Вівторок, 07.05.2024, 19:25:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 264 265 266 267 268 ... 276 277 »
Нову сторінку в історії Галича члени археологічної експедиції Національного заповідника "Давній Галич", яку очолює кандидат історичних наук Тарас Ткачук, сподіваються відкрити вже незабаром.

Галицька земля ще повна таємниць. Науковці і дослідники давнього Галича ще довго ламатимуть списи, скажімо, над тим які племена населяли галицьку землю тисячі років тому. Розкопки в Більшівцях повинні відкрити нову сторінку в історії рідного краю.

Тарас Ткачук: «Може вдасться відкрити щось нове, невідоме, є надія. В нашій царині є білі плями. Ми, наприклад, якщо йдеться про ту культуру, яку ми досліджуємо, в ділянці праісторичної археології – в нас немає довгих будинків. Це будинки в яких жили люди в культурі лінійно-стрічкової кераміки. Такі знахідки є вже у Польщі – в районі Жешув ... Читати далі »

Переглядів: 565 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

Багато сучасних івано-франківців роками мешкають у своїх багатоповерхівках навіть не знаючи, хто живе знизу або зверху. Зазвичай знайомство із сусідами відбувається, коли хтось когось затопив. У старому Станиславові все було інакше.
У ХІХ столітті існувала добра традиція інтромісії, тобто введення нового власника у права. Коли хтось купляв будинок, то приходив возний (судовий виконавець) із міським сурмачем, який сурмив на початку, посередині та на кінці вулиці – сповіщав сусідів, що після обіду відбудеться ота «інтромісія». О третій годині возний ніс до будинку велику вербову гілку, а покупець – кошик бубликів. Там трубач сурмив і представляв сусідам нового власника. А той населяв бублики на гілку, якою возний потім тряс, примовляючи «Щоби Господь Бог щастив, щоби все велось благополучно». Він тряс гілкою тричі, викликаючи шалену радість у дітвори, як ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

Є три речі, на які можна дивитись безкінечно довго – як горить вогонь, як тече вода та як працюють інші люди. Ідеальним варіантом для спостереження є пожежа. А їх у старому Станиславові вистачало.

Турецький слід
Вперше місто потерпіло від вогню вже невдовзі після заснування. У 1676 році величезна турецька армія підійшла під Станиславів та взяла його в облогу. Гарнізон героїчно боронився, а з півночі на допомогу вже поспішав польський король. Розлючені турки були змушені зняти облогу. Але перед тим вони вщент спалили південне та східне передмістя. Втрати були настільки вагомими, що сейм на 12 років звільнив мешканців Станиславова від сплати податків.

< ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

Хресто-Воздвиженський Манявський монастир, який називають Українським Афоном, сьогодні відзначив 400-річчя. Святкову літургію з нагоди річниці обителі очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Русі Філарет.
«Києво-Печерська Лавра, Почаївська Лавра, Манявський Скит – це є святині українського народу, до яких завжди тягнулися люди, - мовив Патріарх журналістам. - Я кожного року приїжджаю на свято у Манявський Скит для того, щоб помолитися у цьому святому місці, благословити людей, утверджувати віру, відроджувати духовність у нашій державі».

Після літургії було освячено Хрест на честь 400-річчя заснування Скита та в пам'ять про явлення Пресвятої Богородиці.
У велелюдних урочистих святкуваннях взяли участь представники обласної влади – голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, заступник голови ОДА Роман Іваницький, заступник голови-керівник апарату ОДА Роман Струтинський. < ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

