Субота, 04.05.2024, 11:27:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 21 » Матиме селище і музей, і басейн... або Допомагають тому, хто сам щось робить
22:30:38
Матиме селище і музей, і басейн... або Допомагають тому, хто сам щось робить
Серед переможців першого обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування той, що подала Делятинська селищна рада, по-своєму унікальний. Делятинців наразі стурбувала доля об’єкта, сказати б, не утилітарного, а культурного призначення — Музею визначного українського письменника Марка Черемшини в будинку, де він жив у 1906—1912 роках. Свій проект «Пам‘ять про минуле — досвід для майбутнього» вони вже реалізували: у капітальний ремонт приміщення музею вкладено загалом близько 81 тис. грн., з яких 50 тис. асигновано з обласного бюджету, а решту — із селищного, певний грошовий внесок зробила і місцева громада.
Як використано кошти на цьому об’єкті, днями цікавились голова обласної ради Олександр Сич, його заступники Василь Гладій та Остап Дзеса, голова постійної комісії облради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Володимир Шкварилюк, голова Надвірнянської районної ради Василь Попович. Селищний голова Михайло Косило розповів гостям, що музей займав дві кімнати старовинного будинку — тепер одного з корпусів Делятинської ЗШ I—III ст. № 1, але не діяв уже з десяток років, бо ті кімнати з часом повністю занепали: підлоги здулися, зі стелі штукатурка загрожувала впасти на голову відвідувачеві. А тепер ми побачили акуратно побілені дві зали майбутнього краєзнавчого музею селища, у який хочуть перетворити цей заклад, євровікна з новими підвіконнями замість старих підгнилих, під ногами — добротний паркет.
- Чому ж вирішили змінити статус музею?
— Звичайно, одна зала буде й далі присвячена Маркові Черемшині, який глибоко знав і вмів показати у своїх творах життя простих гуцулів, — каже М. Косило. — Та як не зважити і на те, що письменника прийняв для проходження адвокатської практики у своїй канцелярії і поселив у будинку, зведеному власним коштом, добре відомий у тодішній Галичині доктор права, громадсько-політичний діяч, активіст, а потім і голова Української радикальної партії Микола Лагодинський. Він підтримував стосунки з Іваном Франком. Ми ще маємо осягнути значення неординарної особистості Лагодинського в українській історії. Адже місцеві гуцули двічі обирали його своїм послом до австрійського парламенту, був він послом і до Галицького крайового сейму, а наприкінці свого життя — членом Української національної ради ЗУНР. У Делятині правник заснував читальню «Просвіти», ощадно-кредитове товариство «Руська каса». Він похований разом з дружиною на місцевому цвинтарі.
Залишили свій слід в українській історії також дві дочки Лагодинських. Галина була відомою в Галичині піаністкою, музичною діячкою, письменницею та педагогом, а її молодша сестра Ярослава-Олександра ввійшла в українську літературу під псевдонімом Леся Верховинка як авторка поезій та оповідань з гуцульського життя. До речі, торік до Делятина приїздила зі США її дочка. 
Тож молодий селищний війт сподівається, що й нащадки Миколи Лагодинського, які живуть за кордоном, посприяють створенню в музеї повноцінного розділу про їхню родину, допоможуть експонатами. А серед жителів селища він покладається передусім на таких ентузіастів, як Андрій Мисюк. Цей підприємець збирає матеріали для відновлюваного музею, записує від місцевих старожилів перекази про колишніх мешканців старовинного будинку, працює в архівах. 
Наступним кроком буде якраз оформлення змістовної й водночас естетично привабливої музейної експозиції селища — до цієї справи селищна влада залучила професійних івано-франківських художників. Залишилося також оновити фасад будинку. Перший заступник голови обласної ради Василь Гладій похвалив делятинців за добру справу, важливу для національно-патріотичного виховання молоді. Адже Україна за кількістю музеїв, на жаль, у декілька разів відстає від середньоєвропейського показника, тож такий заклад, на його переконання, має бути в кожному селі...
Іван ГАВРИЛОВИЧ

Переглядів: 533 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024