Четвер, 25.04.2024, 01:34:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 16
Відділ туризму управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, громадська організація «Івано-Франківська туристсько-краєзнавча спілка» повідомляє,що 19 грудня закінчується термін подання конкурсних робіт на кращу оглядову екскурсію та тематичні екскурсії, присвячені до 350-річниці від заснування міста. Підсумки конкурсу та переможці будуть визначені в десятиденний термін з дня закінчення подачі документації.
Конкурсні матеріали необхідно подавати у друкованому та електронному вигляді до 19 грудня 2011 року у каб.110 за адресою:
      м. Івано-Франківськ, 
      вул. Грушевського,21 
      Відділ туризму < ... Читати далі »
Переглядів: 753 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

В умовах розбудови Української незалежної держави назрілою є об'єктивна потреба вивчення, збереження та розвитку національної культурної спадщини шляхом активної пошуково-дослідницької діяльності в галузі історичного краєзнавства. Одним із знаних представників галицького краєзнавства ХІХ ст. був вчений, етнограф, пошуковець Іван Вагилевич.
Іван Миколайович Вагилевич народився 2 вересня 1811 р. у с. Ясень, тепер Рожнятівського р-ну Івано-Франківської обл. Після закінчення нормальної школи у м. Бучачі вчився у Станіславській гімназії. У 1829 р. юнак познайомився з М. Шашкевичем. Із 1830 по 1838 р. І. Вагилевич – в університеті у Львові. Закінчив українську греко-католицьку семінарію (1839). Із 1846 до 1848 р. – був священиком у с. Нестаничах Золочівського округу. В 1848 р. працював редактором часопису "Дневник руський". Із 1851 р. був хранителем бібліоте ... Читати далі »
Переглядів: 816 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Не кожен здатний дійти до вершини, особливо коли це вершина Духу. Не кожен може зберегти вірність своїм ідеалам в умовах неймовірних випробувань, бо для цього потрібен незламний дух. Без титанічних зусиль священиків-подвижників шлях до духовних вершин не здолати. Українська Греко-Католицька Церква вистояла у найважчі часи, позначені страхітливим переслідуванням душпастирів і вірних тоталітарним режимом. Їх дух залишився незламним, а всеперемагаюча віра – непохитною. Одним з таких ревних, діяльних і незламних духовних пастирів, який прожив повне терпінь і випробувань життя, був отець Іван Дідух.
Його батьківщина – Поділля, благословенна Бережанщина, звідки вийшло не одне покоління славних українських патріотів. Тут, в селі Лісники на Тернопільщині, в бідній селянській родині 26 червня 1908 року побачив світ майбутній священик. Змалку тягнувся до книги, ... Читати далі »
Переглядів: 1149 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

11 грудня в Центральному Народному Домі м. Надвірна відбулася презентація книги Блаженного Мученика Симеона Лукача „Через терни – до зірок”, яка побачила світ у видавництві „Нова Зоря”.
Довгоочікуваний захід відбувся з благословення Правлячого Архієрея Коломийсько-Чернівецької Єпархії Преосв. Владики Миколая Сімкайла, за участю часленного духовенства та вірних з Надвірної й навколишніх парафій. У слові про книгу редактор-упорядник о. Ігор Пелехатий наголосив, що духовний подвиг Блаж. Симеона став провідною зорею для священиків та вірних УГКЦ у підпіллі, осяяв шлях нашій Церкві-страдниці при її виході на волю та надалі залишається яскравим зразком служіння Христові, Його святій апостольській вселенській Церкві та рідному народові. Містечко ж Надвірна у пастирській біографії Слуги Божого Симеона Лукача займає особливе місце: саме тут, у будинку на колишн ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Робота щодо спорудження пам`ятника Борцям за волю України у Надвірній продовжується. Як повідомив голова районної ради та співголова організаційного комітету зі спорудження пам`ятника Василь Попович, оголошений відкритий конкурс на кращий проект пам`ятника Борцям за волю України у Надвірній, що проводиться відповідно до спільного розпорядження районної ради та районної державної адміністрації від 12 вересня 2011 року, не залишив байдужим скульпторів із м. Івано-Франківська, Львова, Києва, а також наших земляків – вихідців із Надвірнянщини. Вони заявили про свій намір взяти участь у конкурсі та працюють зараз над своєю концепцією цього пам`ятника.
Василь Попович нагадав, що термін подачі проектів для участі у конкурсі згідно з вимогами та програмою проведення конкурсу триватиме до 30 січня 2012 року. Після завершення терміну прийому конкурсних пропозиці ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

