Четвер, 25.04.2024, 06:37:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 24
Як працювала поліція сто років тому? Хто міг потрапити в правоохоронці? Які справи вони розслідували й за ким стежили? Як розвивали агентурну мережу й скільки платили «стукачам»?
Поліція на західноукраїнських землях у міжвоєнний період керувалася законом Речі Посполитої «Про державну поліцію» від 24 липня 1919 р.
Вищі чини комплектувалися з поляків, і тільки до нижчих та середніх чинів могли потрапити українці. Для роботи в поліції вимагалося польське громадянство, некримінальне минуле, вік від 23 до 45 років, добре здоров'я та міцна будова тіла, володіння польською мовою, а також математичні навики. Загальна чисельність польської поліції на 1923 рік складала 49 тис. чол., тобто один поліцай припадав на 500 міщан чи 1000 селян.
Поліція мала такі тер ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2011

Наша публікація є продовженням статті «Галицьке Подністер’я – прабатьківщина українського народу», яка була надрукована в одному з номерів «Галицького слова» в середині серпня нинішнього року. Нагадаємо, що в газетному матеріалі ми обстоювали свою наукову позицію, що племена трипільської культури, які в ІV-ІІІ тис до н.е. населяли майже всю територію сучасної України, були одними з древніх предків нашого народу. Якщо би така концепція належала тільки нам, то в її істинності можна би було засумніватися. Але від часів відкриття трипільської культури чехом Віцентієм Хвойкою минуло вже більше 110 років, однак число прихильників автохтонного розвитку українського народу від древності і до нині не зменшується, а поповнюється такими славними іменами українських вчених, як М. Грушевський, П. Курінний, Е. Кричевський, Т. Пассек, К. Черниш, Я. Пастернак, В. Щербаківський. В ряди дослідників-автохтоністів стали зарубіжні в ... Читати далі »
Переглядів: 686 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2011

Надзвичайно діяльним спецагентом показав себе колишній провідник ОУН Калуського району «Полтавець», «Остапенко» — Михайло Магас із села Підгірок біля Калуша. Потрапивши до рук МГБ 5 листопада 1947 року, він погодився на співпрацю з ворогом. Під агентурною кличкою «Сергій» Михайло Магас очолював агентурно-бойову групу Станіславського обласного управління МГБ, жорстоко винищував своїх колишніх друзів-підпільників. Спецагент «Тарас Степанович» з подачі МГБ призначив його організаційним провідником легендованої Коломийської округи ОУН і водночас провідником Коломийського надрайону. Тривалий час спецагент «Сергій» також видавав себе згідно з легендою МГБ за представника крайового проводу ОУН 
«С-14». За свою криваву «працю» отримував значну матеріальну винагороду від органів держбезпеки.
Переглядів: 882 | Долучив: Dnister | Дата: 24.12.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024