Субота, 20.04.2024, 14:22:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 261 262 263 264 265 ... 275 276 »
Вважається, що перший у світі автомобіль був створений німецьким інженером Карлом Бенцом у 1886 році. В Україні перший автомобіль з'явився в Одесі восени 1891 року, а потім декілька приватних автомобілів - у Києві. Перші автомобілі у Станиславові з'явилися на початку ХХ століття. Спочатку городяни сприймали їх як дороге диво техніки, але з кожним роком кількість авто у місті зростала.
Автомобілі, чи «самоходи механічні», та запчастини до них у міжвоєнному Станиславові продавали у магазинах Вільгельма Гаусвальда по вул. Гославського, 11 (тепер - вул. Д. Вітовського), Ілієва Яна по вул. Сапіжинській, 10 (тепер - вул. Незалежності) та у магазині «Мотор» по вул. Сапіжинській, 11. В. Гаусвальд був станиславівським представником фірми "Шевроле".
Якщо на зорі автомобілізму бензин у місті продавали в аптеках ... Читати далі »
Переглядів: 645 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2011

У квітні 1979 року в Нью - Йорку на 83-му році життя помер заслужений громадянин, письменник, журналіст і мистецький критик Михайло Островерха. Прийшов він на світ у 1897 році в містечку Бучачі. Воював у лавах УСС,  попав у російський полон, брав участь у поході української армії на Київ у серпні 1919 року. Стипендіант єпископа УГКЦ Г.Хомишина, проживав в Італії та США. Написав і видав кільканадцять вартісних книжок. Відзначався оригінальним обривчастим стилем.

Якою є його причетність до Галича та Галицького району? Справа в тому, що в далеких тепер 1923 – 1926 рр. він був референтом станиславівської «Просвіти», в компетенцію якого входив розвиток осередків організації на теренах воєводства. У 1923 р. він здійснював подорож селами поблизу Галича і залишив з того часу свої власні спостереження. Ці згадки увійшли в автобіографічну збірку, яка була видана ... Читати далі »

Переглядів: 889 | Долучив: Dnister | Дата: 31.07.2011

До жителів Івано-Франківської області, душпастирів та віруючих українських традиційних Церков, керівників політичних партій і громадських організацій краю звернулося із заявою обласне товариство «Меморіал». 
У ній, зокрема, йдеться про розкопки в Пшеничниках Тисменицького району. Вже відкопано понад 560 жертв, з них четверта частина — діти. Убієнних закопували голими, ледь присипавши землею. У скелетах похованих знайдено металічні предмети — цвяхи, прути. За переказами свідків цих подій, у 1939—1941 роках у с. Пшеничниках стояв гарнізон червонопогонників, які закопували вбитих, привезених із Станіслава, Коломиї, Тлумача.
«Кров невинних жертв б’є у дзвони пам’яті і закликає нас віддати останні почесті цим жертвам — перепоховати їх за християнським звичаєм і помолитися за їхні душі, — гово ... Читати далі »
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2011

Щороку у зеніті літа Косівщина вшановує пам’ять одного із найбільших своїх синів – Патріарха всієї Руси-України Володимира Романюка. Патріарх Володимир – не лише духовний  пастир УПЦ КП, але й символ віри й незламності історичної пам’яті України.
17 липня, у день 16 роковин смерті Патріарха, у церкві його рідного с. Хімчина відбулася архієрейська  літургія, яку відправив Преосвященний Іоанн – єпископ Коломийсько-Косівський УПЦ КП.
Хресним ходом  парафіяни пройшли до каплички, побудованої на честь блаженнійшої пам’яті Патріарха, де була відправлена панахида.  З пастирським словом до присутніх звернувся отець-декан Іван Близнюк. Яскраво  й проникливо духовний пастир говорив про світлу  постать Патріарха Володимира, про місце малої батьківщини у формуванні  осо ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2011

