П`ятниця, 26.04.2024, 16:46:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 262 263 264 265 266 ... 275 276 »
Кожен день прийдешній наближає нас до історичної події останнього десятиліття ХХ віку, коли на карті світу постала нова держава – Україна. Її становлення вийшло на порядок денний вже в кінці 80-х, коли в один момент прорвало чиряк доби «розвиненого соціалізму» і вщент розлетілася ідилія «комуністичного завтра». У цьому нема нічого дивного. Ми надто довго жили у спотвореній ідеологічними догмами системі координат, у своєрідному "королівстві кривих дзеркал”.
Ми наближаємося до вікопомного дня, коли було підписано Акт про незалежність України. Біля її витоків стояли люди, сповнені патріотизму, керовані національною ідеєю, які жили з Україною в серці. Серед них Василь Григорович Крук, який погодився поділитись спогадами і повернутись до подій двадцятирічної давності.

Переглядів: 823 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

21 липня 2011 року відбулося засідання оргкомітету по будівництву пам’ятника провіднику ОУН-УПА Степану Бандері, за участю голови районної державної адміністрації Андрія Рябошапко, заступника голови районної ради Юрія Костащука, представників політичних партій, громадських організацій, засобів масової інформації.
Першочерговим питанням на порядку денному, було обговорення проекту ескізу пам’ятника Степану Бандері.
Під час засідання вирішено: створити художню раду, яка буде розглядати проекти ескізів, запроповані скульптурами.
* Снятинська РДА
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

Він народився в Австрії, став боксером у Станиславові, десятки разів перетинав Атлантику матросом, воював за Польщу та Україну, двічі був у полоні… У міжвоєнне двадцятиліття Станиславів мав свого зіркового і непереможного боксера-важковаговика. Йосип Хома був чемпіоном Польщі та навіть боксував на професійному рівні у США.

Брати-боксери
Йосип Хома народився у Відні у 1915 році. Після закінчення Першої світової та падіння Австро-Угорської імперії його сім’я перебралася до Станиславова.
У відновленій Польщі тоді почав активно поширюватися бокс. Вже у 1918 році у Варшаві відбулися перші показові бої. У Станиславові боксом займалися зде ... Читати далі »
Переглядів: 772 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

Не лякайтеся, мова не про покидька-поліцая, який у часи німецької окупації виводив на ешафот дітлахів з єврейського гетто. Нічого подібного! За своє довге життя Міша (або дядя Міша) не виконав жодного смертного вироку. Мало того, він сам був євреєм, а франківські діти його любили.
У 1960-х роках на стометрівці біля колишнього готелю «Під трьома коронами» (він же «Під трьома цицьками») стояв чоловік похилого віку із напільною вагою. Саме його місцеві називали «Міша, який на Радянській вішає дітей». Справді, за невисоку платню він просто зважував (вішав) усіх охочих. Любив пожартувати, розповідав смішні анекдоти та пригощав дітей цукерками. Через це його найпостійнішою клієнтурою були дітлахи. Міша дуже скоро перетворився на незмінний атрибут середмістя.
Крім зважування, підприємливий дядя Міша ... Читати далі »
Переглядів: 776 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

В середині 80-х років ХІХ століття на західноукраїнських землях, що входили до складу Австрії, піонеркою жіночого руху була Наталя Кобринська, яка заснувала у 1884 р. у  Станіславі «Товариство руських женщин». Вона бачила потребу економічного, політичного, побутового розкріпачення жіноцтва і ставила собі за мету долучити інтелігентних жінок до популяризації нових суспільних ідей. Це стало поштовхом до створення жіночих організацій на всій території Галичини та Буковини. Саме це товариство стало підґрунтям для заснування у 1921 році «Союзу українок», який плідно працював до 1939 року, коли і був ліквідований більшовиками. Відродився він разом з українською державою у 1991 році як Всеукраїнська жіноча організація. Велика заслуга письменниці і в тому, що вона була ініціаторкою видання альманаху «Перший вінок» у 1887р., чи не першої у світі антології жіночої творчості, зібраної, відредагованої та виданої жінкам ... Читати далі »
Переглядів: 759 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

