого народу, його історико-культурних реліквій. 
Вітаючи з професійним святом, заступник голови Коломийської районної державної адміністрації Леся Білищак побажала працівникам музею міцного здоров'я, нових здобутків та успішних творчих надбань. Вона вручила подяку голів райдержадміністрації та районної ради й презентац ... Читати далі »
Переглядів: 612 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2011

Шановні працівники музеїв області!

18 травня в усьому світі відзначають Міжнародний день музеїв.

... Читати далі »

Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2011

У Коломиї в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського відбувся майстер-клас з бісероплетіння. Всі охочі вчилися виготовляти традиційні українські прикраси – «силянки». Майстер-клас провів для відвідувачів музею науковий працівник Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини, студент історичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Богдан Петричук.
Бісероплетіння – один з найдавніших і найпоширеніших видів декоративно-прикладного мистецтва. Мистецтво виготовлення прикрас з бісеру, як і вишивка та інше жіноче рукоділля, прийшло до нас з глибини віків. Масового характеру на території України воно набуло в середині ХХ століття. Вироби сільських майстринь, створені понад 100 років тому, і донині чарують своєю красою. Любов до рідного краю і бажання зберегти зра ... Читати далі »
Переглядів: 811 | Долучив: Dnister | Дата: 18.05.2011

Запрошуємо Вас взяти участь у ХІІ Всеукраїнській науковій історико-краєзнавчій конференції «Освітянське краєзнавство: досвід, проблеми, перспективи», присвяченій 200-річчю від дня народження українських просвітителів І.Вагилевича та М.Шашкевича.
Матеріали роботи секції «Краєзнавство Прикарпаття: історія і сучасність (до 20-річчя Івано-Франківської обласної організації НСКУ)» будуть видані окремою книгою.
Просимо Вас свої повідомлення надсилати на конференцію (згідно вимог інформаційного повідомлення) до обласної організації Національної спілки краєзнавців України за адресою м. Івано-Франківськ, вул. Нечуя Левицького, 19, індекс 76008; ел. адреса: іf.оblpnz@gmail.соm, тел. для довідки 50-06-84, 58-21-56 або подавати у електронному вигляді відповідальному секретареві ОО НСКУ Угорчаку Ю.М. (моб. ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2011

Західноукраїнська філія «Гуцульщина» Національного НДІ українознавства розпочне цього року спільні з фахівцями Канади наукові дослідження. Про це повідомив керівник філії Петро Шкрібляк. 
За його словами, в рамках співпраці з ООН напрацювання «Гуцульщини», отримані в результаті 70 проведених експедицій із вивчення пам’яток природи, історико-культурної спадщини, ремесел та архітектури гуцульського краю, вже включено до міжнародних програм дослідження проблем світової історії. Це, а також партнерство з канадцями, дасть змогу відкрити світові багато нового, на разі незнаного й такого, що могло залишитися невідомим для майбутнього.

* часопис "Галичин ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2011

Вчителям історії івано-франківських шкіл презентували книжку львівського історика Святослава Семенюка «Історія українського народу» та десять історичних карт від благодійного фонду «Україна—Русь».
Кожна з мап є оригінальною і має свою тематику. Вони, зокрема, розповідають про державні кордони УНР після злуки, місце та чисельність пам’ятників Тарасові Шевченку, називають прізвища організаторів Голодомору 1932—1933 років та висвітлюють інші знакові, недостатньо відомі широкому загалу події української історії.
Карти, як наголосив директор благодійного фонду «Україна—Русь» Ростислав Новоженець, дуже компактні, тому зручні в користуванні саме на уроках у школі, адже в невеликому об’ємі містять великий обсяг інформації.
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2011

19 травня 2011 р. в Івано-Франківській облдержадміністрації буде проведено нараду – семінар керівників музейних закладів області. Тематика заходу: «Музеї Прикарпаття: досягнення, проблеми, перспективи». Передбачається участь в нараді заступника міністра культури України Вікторії Миколаївни Лісничої.

Початок наради о 11.00 год., каб. 500 облдержадміністрації.

