Субота, 27.04.2024, 04:57:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 2 » Розшифровуючи трипільські знаки
18:56:04
Розшифровуючи трипільські знаки
Цілий тиждень в Івано-Франківську проходив мистецький фестиваль, присвячений темі Трипілля. Тут було все — і розмаїта художня виставка, й експозиція автентичних трипільських артефактів з фондів багатьох музеїв України, і вражаючі голограми майстра Олександра Мірошнікова, і виставка-продаж тематичної літератури,  і присутність авторитетних науковців, котрі про Трипілля знають майже все. Серед них — знаний український археолог Михайло Відейко. У виставкових залах Івано-Франківського краєзнавчого музею  поруч із ним можна було побачити спраглих знань студентів мистецьких спеціальностей і не тільки. Приєдналися до розмови і ми...
- Пане Михайле, чи можна сказати, що сьогодні знову є мода на Трипілля? В тому сенсі, що бачимо тут дуже багато високомистецьких творів з трипільськими знаками, взірці трипільського одягу в сучасному виконанні, а ще багато літератури і тих, котрі готові її читати.
 — Поряд із такими всесвітньо відомими дослідниками трипільської цивілізації, як Вікентій Хвойка, Олег Ольжич, Докія Гуменна та Федір Вовк, сьогодні є сучасні. Наприклад, тут ви можете познайомитися з Людмилою Смоляковою, котра десять років експериментує з фарбами, реставруючи давню трипільську кераміку. А сплеск цікавості до Трипілля  вперше стався тоді, коли Україна не мала своєї державності. Про це знаходимо свідчення у творах вчених, які працювали за кордоном — в еміграції. Вони намагалися в Трипіллі знайти коріння українців.
І це  не випадково. Тому що Трипілля — перша яскрава хліборобська цивілізація, яка близька нам за ментальністю, в чомусь — і за культурою. і нескладно побачити там своє коріння. Ясна річ, що трипільці в Європі не є найдавнішою та найвищою цивілізацією. Це одна з європейських цивілізацій свого часу, але в дечому вона своїх сусідів таки випередила. До речі, це був час, коли Трипілля було частиною прадавньої єдиної Європи — шість-сім тисяч років тому. і тепер, коли ми мріємо потрапити до Європи, можна пригадати, що ми вже там були і колись сусіди нам заздрили.
- Ви кажете, що є багато знахідок трипільської цивілізації, але подейкують, що найбагатші та найкращі «поховані» у приватних колекціях...
— Так кажуть ті, хто просто не уявляє того, що «поховано» в запасниках наших музеїв. Адже лише в Національному музеї є 60 тисяч основного фонду і 10 тисяч допоміжного щодо Трипілля. 34 тисячі одиниць є в Одеському музеї. Наш Національний музей може дозволити собі виставити 200-300 артефактів. Це найкращі екземпляри, але це лише одна кімната.
До речі, перша українська виставка за океаном була не скіфського золота, а виставка Трипілля у Вашингтоні 1993 року. І не де-небудь, а у виставковій залі Міжнародного валютного фонду. Тоді всі гроші, які виділялися на фінансування нашого посольства, було «кинуто» на її організацію. Єдине — тут є така небезпека: якщо ми будемо «пробивати», що ми найперші та найдавніші, — на нас дивитимуться, як на людей з нездоровим глуздом.
- Але ж сьогодні в культурі, у традиціях українців маємо чимало трипільських знаків, і не лише в українській. От візьмімо знак «інь-янь». Він теж «наш».
— Я скажу щодо родоводу. Фактично, простежити його за метриками неможливо. Але є ДНК, в якій закодовано всі наші предки, особливо по материнській лінії. Сьогодні, після таких аналізів, ми можемо сказати, що в Україні 55% населення по материнській лінії ведуть своє коріння від трипільців.
- Не всім відомо, де саме можна знайти сліди трипільців. Звичайно, село Трипілля на Київщині...
— Всі розкопки почалися з Києва. Це розкопки Хвойки на Кирилівській вулиці. Щоправда, тепер ці пагорби забудовано якимись гаражами. Лише в Києві є 21 точка, де знайдено залишки трипільської культури, починаючи від садиби історичного музею, де Десятинна церква. Навіть під час відновлення Успенського собору під ним знайшли трипільську землянку.
- На прикладі виставлених тут черепків  ми можемо, як ви кажете, простежити прогрес у виготовленні посуду і використанні природних фарб, котрі зберігаються донині, бо покривали свій посуд трипільці барвниками з розмолотих кольорових мінералів. А як жили трипільці?
— Були землеробами, мали двоповерхові житла, жінки знали до 20 видів зачісок. Вшановували велику Богиню-матір, до речі, шанувальники цього культу існують і в наш час. У багатьох своїх віруваннях трипільці були і за глибиною, і за змістом на рівні серйозних світових релігій. інше питання — як це все розшифрувати і витягнути з тих малюнків на глечиках. От, наприклад, вони спалювали свої поселення кожні 50 років. Більшість науковців сходиться на тому, що це  якийсь грандіозний обряд-жертвоприношення на честь богів та душ предків. Під час переселення на інше місце трипільці завантажували свої будинки продовольством, інструментами і все це спалювали. і цей обряд здійснювався протягом двох тисяч років. Тут на виставці представлено різні регіони України й цікаві знахідки трипільської цивілізації.
- Пане Михайле, трипільську цивілізацію визнано у всьому світі. А як держава дбає про її промоцію?
— Якщо порівняти хоча б із тим, що було в цій царині десять років тому, то сьогодні маємо багато сучасних музеїв. Можливо, вони стилізовані, хоча чимало автентичних речей маємо, але стилізовані вони добре, щоб викликати інтерес. Коли я проводив десять років тому так званий «Трипільський тур» для туристів, то відбувалося все так: я водив їх по полю, показував «на пальцях»  і казав, що ось тут є черепки, тут було поселення... і казав, що проводитимемо розкопки. Далі ми вже проводили розкопки, збираючись самі в експедицію. Сьогодні можемо повезти людей в «Трипільський заповідник» на Черкащині, де є реконструйовані на підставі довгих розкопок трипільські хати, в гіпсову печеру «Вертеба» Борщівського району на Тернопіллі, показати діараму, цей величезний лабіринт і  музей. Тобто в музейній справі ми сьогодні вже піднялися на високий рівень, у справі презентації нашого Трипілля — також. і ще: тепер виходить дуже багато цікавих книжок про Трипілля. Можу налічити близько 20-ти, десять фільмів, деякі з них транслюють по ТБ кілька років, зроблено їх професійно, але показують їх, на жаль, вночі.
- А світові як ми презентуємо Трипілля?
— Серед організаторів цієї виставки є люди, котрі  робили виставку «Дивосвіт Трипілля» у Нью-Йорку 2010 року. Це «Фонд дослідження давніх цивілізацій». То була потужна фотовиставка і відбувалася вона за два кроки від Метрополітен-музею в Українському інституті. Там вперше було виставлено п’ять голограм, деякі з них сьогодні можна побачити і тут. Рік перед тим була виставка в Монреалі, де презентували справжні оригінальні експонати з фондів Національного музею України. Ці виставки розширили уявлення про світ і про наше місце в ньому. Та шукати трипільську істину будемо ще довго.
Леся ТУГАЙ

Переглядів: 899 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024