У міському бюджеті не вистачає  чотирьох мільйонів гривень для капітального ремонту Народного дому «Княгинин». Хоча усі в один голос стверджують, що його конче потрібно зберегти для громади міста. І лише від того, де поставить кому в реченні, винесеному в заголовок, рішення депутатів Івано-Франківської міськради, залежить доля споруди.
На одному з нещодавніх засідань сесії міської ради обласного центру прозвучав запит депутата Олега Коржака, в котрому йшлося про руйнування Народного дому «Княгинин». Депутат просив міську владу звернути увагу на цю будівлю і вирішити питання щодо фінансування всіх необхідних робіт для відновлення якісного технічного стану будівлі, а також щодо подальшої його експлуатації.
Зрештою, це вже не вперше питання будинку на вулиці Галицькій, 40 стає причиною депутатських обговорень. Більше року тому воно піднімалося в сесійній залі, але тоді народні обранці обговорювали неможливість при ... Читати далі »
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

Зрушити з місця питання реставрації брами Палацу Потоцьких в обласному центрі Прикарпаття закликав обласну та міську владу секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків, який озвучив сьогодні свій депутатський запит на адресу голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, міського голови обласного центру Віктора Анушкевичуса, мецената Олега Бахматюка та генерального директора ТзОВ «ВДК Моноліт» депутата-«фронтзмінівця» Романа Василюка.
В тексті запиту пан Марцінків запропонував усім вказаним особам організувати проведення спільної наради, на якій визначити шляхи збереження зазначеної важливої пам’ятки архітектури для прийдешніх поколінь.
«Питання реконструкції самої брами Потоцьких, — зазначив секретар міськради, — є підйомним як для міської, так і обласної влади із залученням ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

Інформація про розкопки людських останків на території Пшеничниківської сільської ради хвилею прокотилась по Прикарпаттю і досягла рівня загальноукраїнських ЗМІ.
Закономірно, що керівництво Тисменицької районної державної адміністрації не може залишитись осторонь згаданих подій. На користь цього говорить те, що голова райдержадміністрації Ігор Овчар особисто відвідував місце масового захоронення імовірних жертв тоталітарного режиму та неодноразово проводив зустрічі з представниками Івано-Франківського обласного історико-просвітницького товариства "Меморіал” ім. Василя Стуса.
Одна із таких зустрічей відбулась 06 липня 2011 року, в якій поряд із головою районної державної адміністрації Ігорем Овчаром був присутній його заступник Володимир Дутчак. Обласне історико-просвітницьке товариство "Мемор ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

У відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка експонується цикл книжково-ілюстративних виставок «Країнознавчий марафон», присвячених Дню Незалежності різних країн.
Впродовж липня місяця будуть діяти наступні виставки: «Канада: країна кленового листа» (1 липня – Національне свято Канади), «Сполучені Штати Америки: Така далека, і така близька Америка» (4 липня – День  Незалежності. Національне свято США), «Франція: країна вічної весни» (14 липня – День взяття Бастилії. Національне свято Французької Республіки ).
Ви зможете ознайомитися з історією, культурою та традиціями цих країн, а також ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

Виставка «Народна війна» 1917—1932 років, яку створили історики-науковці Київського товариства «Меморіал», відвідає всі районні центри Прикарпаття.
Про це повідомив депутат обласної ради Василь Попович. «Прикарпатська «Свобода» викупила «Народну війну» у «Меморіалу» з метою експонування її на Івано-Франківщині, оскільки матеріали виставки проливають нове світло на історичні події, які відбувалися в Україні в 1917—1932 роках, — наголосив В. Попович. — Адже досі панує думка, що в цей період українці мирно, без опору сприйняли радянську владу.
Документи експозиції свідчать про те, що Україна тоді була охоплена масовими повстаннями проти приходу радянської влади, для придушення яких більшовицька адміністраці ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

