Субота, 20.04.2024, 09:32:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Червень » 26 » Виставка Лесі Безніско у Галичі. Вроджене чуття композиції
21:27:17
Виставка Лесі Безніско у Галичі. Вроджене чуття композиції

Леся… Сьогодні я хочу про неї розповісти коротко не як про мою дружи­ну, а як про художника. Знаю її з минулих літ. Мистецтво, література у неї гармонійно вживались з її роботою - працівником в букіністичному магазині. В одній із розмов я запитав, чи не хотіла би вона поступити на заочний відділ у мистецтвознав­чий ВУЗ. Доля продиктувала інші рішення. Тепер вона працює наглядачем-екскурсоводом в майстерні-музеї Теодозії Бриж, незрівнянного, геніального скульптора ХХ-го сторіччя. Тепер Леся Безніско має можливість творчо працювати, реалізовувати свої задуми. Я надіюсь, я знаю, що Леся виросте в непересічного митця, чудового живописця. У неї природне відчуття гармонії у всіх жанрах живопису, навіть в небагатьох, ще зародкових, портретах... Думаю, що вона, Леся Безніско, ще не раз подивує і порадує своїми творами.

                             Євген БЕЗНІСКО, Заслужений художник України,

                        Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка

 

24 червня 2011 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася презентація творчих робіт Лесі Безніско (Львів). В експозиції виставки представлено 50 творчих робіт мисткині, якими всі зацікавлені та гості давнього міста зможуть милуватися впродовж найближчих двох літніх місяців. Роботи представлені чудовими пейзажами та натюрмортами, які передають глядачам тепло та добру енергетику.

На презентації виступили мисткиня Леся Безніско, генеральний директор Національного заповідника Олександр Береговський, заступник генерального директора з наукової роботи Семен Побуцький, лауреат Шевченківської премії (2006) Євген Безніско, директор обласного художнього музею Михайло Дейнега, заступник голови Галицької райдержадміністрації Ірина Чернега.

У вітальному слові до присутніх Леся Безніско склала щиру подяку за зацікавлення до її робіт.

Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» О.Береговський ствердив, що «...п. Леся Безніско є одним з чудових представників творчої інтелігенції. У неї, як митця є велика перспектива. Вона має добру здатність «відриватися від землі» у творчих пошуках, незважаючи на повсякденні проблеми. Леся Безніско вперто робить свою роботу, популяризує українство. Кожен, хто бачить роботи п. Лесі відчуває їхній високий рівень. Добрі критики скажуть, що її роботи є творами доброго художника...». На думку п. Олександра, спільними зусиллями – дирекції Заповідника, науковців, митців – до 2025 р. в Галичі буде створено великий музейний центр, реставраційні майстерні, добрі фондосховища, потужну картинну галерею. Підстави про це говорити є вже тепер – до Галича впродовж останніх років їдуть представляти свої твори відомі митці з різних регіонів України.

Директор художнього музею Михайло Дейнега, як художник розповів своє враження від робіт і свої думки щодо творчої характеристики їхнього автора. Зокрема, він сказав: «... п. Леся могла б залишатися чудовою і скромною дружиною великого художника, але в ній спрацював Божий дар і вона почала творити. Пані Леся є на своєму місці, як художник. Я захоплений, що жінка відкриває свою душу світу, творить добро. Свої почуття вона відкриває на полотнах і потім ми маємо змогу відчути її внутрішній світ, побачити те, на що ми не часто звертаємо увагу...».

Заступник голови Галицької РДА І.Чернега передала родині Безнісків найкращі вітання від голови райдержадміністрації Г.Івасишина. «...Ці митці показують нам своє мистецтво. Пані Леся чудово реалізує свою Божу іскру, її добре веде доля. Бажаю творчої наснаги, злетів і Божого благословення на довгі роки!...».

Лауреат Шевченківської премії, чоловік п. Лесі – Євген Безніско подякував галичанам за тепле прийняття. «...Галицька земля є для родини Безнісків святою – як земля Софії Київської. Тут дух давнини, тут добрі люди... Я щасливий, що поруч мене є Леся, я дякую за це долі... Вона знайшла себе в цьому житті...».

Хто ж така Леся Безніско – художниця? Мисткиня народилася і виросла у Львові. Навчання, праця. Освіти мистецької не здобула, проте деякий час працювала художником-ткалею у Львівському художньо-виробничому комбінаті. Наділена непересічними здібностями митця, які відкрила зовсім недавно. Людина, котра до зрілого віку ніколи ні живописом, ні іншими ми­стецькими напрямками в образо­творчому мистецтві не займалась - створює від 2001 року сотні пастелей, олійних творів з добротною, чіткою композицією, кольором, тоном. В її творах є всі необхідні мистецькі складові. Це надзвичайно. На даний час Леся Безніско - працівник меморіальної майстерні музею скульптора Теодозії Бриж. Цей музей - філія Львівської національної галереї мистецтв.

Витвори Лесі Безніско експону­вались у Львові, Золочеві, Варшаві, Дрогобичі. Надбання з поїздок по Європі (Польша, Чехія, Німеччина) та роботи з поїздок в Єгипет (Шарм-ель-Шейх, Хургаду) та Ізраїль мог­ли би експонуватись окремими серіями-виставками. До цього ряду відноситься і серія творів, виконаних під час поїздки в Чорнобильську зону. Має двох дорослих дочок і чарівних онуків.

Запрошуємо до перегляду виставки - у картинну галерею Заповідника за адресою: м. Галич,  вул. Івана Франка, 1.

                                                                                                                                                                 А.Чемеринський


Переглядів: 638 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024