Неділя, 19.05.2024, 18:45:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 266 267 268 269 270 ... 276 277 »
Цієї неділі (19.06) церква Святого Василія Великого, що у Косові, приймала прихожан і гостей не тільки з районного центру і навколишніх сіл, але й з багатьох інших парафій. Косівська святиня мала велике свято — рівно через два роки після страшної пожежі, коли церква спопеліла майже дотла, відновлений величний дерев’яний храм був освячений.
Загалом, новозведена церква дуже подібна на знищену вогнем споруду, але є і деякі зміни.

Для довідки. 19 червня 2009 року в м.Косові згоріла дерев’яна  церква св.Василія Великого на Москалівці (УГКЦ), якій було понад 100 років (1895 року побудови) і яка являлась історичною пам’яткою. Згорів осередок духовного і національного відродження, храм науки і навчання для жителів м. Косова ... Читати далі »
Переглядів: 609 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2011

Щороку Прикарпаття приймає туристів з усіх регіонів України та з-за кордону. Особливу цікавість викликають місця пов’язані з історією Галицько-Волинського князівства – тому туристичні групи так часто можна побачити в Галичі, Крилосі та Шевченковому. Відвідувачі можуть побувати в музеї Давнього Галича, музеї народної архітектури та побуту Прикарпаття, музеї караїмської історії та культури.

Від недавнього часу всі бажаючі можуть придбати собі на згадку туристичні марки. Це - дерев’яні кружальця із зображенням певної туристичної атракції Національного заповідника «Давній Галич». Серед них туристичні марки: №106 «Храм Св. Пантелеймона ХII ст.» (в с. Шевченкове); №108 «Гуцульська ґражда ХIХ ст.» (Музеї народної архітектури і побуту Прикарпаття); №362 «Галицький замок IХ—ХIV—ХVII ст.» та №365 «Церква Успіння Пресвятої Богородиці ... Читати далі »

Переглядів: 737 | Долучив: Dnister | Дата: 20.06.2011

Сьогодні (19.06) у с. Яблуниця на Яблуницькому перевалі Яремчанської міської ради Івано-Франківської області відбулося народне віче «Слава і честь вам, борці за свободу!» з нагоди 72-ї річниці від дня загибелі та 15-ї річниці від дня перепоховання воїнів Карпатської Січі.
У заході взяли участь представники влади Івано-Франківської та Закарпатської областей, повідомили УНІАН у Яремчанській міській раді.
Представники двох областей, ветерани Української повстанської армії, лідери патріотичних партій та організацій, громадськість спільно вшанували пам`ять юнаків, які одними з перших склали свої голови у боротьбі за незалежність України.
Священики біля Пам’ятного хреста відслужили поминальну панахиду.
Переглядів: 599 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2011

Останнім часом вийшло понад 40 книг про Івано-Франківськ, але що надзвичайно приємно, Коломия також не відстає і свідчення того – репрезентації нових видань, які відбуваються чи не щомісяця.
Днями у стінах Коломийської гімназії імені Михайла Грушевського відбулася значуща подія. В рамках продовження культурологічного просвітницького проекту директора Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в серії «Коломийська бібліотека» побачила світ книжка «Українська державна гімназія в Коломиї 1892-1944 роки», над якою майже два роки працювала науковий працівник Музею історії міста Коломиї Мирослава Кочержук.
Хвилюючу і водночас надзвичайно приємну подію відвідали люди, які навчалися в гімназії – її випускники тридцятих-сорокових років минулог ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2011