Свого часу так було з Довбушем і іншими опришками. Спочатку про них воліли не говорити. Адже тут, у нас, все надто пов'язано між собою, все надто близько - родини, люди, їхні чини і місцевості виявляються нитками однієї тканини, хоч і строкатої. Потягнувши за нитку, обов'язково витягнеш забагато. Вже пізніше, коли ослабла пам'ять про кривду з усіх боків, залишилася легенда, яка розвіювала меланхолію і живила впевненість у тому, що якраз те, що найстрашніше, і є життям, заради якого варто жити далі. У новіші часи такою життєствердною легендою став Роберт та історія його смерті.
Основою легенди про Роберта є те, що у нашому краї, де так багато всього відбувається, мало що ретельно фіксується у хроніках та інших архівних документах. А зафіксоване ретельно оберігається від оприлюднення. Але у наших краях саме чутки про те, що зафіксовано й оберігається, ма ... Читати далі »
Переглядів: 765 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2011

Чимало українських міст, окрім герба й прапора, мають ще й логотипи. Розробити власне лого вирішили й у Івано-Франківську.
Івано-Франківська міська влада оголосила конкурс на кращий логотип, слоган та оригінальний святковий захід до 350-ї річниці від дня народження. Переможцю кожної номінації обіцяли по 1000 гривень. Прийом конкурсних робіт тривав з 4 квітня до 1 червня цього року. Особливих вимог міська влада не виставляла. Головне - лаконічність, простота, прив'язка до архітектури чи історії міста. Так організатори хотіли створити новий бренд міста, який би, перш за все, приваблював туристів. При цьому організатори конкурсу наголосили, що гасло та логотипи не замінять офіційної символіки міста, тобто герба і прапора.
Чи то фантазії у франківців забракло, чи то розмір винагороди не спокусив, ... Читати далі »
Переглядів: 736 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2011

Монументи лідерові українських націоналістів Степану Бандері встановлені наразі у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях.
Проекти існують в Рівному, Луцьку та на Черкащині. Питання про встановлення пам'ятного знака чи спорудження пам'ятника піднімалося і в Києві та Чернівцях.
В Україні встановлено 17 монументів Бандері
У Львові пам'ятник Бандері встановили 2007 року напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці до 65-літнього ювілею Української повстанської армії.
У 1998 році Бандері поставили пам'ятник у Бориславі на Львівщині, 2001 – у Дрогобичі, 2008 – у Старому Самборі. На Львівщині також пам'ятник провіднику ОУН встановлений у сквері його імені в К ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2011

             Затверджено
розпорядженням 
облдержадміністрації
від  18.07. 2011р. № 488

ПРОГРАМА
XIХ Міжнародного Гуцульського фестивалю
  27-28 серпня 2011 року

27  серпня 2011 року
08.00-10.00 Заїзд учасників конференції, їх реєстрація у приміщенні райдержадміністрації
< ... Читати далі »
Переглядів: 793 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2011

Серед 532 скелетованих останків жертв «Дем’янового Лазу» є останки чоловіка, які повністю ідентифікували судмедексперти. Це одна з найяскравіших постатей української історії ХХ століття. Сотник УГА, член УВО, ОУН, соратник Євгена Коновальця і Степана Бандери, воював за Карпатську Україну — Григорій Голинський. Цього року минуло 70 літ з того часу, коли енкаведистська куля обірвала його життя.
Народився Григорій Голинський-Гурбич 9 березня 1895 року в селі Березові Вижньому (тепер Верхній Березів) Косівського району в родині заможних селян Василя Голинського та Марії Сулятицької-Голинської. Друге прізвище — Гурбич — Григорій успадкував від свого діда українця, вихідця з Болгарії. Рід Голинських належав до боярського роду, який мав власні герб і прапор, що зберігались у Верхньоберезівській церкві й згоріли 1945 року. Григорій був вихідцем із заможної баг ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2011

