Вівторок, 19.03.2024, 13:41:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Червень » 24
23 червня 2011 року відбулось засідання постійно діючої робочої групи з питань охорони культурної спадщини. На порядку денному було розглянуто питання щодо стану пам’яток архітектури середмістя, а також обговорення питань пов’язаних з встановленням нових меморіальних та пам’ятних дощок. В тому числі обговорені проблеми встановлення ряду пам’ятних дощок відомим особам та окремим історичним подіям, які включені до програми підготовки до відзначення 350-річчя міста Івано-Франківська. 
Також обговорено зауваження щодо встановлення пам’ятників Т. Шевченку, Є. Коновальця, С. Бандері, «Руській трійці», П. Орлику.

Івано-Франківський МВК
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2011

Як вже повідомлялося у ЗМІ, на розі вулиць Павлика-Франка, що в самому центрі Івано-Франківська, підприємець забудував меморіальну дошку письменника, публіциста та громадського діяча Михайла Павлика. На минулій сесії Івано-Франківська міська рада скасувала п. 11.6 рішення виконавчого комітету міської ради №427 від 26.08.2008 р. та вирішила звернутися до прокурора м. Івано-Франківська для перевірки законності підстав і процедури ухвалення цього пункту рішення, яким власне і надавався дозвіл підприємцю на проведення робіт. Втім, незважаючи на рішення міської ради, підприємець не лише не припинив добудову, а вже приступив до завершальної її частини – накриття даху. Ситуацію коментує голова постійної депутатської комісії з питань будівництва, архітектури, земельних відносин, охорони навколишнього середовища та сприяння розвитку сіл Петро Гавриш.
Переглядів: 709 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2011

В неділю в обласному центрі відбудеться фестиваль історичної реконструкції «ЖИВЕ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ». Захід носить культурно-просвітницький характер. Сприяє популяризації знань з історії та культури наших пращурів, що жили на теренах Галичини в період середньовіччя, та їхніх сусідів. Фестиваль ознайомить молодь Івано-Франківська та гостей міста не тільки з бойовим мистецтвом середньовіччя, а й з мистецтвом танцю і музики, що відображають духовний світ людини. У програмі: лиц ... Читати далі »

Переглядів: 745 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2011

Сьогодні близько 80% краєзнавчих матеріалів про наше місто ілюструються з його колекції. На ХІ Національній філателістичній виставці його експозиція «Портрет цісарсько-королівського міста на поштівках 1898-1918 рр.» була удостоєна медалі рангу позолоченої. А фотоальбом «Івано-Франківськ на давній поштівці», який щойно з’явився у книгарнях, уже привернув неабияку увагу читачів. Знайомтеся – власник однієї з найбільших колекцій станиславівських поштівок, голова історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто» Зеновій Жеребецький.

— Пане Зеновію, чому саме поштівки?
— Тяга до колекціонування передалась мені від батька, Йосипа Григоровича, який працював інженером, мав чудову бібліотеку та був відомим коломийським нумізматом. Проте, спочатку я захоплювався збиранням марок, філателією. Потім зацікавився поштовим обігом Галичини, зокрема, кореспонденцією австрійського та польського періодів. Сер ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2011

На старому цвинтарі, що за готелем «Україна», була одна цікава могила. На сірій плиті із зірочкою містився напис російською: «Окунев Василий Петрович. Родился в 1913 году. Умер в 1939 году, 7 октября. Погибший за освобождение трудящихся Западной Украины».
Виглядало це дивно, оскільки бойових дій під час «золотого вересня» у Станіславі не було. Мало того, радянські джерела бадьоро рапортували: «Населення міста, як і всього Прикарпаття, радо вітало своїх визволителів».
Проте, були й ті, хто мав до радянських солдат особисті претензії. І до Окунєва, і до інших «визволителів». Ось як описує події осені 1939 року військовий льотчик Дмитро Нікішин:
«Якось ідемо тихою вуличкою. Назустріч нам прямує струнка лі ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2011

В неділю, 26 червня, в Народному домі "Просвіта" відбудеться ювілейна академія з нагоди 125-річчя від народження славетного історика Івана Крип’якевича.

Організовують її Клуб української інтелігенції імені Богдана Лепкого, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, обласна та міська "Просвіта", науково-освітній центр українського козацтва імені Семена Височана.

Про життя і творчість Крип’якевича розповідатимуть професори Володимир Грабовецький та Іван Райківський. До речі, академік Грабовецький є учнем Івана Крип’якевича. У свою чергу Крип’якевич є учнем Михайла Грушевського.

В академії також візьме участь найближча родичка історика Леся Крип’якевич. В ... Читати далі »

Переглядів: 633 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2011

У неділю, 26 червня, Рогатин запрошує гостей на V обласний відкритий фестиваль аматорської народної творчості «Пісні Опілля» та День міста. Розпочнеться мистецьке дійство об 11 год. 30 хв. святковою ходою учасників фестивалю на площі Роксолани.

О 12 год. – урочисте відкриття фестивального дійства та Дня міста Рогатина. А через годину розпочнеться мистецька програма за участю колективів аматорської народної творчості Опільського регіону та гостей фестивалю. Діятиме виставка декоративно-ужиткового та художнього мистецтва. Учасників фестивалю та гостей гостинно зустрінуть фольклорні подвір’я «Опільські газди». Завершить свято молодіжна шоу-програма.

ОДТРК

Переглядів: 586 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024