До 120-річчя з дня народження засновника ОУН, провідника січових стрільців Євгена Коновальця у Калуші відкрили стелу пам’яті Героїв. Окрім відомих імен Степана Бандери, Романа Шухевича і, власне, Євгена Коновальця, на стелі — імена вихідців із Калущини — борців за волю України, відомих політичних і громадських діячів краю.
На відкриття стели громадськість чекала кілька років. У 2008 році політичні сили краю за участю громадськості  визначили список із 19 прізвищ наших земляків, яких вирішили увіковічнити на стелі пам’яті Героїв Калуша. Серед них — Степан Бандера, Ярослав Мельник, Михайло Дяченко, Юлія Ганущак, Микола Климишин, Степан Стебельський, Олекса Луцький, Микола Федюшка, Дмитро Паліїв, Іван Рубчак, Олесь Бабій,  Григорій Цеглинський, Антон Любич-Могильницький, Іван Куровець, Олекса Гірник, Михайло Козоріс, Іван Белей, Костянтина Малиц ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2011

Уже кілька місяців біля ПК "Мінерал” облаштовують пам’ятник. Робота викликає цікавість у депутатів Калуської міської ради, які періодично збираються там на сесійні засідання, а також — у численних відвідувачів палацу культури та перехожих. Як з’ясували "Вікна”, пам’ятник спроектував і втілює у життя скульптор Богдан Коваль: переселеним із Польщі українцям і — своїй власній долі.
Ще кілька років тому Богдан Коваль часто брав участь у місцевих виставках. Представляв різьбу по дереву. Тепер — взявся за скульптуру. Відтак, він — знаний скульптор не тільки на Калущині. За пам’ятник взявся ще кілька років тому, оскільки тема — надзвичайно близька.
Богдан Коваль виграв конкурс на найкращий проект пам’ятника українцям, депортованим із Польщі, що відбувся ще за каденції попереднього міського голови Ро ... Читати далі »
Переглядів: 620 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2011

Шановні колеги!

Запрошуємо Вас до участі у науково-практичній конференції «Замки України: дослідження, збереження, використання», яка відбудеться у Національному заповіднику «Давній Галич» 3-4 листопада 2011 року.

Напрямки роботи конференції:

·        Архітектурний

... Читати далі »

Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 19.06.2011

Коли ви вмирали, вам дзвони не грали,
Ніхто не заплакав за вами.
Лиш в чистому полі ревіли гармати
І зорі вмивались сльозами»… 
     
Ці слова відомої стрілецької пісні по-особливому пройняли серця мешканців Вікторова та Сільця, які зібралися біля стрілецької могили на Лисій Горі у поминальні дні Зелених свят.
На відтинку автошляху Галич–Івано-Франківськ зі сторони Вікторова знаходиться зараз закинуте поле, обрамлене з усіх боків (крім полудня) густим лісом від чого мабуть отримало таку промовисту назву – Лиса Гора. Край самого шляху ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2011

З пропозицією про порушення кримінальної справи за результатами розкопок на місці масових захоронень жертв НКВС біля села Пшеничники Тисменицького району до правоохоронних органів звернувся голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк.
За його словами, «ніхто нічого сховати не планує», все буде зроблено згідно з кримінально-процесуальним правом. Як повідомив керівник центру зв’язків з громадськістю УМВС в області Василь Гультайчук, в Тисменицькому райвідділі міліції створена слідчо-оперативна група, яка виїжджала на місце розкопок, опитувала членів історико-просвітницького товариства «Меморіал» імені Василя Стуса та місцевих мешканців, перевіряють дані щодо періоду і обставин масових поховань. Проводяться медико-криміналістичні дослідження і експертиза. Після цього вирішуватиметься, чи буде порушена кримінальна справа.
Переглядів: 529 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2011

Як відпочивали й оздоровлювалися станиславівські діти й дорослі сто років тому?
На час літніх канікул дітей та молодь запрошували у різноманітні заміські табори. Наприклад, Комісія виховних осель і мандрівок молоді при Українськім краєвім товаристві охорони дітей і опіки над молоддю пропонувала в 1937 році такі групи літніх таборів: для дітей 7- 9 років - у селах Старуні та Космачі; для дітей 10-13 років - на Остодорі біля села Підлютого; для молоді 13-18 років - на Соколі біля Підлютого; для молоді 16-20 років - у селі Брустурах; для працюючої молоді, старшої 14 років, - на Соколі біля Підлютого; для молоді, старшої 18 років, - на Гуцульщині.
Відпочинок тривав 21 день, а оплата була невисока, розрахована на різні статки і становила від 14 до 45 злотих. Хлопчачий та дівчачий табори проводилис ... Читати далі »
Переглядів: 700 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2011