Перед тими, хто прочитав у газеті «Галичина» за 30 червня ц. р. статтю Р. Круцика «Чиї жертви у похованнях біля Пшеничників?», постало кілька запитань: з якою метою написано статтю? На чий млин ллє воду п. Круцик? Чи є хоч якась мораль у п. Круцика?
Але перш ніж перейти до викладення нашої думки, хочемо задатися запитанням: що сталося з пам’яттю п. Круцика? Пояснимо чому. П. Круцик мав би пам’ятати, що на початку 90-х років багато членів «Меморіалу» були членами КУН. І головою обласних організацій КУНу і «Меморіалу» був п. Р. Круцик. То що тоді «Меморіал» не був, як він пише, філією КУНу, і все було «о’кей». А до Верховної Ради п. Круцик потрапив не від КУНу? Саме КУН висував його і підтримав на виборах. То що сталося з пам’яттю цієї людини? Але це на його совісті, якщо вона у нього взагалі є.
Переглядів: 536 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2011

27 серпня минає 155-річчя з дня народження Івана Франка – видатного українського письменника, філософа, вченого і громадсько-політичного діяча.
У краєзнавчому відділі центральної районної бібліотеки розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Сі­вач добра, з прадіда трудар, він серед людства духом всюдисущий – наш вічний, титанічний Каменяр». Доповнює виставку портрет Івана Фран­ка (робота Ярослава Лозинського).
Виставка скомпонована з розділів: «Білі плями Фран­кіани», «Правда про життя, творчість і життєве кредо поета», «Сила творчого духу Івана Франка», «Іван Франко – поет болю і спротиву», «Каменяр в літературі і мистецт­ві». Представлені найновіші видання його творів, які раніше не видавали, додаткові томи до 50-томного зібрання творів І. Франка, покажчик купюр, матеріали про життя і твор ... Читати далі »
Переглядів: 1664 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2011

Село Голосків – одне з мальовничих населених пунктів Коломийського району. Перша писемна згадка відноситься до 1618 року, коли Голосків згадується як таке, що належало українському магнатові Олександру Балабану. 
Протягом останнього часу на території населеного пункту відбулися значні соціально-економічні зміни. Село повністю газифіковано, є дитячий садок «Дзвіночок» на 45 дітей. Успішно функціонує загальноосвітня школа І-ІІ ступенів на 135 дітей. Про пам'ятку історії та культури нагадує 900-літній дуб Карпінського, дзвіниця ІХ сторіччя, церква св. Миколая, церква св. Петра і Павла, пам’ятник на честь загиблим у роки Другої світової війни, могила Січовим Стрільцям, пам’ятний камінь Францішеку Карпінському, історико-краєзнавчий музей у приміщенні школи. 
На території села також знахо ... Читати далі »
Переглядів: 826 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2011

Як кредитувалися і заощаджували галичани сто років тому? Що загрожувало неплатоспроможним позичальникам?
Початки банківської справи у світі датують ХІV століттям, коли перші фінансові установи виникали в Італії, Німеччині та Голландії. Першим у світі банком вважається акціонерний банк у Лондоні, заснований у 1694 році. На території сучасної України банківська система почала розвиватися на сторіччя пізніше.
Маленький Цюріх
У Станиславові першою кредитно-фінансовою установою стала міська Каса ощадності, створена в 1868 році. Спочатку вона знаходилася в приміщенні Ратуші, а в 1883 році почалося будівництво нового приміщення каси по вул. Казимирівській (тепер - вул. Гетьмана Мазепи, 14). У 1896 році приміщення ощадної каси було збільшен ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2011

Чому Ревера?
Краківський воєвода і коронний гетьман Станіслав Потоцький, який у 1654 році заснував фортецю - майбутнє місто Станиславів, називався Ревера. Може, хтось подумає, що це частина прізвища, і помилиться - це прізвисько. Справа в тому, що за переказами граф Потоцький мав звичку часто повторювати латинський вираз «re vera», що в перекладі означає «правдива річ», або ж звичніше нам «правда». Ось так він і став Реверою і з таким прізвиськом увійшов в історію.
Як святкували 250-річчя заснування Станиславова?
А ніяк! У 1912 році міський бюджет був настільки обмеженим, що міська рада вирішила відкласти святкування аж до 300-ліття. Хоч відомо, що історія нікого нічому не вчить, проте нехай це стане застереженням нинішній міській в ... Читати далі »
Переглядів: 555 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2011