Цієї неділі на Косівщині відбулась всеукраїнська науково-практична конференція на тему "Героїні визвольної доби за самостійну державу Україна" і відкриття меморіальної дошки священичій родині Гнатківських.
Організувала урочисті дійства косівська організація "Союзу Українок". В програмі конференції взяли участь представники районної влади, обласної та районної організацій "Союзу Українок", науковців, сільської громади і косівської інтелігенції.
Темами виступів були: постать Дарії Гнатківської і її побратима по боротьбі, супутника особистого життя Миколи Лебедя, українки загалом у націо- і державотворенні, а також особистості і родини села Смодна, що посвятили своє життя вихованню духовності, культури, національної свідомості в рідному краю і Україні.
Розглянуті також питання історії і сьогодення обласної і районної ... Читати далі »
Переглядів: 555 | Долучив: Dnister | Дата: 05.07.2011

Як уже писала «Галичина», понад тиждень не вщухає місцева напруга у селі Козаківці Болехівської міської ради — громада перенасичена розмовами, чутками, здогадками і переказами про «чорних археологів», які, мовляв, розкопали за селом земельну ділянку, бо шукали трофеї часів Другої світової війни. Зокрема, закопану «спадщину» одного з моторизованих німецьких підрозділів. Напруги додало й те, що невідомі копачі про свої наміри провадити якісь земельні роботи в урочищі «Матагів» не повідомили ні керівництво Козаківської сільської ради, ні Болехівської міської ради. А місцевим жителям, які пробували наблизитися до місця робіт, зі слів депутата Болехівської міськради жителя села Юрія Іваніва, копачі в грубій формі не галицькою говіркою «радили» забиратися геть...
Село Козаківка розкинулося за 20 кілометрів від міста Болехова у мальовничому куточку Бескидів. ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Долучив: Dnister | Дата: 04.07.2011

У музеї Меморіального комплексу «Дем’янів Лаз» відкрилась пересувна виставка «Забуттю не підлягає — хроніка комуністичної інквізиції в Україні 1917—1991», яку створили київський «Меморіал» та організації української діаспори США і Канади, інформує "Галичина".
54 плакати експозиції розкривають криваві сторінки нашої історії ХХ століття й особливо жахливі та брутальні методи побудови «комуністичного раю» в Україні.
Першими відвідувачами виставки стали парафіяни каплиці Меморіального комплексу, що прийшли на Богослужіння. А працівник музею Юліан Куйбіда, який на початку становлення незалежності нашої держави об’їхав з цією виставкою чи не всю область, провів для відвідувачів цікаву екскурсію.
Краяни та гості нашого краю протягом липня ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Долучив: Dnister | Дата: 04.07.2011

Привілей переможця 
Представники цієї нації були вельми різношерстими людьми, які масово заселили місто одразу після його останнього «визволення». Здається, де тільки з ними не доводилися зустрічатися. Вони скрізь, у всіх структурах влади, сферах торгівлі, але найбільше, очевидно у війську, правоохоронних, каральних органах... Річ у тому, що в Коломиї попередні влади залишили добротні казенні споруди.
Від тих часів, наскільки вдалося закарбувати моїй юнацькій пам’яті, тут квартирував гарнізон, до якого належали: танкова й ракетна частини та авіаполк з летовищем у сусідньому Корничі. А ще в гарнізоні були штаби, складські приміщення, їдальні і будинки культури, гуртожитки, готелі і навіть ціле військове містечко, яке складалося з безликих двоповерхових повоєнних забудов ... Читати далі »
Переглядів: 717 | Долучив: Dnister | Дата: 04.07.2011

Під час Другої світової війни в селі Жураках на Богородчанщині затонув німецький танк. Минуло майже століття. Тепер сільські ґазди хочуть його витягнути.
«Підвозив я одного разу діда з Журак, — розповідає Йосип Матлюк, ініціатор «акції». — Проїжджали попри «луги». То він мені і сказав, що там колись танк втопився». 
«Луги» — це болото. Біля Журак є кілька таких місцин. Думки старожилів стосовно точного місця «поховання» ворожої машини розходяться. Але всі знають напевне, що таке справді було. Ніхто раніше не пробував витягнути залізного монстра. Спочатку не було можливості. Голими руками його не витягнеш, хай навіть все село збереться. Потрібна потужна техніка, якої на той час практично не існувало. А з часом випадок забувся, обріс легендами і перетворився на цікаву історію. І аж нині з’ ... Читати далі »
Переглядів: 698 | Долучив: Dnister | Дата: 04.07.2011

