П`ятниця, 29.03.2024, 08:45:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 21
Серед переможців першого обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування той, що подала Делятинська селищна рада, по-своєму унікальний. Делятинців наразі стурбувала доля об’єкта, сказати б, не утилітарного, а культурного призначення — Музею визначного українського письменника Марка Черемшини в будинку, де він жив у 1906—1912 роках. Свій проект «Пам‘ять про минуле — досвід для майбутнього» вони вже реалізували: у капітальний ремонт приміщення музею вкладено загалом близько 81 тис. грн., з яких 50 тис. асигновано з обласного бюджету, а решту — із селищного, певний грошовий внесок зробила і місцева громада.
Як використано кошти на цьому об’єкті, днями цікавились голова обласної ради Олександр Сич, його заступники Василь Гладій та Остап Дзеса, голова постійної комісії облради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Волод ... Читати далі »
Переглядів: 525 | Долучив: Dnister | Дата: 21.02.2012

Одним з центрів християнського релігійного життя у давні часи та добу середньовіччя був славний Галич. Його терени були осідком єпископату та митрополії, тут проживали і працювали діячі церкви, тут було споруджено близько чотирьох десятків храмів.  У всі часи – тяжкі і буремні, щасливі і радісні, наші краяни знаходили підтримку у вірі. Тому не випадково, що проголошення Синодом УГКЦ Року Патріарха Йосифа Сліпого знайшло відгук у серцях галичан і спонукало їх прийняти участь у ювілейних пропам’ятних заходах. Ініціатором святкувань виступила відома академічна установа – Національний заповідник «Давній Галич».
17 лютого 2012 року у давній галицькій церкві Різдва Христового (опікуном якої був попередник Йосифа Сліпого, львівський митрополит Андрей Шептицький) зібралося духовенство навколишніх сіл, представники галицької громади, співробітники НЗ «Давн ... Читати далі »
Переглядів: 582 | Долучив: Dnister | Дата: 21.02.2012

Сьогодні (21 лютого) виповнюється 80 років Юрію Боберському з Микуличина. Це унікальна людина: за фахом лісівник, за покликанням — краєзнавець.
Він був першим мером Яремче в незалежній Україні, очолював місцеву "Просвіту". На власному подвір’ї в Микуличині створив музей старожитностей. Є справжнім знавцем гуцульських звичаїв, традицій та обрядів, причому дає своє пояснення символіці орнаментів на виробах народних майстрів. Підготував книжку «Арійська сучасність Гуцульщини». Неодноразово ми зустрічалися з Юрієм Боберським, записували його розповіді про музей, звичаї гуцулів, українську історію.
Переглядів: 569 | Долучив: Dnister | Дата: 21.02.2012

«Споконвіку було слово». Виставка літературних творів Івано-Франківщини презентує Літературний музей Прикарпаття сьогодні, 21 лютого. Тут будуть представлені, як твори сучасних літераторів так і давно призабутих.
До прикладу, івано-франківцям запропонують рідкісні дитячі твори Марійки Підгірянки. Її називають народною поетесою. Марійка Підгірянка народилася у селі Білі Ослави на Гуцульщині у родині лісничого.
Її вірші - прості і природні дуже полюбилися дітворі. Утім про її поезію нині знають одиниці. Підгірянка поєднувала письменництво з вчителюванням. Вона була вчителькою зокрема у сільській школі Антонівки Тисменицького району. Тамтешні мешканці, які були знайомі з письменницею, кажуть - талант до поезії жінка мала від Бога. І досі бабусі-старожилки пригадують її вірші. До слова, виставка ... Читати далі »
Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 21.02.2012

Заступник голови ОДА Руслан Гусак вважає, що слід знести один із найстаріших будинків у центрі Івано-Франківська. Мова йде про пам'ятку архітектури місцевого значення (1827 рік), у якій позаминулого тижня обвалились стеля двох поверхів.
На сьогоднішній прес-конференції журналісти підняли питання історичного будинку, який нещодавно наробив чимало шуму, інформує Правда.if.ua. На запитання, що слід робити з цим приміщенням, заступник голови ОДА Руслан Гусак заявив: «Знести, однозначно знести, адже на відновлення піде втричі більше коштів.  На цьому місці слід звести нову будівлю, зберігши архітектурну форму, як це було зроблено з будинками навколо Ратуші».
Нагадаємо, у суботу, 11 лютого сталася аварія в будинку у центрі міста, по вул. Січових Стрільців, 18. З невідомих поки що причин обвали ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 20.02.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024