Столиці відрізняються від маленьких містечок насамперед тим, що в перших знаменитості живуть, а в других – бувають. І хоча наш Станиславів недовгий час теж був столицею, імениті гості сюди заїздили нечасто. Проте був період, коли на наших вулицях запросто можна було побачити людей, біографії яких пізніше вивчали у школі.

Маша та Ведмідь
Під час Першої світової війни в околицях Станиславова діяв лікарсько-продовольчий загін Піроговського товариства. Головне його завдання полягало у догляді за пораненими солдатами та роздачі їжі малозабезпеченим. У 1915 році, після закінчення курсів медсестер, сюди прибула рідна сестра Леніна – Марія Ульянова, яку в родині лагідно називали… дурепою.
Переглядів: 753 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2011

Після того, як вийшов серіал про Вольфа Мессінга, ім’я цього ілюзіоніста та провидця стало дуже популярним. Але те, що він виступав і у Франківську, досі знають далеко не всі.
Це сталось у червні 1963 року. Тоді легенда радянської телепатії та гіпнозу завітала у наше місто та влаштувала зустріч із трудящими у залі готелю «Дністер». Вхідний квиток коштував три карбованці, що на ті часи було дуже серйозною сумою. Крім того, аби уникнути провокаційних запитань, на кшталт «чи буде ядерна війна з Америкою?», зал заполонили гебісти в цивільному.
Але незважаючи на всі вжиті заходи, одне незаплановане запитання таки пролунало, викликавши сміх у глядачів. Якийсь старий шляхетний дядько, що мислив глобальними категоріями, запитав ілюзіоніста: «Скажіть, будь ласка, то ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2011

Околиці гірського села Ямни - тепер це мікрорайон міста Яремче - здавна славились великими покладами каменю пісковику. Його використовували для будівництва осель, мостів, прокладання доріг.
Зокрема, в 1826 році станиславівський староста Францишек Кратер розпочав будівництво дороги з Делятина до Яблуниці. На його честь була названа величезна брила, що нависала над дорогою в Ямній, - камінь Краттера, який був улюбленим об'єктом для фотографування у міжвоєнний період.
При проектуванні залізниці Станіслав - Вороненка на місці майбутнього будівництва австрійські інженери виявили великі поклади добротного будівельного матеріалу - ямненського пісковику. Кам'яні склепінчасті мости в долині Прута, розраховані за теорією пружних арок на основі досліджень фахівців Товариства австрійських інженерів у Від ... Читати далі »
Переглядів: 861 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2011

08-11 червня 2011 року начальник відділу з питань охорони культурної спадщини І. Панчишин взяв участь у черговому етапі у рамках проекту «Реабілітація культурної спадщини історичних міст» програми Ради Європи, який відбувався у м. Луцьк.
Відповідно до плану дій проекту «Реабілітація культурної спадщини історичних міст» на 2011 рік в рамках етапу «Діагностика» кожне з пілотних міст проекту має підготувати документ означений експертами як «Підготовчий технічний файл міста». У згаданому документі місцевими відповідальними технічними групами, що створюються в кожному місті-претенденті, буде викладено конкретну інформацію, яка використовуватиметься під час наступного етапу «Аналітичного». Суть пропонованих заходів полягає у компіляції і систематизації даних, які є в розпорядженні відповідних структурних підрозділів місцевих адміністрацій та органів самовряд ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2011