Переглядів: 598 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2011

15 травня 2011 року у День пам’яті жертв політичних репресій у селі Корнів Городенківського району урочисто відкрито пам’ятник Т.Г. Шевченку. 
Його споруджено з ініціативи жителя села Савчука Михайла Івановича та за сприяння сільського голови, церковної громади, школи, які організували збір коштів та власними силами організували будівництво. З визначною подією корнівчан привітали заступник голови райдержадміністрації Степан Михайлюк, заступник голови районної ради Олександра Гудзик, голова громадської організації «Правиця» Іван Григорчук. Активістам та меценатам вручено почесні грамоти голови райдержадміністрації та районної ради, подяки будівничим від сільського голови, які долучилися до  спорудження пам’ятника. 
Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2011

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 16.05.2011. № 303-р
м. Івано-Франківськ

Про відзначення в області 
Дня Героїв

З метою вшанування пам’яті видатних діячів українського визвольного руху княжої та козацької доби, часів української революції та Другої Світової війни, десятиліть національного спротиву ОУН-УПА та періоду відродження української державності:

... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2011

15 травня в м. Долина у приміщенні Центру культури та дозвілля відділу культури райдержадміністрації відбулась презентація документального фільму «Золотий вересень» - Хроніки Галичини 1939-1941 років та зустріч громади Долини з представниками громадської ініціативи «Зарваницька ініціатива».

Про історичні події та сьогодення в Україні розповіли кандидат історичних наук, доцент УКУ Марта Гавришко та громадські діячі Юрій Антоняк і Олесь Старовейта.

* за інформацією Долинської РДА

Переглядів: 653 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2011

13 травня 2011 року у Спаській ЗОШ І-ІІІ ст. Коломийського р-ну відбулася презентація книги професора Київського міжнародного університету Раїси Іванченко «Раби Києва не мовчали…», присвячена пам’яті її матері - Ганни Михайлівни та всім українським жінкам, які пройшли пекельні кола світових воєн і голодоморів, які виховали своїх дітей у любові до рідного слова, до рідної землі.

Іванченко Раїса Петрівна - професор, відома письменниця і дослідник історії України, «Відмінник освіти», автор багатьох наукових розвідок, монографічних досліджень, статей, навчальних посібників. Член Національної Спілки письменників України. Автор низки літературних і публіцистичних творів та історичних романів. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка, заслужений діяч мистецтв України, має низку урядових нагород.

... Читати далі »

Переглядів: 696 | Долучив: Dnister | Дата: 16.05.2011

У 1970 році жителька Коломиї — вчителька-пенсіонерка Емілія Мерв’як, чоловік якої Теодор Мерв’як разом із Василем Стефаником брав активну участь у передвиборній агітації, подарувала Івано-Франківському обласному краєзнавчому музею досі не відому фотографію. На ній бачимо групу селян та вчителів, активних членів радикальної партії зі Снятинського повіту, а серед них у центрі — Стефаника. Фотографію зроблено в Снятині, мабуть, у 1907—1908 роках — у час, коли Стефаник став послом до віденського парламенту.
Василь Стефаник не був політичним діячем маcштабів М. Драгоманова, І. Франка чи  М. Павлика. Однак він був активним діячем радикальної партії, заснованої І. Франком і  М. Павликом у той період,  коли вона була найбільшою прогресивною політичною силою Галичини.
На шлях громадсько ... Читати далі »
Переглядів: 2141 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2011


Мабуть, чимало жителів обласного центру, мандруючи «Стометрівкою», помічали цікаві рекламні написи, якими облаштовані колони будівлі «Райфайзенбанк Аваль». Дана реклама закликає підтримати проект «Врятуймо скарби разом!» - акцію з порятунку іконопису та скульптури, які зберігаються у фондах краєзнавчого музею та розшукує людей, яким небайдуже мистецтво.
Знаменно те, що власники банку, поруч з своєю повсякденною діяльністю спрямованою на отримання прибутків, не забувають за важливість духовного виховання. Зрозуміло, що на колонах будівлі можна було розмістити інформацію про нові депозитні та кредитні акції, - проте, зроблено крок спрямований на збереження мистецької спадщини міста. Залишається сподіватися, що й інші фінансові установи міста підтримають подібний почин, адже бізнес не може стояти осторонь від процесів, що відбуваються у суспільстві. ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2011

Кожному з нас відомий пасаж Гартенбергів – комусь, як великий магазин з дитинства «Дитячий світ», ще комусь, як торгівельний центр «Мальва». Дана споруда розташована у центральній частині міста, на початку вулиці Незалежності. Через три роки ця будівля святкуватиме ... Читати далі »