16-17 липня в Івано-Франківській області відбулася патріотична акція «Яворина - 2011», присвячена 20-й річниці Незалежності України.
В акції вшанування пам’яті героїв старшинської школи УПА «Олені» та провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника (Роберта) в урочищі Розтока, взяли участь керівники обласної ради, представники облдержадміністрації, депутати різних рівнів, лідери партій і громадських організацій, ветерани Української повстанської армії, молодь.
Учасники акції пройшли Хресною дорогою до цвинтаря полеглих вояків старшинської школи УПА «Олені» в урочищі Глибоке, де разом із священиками вшанували пам’ять полеглих.
Увечері у селі Липа біля пам’ятника Ярославу Мельнику (Роберту) відбудеться народне віче, урочисте відкри ... Читати далі »
Переглядів: 612 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2011

Відділ краєзнавчої літератури пропонує вашій увазі книжкову виставку-пам’ять „Богдан Лепкий. Кілька слів спомину”, приурочену до 70-х роковин з дня смерті видатного українського письменника й літературознавця, художника, видавця і педагога, що зробив вагомий внесок у рідну культуру.
Богдан Сильвестрович Лепкий народився 9 листопада 1872 р. в с. Крегулець на Тернопільщині. Навчався у Бережанській гімназії,  потім - у Віденському, а згодом  Львівському університетах. На ці роки припадає активна літературна діяльність Б. Лепкого: він пише поезії, оповідання, робить переклади, які з 1895 р.  публікує в часописах „Діло" та „Буковина".
Після закінчення університету працює викладачем німецької та української мови й літератури у гімназії в Бережанах, а в 1899-1914 рр. - у Кракові. Тут ... Читати далі »
Переглядів: 738 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2011

Мабуть, кожен з нас, якщо не читав книгу Ярослава Гашека «Пригоди бравого вояка Швейка», то міг дивитися комедійний фільм про його головного актора. Швейк є сатиричним персонажем, якого придумав автор роману, при цьому в історіях про нього частково подав окремі факти зі свого життя.З роману довідуємося, що піхотинець 91 – го цісарсько-королівського полку у Чеських Будейовицях Йозеф Швейк «знав» про тогочасне місто Галич, яке було тоді на території його тогочасної великої батьківщини: Австро-Угорської імперії.

У романі Галич згадується у двох випадках, які відносяться до перебування чеського вояка у російському полоні. Перший епізод є спілкуванням Швейка зі своїм побратимом по недолі – Мареком. У ньому розповідається про те, як транспорт з військовополоненими австрійцями у 1917 р. зупиня ... Читати далі »

Переглядів: 674 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2011

Однією з особливостей кожного міста, а зокрема Івано-Франківська, є його будинки. Враження про велич міста, його сьогодення, можна отримати мандруючи містом, особливо його центральною частиною. Багатьом мешканцям і відвідувачам міста центр подобається, адже частина будинків старої забудови відновлена, а окремі новобуди гармонійно вписуються в архітектурний ансамбль і не контрастують з ним.

Будинки центральної частини Станиславова пам’ятають минуле нашого «третього» міста Галичини; вони є свідченням тої активної дії і водночас поважного спокою своїх мешканців ХІХ століття. Окремі з них одразу привертають увагу і популяризовані у різноманітних друкованих виданнях. Другі, мають менше «щастя» і тому є тільки товариством для перших. Ще одні, мабуть, є приреченими, оскільки їх залиша ... Читати далі »

Переглядів: 796 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2011

Цього року почали все частіше згадувати про Галицьке Євангеліє, створене в Крилосі 1144 року. Недавня міжнародна наукова конференція «Україна—Ватикан: державно-церковні відносини в контексті досвіду об’єднаної Європи» порушила питання про реставрацію цієї давньої пам’ятки або отримання цифрової фотокопії для його факсимільного перевидання.
Над темою Галицького Євангелія вже тривалий час працює й історик-українознавець, ректор Українського державного університету в Москві, доктор історичних наук Віктор ідзьо, автор наукового нарису «Галицьке Євангеліє як релігійна, мовна, літературна та історична  пам’ятка 1144 року». На недавніх заходах у рамках всеукраїнського проекту «Ювіляри України. Події та особистості ХХI століття» Віктор Ідзьо, якому президент НАНУ  Б. Патон вручив диплом «ювіляра України» за віддане служіння Україні, запропонував пере ... Читати далі »
Переглядів: 864 | Долучив: Dnister | Дата: 16.07.2011