14 червня в Івано-Франківську відбулися урочистості з нагоди 120-ї річниці від дня народження засновника і провідника ОУН полковника Євгена Коновальця. Священики традиційних українських Церков освятили символічний камінь, встановлений на місці, де планують спорудити пам’ятник легендарному оунівцю (вул. Січових стрільців, 56). Відтак відбулося урочисте віче, у якому взяли участь колишні вояки УПА, представники обласної й міської влади та громадськість. На мітингу виступили голова обласної ради Олександр Сич, заступник голови ОДА Роман Iваницький, секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків, голова Братства ОУН—УПА Карпатського краю Фотій Володимирський та ін., які в своїх виступах наголошували на значенні Євгена Коновальця для українського національного державотворення.
Знавець історії націоналістичного руху О.Сич зокрема підкреслив, що бе ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2011

Цікавий подарунок Івано-Франківську до Дня міста вирішили зробити учасники історико-культурного товариства «Моє Місто». Так, у видавництві «Лілея-НВ» вийшов друком альбом «Івано-Франківськ на давній поштівці». У виданні зібрано 303 поштівки із особистої колекції краєзнавця Зеновія Жеребецького. Власне, сам пан Жеребецький і став упорядником книги. Передмову написав Іван Монолатій, перекладали тексти Юрко Прохасько, Василь Ткачівський і Галина Петросаняк, дизайн – Олени Рубановської. Презентація фотоальбому відбулася 15 червня 2011 р. в приміщенні Івано-Франківського міськвиконкому.
Поштівки, які, варто сказати, зображені у натуральний розмір, виходили у 32 видавництва Перемишля, Кракова, Чернівців, Будапешта, Відня і звичайно ж Станиславова. В альбомі - мінімум тексту, лише короткий опис місць, зображених на поштівках.
Переглядів: 851 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2011

10 червня сесія Івано-Франківської обласної ради приняла регіональну цільову програму паспортизації пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення Івано-Франківської області на 2011-2015 роки.
Планується, що в результаті реалізації програми паспортизують 500 пам’яток архітектури та містобудування місцевого значення Івано-Франківської області. На фінансування програми в 2011-2015 роках виділять 2,05 млн. гривень (по 410 тис. гривень щорічно). 
Довідка:На теренах області під охороною держави перебуває 1460 пам’яток містобудування та архітектури (з них 133 національного значення), які відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини" підлягають реєстрації шляхом занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам'яток.
Переглядів: 681 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2011

У благодійному фонді "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ” нещодавно завершився конкурс на кращу науково-пошукову роботу чи малюнок на тему «ХХ століття – століття мегасмерті, століття диктатури Сталіна та Гітлера». Учні та студенти з багатьох куточків Прикарпаття записували спогади літніх людей — очевидців подій Другої Світової війни, а також малювали малюнки, у яких відображали своє бачення української історії того часу.
Люди, які пережили війну, зазнали у своєму житті багато горя та втрат найрідніших людей. Їхнє серце болить кожного разу, коли вони намагаються пригадати ті страшні хвилини. Але найбільше стареньким людям болить, коли тогочасна молодь не виявляє бажання знати про минуле нашого народу. Ось уже кілька років поспіль Івано-Франківський Карітас в рамках проекту «Клуб людей похилого віку «Надвечір» гуртує довкола себе літніх людей, які стали жерт ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2011

14 червня на вулиці Коновальця, 56 закладено та освячено символічний камінь до Дня народження полковника армії УНР Євгена Коновальця. Пам’ятний камінь закладено на місці, де в подальшому стоятиме монумент. Участь у заході взяли голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Р.Іваницький, голова братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський, представники влади та громадськості. Чисельно до акції долучилися  представники та депутати ВО «Свобода».
Переглядів: 610 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2011

