П`ятниця, 19.04.2024, 10:18:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 29
Сьогодні, 30 березня у Косові Івано-Франківської області відкрили кімнату пам’яті колишнього заступника голови облдержадміністрації Миколи Шкрібляка, якого вбито напередодні парламентських виборів 2002 року. У експозиції представлено особисті речі Миколи Шкрібляка, фотографії, газетні публікації, різноманітні документи, передвиборчі листівки тощо. У відкритті кімнати-пам’яті взяли участь голова райдержадміністрації Ярослав Шинкарук, родина М.Шкрібляка, його друзі з Києва та журналісти. Учасникам відкриття кімнати-пам’яті продемонстрували новий фільм «10 років без Миколи Шкрібляка».
Переглядів: 488 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2012

Сто років тому, 10 березня 1912 року, відійшов у вічність парох Вижного Березова всеч. о. Володимир Озаркевич – відома і шанована людина як серед священнослужителів, так і серед українських громадських діячів. Похований біля церкви в с. Нижній Березів Косівського району.
З опублікованих спогадів і досліджень про родину Озаркевичів і, зокрема про отця Володимира, маємо можливість дізнатися, що він походив з родини священика, що його батько був послом австрійського парламенту, що його сестра – відома письменниця і громадська діячка Наталя Кобринська, що його дружиною була Ольга Рошкевич тощо. В усіх опублікованих матеріалах є згадка про те, що о. Володимир був переведений чи призначений єпархією на парафію у Вижний Березів. Але яка процедура передувала цьому призначенню — не згадується ніде. А вона цікава і повчальна. Вивчення архівних документів дозволя ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2012

Сьогодні, у Краєзнавчому музеї під такою назвою відкрили виставку врятованих скарбів сакрального мистецтва та фотовиставку цих унікальних творів відзнятих до реставрації.
На виставці представлено 12 робіт, які досі були маловідомими та недослідженими зразками іконопису та скульптури Галичини. За словами ініціатора проекту «Врятуймо скарби разом!» завідувача відділу реставрації Валерія Твердохліба, ця виставка присвячена дітям, маленьким відвідувачам музею. Які і стали першими жертводавцями акції.
Інша частина виставки проходила в спеціальному, темному залі та несла в собі деяку символіку. Адже з чорних буднів на нас завжди дивляться, промовляють та спостерігають «образи святих». Саме під таким гаслом і презентував свою фотовиставку голова національної спілки фотохудожників Івано-франківська Ю ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2012

Мистецтво писанкарства нині живе й стократно відроджується на наших землях, приваблює нових прихильників, доводить правдивість старої легенди, що наш народ доти буде процвітати, допоки українські жінки будуть писанки писати.
Минулого тижня у Музеї писанки організували передсвятковий майстер-клас від відомої писанкарки Анни Вахняк. Цей вид мистецтва захопило професійну гончарку майже 20 років тому. Народилася пані Анна в с. Торговиці Городенківської області, закінчила відділ художньої кераміки Косівського технікуму народних художніх промислів ім. В. Касіяна (тепер Інститут декоративно-прикладного мистецтва). Нині майстриня проживає на Косівщині.
«Займаючись вже професійно керамікою, мені все одно хотілося чогось іншого, так би мовити, мініатюрного. І тоді я сама спробувала розмальовувати писан ... Читати далі »
Переглядів: 800 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2012

Відкриття виставки врятованих творів сакрального мистецтва «Врятуймо скарби разом!» автор Валерій Твердохліб та фотовиставки голови національної спілки фотохудожників Івано-Франківська  Юрія Бакая «Образи Світлих».
Відкриття відбудеться 29 березня о 15.00 год. в приміщенні Івано-Франківського краєзнавчого музею (другий поверх ратуші).
Проект «Врятуймо скарби разом!» триває. В рамках акції, яка розпочалась  в  2009 році за підтримки владик церков і тогочасного керівництва області, громаді міста було презентовано дванадцять прекрасних відреставрованих  ікон, що стали окрасою збірки Івано-Франківського Краєзнавчого музею.
В часі Великого посту відкривається нова сторінка проекту. 29 березня  в залах ратуші ми п ... Читати далі »
Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2012

29 березня 2012 р. відбудеться відкриття авторської фотовиставки Юрія Бакая «Образи Світлих». Фотохудожник, голова спілки фотохудожників Івано-Франківської області Юрій Бакай презентує громадськості авторську виставку сформовану за матеріалами фотозйомок проведених в рамках проекту «Врятуймо скарби разом!».
Автор розкриває своє бачення проблематики в унікальних фотографіях нереставрованих творів сакрального мистецтва.
Кожен бажаючий зможе придбати фотороботу і долучитися до проекту. Всі кошти від продажу підуть на реставрацію творів сакрального мистецтва Івано-Франківського краєзнавчого мистецтва.
Відкриття виставки о 15.00 год. у приміщенні Івано-Франківського краєзнавчого музею (вул. Галицька, 4а).
Переглядів: 439 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2012

Нещодавно у перекладі відомого українського письменника й перекладача Тараса Прохаська вийшов з друку перший том «Правда старовіку» з тетралогії «На високій полонині» відомого польського письменника Станіслава Вінценза.
Івано-франківський письменник – не перший, хто взявся за український переклад. Уривки твору в перекладі Петра Козланюка у 1946 р. вийшли в журналі «Радянський Львів», згодом, у видавництві «Червона калина» у 1997 році окремою книжкою з’явився переклад Богдана Сенежака, а у 2008 році наш Музей видав збірник матеріалів про життя і творчість Станіслава Вінценза «Вінцензіана: Статті, листи, фрагменти творів», куди увійшли фрагменти тетралогії у перекладі Андріани Ємчук. Втім Тарас Прохасько став першим, хто зумів уповні донести до українського читача Вінцензову «Правду старовіку».
Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024