Понеділок, 20.05.2024, 13:55:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 268 269 270 271 272 ... 276 277 »
10 червня 2011 р. о 12.00 год. в Церкві Святого Духа м. Рогатин відбудеться презентація альбому "Ікона "Іван Хреститель з житієм. Середина ХVІІ ст. Церква - музей Зішестя Святого Духа в Рогатині".
Організаторами презентації є Музейний комплекс м. Рогатин - філіал Івано-Франківського обласного художнього музею та Львівський філіал Національного науково-дослідного реставраційного центру України.
Львівський філіал Національного науково-дослідного реставраційного центру України - одна з провідних установ в галузі реставрації творів мистецтва у нашій державі. Фахівці майстерні обслуговують музеї західного регіону України, рятуючи безцінні скарби національного мистецтва, зібрані у їхніх фондах. У філіалі пройшли реставрацію та консервацію унікальні твори іконопису, олійного живоп ... Читати далі »
Переглядів: 695 | Долучив: Dnister | Дата: 30.05.2011

Історія Української Повстанської Армії, її командирів і рядових вояків, історія подвигу в ім’я незалежності України має багато білих плям, вимагає ррунтовних досліджень. І навіть коли йдеться про людей відомих, залишаються ще до кінця не з’ясовані деталі, обставини їхньої боротьби й звитяги.
Ім’я сотенного «Громенка» — легендарне. Однак про його долю довго не було відомо. Більше того, тривалий час ніхто не знав навіть його справжнього імені. Тепер відомо — це був Михайло Дуда, родом із Пустомитівського району Львівщини.
Військовий вишкіл він пройшов в еміграції і з 1943 року воював в УПА на західноукраїнських землях. У червні 1944-го «Громенко» очолив сотню. Сучасники  характеризували його як «найкращого старшину УПА з огляду ідейності та відданості визвольним ідеям, надзвичайно дисциплі ... Читати далі »
Переглядів: 1564 | Долучив: Dnister | Дата: 30.05.2011

25-27 травня 2011 р. Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником, Інститутом археології НАНУ, Київською духовною академією і семінарією УПЦ проведено ІХ Міжнародну наукову конференцію "Церква – наука – суспільство: питання взаємодії". Захід традиційно присвячується пам'яті митрополита Київського і Галицького Євгенія (Болховітінова) (18.12.1767 – 22.02.1837). Він вирізнявся як вчений ієрарх, який залишив по собі багато наукових праць, зокрема, з археології, російської історії та церковно-історичних старожитностей.
На науковій конференції розглянуто наступні питання: 1. Історіографічні, джерелознавчі та методологічні проблеми дослідження історії Церкви; 2. Актуальні питання історії Церкви; 3. Особистість і Церква: історико-біографічні розвідки; 4. Археологічні дослідження пам'яток церковної давнини; 5. Історико-правові аспекти діяльнос ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2011

26 травня 2011 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» проведено V Міжнародну наукову конференцію «Україна - Ватикан: державно-церковні відносини в контексті досвіду об'єднаної Європи». Дана конференція започаткована на Прикарпатті вже стала традиційною. Впродовж часу її проведення (з 2008 р.) місцем зустрічей науковців був Галич, Івано-Франківськ та Рим.
Організаторами заходу стали Міністерство культури України, Міністерство освіти і науки та молоді і спорту України, Державна служба з питань національної культурної спадщини, Національний заповідник «Давній Галич», Прикарпатський національний університет імені В.Стефаника.
Пленарне засідання конференції розпочалося з привітання Олександра  Береговського  -  генерального директора-наукового керівника Національного заповідника «Давній Галич», дійсного члена ІСOMOS, заслуженого працівника культури України. До благословення роботи конференції було запрошено пред ... Читати далі »
Переглядів: 779 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2011

