Субота, 20.04.2024, 07:09:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 30
Ще донедавна за адресою Незалежності, 87 можна було побачити старовинний будиночок з верандою. З нього почалася історія добрих справ відомого на Прикарпатті пастора Цьоклера, який наприкінці XIX століття влаштував тут сиротинець під назвою «Вифлеєм». І землю, і будинок пастор купив зовсім недорого. І ось чому.
Колись на цьому місці стояв дешевий одноповерховий німецький готель. Потім його купив один українець. Він мав великі амбіції та уявляв себе видатним політиком. Першим ділом новий власник добудував веранду, з якої планував виступати перед натовпом своїх прихильників. Але перші ж вибори до парламенту завершилися катастрофою – амбітний кандидат так і не став депутатом. Після цього він зневірився, впав у депресію та за безцінь продав так і не реалізовану «трибуну» Цьоклеру.
Якби всі наші ни ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Долучив: Dnister | Дата: 30.12.2011

За королівської Польщі Станиславів відносився до Галицького староства Руського воєводства, із центром у Львові. Іншими словами, у місті практично не було представників державної адміністрації. Вони з’явилися лише з приходом австрійців.

У складі циркулю
Спочатку здавалося, що Станиславів приречений залишатися на маргінесах. Після Першого поділу Речі Посполитої австрійці створили королівство Галичини і Лодомерії, яке складалося з 18 циркулів (округів). Наше місто проігнорували, включивши до складу Тисменицького циркулю. Але справедливість є! У 1782 році Тисменицький і Коломийський округи злили в один, із центром у Станиславові.
< ... Читати далі »
Переглядів: 612 | Долучив: Dnister | Дата: 30.12.2011

Народився майбутній повстанець Дмитро Романюк (псевдо «Вовк») 1922 р. у селі Лоєва у багатодітній сім`ї (5 хлопців і 3 дівчини). Проте за мірками того часу сім`я не була бідняцькою, а, скоріше, заможною. Його батько Романюк Федір (Федьо Базів) – знаний і шанований у селі чоловік, володів чималою частиною землі. Уже в дитячі та юнацькі роки Дмитро відрізнявся від своїх однолітків тим, що мав загострене почуття справедливості й добра, умів організовувати навколо себе однодумців. Проживаючи під польською окупацією рідного краю, відчув на собі, як і інші українці, зверхність польської шляхти. «Бидло», «хлоп», «кабанє» – ці образливі слова довго гнітили душу юнакові.
Закінчивши 5 класів Делятинської школи, допомагав батькам по господарству, оскільки був найстаршим серед дітей. Уже тоді патріоти української землі в особі ОУН викликали в нього захоплення і го ... Читати далі »
Переглядів: 760 | Долучив: Dnister | Дата: 30.12.2011

Під час татарських нападів на наш край нерідко траплялися випадки, коли окремі із татарських воїнів, що були або поранені, або потрапляли у полон залишалися мешкати поміж галичанами. Останні, маючи доброзичливу вдачу, не забороняли чужинцям вкорінюватися на цій землі, котра у часи пізнього середньовіччя відчувала велику потребу людських рук. З часом їхні нащадки асимілювались і уже через кілька поколінь важко було у середовищі галицьких селян відрізнити іноплемінників. Нерідко, правда, окремі з них мали якісь східні риси, однак це було швидше винятком, аніж якоюсь загальною особливістю окремої родини. Часто їхні нащадки, що носили яскраво виражені чужинські прізвища, ставали справжніми патріотами рідної землі, лишаючи у цьому плані, далеко позаду корінних з діда-прадіда мешканців Галичини. Так зуміли проявити себе Катамаї із Ямниці, Салиги із Викторова, Дейдеї із Сільця, Шеремети із Кінашева, Магомети з Куничів ... Читати далі »
Переглядів: 834 | Долучив: Dnister | Дата: 30.12.2011

Одним із найвідоміших діячів визвольного руху у Галичині середини XX ст. був Зиновій Тершаковець, більш відомий у підпільних колах за псевдонімом «Федір». Він довгий час очолював ОУН Львівського краю, був одним із засновників і редактором часопису «Літопис УПА». Народився він 1913 року, походив із села Якимчиці Городоцького повіту Львівської області. Після закінчення Української Академічної гімназії у Львові Зиновій поступив на факультет права Католицького університету у Любліні, але через два роки перевівся до Львова, де закінчив навчання з дипломом магістра права. З 1929 року 3.Тершаковець – член ОУН, у 1941 році – член Похідних груп організації, з 1943 року – в оунівському підпіллі. Тут він займав важливі посади обласної референтури пропаганди, був обласним провідником ОУН Дрогобиччини, заступником крайового провідника Карпатського краю, крайовим провідником ОУН Львівщини. Загинув у бою з енкаведистами у ... Читати далі »
Переглядів: 723 | Долучив: Dnister | Дата: 30.12.2011

Як мовилося на сьогоднішній сесії Івано-Франківської обласної ради, меморіальний комплекс «Дем’янів лаз» поблизу Івано-Франківська перебуває без світла через незначну заборгованість.
Комплекс від електропостачання відключили вчора. Станом на сьогодні світло не відновлено. Складність ситуації ще й в тому, що опалення в комплексі електричне.
Заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький запевнив, що подача електроенергії буде відновлено в найкоротші терміни.
 
Довідково:  Дем'янів Лаз – урочище біля Івано-Франківська, місце масових розстрілів в'язнів з тюрми НКВД. Розстріли проводили в кінці червня перед відступом радянських військ в 1941 році. Під ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 30.12.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024