П`ятниця, 29.03.2024, 15:13:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 16
...1960 року, перебуваючи у другому ув’язненні (вперше я був ув’язнений 1947 року) в мордовських таборах, я зустрівся з нашим Блаженнішим Патріархом Йосифом Сліпим. Про те, що має прибути Блаженніший Йосиф, ми знали заздалегідь. Вістка ця блискавкою облетіла увесь табір, і всі з нетерпінням чекали прибуття великого в’язня. Така пильна увага мешканців табору до постаті нашого Владики не була випадковою. Річ у тім, що всі ув’язнені були віруючими людьми, хоч і належали до різних релігійних конфесій: каральні органи створили для нас окремий табір.
Митрополит Йосиф прибув до нас одного серпневого дня, якраз перед вечором. Ми, близько 50-ти греко-католицьких священиків, вийшли йому назустріч. У нашому оточенні з мішком-наплечником Блаженніший переступив поріг табору.
З перших хвилин він справив ве ... Читати далі »
Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Брак коштів на капітальний ремонт. Така причина того, що у центрі Івано-Франківська на голови людей валяться будинки. Руйнація більшості споруд, зведених за часів Австро-Угорської імперії, неминуча.
Три пані зайшли причепуритися до магазину косметики, та замість цього на них обвалилася стеля. Свідки кажуть: жінки дивом вижили.
Іронія в тім, що на другому поверсі, який упав, міститься міське управління з упорядкування. Наглядачів за ним одразу переселили. Зруйнований будинок - історична спадщина. Звели його ще за Австро-Угорщини.
Михайло Головатий, краєзнавець: "Будинок цінний, він найдавніший не тільки на цій вулиці, а і у середмісті. Споруджений у 1827 році ... Читати далі »
Переглядів: 571 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Знамениті дерев'яні скульптури Йогана-Георга Пінзеля, які, на жаль, мало цікавлять відвідувачів івано-франківського музею, цього року будуть представлені на виставці у Луврі.
У музеї було холодно і безлюдно. Окрім охоронця, двох музейних працівниць та репортера "ГК", у Музеї мистецтв Прикарпаття, як віднедавна називається Івано-Франківський обласний художній музей, того п'ятничного ранку були тільки експонати.
Раніше, кажуть тутешні працівниці, відвідування музею було трохи кращим завдяки школярам, яких сюди приводили, а тепер через похолодання навіть шкільні екскурсії припинилися.
На жаль, як розповіли журналістові, досить рідко до музею заглядають туристи. Серед іноземців у колишньому римо-католицькому колегіальному костелі найчас ... Читати далі »
Переглядів: 745 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Вони називають мистецький напрям, у якому працюють, «осучаснена старовина». Давні форми, матеріали і технології плюс сучасні технічні можливості художників, які працюють із керамікою. Антон і Богдан Микитюки роблять «живу» теракоту.

«Коник» і компанія
Глиняний посуд Микитюків - наче з давніх листівок і фотографій. Городенківські майстри відтворюють не тільки старовинний вигляд і декор керамічного кухонного начиння. Передовсім - його сутність. «Все, що ми робимо, - це покутська кераміка, - розповідає Богдан Микитюк. - Глиняний посуд, виготовлений за давніми технологіями гончарів Покуття. Свого часу ми їздили краєм, збирали зразки, розпитували старожилів. За допомогою батька Михайла Микитюка і відомого на Городенківщині етнографа ... Читати далі »
Переглядів: 674 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

До 350-річчя з часу заснування наше місто отримає неоціненний дарунок – відреконструйований бастіон Станиславівської фортеці, який дивом зберігся до наших днів, попри всі лихоліття, байдужість до нього за часів радянської влади і намагання його забудувати елітними житловими будинками під час недавнього «будівельного буму». На щастя, цього не сталося. Знайшлися небайдужі люди та приватний інвестор, які взялися втілювати проект реконструкції бастіону, масштабність і важливість якого для міста, його культурної, мистецької та туристичної привабливості можна буде оцінити згодом. 
Позаду п’ять років копіткої роботи, два з яких пішли на погодження і досягнення засобів втілення мети. Попереду – відкриття першої черги відреконструйованого бастіону, робота над наповненням експозиції його галерей, впорядкуванням верхньої частини бастіону, накриттям залишків ... Читати далі »
Переглядів: 696 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

У четвер, 16 лютого, у палаці культури "Юність" і у п"ятницю, 17 лютого, у Палаці культури "Мінерал", в рамках «Загальної мобілізації» зі збору коштів на пам’ятник Роману Шухевичу, відбудеться показ художнього фільму "Нескорений".
Сюжет: 1950 рік. З кінцем Другої світової війни ведеться нерівна на теренах Західної України боротьба на два фронти: спочатку проти німецьких окупантів, а потім — проти більшовицької навали. У Карпатах продовжують збройну боротьбу знесилені, знекровлені, — але нескорені духом — збройні частини та невеликі боївки Української повстанської армії, здавна могутньої, добре організованої та вишколеної армії.
На чолі армії — видатний Командир, легендарний генерал-хорунжий Роман Шухевич, знаний серед воїнів УПА як Тарас Чупринка. Саме долю цього командира покладено в гострос ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

6. Упорядкувати меморіальну дошку на будинку «Руської бесіди»
24 березня 2002 р. на будинку №24 на вул. Січових стрільців була поспішно відкрита художньо-меморіальна дошка з барельєфом Т. Окуневському, текст якої мало відповідає історичній достовірності. Бо напис у верхній частині «140 років «Руській бесіді» стосується м. Львова, де ця українська громадська організація була створена у 1861 р., коли Т. Окуневському було всього 3 роки! Таким чином, необхідно нарешті через 10 років цю меморіальну дошку замінити або доповнити її нижче таким текстом:
«У цьому будинку працювала філія українського галицького товариства «Руська бесіда», заснованого в м. Станіславові у 1884 році за ініціативою Є. Желехівського, Т. Окуневського та М. Бучинського».
Переглядів: 654 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

У видавництві «Грані-Т» з’явилася нова книжка із серії «Путівник» під назвою «155 польських замків і резиденцій в Україні».
Автор – відомий краєзнавець, спостережливий хронікер мальовничих вітчизняних шляхів Дмитро Антонюк.
Путівник сформовано за специфічним змістовим, часовим і регіональним принципом. Сюди залучено опис тих замків, палаців і подібних об’єктів, власниками яких були представники польської шляхти, а збудовано їх до другої половини XVIII століття (тобто закінчуючи бароковим періодом).
У книжці — пам’ятки восьми областей: Вінницької, Житомирської, Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Волинської та Рівненської. В інших регіонах, на переконання автора, польських замків і резиденцій такого віку не ... Читати далі »
Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Івано-Франківський музей визвольної боротьби імені С.Бандери запрошує всіх зацікавлених прийняти участь у відкритті виставки під назвою "Молитва за Україну" - присвяченої до 120-ої річниці від дня народження Патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого.
Відкриття виставки 16 лютого 2012 року о 14.00 год. в приміщенні музею за адресою: вул. генерала М.Тарнавського, 22.
Переглядів: 470 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024