Галич відомий багатьма постатями з історії – як з давніх часів, так і у недалекому минулому. Цікавою в цьому плані є постать шляхтича-карлика, який прожив 98 років.
Був це Йосип Борувласький. Він народився в Галичі у 1739 р., що належав тоді до Речі Посполитої. У 20 –ти літньому віці його ріст становив всього 71 сантиметр, а кінцево йому вдалося вирости до 99 сантиметрів. Коли Йосипу виповнилося 14 років, він опинився під опікою Анни Гумінецької, однієї з поважніших дам польської корони. У 1758-1760 роках він відвідав з нею всю Європу - був при дворі імператриці Марії Терези у Відні, у короля Станіслава Лещинського в Люневілі і рік в Парижі. Після повернення до Варшави, в 1779 році він закохався і одружився з Ізаліною Барбоутан. Одночасно з цим він втратив місце у Гумінецької, натомість отримав зарплату від Станіслава Августа. У 1779-1781 роках Борувла ... Читати далі »
Переглядів: 616 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2011

У приміщенні Музею історії Надвірнянщини відбулися звітно-виборні збори районного історико-просвітницького товариства «Меморіал». Незмінний голова «Меморіалу» Олександра Зварчук поінформувала 32 членів товариства про зроблене за останній період.
Потім питанням номер один роботи зборів вона поставила перевибори голови «Меморіалу». На цю посаду запропонували двох кандидатів. Мотивуючи тим, що молоді члени товариства Євген Луців та Іван Кметюк активно працюють на меморіалівському поприщі, досліджують боротьбу ОУН-УПА на теренах Надвірнянщини, то зможуть, на думку Олександри Зварчук, надалі очолювати історико-дослідницьку роботу «Меморіалу». Обидва мають вагомий доробок. Євген Луців уже видав дві книжки: «Причетність «Меморіал» і «Від «пасіки» до Па­січної». Іван Кметюк постійно дру­кує в газетах «Народна Воля» і «Галичина» статті про учасників національно ... Читати далі »
Переглядів: 573 | Долучив: Dnister | Дата: 02.07.2011

Депутати Калуської міськради на сесії 30 червня одностайно підтримали рішення про встановлення у місті пам’ятника головному командирові Української Повстанської Армії Романові Шухевичу. Місце для нього калушани визначили ще раніше — постамент Р. Шухевичу, як повідомляє «Інформаційний портал Калуша», постане на перехресті вулиць Сівецької та Лесі Українки, поблизу Центру художньої творчості. 
Переглядів: 498 | Долучив: Dnister | Дата: 02.07.2011

Сьогодні реклама вже не стільки інформує, скільки дратує, кричить, переконує, спокушає, нав'язує фальшиві потреби, заступає собою життєвий простір і псує історичні міські ландшафти. А якою ж була реклама у старосвітському Станиславові?
Реклама так стрімко увірвалася в життя українців, що інколи з ностальгією згадуються часи, коли, здавалося, єдиною рекламою було «Літайте літаками Аерофлоту». Сьогодні - реклама повсюди: вона підказує з біл-бордів, де купувати телевізор чи телятину зі знижкою, з телеекранів - яким пральним порошком вивести плями і які прокладки гарантують жінкам "все тіп-топ", з газетних шпальт - де брати кредит і за кого голосувати на виборах. Реклама вже не так інформує, як дратує, кричить, переконує, спокушає, нав'язує фальшиві потреби, заступає собою життєвий простір і псує урбаністичні ландшафти. Вам же доводиться обходити спотикачі ... Читати далі »
Переглядів: 658 | Долучив: Dnister | Дата: 02.07.2011