Серед когорти найбільш таємничих будівель Калуша є будинок Кернера. Точне місце розташування будинку може назвати навіть не кожен краєзнавець. Хоча, родина Кернерів була свого часу однією із найбільш знаних у місті. Однак, "Вікнам” вдалося поспілкуватися із нащадком людини, яка звела будинок, — одним із лідерів єврейської громади Калуша Ігорем Кернером — онуком власника будинку. І тепер Ігор Кернер цікавиться долею будинку, який належав його дідові.
Більша частина давньої забудови центральної частини міста — єврейська. Так, 1910 року у Калуші проживало 8800 мешканців, із яких половина була євреями. 
Історія будинку Кернера — така ж бурхлива, як і вся історія минулого століття. 
Будинок був зведений  більш, ніж столітт ... Читати далі »
Переглядів: 761 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2011

На жаль, вид сучасної забудови площі Героїв та прилеглих вуличок не дає повного відображення вигляду середньовічного міста. Це завдання ускладнюється ще більше, бо, як свідчить історик Володимир Грабовецький, не збереглося жодної мапи, жодного плану, які би відображали розташування споруд у середньовічному місті. Можна стверджувати, що з отриманням Калушем Магдебурзького права (1549 року) місто почало набувати вигляду, який був притаманний тодішнім містечкам Європи.
Уцентрі міста була побудована Ратуша, навколо якої була квадратна площа, де проводилися торги. Точне місце первісного розташування площі Ринок — невідоме. 
У XVII столітті у Калуші був побудований старостинський замок. Це була комплексна забудова, що розташовувалася на території сучасної центральної частини міста у районі нин ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2011

Невелике село Колодіїв однією стороною прилягає до центральної дороги, що веде від села Сівка до Галича, а другою – до річки. На північ і схід підносяться горби. Здається, що село причаїлося в низині і спить. Але воно в той вечір не спало…
Січень 1945р.. Стояла сувора зима. Глибокі сніги вкрили села, поля, дороги. Село неначе завмерло під горбами, виставляючи напоказ свої білобокі оселі. На небі, морозному і чистому, зійшла вечірня зоря. Святвечір. Люди поверталися із цвинтаря, що палав свічками. Нікому й на думку не спадало, що завтра тут може появитися свіжа могила.
Сім’ї сіли до Святої вечері, квапилися діти і молодь, щоб швидше повечеряти і йти щедрувати, адже сьогодні Щедрівка.
З настанням темряви у село тихо, обережно увійшла ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2011

Була колись у Спасі велика і заслужена родина Гаврилюків, про яку достеменніше можна довідатися з «Енциклопедії Коломийщини». Дмитро й Параска Гаврилюки мали 16 дітей, з яких вижили не всі. А з тих, яким судилася велика доля, найвідомішими були Ілько Гаврилюк – професор Коломийської гімназії і сотник УГА, Степан Гаврилюк – писар у Найвищому суді у Відні, священик УГКЦ Олекса Гаврилюк, а Михайло Гаврилюк працював надлісничим у Польщі.