Переглядів: 4875 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2011

Правління ІФОО НСКУ повідомляє про початок збору пропозицій щодо кандидатур на присудження краєзнавчої премії імені В.Полєка. Пропозиції щодо кандидатур можуть подавати краєзнавці та всі зацікавлені історією рідного краю.
Пропозиції слід подавати у письмовій формі на поштову адресу ІФОО НСКУ або на електронну скриньку (ІФОО НСКУ; вул. Нечуя – Левицького, 19 м. Івано-Франківськ, 76008 або if.oblpnz@gmail.com). Термін подання пропозицій – 15 травня 2011 р.
В другій декаді травня відбудеться засідання Правління ІФОО НСКУ на якому буде розглянуто перелік поданих пропозицій та визначено ті кандидатури, які будуть підтримуватися Правлінням організації. Після цього етапу пропозиції щодо номінантів на премію ім. В.Полєка будуть передані обл ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Долучив: Dnister | Дата: 14.05.2011

У ніч з 14 на 15 травня в історико-краєзнавчому музеї Калущини вперше відбудеться нетрадиційне дійство — Ніч у музеї. Для того, щоб потрапити у "нічний музей”, всього лиш треба бути повнолітнім і цікавитися мистецтвом, хотіти слухати і хотіти бачити, — стверджують організатори фестивалю.
Організовує "Ніч у музеї" активна творча мистецька молодь нашого міста і не тільки. А співорганізаторами фестивалю є управління культури Калуської міської ради та історико-краєзнавчий музей Калущини. Акція проходитиме у рамках Дня Європи.
Як відомо, традиційно Ніч у музеї проходить уже кілька років поспіль у Львові. Проте, за словами одного зі співорганізаторів фестивалю "Ніч у музеї", провідного наукового співробітника історико-краєзнавчого музею Калущини Уляни Паньо, у калуської мистецької акції — інша конц ... Читати далі »
Переглядів: 801 | Долучив: Dnister | Дата: 14.05.2011

Лицарські поєдинки, історична кухня та музика давнини - у Станиславові "Живе Середньовіччя". Фестиваль історичної реконструкції вдруге відбудеться в Івано-Франківську. На кілька годин площа біля міського озера перетвориться на Середньовіччя.

Відтворювати епоху лицарства будуть активісти місцевого військово-історичного клубу "Чортополох" та гості з різних куточків України. Цього року на фест з’їдуться 70 лицарів з Луцька, Києва, Чернігова, Одеси, Дніпропетровська та Кам’янець-Подільського.

На глядачів очікує чимало розваг, притаманних 13-му століттю, військовий табір тих часів, турніри та давні танці. А завершиться дійство - вогняним ... Читати далі »

Переглядів: 655 | Долучив: Dnister | Дата: 13.05.2011

Якщо не враховувати багаторазово перебудований палац Потоцьких, то найдавнішою спорудою Івано-Франківська є Художній музей. Напевно, архітектори Беное та Корассіні, які будували храм, уявити собі не могли, що колись їхнє дітище опиниться під подібною загрозою. Адже йому загрожують люди.
Сьогодні головною проблемою старовинного храму є тріщини у фундаментах, що викликані будівництвом торгових центрів навколо. В Європі за це давно б відірвали руки начальникам усіх дозвільних організацій. А в нас країна толерантна… Аби зрозуміти, що ми ризикуємо втратити, «Репортер» пропонує невеличкий екскурс в історію.

Дерев’яний початок
Римо-католицька парафія була створена у Станисла ... Читати далі »
Переглядів: 828 | Долучив: Dnister | Дата: 13.05.2011

Найціннішою річчю для військових є бойовий прапор частини. Його урочисто вручали при формуванні частини та берегли, як зіницю ока. Біля прапора завжди стояв озброєний чатовий, і це був «пост №1». Якщо за будь-яких обставин прапор втрачали, то командир автоматично йшов під трибунал, а частина підлягала розформуванню.
За перших совітів у Станіславі стояв 21 кінний полк НКВС. Розташовувався він у казармах на теперішній вулиці Національної гвардії. Коли почалася війна, полку наказали відходити на схід. Але той відступ відбувався настільки стрімко, що у спішці браві чекісти забули бойовий прапор. Разом із охороною. Командир полку добре знав, що його за це чекає, тому вислав до міста декількох солдат на вантажівці. Їм пощастило – німці, а точніше їхні союзники угорці, тоді ще не увійшли до Станіслава.
Переглядів: 688 | Долучив: Dnister | Дата: 13.05.2011