У Заріччі урочисто відкрито меморіальну дошку на честь 120-ої річниці з дня народження першого науковця села Івана Докторука. Вона розмістилась на фасаді старої школи, де він навчався. Виготовив меморіальну дошку скульптор Володимир Довбенюк.
Така досить непересічна особистість віддала все своє свідоме життя боротьбі за незалежність України, як самостійної і культурно розвиненої держави. Він правник (юрист), учасник національно-визвольних змагань, старшина УГА, освітянин, меценат. Зазнавши переслідувань з боку польської влади, був змушений працювати не за фахом. Шкільний учитель Зеновій Матковський, сільський парох о. Димитрій Луговий, делятинський адвокат Микола Лагодинський допомагали йому матеріально під час навчання у Коломийській гімназії, а також у пошуках роботи за освітою. Будучи надзвичайно освіченою і талановитою людиною, Іван Докторук зумів ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

«УПА. Історія нескорених» – з такою виставкою завітали представники ГО «Зарваницька ініціатива» до ще одного навчального закладу Коломиї.
Нещодавно таку ж виставку презентували у Коломийській гімназії ім. Михайла Грушевського, 14 грудня ознайомитися з фотографіями та дізнатися про невідомі сторінки історії мали змогу учні загальноосвітньої школи №9 «Коломийський природничо-математичний ліцей».
Як і обіцяли організатори, виставка буде репрезентована у всіх навчальних закладах міста.
Ця виставка є унікальним проектом, де вміщено близько півтисячі оригінальних фото та вперше експоновано внутрішні документи Організації українських націоналістів та УПА. Цього разу до Коломиї приїхали представники ГО «Зарваницька ініціатива» політолог Юрі ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Відбулося чергове засідання оргкомітету зі спорудження у Калуші памятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу та громадської ініціативи «Загальна мобілізація».
Член «Загальної мобілізації», редактор газети «Вікна» та шеф-редактор сайту http://www.vikna.if.ua Оксана Гузинець-Мудрик поінформувала про ініціативу калуського підприємця Андрія Гнибіди, які зібрав із друзями та колегами 3040 гривень і передав їх на спорудження памятника. Загалом, станом на п’ятницю, 16 грудня, на рахунку Калуської станиці Братства вояків УПА накопичено 19 599,60 гривні, а готівкою зібрано — 19 093 гривні. Всього: 38 692,60 гривні. Наступного тижня кошти надійдуть на ПП «Скульптура» Львівської фабрики мистецтв для початку робіт із відливання гіпсового макету пам’ятника Романові Шухевичу у бронзі.
Крім того, як пові ... Читати далі »
Переглядів: 529 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Минулої неділі у місті Галичі на будинку по вулиці Коновальця, 25 з ініціативи голови  районної станиці Братства вояків ОУН-УПА Миколи Яцківа у 20-і роковини славної пам’яті курінного УПА Володимира Чав’яка «Чорноти» було  відкрито та освячено меморіальну дошку.
Саме у цьому будинку з 1960 по 1991 рік з дружиною Ярославою-Володимирою жив лицар срібного Хреста Бойовї Заслуги другого ступеня Володимир Чав’як.
Він народився 1922 року у селі Тустань. Навчався в Галицькій школі. Будучи гімназистом  Станіславській гімназії, у 1939 році став членом юнацтва українських націоналістів, лідером якого був його вчитель Осип Білобрам. 
Командирський вишкіл пройшов у старшинській школі в Космачі, а другий – в старшинській школі ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Неймовірно сумним був день 14 грудня минулого року для районного Братства вояків ОУН-УПА, коли так несподівано перестало битися серце учасниці національно-визвольної боротьби, довголітнього політв’язня московських таборів Надії Андрійців-Щебиловської – «Конвалії».