Ще один подарунок до 770-річчя від першої літописної згадки про Коломию отримало місто магдебурзького права. Понад 100 світлин будинків і краєвидів Коломиї представив фотокореспондент тижневика «Коломийські вісти» Євген Гапич у Музеї історії міста. Виставку приурочили до Міжнародного дня музеїв.
Фотографій Коломиї є чимало, але Євген Гапич зробив не просто фіксацію об’єктів, а назавжди увіковічнив в історії унікальні архітектурні споруди і будівлі писанкового міста. Позували фотомитцеві старовинні будівлі, зведені ще за Польщі й Австро-Угорщини і причому не з центральної частини міста.
В експозиції є фото першого повітового поштового відділення, теперішнє приміщення СШ №1 імені Василя Стефаника, де раніше розташовувалася коломийська цісарсько-королівська гімназія, казарми на вулицях Чайковськ ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

У місті Рогатині розпочала діяльність громадська організація "Відродження". Основною метою організації є історико-краєзнавча діяльність з метою відродження заснованого у 1939 р. регіонального історико-краєзнавчого музею Опілля в місті Рогатині, зруйнованого в часи Другої світової війни.

Детальнішу інформацію про її роботу Ви можете прочитати на офіційному сайті організації: http://opillya.if.ua/

Переглядів: 620 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

26.05.2011 року близько 200 школярів м.Івано-Франківська зібралось на подвір’ї загальноосвітньої школи № 7, щоб вшанувати безвинно убієнних сталінським режимом у 1939-1941 роках громадян України. Адже саме поруч із цим закладом знаходилась тюрма НКВС та були знайдені останки людей, яких каральні органи радянської влади безпідставно замордували у її застінках перед фашистським нашестям на наші землі.
Захід розпочався із покладання представниками органів місцевого самоврядування вінка, квітів і поминальних свічок до пам’ятного знака жертвам комуно-більшовицького режиму та поминального молебня, який відслужив отець Василь Смицнюк. До присутніх звернувся секретар міської ради Руслан Марцінків, який закликав молодь продовжити розпочату їх прадідами боротьбу за незалежну й самостійну Україну, наповниши її дійсно українським змістом.
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

Поблизу села Пшеничники Тисменицького району виявили останки понад 220 закатованих НКВС людей.

За словами судмедексперта Омеляна Левицького, який бере участь в розкопках, на території масових поховань «треба перекопати 4 тисячі квадратних метрів». Восени минулого року учасники наукової експедиції виявили тіла 170 закатованих жертв. Коли розкопки були відновлені, лише за останніх два тижні було знайдено ще 100 тіл. Кожне п'яте тіло - дитяче. За словами експертів, по щелепах видно, що молочні зуби у багатьох ледве прорізалися.

«Особливо вразило дослідників те, що серед тих знищених людей були діти, - сказав історик, член «Меморіалу» Василь Тимків. - Учасники розкопок знайшли тіло матері з маленькою дитиною на руках, і вона перед смертю обіймає сво ... Читати далі »

Переглядів: 730 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

Однією з найстарших вулиць Івано-Франківська є Бельведерська. Своєю назвою вона завдячує позаміському палацику Потоцьких «Бельведер», що стояв приблизно на місці нинішнього наркологічного диспансеру.
Французькою «бельведер» означає «чудовий вид». Дійсно, з невеликого підвищення в кінці вулиці відкривалася дуже непогана панорама Станиславова. Крім того, у Європі тоді існувала ціла мода на однойменні палаци. Тож «Бельведерів» було багато – у Відні, Римі, Варшаві, інших містах.
На початку ХІХ століття, після банкрутства Потоцького, станиславівський палац продали та розібрали на будматеріали. А дорога до нього згодом перетворилася на вулицю, де мешкали найбідніші верстви єврейського населення Станиславова. У міжвоєнний період з приводу цього містом ходив жарт: «У Варшаві на Бельведері живе презид ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

Як ви думаєте, що спільного мають австрійська імператриця Єлизавета, знаменитий польський письменник Генріх Сенкевич та великий український поет Тарас Шевченко? Саме їхніми іменами називався міський парк Станиславова-Івано-Франківська у різні періоди свого існування. Проте спочатку він ніяк не називався, та й парком не був.