13 червня 2011 року, у с. Красноставці відкрито пам’ятник Преподобному Йову Княгиницькому.
Йов Княгиницький (також Йов Манявський) – руський (український) церковно-освітній діяч. Відомостей про його життя збереглося дуже мало. Народився у м. Тисмениця. Освіту здобув у монастирській школі в Угневі (нині Львівська область) та Острозі. Деякий час був викладачем Острозької школи. В молоді роки двічі відвідав Афон. Довгий час жив у одному з Афонських монастирів, прийняв постриг під іменем Ізикіїла. Після повернення реорганізував ряд православних монастирів в Україні. В 1606 році заснував біля села Маняви (нині Богородчанський район Івано-Франківської області) монастир Манявський скит. Підтримував дружні стосунки з Іваном Вишенським, Захарієм Копистенським та іншими церковними діячами. До Княгиницького зверталися як до авторитету у справах чистоти віри. ... Читати далі »
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2011

Загальновідомо, що Галичина була хоча й не пріоритетним, але досить важливим театром військових дій на протязі всього часу Першої світової війни з початку Галіційської битви. Водночас Галичина зазнала неймовірних матеріальних, соціальних, людських втрат на протязі всього часу війни через те, що фронти кілька разів переходили туди й назад майже всією її територією.
Рогатинщина також у прямому значенні цих слів «опалена тією війною» – тотальна недовіра до українців австрійської влади як до потенційних зрадників та звинувачення їх у військових поразках австрійської армії під час першого етапу війни, в результаті яких австрійська армія до кінця війни так і не змогла повною мірою відновити свою боєздатність та бойовий дух військ; репресії проти українців-москвофілів та їх поміщення у концентраційні табори («Талєрґоф» та інші) австрійською владою; розстріли ... Читати далі »
Переглядів: 937 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2011

Впродовж останніх двох місців на терені Крилоса, поруч румовищ Успенського собору та діючої Успенської церкви ХVI століття, тривають роботи з відновлення оборонного замку єпископа Гедеона Балабана. В попередніх роках відновлено західну стіну оборонного замку (з двома вежами та вїздною брамою). Роботи здійснюються Національним заповідником «Давній Галич». На даний час триває праця щодо відновлення північної оборонної стіни. Здійснено розчищення терену, ведуться земляні роботи. Під час робіт знайдено залишки давньої кладки стіни ХVI ст. З завершенням робіт, наші краяни зможуть побачити повноцінно відновлені об’єкти культурної спадщини нашого народу. Генеральна дирекція Національного заповідника «Давній Галич» впродовж останніх 17 років здійснює системну і цілеспрямовану роботу щодо збереження, відн ... Читати далі »

Переглядів: 721 | Долучив: Dnister | Дата: 12.06.2011

В Івано-Франківську проходить ремонт Вірменського костелу - третього пам'ятника культової архітектури міста XVIII ст. В даному періоді ведуться роботи на лівій башті храму, частково з північної сторони уже помітні перші результати робіт. Важливим є дотримання релігійною громадою умов охоронного договору при виконанні реставраційних робіт, отримання дозволу на їхнє здійснення – щоб пам’ятка залишилася в історичному вигляді і ще довгі роки тішила жителів і гостей міста. Саме на релігійну громаду покладено обов'язки щодо забезпечення дотримання чинного законодавства під час експлуатації будівель та проведення ремонтно-реставраційних робіт.

... Читати далі »

Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 12.06.2011

Представники силових структур заважають активістам культурно-просвітницького товариства "Меморіал" здійснювати розкопки жертв розстрілів НКВС в селі Пшеничники.
Про це на сесії Івано-Франківської обласної ради повідомив голова Івано-Франківського "Меморіалу" Богдан Борович.
Борович повідомив, що представники силових структур отримали команду з Києва, щоб припинити розкопки, і приховати історичну правду від громадськості.
Борович зазначив, що силовики вимагали віддати останки жертв НКВС, однак активісти "Меморіалу" відмовились це зробити.
За його словами, представники влади можуть підмінити останки і здійснити інші провокації. Борович повідомив, що силовики переписують номе ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 12.06.2011

