Вівторок, 19.03.2024, 13:24:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Червень » 17
З пропозицією про порушення кримінальної справи за результатами розкопок на місці масових захоронень жертв НКВС біля села Пшеничники Тисменицького району до правоохоронних органів звернувся голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк.
За його словами, «ніхто нічого сховати не планує», все буде зроблено згідно з кримінально-процесуальним правом. Як повідомив керівник центру зв’язків з громадськістю УМВС в області Василь Гультайчук, в Тисменицькому райвідділі міліції створена слідчо-оперативна група, яка виїжджала на місце розкопок, опитувала членів історико-просвітницького товариства «Меморіал» імені Василя Стуса та місцевих мешканців, перевіряють дані щодо періоду і обставин масових поховань. Проводяться медико-криміналістичні дослідження і експертиза. Після цього вирішуватиметься, чи буде порушена кримінальна справа.
Переглядів: 515 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2011

Як відпочивали й оздоровлювалися станиславівські діти й дорослі сто років тому?
На час літніх канікул дітей та молодь запрошували у різноманітні заміські табори. Наприклад, Комісія виховних осель і мандрівок молоді при Українськім краєвім товаристві охорони дітей і опіки над молоддю пропонувала в 1937 році такі групи літніх таборів: для дітей 7- 9 років - у селах Старуні та Космачі; для дітей 10-13 років - на Остодорі біля села Підлютого; для молоді 13-18 років - на Соколі біля Підлютого; для молоді 16-20 років - у селі Брустурах; для працюючої молоді, старшої 14 років, - на Соколі біля Підлютого; для молоді, старшої 18 років, - на Гуцульщині.
Відпочинок тривав 21 день, а оплата була невисока, розрахована на різні статки і становила від 14 до 45 злотих. Хлопчачий та дівчачий табори проводилис ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2011

Столиці відрізняються від маленьких містечок насамперед тим, що в перших знаменитості живуть, а в других – бувають. І хоча наш Станиславів недовгий час теж був столицею, імениті гості сюди заїздили нечасто. Проте був період, коли на наших вулицях запросто можна було побачити людей, біографії яких пізніше вивчали у школі.

Маша та Ведмідь
Під час Першої світової війни в околицях Станиславова діяв лікарсько-продовольчий загін Піроговського товариства. Головне його завдання полягало у догляді за пораненими солдатами та роздачі їжі малозабезпеченим. У 1915 році, після закінчення курсів медсестер, сюди прибула рідна сестра Леніна – Марія Ульянова, яку в родині лагідно називали… дурепою.
Переглядів: 736 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2011

Після того, як вийшов серіал про Вольфа Мессінга, ім’я цього ілюзіоніста та провидця стало дуже популярним. Але те, що він виступав і у Франківську, досі знають далеко не всі.
Це сталось у червні 1963 року. Тоді легенда радянської телепатії та гіпнозу завітала у наше місто та влаштувала зустріч із трудящими у залі готелю «Дністер». Вхідний квиток коштував три карбованці, що на ті часи було дуже серйозною сумою. Крім того, аби уникнути провокаційних запитань, на кшталт «чи буде ядерна війна з Америкою?», зал заполонили гебісти в цивільному.
Але незважаючи на всі вжиті заходи, одне незаплановане запитання таки пролунало, викликавши сміх у глядачів. Якийсь старий шляхетний дядько, що мислив глобальними категоріями, запитав ілюзіоніста: «Скажіть, будь ласка, то ... Читати далі »
Переглядів: 671 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2011

Околиці гірського села Ямни - тепер це мікрорайон міста Яремче - здавна славились великими покладами каменю пісковику. Його використовували для будівництва осель, мостів, прокладання доріг.
Зокрема, в 1826 році станиславівський староста Францишек Кратер розпочав будівництво дороги з Делятина до Яблуниці. На його честь була названа величезна брила, що нависала над дорогою в Ямній, - камінь Краттера, який був улюбленим об'єктом для фотографування у міжвоєнний період.
При проектуванні залізниці Станіслав - Вороненка на місці майбутнього будівництва австрійські інженери виявили великі поклади добротного будівельного матеріалу - ямненського пісковику. Кам'яні склепінчасті мости в долині Прута, розраховані за теорією пружних арок на основі досліджень фахівців Товариства австрійських інженерів у Від ... Читати далі »
Переглядів: 847 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024