Субота, 20.04.2024, 00:28:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 16 » День у музеї
17:16:28
День у музеї
Знамениті дерев'яні скульптури Йогана-Георга Пінзеля, які, на жаль, мало цікавлять відвідувачів івано-франківського музею, цього року будуть представлені на виставці у Луврі.
У музеї було холодно і безлюдно. Окрім охоронця, двох музейних працівниць та репортера "ГК", у Музеї мистецтв Прикарпаття, як віднедавна називається Івано-Франківський обласний художній музей, того п'ятничного ранку були тільки експонати.
Раніше, кажуть тутешні працівниці, відвідування музею було трохи кращим завдяки школярам, яких сюди приводили, а тепер через похолодання навіть шкільні екскурсії припинилися.
На жаль, як розповіли журналістові, досить рідко до музею заглядають туристи. Серед іноземців у колишньому римо-католицькому колегіальному костелі найчастіше бувають, зрозуміло, поляки. Але деякі з них, як розповідають в музеї, поводяться тут занадто розкуто і навіть нахабно. «Вони заявляють, що то все було наше, то був костел, а ви, пані, нічого в тому не розумієте», - нарікала одна з працівниць музею.
Музей у цьому приміщенні справді існує тільки три десятки років. А понад три століття - тут був головний храм Станиславова та околиць, у крипті якого були поховані засновники міста, що належали до шляхетної родини магнатів Потоцьких. Фамільні поховання Потоцьких перебували в костелі аж до 60-х років минулого століття, доки у храмі ще правилися богослужіння. Однак у 1964 році радянські войовничі атеїсти вирішили розмістити в цій споруді музей геології. Тут провели реконструкцію, повністю змінили інтер'єр костелу, забрали скульптури святих, портрети родини Потоцьких, церковне начиння, вичистили з підвалів весь "непотріб", до якого зарахували і людські кістяки...
Тепер рештки колись розкішного оздоблення давньої колегіати, які вдалося зберегти та реставрувати, складають доволі значну частину постійної музейної експозиції «Сакральне мистецтво Галичини XV-XX століття». Скульптурні консолі, фігурка янгола з картушем, різьблене розп'яття, дерев'яна скульптура лицаря з роду Потоцьких, статуї біблійних персонажів - всі ці експонати пам'ятають ще найперші покоління мешканців міста Станиславова. Трохи ближчим до нас у часі є відновлений з-під побілки розпис на стінах та стелі храму, який виконав у 1877 році Еразм-Рудольф Фабiянський.
У радянський час обласний художній музей став місцем притулку для багатьох витворів мистецтва, які століттями прикрашали старі дерев'яні церкви на Прикарпатті. На подвір'я музею тоді вантажівками звозили і скидали на купу скульптури, ікони та інший декор із закритих радянською владою церков, а музейні мистецтвознавці вибирали звідти те, що ще можна було врятувати. Серед такого «мотлоху» опинилися й унікальні роботи відомого барокового скульптора, якого називали «галицьким Мікеланджело», - Йогана-Георга Пінзеля.
Три янголи та дві скульптури святих, які були вирізані рукою знаменитого майстра, попри те, що вони сильно понищені часом і людьми, вважаються однією з найбільших окрас теперішньої експозиції сакрального мистецтва. Пінзелівські янголи, до яких франківцям чомусь байдуже, цього року будуть представлені на виставці скульптур Пінзеля у Парижі, в одному з найбільших музеїв світу - Луврі. Колекцію, яку збираються експонувати в каплиці Людовіка XIV, сформували із збірок музеїв трьох галицьких областей - Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської.
Ще однією привабою в експозиції сакрального мистецтва є подаровані обласному художньому музею на день його відкриття роботи, які представляють школу іконопису відомого російського художника Карла Брюлова. Раніше ці картини зберігалися у фондах знаменитого Ермітажу в Санкт-Петербурзі.