7 липня у місті Косові (Івано-Франківська область) відбудеться фестиваль, який продемонструє розмаїття народного строю у селах Гуцульщини та багатогранні вміння майстрів народної творчості, які працюють у цьому напрямку.
У рамках фестивалю заплановані покази давнього одягу представниками гуцульських сіл, колекції одягу подружжя Струтинських, молодіжне дефіле одягу з фольклорними елементами, конкурс на кращий одяг у номінаціях «Газда і газдиня», «Легінь і дівка», «Князь і княгиня», «Гуцульська дітвора».
Крім того, гості дійства матимуть нагоду спробувати традиційних гуцульських страв, розучити гуцульські танці під супровід троїстих музик, взяти участь у гуцульських забавах. А ті, хто прийдуть на «Лудинє-фест» в оригінальному чи давньому народному вбранні, зможуть взяти участь у конкурсній прог ... Читати далі »
Переглядів: 582 | Долучив: Dnister | Дата: 11.06.2011

На Зелені свята, або ж Трійцю, коли християни згадують померлих, в нашому місті традиційно вшановували і тих, хто загинув у боротьбі за самостійну Україну. У Станиславові щорічні походи до воєнних могил вражали чисельністю учасників. Жодне інше місто Галичини не відзначалося такою чіткою організованістю та масштабністю проведення Зелених свят.
З газет «Станиславівські вісті» за 13, 20 та 27 червня 1937 року дізнаємося, як проходили Зелені свята у нашому місті. Брати участь у вшануванні загиблих було почесним обов'язком свідомих українців. «Хто українець - того місце в поході», - читаємо в «Станиславівських вістях» за 20 червня 1937 року. І справді, кожен українець мав за честь взяти участь у зеленосвяточному поході. До міста приїжджали мешканці не тільки приміських, але й віддалених. І це було нормою.
Переглядів: 653 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2011

Пам'ятна медаль з нагоди 120-річчя від дня народження засновника і провідника ОУН Євгена Коновальця створена з ініціативи Івано-Франківського обласного націоналістичного громадсько-політичного об'єднання «Національний вибір» та за сприяння облдержадміністрації та обласної ради.

Про це повідомив секретар об'єднання «Національний вибір» Микола Сулятицький. «Ідея виготовлення медалі належить директору Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Ярославу Коретчуку», поінформував Сулятицький. Він також розповів, що івано-франківським кооперативом «Кристал» виготовлено 150 медалей із латуні, вартість яких 15 тис. грн. Крім цього, до них видаватимуть ще й посвідчення. ... Читати далі »
Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2011

У вівторок, 14 червня 2011 року, в Івано-Франківську освятять камінь, встановлений на тому місці, де буде споруджений пам’ятник засновнику ОУН Євгену Коновальцю. Монумент стоятиме на вулиці Січових Стрільців, 56. Також відбудеться віче, приурочене 120-й річниці від дня народження Коновальця.
Початок урочистостей о 12:00.

* "Репортер"
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2011

Він вперше в нашій історії почав творити українською мовою медичну науку, сформував перші українські лікар­ські організації та медичні заклади, заснував наукові та науково-практичні видання, заклав початки українських наукових шкіл.

Саме він впровадив українську мову в сферу новітньої медичної науки, вивів українську меди­цину на євро­пейсь­кі міжнародні форуми.

Ім’я цієї лю ... Читати далі »

Переглядів: 608 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2011

Геральдика – це наука, яка вивчає герби. А вони бувають різні. Є герби дворянських родів, є герби країн, міст, футбольних клубів і навчальних закладів. Доволі часто зображення гербів слугували прикрасами для будинків. Такі споруди, хоч і небагато, є в Івано-Франківську.