Все починалося із сільського осередку
Державна історія нашого народу сягає корінням глибин тисячоліть. Та історичні умови завжди складалися таким чином, що впродовж сотень років Україна змушена була рахуватися з інтересами наймогутніших володарів світу, а українські проводирі не раз диктували умови миру лише під мурами їхніх столиць. Та дух свободи і незалежності, прагнення до волі ніколи не покидали нашого волелюбного  народу.
Під завісу ХХ століття кращі сини і дочки  України стали учасниками процесів,  які були прологом логічного завершення боротьби за її незалежність. Серед них Володимир Федорняк – голова районної організації Народного Руху України, який ділиться спогадами про діяльність громадських організацій, котрі брали на себе відповідальність за політичні події двадця ... Читати далі »
Переглядів: 799 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2011

Усі ми вийшли із казки, всі ми виросли на міфах та легендах. На цих трьох китах буйної уяви і фантазій саме стоїть історія народів. Минуле і нинішнє, реальність і вигадка, слово, мовлене і писане, переплітається у чарівне тло, на якому віками триває життя на землі.
Казка асоціюється з дитинством, а міфи і легенди – з дитинним станом розвитку людства. На «дорослому» етапі людство наче втрачає здатність творити і видумувати цікаві, фантастичні, привабливі історії та погасити наївні, які трапляються з людьми. Але читати, слухати легенди люблять і діти, і дорослі. Цікава та захоплююча легенда, записана нашим земляком, поетом, прозаїком, фольклористом, етнографом Степаном Пушиком у його романі «Галицька брама», пов’язана із історією галицького замку.
Дорослі і діти дуже люблять слухати легенди про ... Читати далі »
Переглядів: 1748 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2011

Учора, 27 липня 2011 року, в Івано-Франківському краєзнавчому музеї презентували книгу «Станиславівські ратуші». Її упорядник – Іван Бондарев, відомий франківський краєзнавець, постійний ведучий рубрик «Неформат» і «Легенди старого Станиславова» у газеті «Репортер». Ця збірка статей є 33 частиною із серії «Моє місто», яка виходить у видавництві «Лілея-НВ».
За словами Івана Бондарева, окрім раніше надрукованих статей про ратушу, до цього збірника також увійшли матеріали, які досі були невідомі широкому загалові. Наприклад, вперше тут досліджуються будівничі Ратуші. Зокрема, статтю про Анастасія Пшибиловського написала дослідниця Жанна Комар. Також серед авторів – колишні й теперішні музейні працівники – Михайло Паньків, Олександра Синиця, Олег Куриляк.
Тож цим виданням, цікаво ілюстрованим ста ... Читати далі »
Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2011

Ми вже писали, що колись у вірменському костелі зберігався чудотворний образ Діви Марії. Він прославився багатьма чудовими зціленнями, гримів по всій Польщі, а в 1937 році навіть був коронований. З цієї нагоди на фронтоні костелу помістили збільшену копію образу. Її прикрашав красивий оклад, покритий сусальним золотом, виконаний інженером Леопольдом Сімиком.
Після війни поляки та вірмени були змушені виїхати до Польщі. Пробощ костелу Казимир Філіп’як забирав з собою чудотворний образ. Коли всі речі були вже спаковані, раптом підійшов офіцер НКВС і почав вимагати, щоб йому віддали ікону, оскільки вона становить велику мистецьку та матеріальну цінність. Його підручні вже почали потрохи вивертати валізи, й тоді отець Казимір відважився на нестандартний хід. Він показав офіцеру на копію, яка була на горі костелу, та сказав, що не міг би з ... Читати далі »
Переглядів: 764 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2011

Колись давно Івано-Франківськ називався «вільне королівське місто Станиславів». Це тому, що спочатку місто належало Польському королівству, потім опинилося під владою Австрії, але знов таки у складі королівства Галичини і Лодомерії. Таке минуле залишило відбиток на назвах станиславівських майданів і вулиць. Вони носили імена королів і королев, цісарів і цесарівен, більшість з яких вже давно забуті.