Здібністю та національною свідомістю відзначалися і їхні діти та внуки. Тут поведемо мову про сина Михайла Гаврилюка – Ореста Гаврилюка, який 18 липня цього року відзначає своє 80-річчя. Народився Орест у с. Винятинці, тепер Заліщицького р-ну Тернопільської обл. Згодом навчався у Коломийській гімназії, у перебігу Другої світової війни еміґрував з батьками на Захід: Німеччина, США. Згодом у США закінчив Універ ... Читати далі »

Переглядів: 756 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2011

Уже кілька десятиліть Коломию щороку відвідують тисячі туристів. Людей приваблюють не тільки всесвітньовідомий Музей писанкового розпису, церква Благовіщення, але й будинки, які виросли за цісаря, а також милі оку далекі гірські краєвиди, порівняно чисте повітря тощо. Мало кому може спасти на гадку, що цієї краси може скоро не стати. От щезне Коломия з лиця Землі і все! Натомість залишаться безлюдні тихі вулиці з кучугурами пороху від зруйнованих будинків. І все це насправді стане реальністю, якщо найближчим часом не звернути увагу на проблеми нашого міста, які стосуються насамперед її архітектурного й естетичного вигляду. Адже середмістя має кілька недоліків, які можуть суттєво вплинути на кількість туристів у найближчі роки.

... Читати далі »

Переглядів: 665 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2011

Сьогодні на нашому вокзалі можна побачити лише пасажирські й товарні состави. А 70 років тому місто мало цілий бронепотяг. Він належав 77 станіславському полку НКВС і через це мав 77-й номер. Напевне, це був самий нефартовий бронепотяг в історії.
Зробили його у 1919 році білогвардійці Денікіна, вони ж охрестили його «Добровольцем». Після розгрому білих бронепотяг різко «червоніє» та міняє назву на «Пам’яті Шаумяна і Джапарідзе» – на честь страчених бакинських комісарів. Уже в 1920 році його захопили поляки, які спочатку нарекли панцирник «Кресовим Стрільцем», а потім «Першим маршалом» – на честь Юзефа Пілсудського.
У 1939 році «Перший маршал» знову захопили совіти. Товариші Шаумян і Джапарідзе тоді вже були неактуальні, через що потяг отримав скромну назву БЕПО 77. У перші дні війни військові ... Читати далі »
Переглядів: 784 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2011

Марк Твен жартував, що класичною вважається та книга, яку всі хвалять, але ніхто не читає. З цим можна сперечатися, проте логіка є. Зрозуміло, що автори таких книжок автоматично переходять у розряд «класиків світової літератури», їх примусово вивчають у школах та вишах. В Івано-Франківську колись існувало багато пам’ятників майстрам слова, які не дійшли до наших часів. На щастя, збереглись їхні фотографії та описи.

Шевченко з книгою
Нещодавно у парку нарешті встановили пам’ятник Тарасові Шевченку. Перед цим у пресі точилась багатолітня дискусія про потребу монументального увіковічення Кобзаря. Історики, мистецтвознавці, поети й письменники в один голос заявляли, що Івано-Франківськ є єдиним обласним центром України, де нема ... Читати далі »
Переглядів: 866 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2011

15 липня 2011 року в Коломийському Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського відбулася ювілейна виставка «Вогняне диво…» заслуженого майстра народної творчості України, відомого майстра різьблення по дереву, бондарства та випалювання Буковини Володимира Ворончака та Надії Ворончак (текстиль, авторська техніка). 
Відомий на Буковині майстер художнього різьблення, бондарства та випалювання Володимир Ворончак народився 23 серпня 1951 року в м. Хоростків Гусятинського району Тернопільської області. У 1975 році закінчив Вижницьке училище прикладного мистецтва (художня обробка дерева). Працюючи викладачем, одночасно навчався в Одеському педагогічному інституті ім.. К. Ушинського. Вивчаючи багаті мистецькі традиції народних майстрів Гуцульщини та Буковини, він наполегливо шукав свою стежину. Він – один із найкращих ... Читати далі »
Переглядів: 578 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2011

16—17 липня в урочищі «Розтока» поблизу с. Липи Долинського району пройде фестиваль «Яворина-2011». Організатори дійства — керівництво Долинського району та Долинська станична управа братства ОУН—УПА запрошують жителів області віддати шану героям, полеглим за волю України. 
Фестиваль розпочнеться 16 липня Хресною дорогою до цвинтаря полеглих вояків старшинської школи УПА «Олені» в урочищі «Глибоке» та вшануванням пам’яті провідника ОУН карпатського краю Ярослава Мельника (Роберта) поблизу бункера Роберта біля підніжжя гори Яворини. В програмі «Яворини-2011» заплановано також змагання з волейболу, урочисте відкриття фестивалю патріотичної пісні та запалення повстанської ватри. Опісля розпочнеться молодіжна патріотична програма, що триватиме цілу ніч, тому учасникам треба мати з собою відповідний одяг, намети і харчі. Завершить фестиваль 17 липня ра ... Читати далі »
Переглядів: 794 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2011