Звіринецька діброва
У другий половині ХVІІ століття на південно-західній околиці Станиславова був дубовий гай. Майже всі історики-краєзнавці пишуть, що Потоцькі любили влаштовувати там полювання та навіть спорудили мисливський будиночок. Але якщо вірити стародавнім мандрівникам, та діброва мала завдовжки лише чверть милі (близько 400 м). Виглядає дивним, що магнати не змогли підшукати собі більш розлогих мис ... Читати далі »
Переглядів: 758 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

На Прикарпатті планують протягом 2011-2015 рр. провести паспортизацію 500 пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення з метою удосконалення ведення їх обліку та забезпечення державної реєстрації.
Про це "Фіртку" повідомили в обласному управлінні містобудування та архітектури.
Проведення паспортизації пам’яток дасть змогу збільшити обсяг даних про об'єкти, запровадити електронну форму збереження інформації про них, яка відповідатиме вимогам міжнародних конвенцій про охорону культурної спадщини щодо доступності інформації.
На проведення паспортизації 500 об’єктів у 2011-2015 рр. очікують отримати 2,05 млн грн із обласного бюджету.
Сьогодні під охороною дер ... Читати далі »
Переглядів: 631 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2011

25 травня в приміщенні залу засідань Івано-Франківської ОДА відбулося засідання організаційного комітету з підготування та проведення на Івано-Франківщині святкових заходів з нагоди 450-річниці Пересопницького Євангелія. Учасниками організаційного комітету стали два Єпископи УГКЦ: Кир Володимир (ВІЙТИШИН) – Єпископ Івано-Франківський та Кир Миколай (СІМКАЙЛО) – Єпископ Коломийсько-Чернівецький, а також представники християнських Церков міста Івано-Франківська. В цей день представниками Івано-Франківської єпархії з Благословення Владики Володимира стали: митр. прот. Олег Каськів – Протосинкел та митр. прот. Володимир Чорній – Канцлер. Згідно плану заходів було обговорено такі питання, які стосувалися для співпраці з Церквою, а саме: - Провести в навчальних закладах майстер-класи з християнської етики на тематику Пересопницького Євангелія. - Провести Екуменічні Молебні.
Переглядів: 650 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2011

Краєзнавчий відділ Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка поповнив фонд книжкою Осипа НАЗАРУКА «Мемуари». — Івано-Франківськ, Видавництво Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, 2010. — 168 с.
Книжка знайомить з біографією видатного українського письменника,громадського й політичного діяча, доктора Осипа Назарука. Його називали «не тільки одним з найоригінальніших і найплодовитіших публіцистів,а й одним із найбільших українських інтелектуалістів». Подорожував Назарук не з доброї волі: 1921 року виїхав до Канади та США, 1927 року повернувся в Галичину, однак із приходом радянської влади перебрався до Польщі, де й помер. ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2011

За повідомленням директора УДППЗ «Укрпошта» М.Саковського, спецпогашення художнього маркованого конверта, присвяченого 200-річчю від дня народження Івана Вагилевича буде проведено 02.09.2011 р. в с. Ясень Рожнятівського району.

Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2011

В Літературному музеї Прикарпаття відкривається виставка з нагоди 25-річного ювілею Літературного музею: «Храму Евтерпи – 25» та 40-річчя утворення обласної організації Національної спілки письменників України.

В експозиції представлені матеріали з фондів Літературного музею, які розповідають про утворення і діяльність визначних осередків культури та рідної мови на Прикарпатті.

Також, запрошуємо відвідати виставку з нагоди 50-літнього ювілею письменника, критика, літературознавця, кандидата філологічних наук, члена НСПУ з 1997 року, лауреата обласної премії імені Василя Стефаника та міської премії ім. Івана Франка, голови обласної організації спілки письменників Євгена Барана. В експозиції вистав ... Читати далі »

Переглядів: 682 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2011

Саме так можна охарактеризувати фотоальбом «Івано-Франківськ на давній поштівці»/«Iwano-Frankiwsk auf alten postkarten”, який побачив світ у видавництві «Лілея – НВ». Видання присвячене 350-річчю надання місту Магдебурзького права. Укладачем видання є Жеребецький Зеновій - начальник відділу інформації Івано-Франківської філії АКБ «Укрсоцбанк»; член-засновник історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто».

