П`ятниця, 19.04.2024, 04:03:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 24
Від старих поштівок Станиславова виникає враження, що наше місто завжди було затишне, провінційне. Як сонні мухи, пленталися ним містяни. Лише зрідка порушить вуличний спокій цокіт копит коняки, яка тягне фіакр, або спаскудить повітря екзотичне авто. Проте цей спокій – оманливий. 
Збереглися кадри, де грізно коливається людське море, якому затісно серед площ і вулиць Станиславова. Тисячі, десятки тисяч людей зібралися разом, щось скандують, чогось вимагають, когось вітають. Які ж сили здатні відірвати обивателя від дивана та вивести його на вулиці?

Шанувальники мармурового поета
Найдавніше фото з натовпом у Станиславові датоване 20 листопада 1898 року. Це урочист ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2012

Саме під такою назвою, у вівторок, 21 лютого, у приміщенні Краєзнавчого музею (Ратуша) відбулося відкриття фотовиставки Володимира Оглобліна, Володимира Минькути та Андрія Ларіонова. Моторошні фото напівзруйнованих таборів Колими, жорстокість радянської влади та мільйони замордованих в’язнів – такою є тема виставки.
От уже 30 років Володимир Оглоблін зі своєю камерою мандрує по світу у пошуках неймовірних кадрів. Але подорож до Магадану перевернула його світ з ніг на голову.
«У пошуках концтаборів, я забрів на зеківське кладовище, – розповідає Оглоблін. – Багато безіменних могил, дощечки з номерами, лише на одній розібрав напис: Станіславська область і якесь прізвище. Тут я розумію, що це нинішня Івано-Франківська область…».
Так фот ... Читати далі »
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2012

23 лютого в приміщенні читального залу Центральної бібліотеки м. Івано-Франківська, що по вул. П.Орлика,5 працівниками краєзнавчого відділу був проведений день краєзнавства «Це Божий Посланець ... Глава і Патріярх».
"Блажен той муж, воістину блажен,
котрий не був ні блазнем, ні вужем,
котрий вовік ні в празники, ні в будні,
не піде на збіговиська облудні".
Такими словами Л.Костенко розпочався день краєзнавства, приурочений 120-річчю від дня народження Йосифа Сліпого. Гостем даного дійства був о.Григорій Анастасин ЧСВВ храму Царя Христа, який у доступній формі ... Читати далі »
Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2012

Пропонуємо вашій увазі нове видання професора, доктора філософії, Заслуженого діяча мистецтв України, члена Національної спілки художників України, Національної спілки майстрів народного мистецтва України – Богдана Тимківа „Мистецтво України та діаспори: дереворізьба сакральна й ужиткова”.
Ця книга є оглядом еволюції дереворізьблення, як в Україні, так і поза її межами, адже автор навчався в докторантурі Українського Вільного Університету у м. Мюнхені, де й виконав свою докторську дисертацію.
Дослідник проводить аналіз художніх особливостей творів літургійного, обрядового, ужиткового та монументально-декоративного характеру, що утворюють цілісний інтер'єр, як храмів, так і житлових та громадських споруд.
Іконостаси в українських хра ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2012

В Івано-Франківську затвердили проект пам'ятника полковнику армії Української народної республіки, голові Проводу Організації українських націоналістів Євгену Коновальцю.
Відповідне рішення в четвер прийняла конкурсна комісія з визначення кращого проекту пам'ятника Коновальцю.
Пам'ятник буде у вигляді бюста Коновальця, зображеного у військовій формі в зрілому віці, на високій колоні. Бюст планують виготовити з бронзи, колону - з чорного і червоного граніту. На колоні також буде геральдичний знак ОУН з бронзи.
Попередня вартість пам'ятника 150 тис. грн. У міському бюджеті на цей проект закладено 115 тис. грн. Відсутні кошти розраховують зібрати за рахунок внесків громадськості, депутатів, політичних організацій націоналістичного спря ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2012

Нині мало хто з нинішніх любителів хокею знає, що раніше на Прикарпатті ця гра називалася гаківкою. Незважаючи на те, що то були перші десятиліття розвитку хокею, у нас тоді він був значно популярніший, ніж тепер.

Починали з правил
Відправною точкою розвит­ку хокею в Галичині вважають 1910 рік. Саме тоді у львівському спортивному часописі «Вісті з Запорожа» вперше українською мовою опублікували правила гри в гаківку. На той час вже два роки існувала Міжнародна федерація хокею на льоді, яка спочатку об’єднувала чотири країни: Бельгію, Францію, Велику Британію та Швейцарію. Цікаво, що Канадська хокейна асоціація виникла на шість років пізніше, у 1914-му. Але повернімось на Прикарпаття.
Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2012

У часи окупації німці твердо вирішили звільнити Станілав від євреїв. Вони загнали їх у гетто, після чого частину розстріляли, а решту вивезли у табір смерті Белжец. 23 лютого 1943 року Станіслав був офіційно проголошений «юденфрай» – вільним від євреїв. Але на практиці це було не зовсім так.
Багато єврейських родин переховувалися. Вони влаштовували собі схрони у підвалах, на стріхах, у могильних склепах. Люди ховались від смерті, місяцями не бачачи сонячного світла.
Один із таких схронів (їх ще називали бункерами) був на подвір’ї будинку №28 по вулиці Мазепи. Там, у підвалі дерев’яної господарської будівлі, влаштувала собі захоронку сім’я отинійського рабина. Їм удалося пережити ліквідацію гетто. Проте ненадовго. Хтось із місцевих повідомив гестапо, що по ночах із сараю вилазять діти (вони пр ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2012

26 лютого о 13.30 в урочищі Хубена біля села Дзвиняч, що на Богородчанщині, відбудуться поминальні заходи біля криївки, де загинув Марко Боєслав.
Присутні разом із Братством вояків ОУН-УПА вшанують пам’ять героїв на місці, де загинув Марко Боєслав та шестеро його побратимів. Серед загиблих була надвірнянська повстанка Свідрук Марта Іванівна (псевдо «Марійка»).
Виїзд  учасників заходу з Надвірни об 11.00 з майдану Шевченка.
Запрошуємо всіх небайдужих взяти участь у заході та вшанувати пам’ять героїв.

Довідка. Михайло Васильович Дяченко народився 25 березня 1910 року в селі Боднарові Калуського рай ... Читати далі »
Переглядів: 486 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2012

Сьогодні депутати Калуської міської ради одноголосно проголосували за виділення на пам’ятник Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу 200 тис. гривень із міського бюджету.
Зі звітом про збір коштів, за пропозиціє міського голови Ігоря Насалика, від громадської ініціативи «Загальна мобілізація» виступила редактор і засновник газети «Вікна», шеф-редактор сайту vikna.if.ua Оксана Гузинець-Мудрик. Усього до збору коштів долучилися вже понад 2000 людей.
Кошти офірували, міський голова і тільки 1 його заступник — Оксана Табачук. З усіх членів виконкому, крім міського голови, кошти перерахував тільки 1 член виконкому Ігор Очкур. З 50 депутатів міської ради — тільки 17. І це при тому, що листи з прохання посприяти отримали особисто понад 30 депутатів міської ... Читати далі »
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 24.02.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024