Хоробрий тесть Святополка
Від вулиці Сахарова відходить провулок Зелений. З одного боку – поліклініка МВС, з іншого – ворота слідчого ізолятора. За Польщі це похмуре місце мало горду назву «провулок Болеслава Хороброго».
У 1025 році він став першим польським князем, якого к ... Читати далі »
Переглядів: 959 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2011

На початку липня  у селі Смодна відбулася подія не тільки місцевого і не лише всеукраїнського масштабу. Вона має вагу  для усього  світового українства. У цьому приміському  селі з великою пошаною згадували священичу родину Гнатківських. Захід, проведення якого ініціювала РО Союзу українок (голова Анна Богдан), приурочили до 100-річчя  заснування Союзу українок на Косівщині та на відзнаку столітнього ювілею від дня народження Дарії Гнатківської. На будинку, де у минулому жила  родина Гнатківських, встановили  пам’ятну дошку, автором і виконавцем якої є художник, викладач Косівського інституту ПДМ ЛНАМ Йосип Приймак. Меморіальну дошку освятив митрополит   Галицький, владика Андрій. А увінчала святкування всеукраїнська науково-практична конференція на тему: «Героїні визвольної доби за самостійну  державу  Україна» та виставка творчих робіт народних і заслужених май ... Читати далі »
Переглядів: 909 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2011

6 серпня в Чорному лісі, в селі Павлівка, поблизу Івано-Франківська, відбудеться урочисте вшанування  70-ої річниці пам’яті закатованої польської інтелігенції.
Сьогодні тут останній етап робіт на місці поховання. Десятки робітників із різних галузей, члени місцевого польського товариства культури «Пшиязнь» працюють зранку до ночі на великій площі – 1,8 гектара. За роботами спостерігала й кореспондент «Кур’єра Галіційського».
Від Івано-Франківська до місця останнього спочинку сотень поляків п’ятнадцять кілометрів. Цей відтинок шляху на автомобілі  можна подолати, коли немає заторів, за 15-20 хвилин. У годину пік дістатися туди значно важче.
«Про це місце трагедії стало відоме у 1988-ому році, – розповідає голова товариства ... Читати далі »
Переглядів: 892 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2011

Встановити в мікрорайоні Пасічна, що в Івано-Франківську, пам’ятник воякам Української повстанської армії пообіцяли сьогодні секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків та депутат міськради Роман Харук. Зі слів пана Харука, приблизно років десять-п'ятнадцять тому пасічнянці встановили в мікрорайоні камінь в пам'ять про мешканців колись розташованого тут села, які воювали за незалежність України. На сьогоднішній день про камінь забули і він перебуває в дещо занедбаному стані.

Як повідомив пан Марцінків, встановити пам’ятник на місці каменя плануєт ... Читати далі »

Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2011

25 липня 2011 р. у картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставку Олександра Іволги (м. Львів) під назвою «Камо грядеш». Захід організовано завдяки мистецтвознавцю Христині Береговській. Одним з своїх завдань вона вважає популяризацію мистецтва молодих українських художників.

На відкритті виставки виступили генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, мистецтвознавець Христина Береговська, директор обласного художнього музею Михайло Дейнега.

Попередньо, у своїй творчості митець Олександр Іволга був дотичний до теми Галича. Зокрема, в 2007 – 08 рр. був причетний до виставки «Галич на зламі віків. Минуле і сучасне" (м. Дрогобич, м. Івано-Франківськ), у 2008 р. – «Інтерпретація Галича (м. Івано-Франківськ).

... Читати далі »

Переглядів: 764 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2011

За повідомленням Генеральної дирекції Національного заповідника «Давній Галич», на прохання науковців з України та інших держав, продовжено термін подання матеріалів до наукового збірника науково-практичної конференції «Замки України: дослідження, збереження, використання»

Кінцевим терміном подання матеріалів є 15 серпня 2011 р. Матеріали, які будуть подані пізніше, не будуть внесені до збірника праць конференції.

Інформацію про конференцію можна переглянути за адресою:

... Читати далі »

Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2011

26 липня відбулася колегія правління обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури України. Учасниками колегії були: Василь Тимків, Володимир Любінець, Андрій Давидюк, Богдан Гаврилів, Володимир Безгачнюк, Михайло Головатий, Олександр Береговський, Михайло Паньків, Микола Капак, Юрій Романюк, Андрій Чемеринський.   

