П`ятниця, 19.04.2024, 00:29:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 29 » Великодня писанка від Анни Вахняк
21:30:16
Великодня писанка від Анни Вахняк
Мистецтво писанкарства нині живе й стократно відроджується на наших землях, приваблює нових прихильників, доводить правдивість старої легенди, що наш народ доти буде процвітати, допоки українські жінки будуть писанки писати.
Минулого тижня у Музеї писанки організували передсвятковий майстер-клас від відомої писанкарки Анни Вахняк. Цей вид мистецтва захопило професійну гончарку майже 20 років тому. Народилася пані Анна в с. Торговиці Городенківської області, закінчила відділ художньої кераміки Косівського технікуму народних художніх промислів ім. В. Касіяна (тепер Інститут декоративно-прикладного мистецтва). Нині майстриня проживає на Косівщині.
«Займаючись вже професійно керамікою, мені все одно хотілося чогось іншого, так би мовити, мініатюрного. І тоді я сама спробувала розмальовувати писанки, це є моє душевне, від цього маю велике задоволення. Також з роками у мене виробилася своя особиста методика. Це розпис писанки керамічної, дерев’яної чи натуральної, але обов’язково на білому фоні. Тоді вона виходить дуже святкова, адже білий колір символізує чистоту душі. І замість звичного писачка я використовую найтонший пензлик», – розповіла Анна Вахняк.
На майстер-класі було чимало писанкарів-початківців, а також представники влади.
«Я б хотіла вам, пані Анно, подякувати за те, що продовжуєте цю українську традицію, що популяризуєте цей вид мистецтва. Тож хочу запросити вас на Шостий всеукраїнський фестиваль писанки представити свої витвори мистецтва», – наголосила начальник відділу управління культури Уляна Мандрусяк.
Кожен з присутніх міг спробувати створити власну Великодню писанку.
«Ці писанки – це сучасний авторський сувенір на основі традиційної писанки. Своєю працею майстриня утверджує цінність національної культури українського народу», – зазначила директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Ярослава Ткачук.
Також була представлена книжечка-розмальовка «Писанка-мальованка», створена Анною Вахняк. Збірка має 20 сторінок, крім оригінальних писанок містить лаконічну інформацію про значення гуцульських орнаментів, кольорів та ліній. В такий спосіб, через цю книгу та шляхом проведення саме ось таких майстер-класів Анна Вахнях передає свій досвід молодому поколінню.
Олександра Щербакова

Переглядів: 800 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024