13 травня 2011 року відбулася презентація книги «Покутяни» відомого краєзнавця, письменника, лауреата обласної літературної премії імені В. Стефаника у галузі літературознавства в приміщенні читального залу Снятинської районної бібліотеки.
З вітальними словами до автора звернулися: Любомир Томаш – голова Снятинської районної ради, Ярослав Романюк – заступник керуючого справами виконавчого апарату Снятинської районної ради, Ярема Гоян – письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України, Василь Марусик – журналіст, Дмитро Лазаренко – художник, Іван Угрин – депутат Снятинської районної ради, Володимир Карий – директор видавничої фірми «ПрутПринт», Григорій Дудчук – депутат Снятинської районної ради, Мирослав Попадюк – голова районного осередку ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, Руслана Кірєєва – директор музею Ма ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2011

Головою організаційного комітету з підготовки та святкування 350-річчя Івано-Франківська буде міністр культури Михайло Кулиняк. Його призначив Кабінет Міністрів. Заступниками Кулиняка будуть мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус і голова Івано-Франківської ОДАМихайло Вишиванюк.
Затверджено також ряд заходів підготовки й святкування 350-річчя Івано-Франківська. Це — капітальний ремонт і облаштуванням пішохідної зони на Вірменській вулиці від площі Ринок до Шпитальної, комплексний благоустрій парку Воїнів-інтернаціоналістів, реконструкцію парку Тараса Шевченка, капітальний ремонт вулиці Шевченка, ремонт пам'ятників архітектури центральної частини міста, а це 17 будинків. Роботи розпочнуться з березня 2012 року.
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2011

У Пшеничниках Тисменицького району тривають розкопки досі невідомого поховання, куди скидали закатованих жертв сталінських репресій. За дев’ять останніх днів тут виявлено черепи і кістки 50 осіб, багато з них дітей. Нагадаємо, торік у Пшеничниках вже знайшли останки 200 закатованих.
— Видно, що сюди звозили закатованих уже мертвими, — каже Микола Онисько. — Їх скидали в неглибокі ями і прикидали землею. Торік ми знайшли людський скелет, через який проклали меліоративні труби в 70-х роках минулого століття. Тоді панував розвинутий соціалізм в СРСР. Цього року знайшли такі ж труби, що лежать зверху на скелеті. В голові таке не вкладається!
— Як на мене, головне, щоб люди на власні очі побачили останки цих замучених, — каже Синишин Василь, який працює на тракторі-екскаваторі. — Нам ніколи не мож ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2011

12 травня 2011 року з нагоди відзначення  в Снятинському районі знаменної події 140-ї річниці з дня народження видатного письменника-новеліста Василя Стефаника на території  Снятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів відкрито йому пам’ятник.
Відкриваючи пам’ятник Василю Стефанику, споруджений вдячними земляками на знак пам’яті про великого Майстра новел, співця рідного народу, виступаючі зазначали, що віднині він буде нагадувати про  прекрасну творчість Стефаника - дзеркало горя й нужди народу, його боротьби, прагнень і щастя.
З історичними замальовками із життя письменника та читанням фрагментів творів перед молоддю та інтелігенцією району виступив голова районного осередку ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Мирослав Попадюк.
З віта ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2011

Попередня назва Івано-Франківська «Станиславів-Станіслав» не походить від імені сина засновника міста Андрія Потоцького, а саме місто є значно давнішим, ніж говорять історики. Таку досить сенсаційну тезу висунув прикарпатський дослідник альтернативної історії Сергій Ворон, який презентував сьогодні свою нову книгу під назвою «Станіслав руський», в якій доводить, що родина Потоцьких, яка походить із давнього, хоча й споляченого, галицько-покутського руського роду, не заснувала наше місто, а всього лише відновила давній слов’янський форпост, який з прадавніх часів стояв на сторожі торгівельних і військових шляхів, що вели через проходи-перевали у Карпатських хребтах.

... Читати далі »

Переглядів: 705 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024