"Зараз ми складаємо, доповнюємо, підтверджуємо місцезнаходження вже відомих і проводимо розвідки нових пам’яток”, — говорить завідувач відділу археології заповідника Тарас Ткачук: "Пам’ятки, які знаходяться на території чи біля кар’єрів мають тенденцію до зникнення. Потрібно дуже уважно стежити в якому вони стані. Хотілося б скласти карту для кожного відрізку часу – в основному на території Заповідника. Були пам’ятки, які притаманні кам’яному віку, мідно – кам’яному віку і т.д.
Така карта з часом буде уточнюватися – кожні нові земляні роботи, кожна оранка призводитимуть до відкриття раніше невідомих поселень.
В загальних рисах ми знаємо, які культури населювали досліджувану територію. Уточнюється хронологія, співвідношення між кожною з часово-хронологічних фаз . Так, культура лінійно – стрічк ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 02.07.2011

На один день Івано-Франківськ поринув в атмосферу ХІІІ століття. Минулої неділі на площі біля міського озера схрещувалися мечі й літали стріли. Тривав фестиваль історичної реконструкції "Живе Середньовіччя". Поки лицарі у поєдинках з'ясовували, хто ж із них найсильніший, їх дами серця вправлялися у танцях і навчали середньовічним па усіх охочих.
Ще кілька років тому про історичну реконструкцію в Івано-Франківську практично нічого не чули. Запрошені на свято ковалів чи інші міські події лицарі прибували, як правило, зі Львова, де історичною реконструкцією захоплюються вже майже 20 років. Відтак другий фестиваль "Живе Середньовіччя" став для його організаторів, івано-франківського військово-історичного клубу "Чортополох", своєрідною заявкою про себе. На запрошення франківців на фестиваль завітали кількадесят реконструкторів зі Львова, Стрия та Луцька. ... Читати далі »
Переглядів: 771 | Долучив: Dnister | Дата: 02.07.2011

Краєзнавство у Калуші переживає не найкращий період. Загалом, на часі — створення краєзнавчого об’єднання, а також — систематизація дослідження історії нашого міста. Краєзнавець Андрій Костишин — один із небагатьох, хто досліджує історію рідного міста на власному ентузіазмі. Обравши за професію медицину, Андрій Костишин захоплюється туризмом. І навіть — має власний доробок, який засвідчує: Калущина може віднайти гідне місце серед туристичної мапи Прикарпаття. Калушанам Андрій Костишин відомий дослідженням історії церкви Святого Архистратига Михаїла. Попри думку багатьох краєзнавців, що наша церква — типовий проект, Андрій Костишин довів: вона — унікальна.

Довідка "Вікон". Андрій Костишин народився 14 грудня 1985 року у м. Калуші. У 2003 році закінчив Івано-Франк ... Читати далі »
Переглядів: 771 | Долучив: Dnister | Дата: 02.07.2011

10 липня 2011 року виповнюється 70 років з дня трагічної смерті отця Андрія Бандери – батька Героя України, Провідника ОУН Степана Бандери, багаторічного пароха сіл Старий Угринів та Бережниця на Калущині.
Емігрувавши перед Другою світовою війною за кордон і намагаючись врятувати свого батька й сестер від більшовицьких репресій, провідник ОУН Степан Бандера з допомогою оунівців планував переправити туди й батька – отця Андрія Бандеру, однак священик його посланцям рішуче заявив: „Від втечі з краю відмовляюсь, нарід залишити не можу”.
...Отця Андрія Бандеру чекісти заарештували 23 травня 1941 року за нібито переховування знайомого члена ОУН Д. Стефанишина. Номер кримінальної справи „зека” був уже аж 61112. Зі Станіслава (нині Івано-Франківськ) його етапували ... Читати далі »
Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2011