Порядок денний передбачав розгляд ряду важливих питань. Зокрема, затверджено план роботи УТОПіК на 2011 р. У ньому передбачено заходи, як обласного, так і районного рівнів. Серед заходів плану: обстеження пам’яток і занесення їх до категорії «нововиявлених», дослідження некрополів, видання книг.

Прийнято рішення провести до 15 листопада цього року звітно-виборну конференцію Товариства; до цього часу у вересні повинні відбу ... Читати далі »

Переглядів: 681 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2011

Як повідомив заступник міського голови Івано-Франківська з гуманітарних питань Михайло Верес, пам’ятний знак Пилипу Орлику у вигляді стели буде відкритий вже цього року по вулиці Пилипа Орлика.

За його словами, конкурсна комісія вже затвердила проект пам’ятної стели.

Довідка

... Читати далі »

Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2011

У середу, 27 липня, о 15.00, на другому поверсі Івано-Франківського краєзнавчого музею відбудеться презентація книги «Станиславівські ратуші». Це збірка статей, написаних істориками, архітекторами, краєзнавцями, журналістами, музейними працівниками, упорядником якої є Іван Бондарев. Сюди увійшли як вже раніше надруковані матеріали, так і роботи, спеціально створені з цієї нагоди. Завдяки кропіткій праці у архівах та бібліотеках вдалося знайти рідкісні матеріали, які досі не були відомі широкому загалу.
Прочитавши книгу, читач довідається про історію ратуші, її архітекторів, здійснить захоплюючу мандрівку по залах музею та почує легенди про привидів. Родзинкою видання є плани підземель старої ратуші та унікальні світлини з приватних колекцій.
Книга вийшла у видавництві «Лілея-НВ» і є 33 номеро ... Читати далі »
Переглядів: 482 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2011

Є в нашій історії постаті, про яких говоримо мало або й взагалі мовчимо. Про Пилипа та Григорія Орликів ніби й пишуть, але пишуть недостатньо. Таку думку висловлює літературний критик Євген Баран у передмові до нової книги "Невмирущість мазепинської ідеї", яку підготувала голова Клубу української інтелігенції Уляна Скальська.

Назва книги: "Гетьман України Пилип Орлик, його Конституція і видатний діяч Франції Григор Орлик у боротьбі за незалежність". Батько і син, які після смерті Івана Мазепи очолили боротьбу проти окупації України російською імперією, змушені були емігрувати і стали символом політичної незламності українства — як написав Євген Баран: "сімейна традиція, державницький клич, національна ідея".

... Читати далі »

Переглядів: 686 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2011

24 липня 2011 року село Годи-Добровідка святкувало 560 річницю першої писемної згадки про село. В Ґоди-Добровідці вперше за останні 20 років відзначали свято села. 
Добровідка вперше згадується в історичних документах у 1451 році, хоча село значно давніше, його назву пов’язують з періодом білих хорватів (5-10 ст.). Більшість краєзнавців вважають, що назву селу дала річка Добровідка. Звідки б не виводили його назву: «добра вода» чи «добра вістка» – в її корені закладено слово «добро». Його відчувають всі, хто живе і гостює у ньому. 
Родинами-засновниками села можна вважати Мельничуків, Ткачуків, Люхничів та Рубичів. Та найбільшу славу селу приніс Василь Міліянчук (1905-1958) – видатний фізик-теоретик, професор, доктор наук, доцент, учений-атомник, іменем якого названа одна з вулиць м ... Читати далі »
Переглядів: 1341 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2011