Вміщені у цьому альбомі поштівки з колекції Зеновія Жеребецького запрошують нас знову і знову відкривати для себе уявлені і реальні, чорно-білі й кольорові український, польський, жидівський, і вірменський образи Станиславова (нині Івано-Франківська). Об’єм видання 159 сторінок, формат 70*50/8, папір крейдяний. У книзі поміщено 303 листівки, які присвячені місту і були надруковані як у Станиславові, так і в інш ... Читати далі »

Переглядів: 1077 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2011

Музей народної архітектури та побуту Прикарпаття, що є структурним підрозділом Національного заповідника «Давній Галич», відсвяткував 30-річчя з часу створення. Урочистості відбулися 21 травня 2011 р. за місцем розташування закладу – у с. Крилос Галицького району.
На урочистостях були присутні генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, заступник начальника управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Тимків, голова Галицької районної ради Петро Стрембіцький, заступник голови Галицької райдержадміністрації Ірина Чернега, директори Івано-Франківського краєзнавчого музею у різні періоди його діяльності – Олександра Синиця, Михайло Ільків, Ярослав Штиркало, депутат обласної ради Зіновій Береговський, колектив Національного заповідника «Давній Галич», представники громади с. Крилос та всі заці ... Читати далі »
Переглядів: 824 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2011

18 травня працівники відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. В.Стефаника взяли участь в обласній науково-практичній конференції з історичного краєзнавства, яка проходила на базі Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти.
Учасники конференції, вчителі історії навчальних закладів області, з великим захопленням прослухали доповіді відомих науковців, краєзнавців, істориків Івано-Франківщини: Я. Трефяка („Актуальні проблеми національного відродження Прикарпаття в дослідженнях краєзнавців початку ХІХ-другої половини ХХ століття"), Я. Заборовського („Духовенство в національному відродженні Галичини другої половини ХІХ-першої половини ХХ століття"), П. Арсенича („Значення української інтелігенції у різні періоди національного відродження"), М. Косила („Туристсько-краєзнавча позашкільна робот ... Читати далі »
Переглядів: 1188 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2011

У селищі Лисець з нагоди 150 річчя з часу перепоховання Кобзаря на Чернечій горі урочисто відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку. Його автором є скульптор Володимир Довбенюк.
22 травня 2011 року у Лисці було людно. У місцевому сквері зібралися громада селища, гості, духовенство. Тут відбулося урочисте дійство – відкриття пам’ятника Т.Шевченка. Серед запрошених: заступник голови районної ради Руслан Фармус, депутати обласної ради Ярослав Єфімчук, Тарас Скоропад, поет, автор кількох поетичних збірок, член Національної спілки письменників України, лауреат обласної премії ім. В’ячеслава Чорновола Богдан Томенчук, заступник начальника управління культури обласної державної адміністрації Василь Тимків, депутати районної ради, місцеві голови навколишніх сіл.
Церемонію відкриття пам’ятника здійснили Русл ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Долучив: Dnister | Дата: 22.05.2011

У день 150-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка, в Івано-Франківську відкрили пам’ятник Кобзареві роботи Лео Мола (Леоніда Молодожанина), всесвітньовідомого канадського скульптора, автора пам’ятників Шевченку у Вашингтоні, Буенос-Айресі, Санкт-Петербурзі.
Як передає кореспондент УНІАН, керівники області і міста, а також громадськості під звуки духового оркестру пройшли колоною з Вічевого майдану до однойменого парку, де встановлено пам’ятник Кобзарю. На початку колони пластуни несли два національні і прапор Івано-Франківська. Більшість учасників акції були у національних строях та вишиванках.
Міський голова Віктор АНУШКЕВИЧУС, виступаючи перед відкриттям пам’ятника, закликав присутніх «припинити політичне флюгерство і бути достойними Шевченка».
Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 22.05.2011

22 травня 2011 р. в с. Ямниця Тисменицького району відкрито пам’ятник одному із знаних підпільників ОУН та організаторів УПА на Івано-Франківщині та Буковині, керівнику Буковинського окружного проводу ОУН в 1945–1950 рр. та члену Карпатського Крайового проводу ОУН Василю Савчаку («Сталю»).