Вже не перший день у с. Козаківці Болехівської міської ради ширяться розмови про незвичайну знахідку на околиці села. Сільський голова Козаківки Михайло Іванів так прокоментував чутки: «Про те, що за 14 км від села якісь невідомі люди ведуть роботу, я дізнався від односельців. На місці робіт чітко видно, що працював екскаватор — від нього залишилися сліди та купи свіжовиритої землі. Помітні також сліди від наметів і ночівлі людей. Я переконаний, що це робота «чорних» археологів. Очевидно, працювали спрямовано, за документами. Старожили села пам’ятають, що під час війни в тих місцях стояв німецький моторизований підрозділ, який під час відступу, мабуть, закопав якусь техніку в землю. Нині довкола цього місця охорони немає, але люди бояться підходити близько до розкопаного місця, щоб не наражатися на небезпеку — навіть можливого замінування. Але є інша за ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2011

Станиславів не є середньовічним містом. Він заснований у другій половині XVII століття, яку історики відносять до так званого «нового часу». Але пережитки темного середньовіччя у Станиславові існували.
Наприклад, 1 листопада у місті відзначали Задушні дні або День померлих. Тоді процесія вірян на чолі із ксьондзом прямувала до колегіального костелу. Їм відчиняли двері родинної крипти Потоцьких, де, крім магнатів, спочивали рештки місцевих багатіїв і священиків. Процесія спускалась у підземелля, аби незабаром повернутись. Але з чим?! Ксьондз ніс череп, а решта вишикувалась у пари та гордо несла різні частини людських скелетів. Священик виходив на амвон, звідки казав змістовну проповідь, тримаючи череп у руці. Шекспірівський Гамлет відпочиває…
Потім була траурна хода та урочисте складання кісто ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2011

Коли влітку 1941 року Станіслав зайняли німці, вони поділили його мешканців на дві категорії – євреїв та решту. Решта – це українці, поляки, вірмени, німці, з якими поводились більш-менш толерантно. А всіх євреїв чекало одне – смерть!

Страшний понеділок
Спочатку ніщо не нагадувало про майбутні жахи. Навпаки. Німці надали певну автономію єврейській спільноті і створили орган самоуправління – юденрат, раду, до складу якої увійшли найшанованіші представники громади.
Новий шеф гестапо Ганс Крігер наказав місцевим інтелігентам відрядити делегації за спеціальностями та 3 серпня 1941року прибути в управу для відрекомендування. Людям казали ... Читати далі »
Переглядів: 843 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2011

30 червня 2011 р. в Івано-Франківську на сучасному морфологічному корпусі медичного університету відкрито меморіальну таблицю з нагоди 70-ї річниці проголошення Акту відновлення Української Державності. На урочистостях виступила учасниця подій 70-ти річної давності, членкиня ОУН, учасниця Похідних груп п. Оксана Манюх та комбатант УПА Фотій Володимирський, представники місцевого самоврядування.

На меморіальній таблиці наступний текст: «На цій площі 12 липня 1941 року у м. Станиславові відбулося виголошення Акту відновлення Української Держави, проголошеного у Львові 30 червня 1941 року Організацією Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери».
Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2011

Із засобів масової інформації та під час поїздки на свято Трійці до Івано-Франківська, де з 1989 р. цього дня вшановують пам’ять жертв Дем’янового Лазу, довідуюсь, що з осені 2010 року біля с. Пшеничників Тисменицького району ведуться розкопки жертв репресій. Але ще більше викликало моє здивування, коли довідався що 11.06.2011 р. питання розкопок обговорювалось на засіданні сесії обласної ради, бо виявляється, що другий рік уже ведуться розкопки, а немає порушеної карної справи за фактом виявлення місця масового поховання людей і не проводиться судово-медична експертиза останків (адже постанову про проведення судово-медичної експертизи виносить слідчий після порушення карної справи). Чому вже другий рік мовчить прокуратура області? Адже відділ загального нагляду відповідно до Закону України «Про прокуратуру» за листами заявників чи за повідомленнями у ЗМІ зобов’язаний ... Читати далі »
Переглядів: 758 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2011