Цього року відзначаємо ювілей – 75 років тому, 25 липня 1936 р. на теренах Галича-Крилоса зусиллями археолога Ярослава Пастернака (1892-1969) було локалізовано місцезнаходження Успенського собору. Це було надзвичайно велике відкриття, яке підсумувало роботу всіх дослідників Давнього Галича ХІХ – першій чверті ХХ століть (о. Л.Лаврецького, І.Шараневича, Й.Пеленського) і дало поштовх для подальших досліджень впродовж останніх десятиліть (за часів СРСР і незалежної України). 
Ювілей цей значний, тому що було віднайдено головну святиню Галича – собор Успіння Богородиці. З ним пов’язують створення у Галичі окремого єпископства, тут відбувалися інтронізації наших князів, тут поховано Ярослава Осмомисла. Віднайдення собору три ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2011

Особа Дмитра Дорошенка пов’язується перш за все з авторством книги «Нарис історії України», яка є одним з найповажніших академічних видань у даній сфері. Поза цим, він був політичним діячем, істориком та літературознавцем. У листопаді 1918 р. очолював міністерство закордонних справ Української держави гетьмана П.Скоропадського, а з 1919 р. – в еміграції, де був організатором і співробітником українських наукових установ. Помер на чужині у березні 1951 р.
З квітня 1917 р. і до 22 серпня 1917 р. його доля була безпосередньо пов’язана з Галичиною. Був він у цей час крайовим комісаром Галичини й Буковини, якого призначив Тимчасовий уряд Російської імперії. У автобіографічному творі «Мої спомини про недавнє минуле» (1914 – 1920) він згадує про те, як відвідував Галич в 1917 році. Російська імператорська армія у тому часі відкинула австро-угорські війська на ... Читати далі »
Переглядів: 804 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2011

В рамках підготовки комплексу заходів до святкування 350-річчя від дня заснування міста Івано-Франківська, за сприянням відділу туризму, відомим місцевим краєзнавцем розробляється новий туристичний маршрут «Мілітарний Станиславів».
Як повідомили paralleli у прес-службі міськвиконкому, маршрут пролягає через ряд фортифікаційних та військових об’єктів старого Станиславова з розмежуванням історичних фактів та подій Середньовіччя, Першої, Другої Світових Воєн та сьогодення.
Переглядів: 797 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2011

У Коломиї розпочали руйнувати нововиявлену пам’ятку архітектури місцевого значення. Власник будинку намагається завершити ремонтні роботи якнайшвидше – до того часу, поки документи щодо пам’ятки готуються до затвердження. Та чи не втратить після всіх робіт нововиявлена архітектурна пам’ятка свою вартість?
Реконструкція житлового будинку на вул. Р. Шухевича розпочалися тиждень тому. Їх проводить приватний підприємець Володимир Григорчук. Представник власника будинку нас запевнив: після ремонту даху будівлі повернуть до початкового стану. Однак піднявшись на другий поверх сусіднього будинку, ми побачили зовсім іншу картину: оригінальна дахівка вже частково знищена. Поряд з ще цілою черепицею – велика купа розбитої… Ліпнина й карнизи частково позбивані.
Партеровий, цегляний будинок на вулиці Р. ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2011

Серед прекрасних гір, лісів, мов на долоні, розкинулось селище Ланчин. Із глибини століть випливають таємниці і легенди про його походження. Точної назви про походження назви цього населеного пункту немає, оскільки джерелами досліджень є ілюстрації, грамоти, квитанції, судові рішення, а не наукові дослідження.
Існує декілька версій істориків та літописців. За народними переказами, назва – від слова «лан». За дослідженням письменника-краєзнавця Степана Пушика, першоджерелом назви Ланчин є дочка угорського короля Бели, дружина галицького князя Михайла Володимировича Ланка, якій і належали землі селища.
Перша письмова згадка про Ланчин є у Галицько-Волинському літописі 1241 р., перше поселення – у Х сто­літті. На території селища є декілька соляних джерел і тому деякі письмові згадки пов`язані с ... Читати далі »
Переглядів: 1004 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

