П`ятниця, 19.04.2024, 22:12:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 6 » Анонс. Виставка рогатинської реставрованої ікони «Богородиця Одигітрія» (XVIII ст.)
17:33:22
Анонс. Виставка рогатинської реставрованої ікони «Богородиця Одигітрія» (XVIII ст.)
7 грудня 2011 р. у Івано-Франківському художньому музеї (майдан Шептицького, 8) відбудеться презентація реставрованої ікони «Богородиця Одигітрія» (XVIII ст.). Ця неординарна знахідка поповнить збірку ікон художнього музею. Реставратором твору є Зиновій Крок.
Відповідно до плану оновлення експозиції музею 5 травня 2008 р. із фондів було передано на реставрацію ікону невідомого автора, датовану ХVIII століття. Згідно з документацією, ікона надійшла в музейні фонди із села Залужжя біля Рогатина – тутешня церква була місцем збереження культових предметів з усього району, отож ікону можна вважати означеною територіально.
Твір вимагав неабиякої уваги. Після візуальних спостережень, а також ряду ретельних хімічних досліджень було прийнято рішення про розкриття ікони, тобто пошарове зняття пізніших записів та доробок. В процесі роботи перед реставраторами постав чудовий образ. Якщо проаналізувати технологію, стилістику і взяти до уваги аналоги, що близькі територіально й часово, то можна ідентифікувати її як образ рогатинської школи періоду українського Відродження. Тут виступає кількісний акцент цього питання – саме наявність певної кількості таких ікон окреслених у часі й територіально, може підтвердити ідею про існування рогатинського осередку іконопису у ХVIII ст.
Реставратор твору Зиновій Крок (1954 р.н.) закінчив Львівський державний інститут декоративного і прикладного мистецтва. Він є висококваліфікованим, з багаторічним досвідом роботи реставратором, справжнім фанатом своєї справи, невтомна і самовіддана праця якого повернула до життя велику кількість цінних творів мистецтва.

Довідково. Тематична експозиція Івано-Франківського художнього музею репрезентує найвартіснішу частину колекції. Це іконопис східнокарпатського та покутського регіонів, дерев’яна скульптура стилю барокко, стародруки, літургійний церковний одяг. Вона є однією з найбагатших збірок давнього мистецтва в західноукраїнського регіоні.

Переглядів: 563 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024