Пані Надія вміла з енергією й усмішкою передати свою чарівність  всім тим, хто  з нею співпрацював, і тим, хто знав цю невеличкого зросту жінку з живинкою у характері.
Особисте життя Надії, попри боротьбу за незалежність  України, дало мало радості. У 1943 році юною вступила в ОУН. Була кур’єром, зв’язковою у відділі пропаганди куреня «Бистрого». А вже у  1945 році 20-річна підпільниця через провокаторів  була заарештована разом з  чоловіком Павлом Щебиловським – «Зоряном»  і засуджена військовим т ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Правда про минуле. Вона розкриває перед нами свої таємниці про боротьбу за українську державу і викликає гордість за рідний край і героїчний народ, який ішов на самопожертву в ім’я волі і незалежності. Лише знаючи правду про минувшину, кожен з нас може стати свідомим громадянином і свідомим українцем, який не пошкодує зусиль для розбудови і зміцнення рідної держави.
Сьогодні ми поведемо мову про людину, яка, пройшовши героїчний гарт в загонах УПА, загартувавши волю в сталінських таборах, залишилася вірною ідеї вольності і свободи рідної України.
Народився Григорій Лужний у селі Бабин Зарічний Калуського району. Рано втратив батька, який повернувся з численними пораненнями з Першої світової війни. У 1939 році в армію мобілізували старшого брата, який потрапив у госпіталь, а пізніше – у полон д ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Про історію Тустанської школи ми поведемо сьогодні мову не випадково. Адже 60 років тому, у далекому 1951 році, у селі відбулося друге народження місцевої Альма-матер. Та про все по порядку.
Школу у Тустані було відкрито у вересні 1939 року в будинку одного із найшанованіших людей села – священика Івана Дольницького, поляка за походженням. Це був великий будинок, у якому дві кімнати займав син священика із сім’єю, дві – новостворений колгосп, а ще дві кімнати – новостворена чотирикласна школа із двома комбінованими класами.
За період із 1939 по 1941 рік закінчити чотири класи школи вдалося лише 42 учням. Першими вчителями були Ольга Карлівна Дольницька та Владислав Сигмундович Флорчак. Із перших учнів пізніше вчителем школи стала Марія Іванівна Дейнега,яка навчала учнів української мови та лі ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Перша світова війна увійшла в історію як війна технологій. Тоді вперше були застосовані танки, отруйні гази, літаки й підводні човни. Швидкими темпами розвивався радіозв’язок, з’явилась зенітна артилерія, в амуніцію солдат увійшли протигази. Мешканці Станиславова, який знаходився у смузі бойових дій, звикли до мілітарних технічних новинок. Проте події, що відбулись у лютому 1915 року, ніби повернули похмуру добу Середньовіччя. Ще й з кавказьким акцентом.
Тоді Станиславів обороняли австрійці. А на них наступали значно більші сили росіян, на боці яких воювала і Кавказька туземна кінна дивізія, яку ще називали Дикою. Австріяки розуміли, що їм не вдасться втримати місто, тому вирішили піти на хитрість. Вони відвели більшість підрозділів у тил, а решту сховали в центрі міста, утворивши засідку. Далі передаємо слово кореспонденту тодішньої російської газети ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Поштівки роблять люди, а вони іноді помиляються. За свою більш ніж сторічну історію станиславівська філокартія бачила не так багато помилок-проїздів. Але бачила.