З приходом німецьких військ влітку 1941 року на терени Західної України громадськість почала орга­нізовувати своє самоврядування та створила сітку тимчасових управ.
Після втечі радянських органів місцеве населення кинулось до тюрем НКВС розшукувати своїх рідних, але, як виявилось, тільки за 2 тижні в червні 1941 р. московські людожери жорстоко замордували у в’язницях західної України кілька десятків тисяч людей.
26 липня 1941 р. у південній частині м. Надвірна, біля лісу Буковинка, знайдено могилу помордованих більшовиками в’язнів. Косарі, які косили там траву, натрапили на сві­жий гріб, який виявився братською могилою. Повідомлена лікарська комісія приїхала наступного дня і після роз­криття могили підтвердила закопаних 82 трупи. Тіла були покалічені, руки поламані і позв’язувані дротом за сп ... Читати далі »
Переглядів: 751 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

Одна з центральних вулиць Калуша носить ім’я видатного сина Калуського краю — Степана Бандери (1909 — 1959) — українського політичного діяча, ідеолога, у повоєнні роки — голови проводу ОУН та проводу закордонних частин ОУН. Автора праць з питань політики та ідеології українського націоналізму. Це є одна з найдавніших вулиць міста, яка збереглася до сьогодні. Згадується вона вже у XVI столітті. Сформувалася вулиця у період середньовіччя і носила назву Галицький шлях, згодом — Галицька вулиця. За часів Австро-Угорщини вона була перейменована на Станиславівську (Станіславську).
Майже впродовж усієї історії Калуша вулиця С. Бандери була однією з найдовших у місті й основним торговим шляхом Калуша. За часів СРСР була перейменована на вул.  Валентини Терешкової. Тривалий час це була найдовша вулиця Калуша, адже починалася у самісінькому центрі і тягнула ... Читати далі »
Переглядів: 809 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

Кожен день прийдешній наближає нас до історичної події останнього десятиліття ХХ віку, коли на карті світу постала нова держава – Україна. Її становлення вийшло на порядок денний вже в кінці 80-х, коли в один момент прорвало чиряк доби «розвиненого соціалізму» і вщент розлетілася ідилія «комуністичного завтра». У цьому нема нічого дивного. Ми надто довго жили у спотвореній ідеологічними догмами системі координат, у своєрідному "королівстві кривих дзеркал”.
Ми наближаємося до вікопомного дня, коли було підписано Акт про незалежність України. Біля її витоків стояли люди, сповнені патріотизму, керовані національною ідеєю, які жили з Україною в серці. Серед них Василь Григорович Крук, який погодився поділитись спогадами і повернутись до подій двадцятирічної давності.

Переглядів: 822 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

21 липня 2011 року відбулося засідання оргкомітету по будівництву пам’ятника провіднику ОУН-УПА Степану Бандері, за участю голови районної державної адміністрації Андрія Рябошапко, заступника голови районної ради Юрія Костащука, представників політичних партій, громадських організацій, засобів масової інформації.
Першочерговим питанням на порядку денному, було обговорення проекту ескізу пам’ятника Степану Бандері.
Під час засідання вирішено: створити художню раду, яка буде розглядати проекти ескізів, запроповані скульптурами.
* Снятинська РДА
Переглядів: 627 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

Він народився в Австрії, став боксером у Станиславові, десятки разів перетинав Атлантику матросом, воював за Польщу та Україну, двічі був у полоні… У міжвоєнне двадцятиліття Станиславів мав свого зіркового і непереможного боксера-важковаговика. Йосип Хома був чемпіоном Польщі та навіть боксував на професійному рівні у США.

Брати-боксери
Йосип Хома народився у Відні у 1915 році. Після закінчення Першої світової та падіння Австро-Угорської імперії його сім’я перебралася до Станиславова.
У відновленій Польщі тоді почав активно поширюватися бокс. Вже у 1918 році у Варшаві відбулися перші показові бої. У Станиславові боксом займалися зде ... Читати далі »
Переглядів: 771 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

