Субота, 27.04.2024, 04:39:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 15 » Подвижницька праця подружжя Наконечних
15:00:24
Подвижницька праця подружжя Наконечних
У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського в Коломиї відбулася зустріч з Вірою та Юрієм Наконечними з Філадельфії.
Ще напередодні Різдвяних свят бібліотека цього музею поповнилася 36 рідкісними книжками на історичну тематику,   серед яких «Нова історія України» І. Крип’якевича та М. Дольницького (Детройт, 1954 р.), «Україна і Росія» К. Кононенка (Мюнхен, 1965 р.), «Археологія України» Ярослава Пастернака (Торонто, 1961 р.), які надіслав Юрій Наконечний. Цими днями він разом із дружиною перебував в Україні і на запрошення генерального директора установи Ярослави Ткачук побував і в Коломийському музеї та зустрівся з його працівниками і з представниками коломийської інтелігенції.
Подружжя Наконечних — діти українців, яких доля закинула за океан у часі Другої світової війни. Народжені на чужині, вони виросли щирими патріотами землі своїх батьків. Такими ж виховали і власних дітей, насамперед завдяки правдивому українському друкованому слову.
«Майже кожна українська родина, приїхавши до Америки, старалася зорганізувати в себе малу бібліотеку. І це було не лише прикрасою хати, а й виявом культури та пошани до рідного слова», — наголосив  Юрій Наконечний.  Отож працю в бізнесі він поєднував з виховною роботою в Спілці української молоді. Від 1992 р. керував україномовною радіопередачею у Філадельфії та заснував програму «Українська книга — Україні». За 20 років громадської праці пан Наконечний зібрав та подарував різним українським установам (переважно східного регіону) понад 13 тис. книжок. 
Приїзд до Коломиї для Юрія Наконечного став першим, на відміну від дружини, яка впродовж останніх 20 років щороку приїжджає в Україну, де в музейних фондах та по селах розшукує інформацію про українську минувшину. Пані Віра займається реконструкцією українського народного одягу, вишиває, створює прикраси з бісеру та шкіри, шиє кептарі, а також викладає в Студійному осередку української культури при Менор-коледжі (Пенсильванія, США).
Подвижницьку працю подружжя Наконечних щодо популяризації українських традицій у США і в Україні відзначили начальник управління культури і туризму Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак, заступник голови Коломийської райдержадміністрації Леся Білищак, керівники міського та районного відділів культури — Уляна Мандрусяк і Людмила Федор, колишній політв’язень та історик Ігор Кічак.
Оксана ЯСІНСЬКА

Переглядів: 560 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024