Обрізана дирекція
Перші поштівки з видами міста були мальованими та зображали кілька найбільш впізнаваних міських сюжетів. Їх прикрашав німецький напис «Gruss aus Stanislau», що українською звучить як «Привіт зі Станиславова». Через те колекціонери називають такі поштівки «грюсами».
У 1898 році стався перший філокартичний «проїзд». Тоді вийшов грюс, на якому дирекція залізниць (тепер головний ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Діяльність МҐБ і МВД по знищенню підпілля на Західній Україні містила різноманітні заходи, проте, одним з найефективніших наприкінці 1940-х початку 1950-х років стала діяльність аґентурно-бойових груп (АБГ). Оскільки підпілля ОУН очолювали люди, які тривалий час і під різними окупантами проводили боротьбу, то вони володіли великим досвідом конспірації, швидко орієнтувалися в ситуації, їхню увагу не оминали найменші підозри. Це дозволяло провідному активу зберігати та швидко відновлювати цілісність підпільної структури, перебудовувати свою роботу в залежності від зовнішніх обставин. Оберігати підпілля від агентури МҐБ, фільтрувати від малоідейного та нестійкого елементу, покликана служба безпеки (СБ). Високий рівень її роботи неодноразово зазначали у своїх звітах емґебисти.
Працівники МҐБ стверджували, що АБГ успішно діють тільки тоді, коли підбираються ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Звiльнення зaxiдних oблaстей України від фашистських загарбників стaлo початком складного процесу утвердження в pегioнi рaдянськoї влади, докорінного зламу традиційно усталеного суспільно-політичного та соціально-економічного життя, що здійснювався  в повоєнні роки під гаслами «соціалістичних перетворень» і супроводжувався широким застосуванням щодо місцевого населення репресивно-каральних технологій здійснення влади.  
У переліку завдань запланованих партійними органами вже наприкінці 1943- на початку 1944 рр. для реалізації у звільнених областях, важливе місце посідало питання очищення територій від бунтівних українців, учасників національно-визвольних змагань та членів їхніх сімей, прихильників патріотичного руху. Розпочата ще в квітні 1941 року політика масових виселень у віддалені райони учасників контреволюційних організацій українських ... Читати далі »
Переглядів: 748 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

В 1893 році в Старому Угринові парафіяни села силами місцевої громади почали зводити резиденцію для місцевого священика. Вона вміщала 8 кімнат: велика зала, кухня, покоївочна, спальня, канцелярія,  спіжарка (кухня-котельня), вітальня  і  невелика кімната-вітальня зі сторони господарства (вхід від дороги). Від дороги знаходилась велика веранда, а зі сторони вітальні (парадний вхід)  - ганок.  
Першим священиком, який поселився в плебанії був отець Володимир Глодзінський, котрий до цього мешкав в сусідньому селі Бережниця. На той час до парафії належали два села - Старий Угринів та Бережниця Шляхотська. За рішенням громад обох сіл було вирішено будувати резиденцію в Старому Угринові, оскільки на той час в Угринові було більше вільних земель. Після закінчення будівництва отець Глодзінський із сім’єю переїхав у нову будівлю, при ць ... Читати далі »
Переглядів: 859 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011

Старий Угринів цілком закономірно вважається бандерівським краєм, адже саме тут  народився майбутній Провідник ОУН. Де як не в рідному селі Степана Бандери можна доторкнутись до першоджерел українського націоналізму, зрозуміти його як історичне явище, відчути всю велич і трагізм, здавалоь безнадійного спротиву поневоленню України героїчним поколінням 30-50-х років.
В  цей час Старий Угринів був справжнім осередком бандерівського руху. Уся сільська молодь, свідомі угринівці масово влились в ряди ОУН та УПА. Кожен третій житель порівняно невеликого населеного пункту так чи інакше був причетний до національно-визвольної боротьби, а лісовий масив та горбиста місцевість тільки сприяли її активності.
Станиця являла собою одну із клітин  в тереновій мережі ОУН,  до якої входили а ... Читати далі »
Переглядів: 854 | Долучив: Dnister | Дата: 16.12.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024