У вівторок, 12 липня 2011 року, село Залуччя Коломийського району святкувало свій ювілей. На сільський стадіон згуртовано підходили мешканці села різного віку. Організатори заходу підготували для громади та гостей справжнє свято. 
На високу сцену з хлібом-сіллю ведучі запросили поважних гостей: першого заступника начальника управління економіки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василя Насадюка, першого заступника голови Коломийської районної державної адміністрації Романа Панчука та голову Коломийської районної ради Богдана Болюка. 
"Я надзвичайно радий вітати вас, дорога громадо, з таким величним ювілеєм, - звернувся до мешканців Василь Насадюк. – Ваше село надзвичайно привабливе, а найголовніше – в ньому мешкають гостинні, щедрі душею люди. Нехай сьогоднішнє свят ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2011

12 липня 2011 року в день святих Петра і Павла село Лісна Слобідка відзначає 275 річницю першої писемної згадки про село. В цей день також після богослужіння в церквах села відбулося освячення могили січових стрільців. Відомі люди минулого: січові стрільці Василь Черкас і Іван Козловський. За словами сільського голови Василя Дмитрука, ідея перенесення могили в центр села назріла вже давно. Основним меценатом і ініціатором є громада. Біля могили відбулася панахида. 
Від імені голови Коломийської районної державної адміністрації Михайла Негрича з привітальним словом виступила заступник голови райдержадміністрації Леся Білищак. За активну участь у підготовці святкування 275 річниці першої писемної згадки про село та відкритті могили січовим стрільцям жителів села, меценатів, а також сільського голову Василя Дмитрука нагороджено грамотами голови ... Читати далі »
Переглядів: 986 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2011

Питання встановлення меморіальної дошки отцю Степану Городецькому та організації собору роду Городецьких в с. Межигірці було розглянуто 12 липня на засідання Організаційного комітету з підготовки до відзначення 560-річниці першої згадки про село. Участь у засіданні взяли заступник голови райдержадміністрації Ірина Чернега та начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Марія Іваськів.

* Галицька РДА
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2011

Нещодавно  Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді був відзначений Дипломом та медаллю «Трудова слава» Міжнародної академії рейтингових технологій та соціології «Мартіс «Золота фортуна» за вагомий внесок у справу розбудови України та високий професіоналізм  за підписом голови Президії рейтингу, Президента НАН України академіка Бориса Патона.

Рейтинг «Золота фортуна» пропагує визначні досягнення науково-технічного прогресу, здобутки видатних державних діячів, політиків, учених, представників силових структур, духівництва, а також установ, організацій, провідних підприємств усіх галузей господарства країн – учасниць. Це об’єктивна оцінка праці видатних особистостей і трудових колективів. Рейтин ... Читати далі »

Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2011

По вул. Шевченка в обласному центрі тривають роботи щодо відновлення будинку колишньої духовної семінарії. Тепер тут знаходиться католицька школа Святого Василія Великого (старші класи). На даний час збито штукатурку з лицьової сторони фасаду головного корпусу будинку, встановлено нові вікна. Важливим в даному процесі є дотримання ЗУ «Про охорону культурної спадщини» - для того, щоб зберегти вигляд пам’ятки.

Перші реальні кроки щодо заснування семінарії у місті відносно даного будинку зробив ординарій Станіславівської єпархії владика Андрей Шептицький. У серпні 1899 р. він закупив навпроти свого палацу на вул. Липовій (тепер Шевченка) земельну площу, добившись наступного року від австрійського уряду дозволу на спорудження Семінарії. Будівництво Духовної Семінарії розпочалося в червні 1902 р., а 14 січня 1907 р. перші 19 семінаристів почали тут навча ... Читати далі »

Переглядів: 808 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024