Четвер, 28.03.2024, 22:02:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 23
Мандруючи Прикарпаттям, від Гуцульщини до Опілля, в різних населених пунктах помічаєш покинуті людські оселі. Вони справляють прикре враження – ще колись тут був рух і життя, було чути дитячий сміх, збиралася родина – сьогодні розбиті вікна, зірвані підлоги, високі чагарники… З одного боку, з невідворотним процесом минучості земного життя, покинуті обійстя можна сприймати, як закономірність, а з іншого – коли бачимо занедбання осель колишніх славних родів, приходить на думку, що покоління сучасників не бажає зберігати пам’ять про попередників.
В середмісті Івано-Франківська, на вулиці Василіянок, 52 (поруч парку Воїнів – Інтернаціоналістів) знаходиться родинне обійстя Гриневичів. Ця родина була відома в громадсько-суспільному житті Станиславова кінця ХІХ – поч. ХХ століття. Багатьом є відома Катря Гриневичева, автор творів про княжу добу «Шестикрилець» ... Читати далі »
Переглядів: 1016 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2011

Відбулося чергове засідання оргкомітету зі спорудження у Калуші памятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу та громадської ініціативи «Загальна мобілізація».
Член «Загальної мобілізації», редактор газети «Вікна», шеф-редактор Вікна online Оксана Гузинець-Мудрик поінформувала про ініціативу калуського підприємця Андрія Гнибіди, які зібрав із друзями та колегами 3240 гривень і передав їх на спорудження пам’ятника.
Загалом, станом на четвер, 22 грудня, на рахунку Калуської станиці Братства вояків УПА накопичено 20 982,60 гривні, готівкою зібрано — 20 597 гривні. Крім того, як повідомив заступник голови оргкомітету, секретар міської ради Олександр Челядин, з 25 по 30 грудня цього року у ПК «Мінерал» пройде благодійна новорічно-вітальна програма «Хай добро вам сіється», кошти від якої будуть п ... Читати далі »
Переглядів: 610 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2011

Сьогодні майже вся влада Івано-Франківська та області сконцентрована в одному будинку – у Білій хаті. Мерія – лівий під’їзд, ОДА – правий. Але така компактність була не завжди. Раніше тая влада була розкидана містом і постійно переїжджала. Отже, хто та звідки керував Станиславовом протягом 350 років?

Будинок ради
Хоча Станиславів був приватним містом, Андрій Потоцький не прагнув абсолютної влади. Завдяки магдебурзькому праву, влада в місті належала магістрату, який займався збором і розподілом податків, житлово-комунальними проблемами, судочинством, іншими вкрай потрібними речами.
Члени магістрату працювали в ратуші. У перекладі з німецької цей термін означає «будинок ... Читати далі »
Переглядів: 676 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2011

На відміну від поетів, архітектори не так часто завершують життя самогубством. Натомість, іноді їм це приписують людські пересуди. Наприклад, свого часу був доволі поширений міф, що творець львівського оперного театру Зігмунд Горголевський застрелився, коли довідався, що його дітище збудовано над підземною річкою та почало просідати. Насправді ж він помер від інфаркту, а річку Полтву пустили в обхід театру.
Є подібна легенда і в нас. Починаючи з середини 1920-х років, у Станиславові плідно працював талановитий архітектор Станіслав Треля. Він реконструював міський театр (тепер філармонія) та вірменську церкву. За його проектами побудовані школа Пірамовича (міська лікарня на Матейки), кінотеатр «Тон» («Люм’єр»), костел на Вовчинецькій тощо. Але головним досягненням архітектора стала ратуша. А потім він раптом кудись зник.
Переглядів: 631 | Долучив: Dnister | Дата: 23.12.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024