Пилява у брамі
Те, що Станиславовом володіли Потоцькі, знайшло відображення й на міському гербі. Там їх родовий знак «Пилява» поміщений у відкритій фортечній брамі. Цей герб з незначними змінами протримався майже 300 років і став невід’ємним атрибутом міста. Його можна було побачити на брамах, на печатках магістрату, на шоломах пожежників і навіть на останній ратуші.
За радянс ... Читати далі »
Переглядів: 900 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2011

На Прикарпатті відзначать 120-річчя від дня народження голови проводу ОУН Євгена Коновальця. Спільне розпорядження «Про відзначення в області 120-ої річниці від дня народження Євгена Коновальця» підписали голова облдержадміністрації Михайло ВИШИВАНЮК і голова обласної ради Олександр СИЧ. 
З метою відзначення 120-річчя від дня народження громадсько-політичного діяча, командира корпусу Січових Стрільців, полковника Армії УНР, голови Проводу ОУН Євгена Коновальця, враховуючи рішення обласної ради від 15.04.2011р. №115-5/2011 «Про відзначення в області 120-ої річниці від дня народження засновника і провідника ОУН полковника Євгена Коновальця»:
1. Затвердити склад організаційного комітету з відзначення в області 120-ої річниці від дня народження Євгена Коновальця (до ... Читати далі »
Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2011

У Народному домі «Просвіта» за підтримки ВО «Свобода» відбулася презентація серії книг видавництва «Літопис УПА». Увазі читачів представлено книги про діяння ОУН-УПА на Прикарпатті, а також тематичний календар про історію повстанської армії в нашому краї. Учасники мали нагоду поспілкуватися безпосередньо з директором благодійного фонду «Літопис УПА» Миколою Посівничим, авторами книг "Шлях боротьби” Василем Сенчаком, "Ворона” Дмитром Продаником.
Перший том «Літопису УПА» з’явився в Канаді майже 40 років тому. Видавництво заснували самі повстанці, які опинилися в Північній Америці. На сьогодні видано вже 96 книг, в яких розповідається про діяльність УПА в різних куточках України. Найбільш широко у цьому переліку представлена Волинь, про яку видано близько 20 томів. Що ж стосується Прикарпаття, то наразі в ... Читати далі »
Переглядів: 599 | Долучив: Dnister | Дата: 09.06.2011

У приміщенні Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського відбулась презентація книги «Світ Миколи Лисенка. Національна ідентичність, музика і політика України ХІХ-ХХ ст.». 
Присутні мали змогу поспілкуватись з одним із авторів книги – доктором філософії, етномузикознавцем і музикантом із Пітсбурга (США) Тарасом Філенком. Доктор цікаво розповів про складний шлях книги від авторів до читача довжиною в 30 років. Книга спочатку вийшла англійською, і тільки потім українською мовою. 
Подібно до зустрічі Миколи Лисенка в Коломиї в 1903 році, захід розпочав хоровий колектив клубу с. Балинці, чим був приємно здивований автор. Презентацію вела директор Коломийського Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського Ярослава ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 09.06.2011

Унікальну нагоду послухати відомих у Німеччині діячів української діаспори, й зокрема ОУН, мав недавно завідувач історико-меморіального музею Степана Бандери в Старому Угринові Степан Лесів. Відвідини музейником Німеччини, його наполеглива, майже двотижнева праця в архівах проклали своєрідний місток від малої батьківщини провідника до місця його останнього спочинку. Міцною його опорою стане зав’язана тісна співпраця між Українським інститутом освітньої політики (Німеччина) та історико-меморіальним музеєм Степана Бандери (Старий Угринів, Україна). Адміністратором згадуваного інституту є зять провідника Андрій Куцан. Отож саме знайомство з ним, а також спільні відвідини оселі, де востаннє мешкав Бандера, офісу, де він працював, і спільна молитва на могилі дали змогу пройнятися родинним духом, відчути свою причетність до всього, що відбувається, й водночас ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 09.06.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024