Субота, 27.04.2024, 07:15:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 16 » Руйнація історичних будівель в Івано-Франківську, як втрата частки минулого
18:14:30
Руйнація історичних будівель в Івано-Франківську, як втрата частки минулого
Брак коштів на капітальний ремонт. Така причина того, що у центрі Івано-Франківська на голови людей валяться будинки. Руйнація більшості споруд, зведених за часів Австро-Угорської імперії, неминуча.
Три пані зайшли причепуритися до магазину косметики, та замість цього на них обвалилася стеля. Свідки кажуть: жінки дивом вижили.
Іронія в тім, що на другому поверсі, який упав, міститься міське управління з упорядкування. Наглядачів за ним одразу переселили. Зруйнований будинок - історична спадщина. Звели його ще за Австро-Угорщини.
Михайло Головатий, краєзнавець: "Будинок цінний, він найдавніший не тільки на цій вулиці, а і у середмісті. Споруджений у 1827 році приватним власником, його ініціали є на кованій решітці - Шмайєр Рейєр, Штрайх".
Причину обвалу вивчала спеціальна комісія. І дійшла висновку: споруда завалилася від старості.
Зіновій Фітель, заступник івано-франківського міського голови: "На першому поверсі є арочка, над нею була стінка на другому поверсі, будинок з 1827 року. Певний період часу пройшов, арочка розсипалася, стіна також обрушилася, і два перекриття обрушилося". 
Місцеві краєзнавці кажуть: без реставрації така ж доля чекає щонайменше на півтисячу франківських старих будинків.
Василь Романюк, краєзнавець: "У нас це стало епідемією, багато історичних споруд просто валяться на очах, люди ідуть і не знають, чи вернуться. Це у нас стало традицією". 
У костелі 18 століття розташував свої фонди Художній музей. Туристи, щоб його відвідати, стоять у чергах. Гостям показують скульптури Пінзеля та унікальні ікони. Та працівники музею бояться: храм може будь-якої миті зруйнуватися. Владислав Симчич, працівник музею: "Подивіться, що робиться - стіна відпадає. На реставрацію треба 2 мільйони".
Краєзнавці кажуть: давні споруди занедбують зумисне. Австро-угорська нерухомість - кістка в горлі будівельним компаніям. Адже розкинулася в середмісті, де ціна за сотку землі на чорному ринкові може сягати й 20 тисяч доларів.
Михайло Головатий, краєзнавець: "Буває, що свідомо запускають будинки, щоб на їх місці збудувати нове".
Василь Романюк, краєзнавець: "Так на Гаркуші був завалений будинок, а поставили дев'ятиповерховий, там гарні орнаменти були на фасаді…".
Зараз у владних кабінетах вирішують, що ж робити зі старожитньою нерухомістю. Арифметика підказує: дешевше звести нове, ніж уберегти давнє.
Зіновій Фітель, заступник івано-франківського міського голови: "Реставрація - це зовсім інша форма роботи, це відновлення, відтворення, може бути на 20-30 процентів дорожче".
Для реставрації середмістя франківська влада сподівається на допомогу з держбюджету. Тим часом у зруйнованій історичній споруді вже почали розбирати дах. Місто втрачає часточку свого минулого.
Нагадаємо, за два місяці Франківськові виповниться 350.

Переглядів: 576 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024