П`ятниця, 29.03.2024, 06:44:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 22
Як рішучий противник проголошеної нещодавно главою УГКЦ Святославом Шевчуком Івано-Франківської митрополії заявив про себе львівський історик Василь Расевич. Власне, не самої митрополії, а її назви. Іван Франко, на переконання історика, був відомим антиклерикалом і атеїстом, отож назва «Івано-Франківська» нічим не пристойніша, ніж, наприклад, «Дніпродзержинська» чи «Ворошиловградська». Краще б, пропонує науковець, назвали нову митрополію якось нейтрально, Прикарпатська чи що…
Щоб надати своїм словам більшої ваги, Расевич посилається на спогади Антона Крушельницького, видані в київському видавництві «Дніпро» 1981 року. Якщо вірити цим спогадам, хитрющі клерикали не давали спокою поетові навіть на ложі смерті, намагаючись за всяку ціну навернути його до Бога. Піп Галущинський, скажімо, умовляв Франка помиритися з Богом і церквою хоча б перед кончиною. «А ... Читати далі »
Переглядів: 1003 | Долучив: Dnister | Дата: 22.12.2011

Історія кожного населеного пункту нерозривно пов’язана з долею людей. Хтось з них є більш активним у житті громади і держави, інші більше дбають за родинне життя – тому пам'ять про тих, хто відходить на вічний спокій зберігається по – різному. Особливо проблемно зберегти пам’ять про померлих тоді, коли зникає ціла етнічна громада – яка в минулому була однією з складових міста чи селища. Місто Галич має такий приклад з громадою караїмів – основні згадки про яких тепер збережені у формі надмогильних пам’ятників, цікавій експозиції Музею караїмської культури Національного заповідника "Давній Галич» та залишках сакральної культури галицьких караїмів, які були вивезені до Сімферополя (АР Крим).
Кожен, хто цікавиться краєзнавством, знає, що одним з важливих засобів вивчення історії населеного пункту є дослідження місцевих некрополів – кладовищ. Саме завдяки ... Читати далі »
Переглядів: 581 | Долучив: Dnister | Дата: 22.12.2011

Із перших днів виникнення червоної імперії її керівництво поборювало будь-які національні рухи. Особливо боялися компартійні вожді українського національно-визвольного руху. Тому й придушували його з нелюдською жорстокістю та неабиякою винахідливістю. Особливо потворних форм боротьба проти українського національно-визвольного руху набрала в 40-х—50-х роках минулого століття. В загарбницькій війні проти українського народу більшовики не цуралися жодних методів. Терор, підступ, шантаж, обман, жорстокість, брехня, підкуп... — далеко не повний перелік їхнього «бойового» арсеналу. Справжньою трагедією для деяких українців стало насильне схиляння їх до співпраці з радянськими спецслужбами. Чимало повстанців свідомо йшли на смерть або ж стійко переносили люті тортури від червоних катів, але не кожен міг витримати, коли на муки віддавали їхніх найрідніших, найближчих людей. У людській свідомості робився тоді надлом, люд ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Долучив: Dnister | Дата: 22.12.2011

Вже незабаром у підвалі приміщення Ратуші розпочне роботу новий музей, який розповідатиме про історію Івано-Франківська.
«Ми уже давно хотіли зробити музей історії міста. Проект ми назвали „Подорож крізь століття”, – каже начальник відділу туризму виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Володимир Устинський.
У новому музеї планують розповідати про історію започаткування міста, про оборону від ворогів, облогу міста, середні віки і легенди про „мармулядову пожежу”. Потім експозиція оповідатиме про першу світову війну, про в’язницю, створену у підвалах Ратуші, де напевно сидів колись один день і Іван Франко.
Ініціатори створення музею планують навіть зробити макет експозиції, який би відтворював Івана Франка за ґратами ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 22.12.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024