Не лякайтеся, мова не про покидька-поліцая, який у часи німецької окупації виводив на ешафот дітлахів з єврейського гетто. Нічого подібного! За своє довге життя Міша (або дядя Міша) не виконав жодного смертного вироку. Мало того, він сам був євреєм, а франківські діти його любили.
У 1960-х роках на стометрівці біля колишнього готелю «Під трьома коронами» (він же «Під трьома цицьками») стояв чоловік похилого віку із напільною вагою. Саме його місцеві називали «Міша, який на Радянській вішає дітей». Справді, за невисоку платню він просто зважував (вішав) усіх охочих. Любив пожартувати, розповідав смішні анекдоти та пригощав дітей цукерками. Через це його найпостійнішою клієнтурою були дітлахи. Міша дуже скоро перетворився на незмінний атрибут середмістя.
Крім зважування, підприємливий дядя Міша ... Читати далі »
Переглядів: 775 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

В середині 80-х років ХІХ століття на західноукраїнських землях, що входили до складу Австрії, піонеркою жіночого руху була Наталя Кобринська, яка заснувала у 1884 р. у  Станіславі «Товариство руських женщин». Вона бачила потребу економічного, політичного, побутового розкріпачення жіноцтва і ставила собі за мету долучити інтелігентних жінок до популяризації нових суспільних ідей. Це стало поштовхом до створення жіночих організацій на всій території Галичини та Буковини. Саме це товариство стало підґрунтям для заснування у 1921 році «Союзу українок», який плідно працював до 1939 року, коли і був ліквідований більшовиками. Відродився він разом з українською державою у 1991 році як Всеукраїнська жіноча організація. Велика заслуга письменниці і в тому, що вона була ініціаторкою видання альманаху «Перший вінок» у 1887р., чи не першої у світі антології жіночої творчості, зібраної, відредагованої та виданої жінкам ... Читати далі »
Переглядів: 757 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2011

Свого часу так було з Довбушем і іншими опришками. Спочатку про них воліли не говорити. Адже тут, у нас, все надто пов'язано між собою, все надто близько - родини, люди, їхні чини і місцевості виявляються нитками однієї тканини, хоч і строкатої. Потягнувши за нитку, обов'язково витягнеш забагато. Вже пізніше, коли ослабла пам'ять про кривду з усіх боків, залишилася легенда, яка розвіювала меланхолію і живила впевненість у тому, що якраз те, що найстрашніше, і є життям, заради якого варто жити далі. У новіші часи такою життєствердною легендою став Роберт та історія його смерті.
Основою легенди про Роберта є те, що у нашому краї, де так багато всього відбувається, мало що ретельно фіксується у хроніках та інших архівних документах. А зафіксоване ретельно оберігається від оприлюднення. Але у наших краях саме чутки про те, що зафіксовано й оберігається, ма ... Читати далі »
Переглядів: 763 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2011

Чимало українських міст, окрім герба й прапора, мають ще й логотипи. Розробити власне лого вирішили й у Івано-Франківську.
Івано-Франківська міська влада оголосила конкурс на кращий логотип, слоган та оригінальний святковий захід до 350-ї річниці від дня народження. Переможцю кожної номінації обіцяли по 1000 гривень. Прийом конкурсних робіт тривав з 4 квітня до 1 червня цього року. Особливих вимог міська влада не виставляла. Головне - лаконічність, простота, прив'язка до архітектури чи історії міста. Так організатори хотіли створити новий бренд міста, який би, перш за все, приваблював туристів. При цьому організатори конкурсу наголосили, що гасло та логотипи не замінять офіційної символіки міста, тобто герба і прапора.
Чи то фантазії у франківців забракло, чи то розмір винагороди не спокусив, ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2011

Монументи лідерові українських націоналістів Степану Бандері встановлені наразі у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях.
Проекти існують в Рівному, Луцьку та на Черкащині. Питання про встановлення пам'ятного знака чи спорудження пам'ятника піднімалося і в Києві та Чернівцях.
В Україні встановлено 17 монументів Бандері
У Львові пам'ятник Бандері встановили 2007 року напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці до 65-літнього ювілею Української повстанської армії.
У 1998 році Бандері поставили пам'ятник у Бориславі на Львівщині, 2001 – у Дрогобичі, 2008 – у Старому Самборі. На Львівщині також пам'ятник провіднику ОУН встановлений у сквері його імені в К ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024