Загалом добірка давніх ікон та скульптур у франківському музеї є надзвичайно цікавою. Шкода, що не до всіх предметів експозиції є достатній доступ: приміщення музею виглядає захаращеним зайвими і порожніми стендами. Та й освітлення окремих експонатів не достатнє навіть для повноцінного огляду, не кажучи вже про те, щоб зробити якісні фотографії на згадку.
Зрештою, фотографувати в музеї, як свідчить застережний знак при вході, суворо заборонено. І працівниці музею, й охоронець неодноразово робили репортерові «ГК» зауваження: не фотографувати ікони, а лише загальний вигляд інтер'єру. Можливо, це є ще одним негативним моментом, який віднаджує туристів від відвідин музею?
«Заборона фотографувати - це стара, ще радянська традиція, - визнав у розмові з репортером «ГК» директор музею Михайло Дейнега. - Я побував в американських музеях і сфотографувався на тлі всіх робіт імпресіоністів. Там це дозволяють, тільки без спалаху. У нас така заборона існує дотепер, оскільки музей все ще не має повного каталогу своїх експонатів, не всі вони введені в обіг. Щоб зробити таке видання, у нас бракує грошей".
Зрештою, як виявилося, коштів музею бракує на значно суттєвіші та нагальніші потреби. Тільки на ремонт тріщини, яка, мабуть, внаслідок щільної забудови середмістя нещодавно виникла у стіні історичної пам'ятки і тепер загрожує будівлі обвалом, в обласному бюджеті передбачено 1 мільйон 800 тисяч гривень. Але чи отримає їх музей?
"Музей також має проблеми з дахом, потрібні гроші на ремонт електропроводки, через ветхий стан якої неможливо зробити нормальне освітлення експонатів, - ділився проблемами Михайло Дейнега. - Коли з'явилася тріщина, ми звернулися за допомогою до всіх тутешніх філій банків, але минуло півроку, а відповіді від меценатів досі немає. Будівля костелу - це одна з найдавніших споруд старого Станиславова, шкода буде, якщо завалиться".
Директор Музею мистецтв Прикарпаття стверджує, що зі зміною назви музею хотілося б здійснити його переекспозицію, оновити, розширити та осучаснити виставкові площі. Мовляв, великий екран для перегляду презентацій про митців, роботи яких представлені у музеї, комп'ютери, на яких можна проглянути мистецькі фільми, могли б привабити до музею більше відвідувачів, насамперед серед молоді.
"Тепер виросло нове покоління, яке не виховане на традиції відвідувати музеї, театри, - зауважив Михайло Дейнега. - Щоб відновити її, потрібно, аби дитині, яка прийде до нас, було тут цікаво, щоб наступного разу їй захотілося прийти сюди з друзями, батьками. Цього року ми плануємо організувати в себе популярну тепер у Європі акцію "Ніч у музеї", яка б тривала від восьмої вечора до третьої ночі. Але для цього потрібно ще вигадати, чим саме зацікавити людей, щоб вони захотіли прийти в музей уночі".
На жаль, теперішні відвідувачі рідко заходять до музею навіть тоді, коли не потрібно платити десять гривень за вхід - у дні відкритих дверей, які відбуваються двічі на місяць, коли розпочинають роботу нові змінні виставки, та щороку на Міжнародний день музеїв. Ба більше, як засвідчило одне з опитувань в Івано-Франківську, багато хто з мешканців міста навіть не знає про існування такого музею.
"Ми вирішили, що раз Магомет не йде до гори, то гора піде до Магомета, і тепер наш працівник сам ходить у школи, училища і читає лекції про мистецтво безпосередньо учням, - розповідав Михайло Дейнега. - Знаєте, він був шокований, коли діти в нього запитували, де є художній музей в Івано-Франківську і чому їм раніше не розказали про нього. Мабуть, нам потрібно піднімати загальний рівень культури, зокрема й культуру поведінки, мовлення, стосунків. Тоді й у нас люди шикуватимуться в чергу не тільки до плащаниці перед Великоднем з показної побожності, але й з благоговінням стоятимуть в черзі до музею, як це було у Кракові, коли туди привезли картину Тіціана".
Богдан СКАВРОН

Переглядів: 751 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024