Його споруджено за кошти місцевого бюджету та за сприяння ВАТ «Івано-Франківськцемент». Ідея встановлення пам’ятника належить Ігорю Дейчаківському. Вона зародилася у 1995 році. Проте тільки у 2008-му розпочато будівництво, що завершилося цьогоріч. 

Пам’ятник освятив отець Богдан Курилів, дека ... Читати далі »

Переглядів: 1443 | Долучив: Dnister | Дата: 22.05.2011

У суботу, 21 травня ц. р. учні та ліце­їс­ти Надвірнянщини відвідали бункер на горі Березовачка, де відбувся останній бій незламного борця за волю України полковника УПА Миколи Твердохліба (псевдо «Грім»). Як розповідає краєзнавець та історик Іван Кметюк, повстанець народився в селі Петрилів Тлумацького району, пройшов вишкіл у Поль­ській старшинській школі. Пізніше вступив у військову рефентуру ОУН-УПА, де й продовжив своє нав­чання військовим азам.
У 1944-му став останнім керівником 4-ї військової округи УПА – Захід «Говерля». Після цього «Грому» довелося переховуватися, і ось взимку 1953-1954 рр. його привело на терени Надвірнянщини, де й відбувся останній у житті бій Миколи Твердохліба. Відбивався до останнього, але ворогів було більше. Однак не здався краєвий провідник, останні кулі він залишив для себе та дружини Ольги Герасимович. Ось так чинили ... Читати далі »
Переглядів: 716 | Долучив: Dnister | Дата: 22.05.2011

У Національному історико-культурному заповіднику "Качанівка", що знаходиться на Чернігівщині відкрито фотовиставку Національного заповідника "Давній Галич" під назвою "Галич на зламі тисячоліть". Даний заповідник створений в 1981 році (у 2001 р. отримав статус національного) на основі палацового ансамблю і парку дворянської садиби, яка була заснована в 1770-х роках і яка на сьогодні є єдиною серед українських садиб, що збереглася в комплексі. 
На виставці представлено 30 світлин у форматі 70 * 80 см, які зображають історичні місця Давнього Галича. Всі світлини обрамовані рамками. Дана виставка уже мандрувала Європою – зокрема, Румунією та Німеччиною, а з червня 2011 р. її зможуть оглянути відвідувачі Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» у м. Батурин. На даний час світлини, які представлені у Качанівці змогли оглянути ... Читати далі »
Переглядів: 672 | Долучив: Dnister | Дата: 21.05.2011

Недавно в с. Уторопах  Косівського району відбулася велелюдна презентація книжки «Уторопи: історія в іменах» (Івано-Франківськ, Лілея-НВ), автором якої є вчителька Ольга Цимбалюк.
Авторка розповіла про те, як збирала матеріал про людей свого села, які своєю мудрістю, порядністю, заслужили на повагу односельців. «Таких людей є дуже багато в селі, — вважає Ольга Цимбалюк. — Кожен день, що ми прожили, — це вже історія. І цю історію ми повинні зберегти для прийдешніх поколінь».
Кандидат філологічних наук Святослав Кут наголосив, що в книжці «Уторопи: історія в іменах» біографічна достовірність, біографізм описаних епізодів і певні авторські міркування вдало поєднуються. «Тут є Тарас Мельничук, він виписаний обдарованим юнаком, який читає вірші в к ... Читати далі »
Переглядів: 781 | Долучив: Dnister | Дата: 21.05.2011

