П`ятниця, 26.04.2024, 06:40:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 06
7 грудня 2011 року в Художньому музеї Івано-Франківська відкриється виставка іконопису на склі. Представлені на виставці роботи належить інженеру комп'ютерного монтажу Івано-Франківського обласного телебачення "Галичина" Миколі Коцюбі. Народився митець в м. Будапешт (Республіка Угорщина) в родині військовослужбовців 18 січня 1963 р. За фахом - військовий інженер авіації, майор запасу. Ікони малює недавно. Однак вже мав персональну виставку робіт в обласному Краєзнавчому музеї (2010 р.).
Стиль іконопису М. В. Коцюби - це ручний розпис на склі акриловими фарбами. Традиційний біблійний сюжет, поєднання кольорів, чисті лінії і неординарно складні силуети роблять ікони митця справжнім художнім твором.
Іконопис М. В. Коцюби - це краса, неповторність, висока енергетика Божого промислу! Початок заход ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2011

7 грудня 2011 р. у Івано-Франківському художньому музеї (майдан Шептицького, 8) відбудеться презентація реставрованої ікони «Богородиця Одигітрія» (XVIII ст.). Ця неординарна знахідка поповнить збірку ікон художнього музею. Реставратором твору є Зиновій Крок.
Відповідно до плану оновлення експозиції музею 5 травня 2008 р. із фондів було передано на реставрацію ікону невідомого автора, датовану ХVIII століття. Згідно з документацією, ікона надійшла в музейні фонди із села Залужжя біля Рогатина – тутешня церква була місцем збереження культових предметів з усього району, отож ікону можна вважати означеною територіально.
Твір вимагав неабиякої уваги. Після візуальних спостережень, а також ряду ретельних хімічних досліджень було прийнято рішення про розкриття ікони, тобто пошарове зняття пізніших ... Читати далі »
Переглядів: 563 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2011

Коли їхати дорогою Івано-Франківськ—Галич, у с. Крилосі напроти Музею архітектури та побуту Прикарпаття височіє пам’ятний знак «Меч і рало» роботи скульптора Петра Сопільника. Уродженець Дніпропетровщини зобразив меч набагато більшим, аніж сільськогосподарське знаряддя, хоча насправді все мало б бути навпаки. Чому такий варіант пам’ятника запропонував автор, невідомо. Можливо, він хотів підкреслити, наскільки важливим для людей, основним заняттям яких було хліборобство, був захист рідної землі. А може, скульптор у такий спосіб хотів підкреслити військову потужність Галича. Цілком імовірно і таке, адже галичани здавна відзначалися військовою силою, а меч в їхніх руках у ті давні часи був чи не найпоширенішою зброєю.
Від кого перейняли галичани таку військову доблесть? Щоб відповісти на це запитання, мусимо звернутись до початків галицької історії. Як за ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2011

«Україна стала самостійною державою», «Краяни – за незалежність», «Проголосували за волю» – такими заголовками рясніли грудневі числа газети «Народна Воля» у доленосному 1991-му. Репортажні рядки торжествували, пронизані гордістю за краян, які обрали волю і незалежність.
Про це красномовно засвідчили підсумки голосування у нашому районі та м. Яремче: кількість громадян, які взяли участь у голосуванні – 71953 (97%), 14627 (96,9%) – у м. Яремче; «Так» незалежності сказали 71265 (99%) у районі, 14510 (99,2%) – у Яремче.
У президентських виборах більшість жителів нашого району віддали свої голоси за В`ячеслава Чорновола – 47855 і 12037 – яремчанців.
Непросто оцінити день 1 грудня 1991 р. День Волі, Самостійності, до котрого йшли столітт ... Читати далі »
Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2011

«Столочений копитами орди, збатожений московською нагайкою і обезсилений довголітньою боротьбою за волю, заснув був наш народ камінним сном», — так сказав Богдан Лепкий на 100-річному ювілеї М. Шашкевича 1911 р. у Бережанах про підневільний стан галичан. Хто ж мав пробудити їх зі сну? Це зробив великий будитель, поет і священик Маркіян Шашкевич. Він закликав українців не цуратися рідної мови:
Чом ся нев встидати маєм?
Чом чужую полюбляєм?

Отець Шашкевич один із перших у Галичині звернувся до вірних із проповіддю Божого Слова українською мовою. Це він склав знамениту «Читанку для малих дітей». Та й саме слово «Читанка» першим створив і дав цьому поняттю життя навіки. ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024