Згідно з державним  реєстром архітектурних пам’яток, в Коломиї  налічується 38 пам’ятки містобудування і архітектури місцевого значення. Більшість  із них  потребують часткового або капітального ремонту. 
Зрозуміло, що на всі роботи грошей у міському бюджеті не вистачить,  тому  перш  за все влада вирішила привести  до  ладу будівлі, які є візиткою Коломиї, зокрема, ратушу та  Благовіщенську церкву. Сказано –  зроблено. Результатом такої «реконструкції» стало практично знищення автентичності  згаданої  церкви, яка, нагадаємо, була одним  з головних претендентів  внесення в  список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Дозвіл на проведення  робіт надали фірмі, яка, напевно,  не має ніякого уявлення про реконструкцію – церкву, яка ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2011

29 червня в Центральному Народному Домі №1 м. Івано-Франківська відбулися громадські слухання з приводу визначення авторського проекту – переможця памятника «Руській трійці». Учасниками слухань були 111 громадян обласного центру.

Для роботи слухань обрано президію у складі Богдана Гавриліва, Василя Тимківа, Михайла Вереса; лічильну комісію та секретаріат.

Головуючий на слуханнях М.Верес оголосив порядок денний, який складався з єдиного питання «Про визначення авторського проекту – переможця памятника «Руській трійці». Також, він розповів про передумови даного засідання, які передбачали подання громадських організацій щодо встановлення пам ... Читати далі »

Переглядів: 788 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2011

«Свого часу її увінчували архангел та двоголовий австрійський орел. Вона горіла у «мармулядовій пожежі» і здригалася від німецької вибухівки. В її підвалах сиділи опришки та Іван Франко. Вона довго була найвищою будівлею міста, а сьогодні єдина в Україні має позолочений купол. Її зображення можна побачити на конвертах, поштівках, календариках, на значках, медалях, у випускних альбомах, телезаставках та на коробках із сірниками і цукерками. Вона – це наша Ратуша!».

У івано-франківському видавництві «Лілея-НВ» видано книгу «Станиславівські ратуші». Вона вийшла в серії «Моє місто» ч. 33. Упорядником видання є Іван Бондарев, а ілюстрації до книги надав з приватної колекції Зеновій Жеребецький. Дослідження багато ілюстроване, складається з 143 сторінок.

... Читати далі »

Переглядів: 640 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2011

З метою вшанування пам'яті видатного нашого земляка, голова ОДА М.Вишиванюк та голова обласної ради О.Сич видали розпорядження від 24.06.2011 р. №435/408р "Про проведення в області заходів, присвячених 100-річчю від дня народження Григорія Крука". В ньому говориться:
"З метою вшанування пам’яті видатного українського скульптора Григорія Крука та відзначення в області 100-річчя від дня його народження:
1. Затвердити склад організаційного комітету з підготовки та проведення заходів, присвячених 100-річчю від дня народження Григорія Крука (додається).
2. Затвердити план зах ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2011

Ще 6 травня на адресу Міністерства з питань ЖКГ України та Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам»яті жертв війни та політичних репресій Івано-Франківська обласна державна адміністрація скерувала «Пропозиції до Комплексної програми пошуку і впорядкування поховань жертв війни і політичних репресій». У них, зокрема, зазначалося: «Позитивне вирішення питання щодо фінансування у 2011 році заходів, які заплановані, дозволить робочим групам активізувати польові пошукові роботи щодо збору, запису свідчень від населення, фікасації місць поховань, уточнення їх на місцевості та ексгумації, залучити до їх проведення місцевих мешканців, землерийну техніку» тощо.
21 червня Президент України Віктор Янукович підписав Розпорядження №204 «Про додаткові заходи з пошуку, дослідження і впорядкування місць поховань жертв війни, політичних репресій та інших т ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 27.06.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024