В приміщенні краєзнавчого музею «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів міста Долини відбулася урочиста зустріч з нагоди передачі Борисом Кур’яником медальйона солдата австро-угорської армії часів Першої світової війни Іллі Роп’яника музеєві «Бойківщина».
На вечір зібралось багато поважних гостей — представники влади,  ЗМІ, «Братства УПА», освіти, клубу краєзнавців, серед них — голова міста В. Гаразд, онук  І. Роп’яника — Ярослав Микитин, а також людина, завдяки якій і відбувалася урочиста подія — Борис  Кур’яник з міста Рівного.
Торік в лісі біля с. Ромашка (де колись був Брусилівський прорив) Борис Кур’яник знайшов медальйон загиблого солдата австро-угорської армії періоду 1-ї світової і вирішив відшукати його родичів. Справді, п. Борисові таки вдалося зна ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Долучив: Dnister | Дата: 21.05.2011

Музеї-скансени найбільш раціональна, дохідлива і дійова форма комплексного показу творів народної архітектури, предметів побуту у природному оточенні.
Прийнятий у музеях України етнографічний принцип побудови експозиції полягає в тому, що споруди (житлові, господарські, виробничі і культові) відтворюються в тих ансамблях, до яких вони початково належали. Таким чином формуються мікросела (сектори), які представляють відповідні етнографічні зони. А це дає можливість у музеях простежувати різні архітектурні школи.
Одним із таких музеїв є Музей архітектури і побуту Прикарпаття (єдиний в Івано-Франківській обл.), який характеризується показом споруд Івано-Франківщини. У 1994 році музей увійшов до складу Національного заповідника «Давній Галич», займає територію 4,5 га. Тут зібрано кращі зразки нар ... Читати далі »
Переглядів: 695 | Долучив: Dnister | Дата: 21.05.2011

Музей історії «Давній Галич» гостинно відчиняє двері в день свого професійного свята – 4-ого Міжнародного дня музеїв. Приміщення його – це колишні митрополичі палати кінця XVIII століття, літня резиденція Митрополита Андрея Шептицького. Ще в кінці 30-х років XX століття доктор археології Ярослав Пастернак та вищезгаданий Митрополит висунули ідею про створення музею-заповідника. Новоствореному музею на той час передувала виставка знайдених експонатів під час розкопок фундаменту  Успенського собору XII століття. Вона була відкрита у каплиці Св. Василія,  пам’ятці архітектури XV століття. Війна перервала мрії та сподіняння вченого та Митрополита.
Тільки 6 червня 19б1 року вдалось відкрити у Митрополичих палатах (так званій «Захоронці», подарованій сестрам служебницям Непорочної Діви Марії) філіал Івано-Франківського краєзнавчого музею. Зі створе ... Читати далі »
Переглядів: 819 | Долучив: Dnister | Дата: 21.05.2011

18 – 19 травня 2011 р. в м. Івано-Франківську проведено науково-методичний збір працівників військових музеїв Збройних Сил України. Він проводився філією Національного військово-історичного музею України – музею «Герої Дніпра» у м. Івано-Франківську та Міністерством оборони України. 
Древньому Галичу та пам’яткам його історії в програмі збору було надано особливе значення – свідченням цьому є те, що майже ¼ всього часу програми заходу, його учасники провели на терені діяльності Національного заповідника «Давній Галич». Практично всі учасники семінару відвідали Галич вперше.
Серед представників музейних закладів Міністерства оборони України, які знайомилися з визначними пам’ятками княжої столиці на терені Галича – Крилоса були: заступник начальника відділу культури та традицій Департамент ... Читати далі »
Переглядів: 995 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

У 1960-х роках у Франківську закрили римо-католицький костел Непорочного зачаття Діви Марії та святих Андрія і Станіслава (нині – Художній музей). Приміщення передали геологічному музею інституту нафти і газу. А на майдані, який тоді носив ім’я начальника петроградської ЧК Урицького, радянська влада вирішила влаштувати приміську автостанцію.
Аби розчистити місце під автобусну стоянку, «борці за благоустрій» підірвали дзвіницю ХVIII століття та почали демонтаж барокової статуї Діви Марії. Вони просто накинули трос на шию Богородиці та смикнули її вантажівкою. Голова статуї відлетіла, але сама фігура встояла. Демонтаж відбувався ввечері, працівники вирішили докінчити справу наступного ранку. Вантажівка поїхала, а довкола понівеченої статуї стали збиратися люди. Коли стемніло, вони запалили свічки та молилися навколішки. Цілу ніч біля постаменту горіли де ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

