Четвер, 28.03.2024, 13:53:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 6 » Безсмертний будитель Галичини
15:21:50
Безсмертний будитель Галичини
«Столочений копитами орди, збатожений московською нагайкою і обезсилений довголітньою боротьбою за волю, заснув був наш народ камінним сном», — так сказав Богдан Лепкий на 100-річному ювілеї М. Шашкевича 1911 р. у Бережанах про підневільний стан галичан. Хто ж мав пробудити їх зі сну? Це зробив великий будитель, поет і священик Маркіян Шашкевич. Він закликав українців не цуратися рідної мови:
Чом ся нев встидати маєм?
Чом чужую полюбляєм?

Отець Шашкевич один із перших у Галичині звернувся до вірних із проповіддю Божого Слова українською мовою. Це він склав знамениту «Читанку для малих дітей». Та й саме слово «Читанка» першим створив і дав цьому поняттю життя навіки.
Полум’яний син рідного народу, співець побратимства між людьми, великий попередник і натхненник Каменяра, поет Шашкевич підносив ідею єднання:
Дайте руки, юні други,
Серце к серцю най припаде.
Митрополит Андрей Шептицький називав Шашкевича «великим апостолом», «велетнем, що сам ішов уперед і провадив уперед весь нарід». Владика Андрей виступив із промовою на могилі поета у його соту річницю. Соломія Крушельницька, коли у Львівській філармонії шанобливо відзначали його 100-літній ювілей, чарувала всіх своїм співом.
Маркіян Шашкевич прожив коротке життя (неповних 32 роки), та своїм словом і ділом заслужив на довічну шану серед нащадків. Тому недавно в Народному домі «Просвіта» з ініціативи Клубу української інтелігенції ім. Богдана Лепкого відбулася святочна академія з нагоди великого ювілею — 200-ліття творця «Руської трійці» і «Русалки Дністрової».
Урочистості розпочалися співом хору «Благовіст» духовної семінарії. Зі словом-благословенням виступив о. Володимир Палчинський, який возив делегацію клубу по шашкевичівських місцях. Про Шашкевича — галицького Шевченка — говорив професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Микола Лесюк. «Особливості поетичної спадщини Маркіяна Шашкевича» — про це цікаво розповідала професор ПНУ Наталія Мафтин. А Євген Баран, голова обласної організації НСПУ, сказав, як завжди, коротко і влучно про поета як будителя Галичини і предтечу Івана Франка.
Глядачі щиро аплодували заслуженій артистці України Ользі Велці, тріо «Ладо», дуетові «Діалоги», лауреатові всеукраїнських та міжнародних фестивалів-конкурсів Вірі Бойчук, чоловічому вокальному ансамблю, а також студентам інституту філології ПНУ Марії Вовчук, Ользі Возняк, Ользі Людкевич, які з натхненням та любов’ю читали поезії Шашкевича.
Режисер-постановник і ведуча Марія Солодчук зробила все для того, щоб святкове дійство пройшло змістовно, велично, піднесено.
Любомира ДАНДЖАЛАС

Переглядів: 651 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024