З приводу 350-ї річниці Івано-Франківська (Станиславова) редакція "Галицького кореспондента" оголошує фотоконкурс знавців міста, який триватиме впродовж цілого року.
Умови конкурсу дуже прості: за опублікованим у газеті фрагментом потрібно впізнати будівлю і повідомити місце її розташування - вулицю, номер будинку.
Повідомлення від читачів "ГК" приймаються впродовж тижня після виходу газети за телефонами 50-55-90, 50-55-91, поштою звичайною та електронною, а також у вигляді коментарів на сайті газети http://www.gk-press.if.ua/.
За кожну правильну відповідь учасникові конкурсу зараховується один бал. Окремий (бонусний) бал заробить той, хто поділиться цікавою історією, пов'язаною з цим об'єктом. Упродовж року набрані учасниками конку ... Читати далі »
Переглядів: 899 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

В умовах нинішнього масованого натиску на українську історію та культуру питання збереження місцевої історичної спадщини набуває особливої ваги. Потрібно врятувати бодай те, що поруч, що нам - звичайним громадянам - під силу. У цьому дописі - мова про центральну частину Івано-Франківська.
Скажу з погляду пересічного мешканця: наше місто, як на мене, цілком свідомо і цілеспрямовано руйнують. Що не зробили «визволителі», те довершують сучасні гендлярі.
Проходиш вулицями, закладеними ще в часи засновників міста, і щоразу впадає в око якась прикра несподіванка. На вулиці Шевченка, на Чорновола, на Січових Стрільців, на вуличках довкола ратуші в будинках ХVIII-XIX століть брутально повибивали у стінах діри під "модні" пластикові двері, домурували сходинки, обвішали старовинні фасади вульгарною рек ... Читати далі »
Переглядів: 781 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято - Міжнародний день музеїв. З нагоди свята пропонуємо згадати історію появи першого музею Станиславова.
Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували у 1977 році, коли на 11 генеральній конференції Міжнародної ради музеїв, яка відбулась у Москві та Ленінграді, було запропоновано проводити міжнародне музейне свято під девізом: «Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами». І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах. У цей день вхід у всі музеї безкоштовний.
А коли був створений перший станиславівський музей?
Початки музейної справи у Станиславові належать ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

Так називалася стаття львівського німця Рудольфа Вацека, який 12 серпня 1911 року з містечка Делятина Надвірнянського повіту через Яремче - Микуличин - Яблуницю - Ясеню здійснив на велосипеді подорож до Буркута. Втім, роверова історія в гуцулів почалася навіть раніше, а масове захоплення цим транспортним засобом припало на 30-ті роки минулого століття.

... Читати далі »

Переглядів: 753 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

Минулого тижня члени конкурсної комісії з питань встановлення пам'ятника «Руській трійці» в Івано-Франківську визначили найкращий ескіз проектної пропозиції. Нагадаємо, що, за рішенням громадських слухань, пам'ятник стоятиме в обласному центрі по вул. Лесі Українки у сквері за медуніверситетом. Міська влада планує встановити монумент до 2 вересня цього року з нагоди 200-річчя від дня народження одного із засновників галицького літературного угрупування «Руська трійця» Івана Вагилевича.
Місцеві художники та скульптори запропонували на розгляд комісії шість ескізів проекту пам'ятника. Після короткої презентації кожного з них переможцем конкурсу було оголошено спільну роботу скульптора Степана Федорина та архітектора Володимира Гайдая.
Оскільки пам'ятник має стояти на місці клумби по вул. Лесі У ... Читати далі »
Переглядів: 715 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024