Четвер, 18.04.2024, 19:56:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 24
25 березня минає 145 років від народження Архіпастиря, який понад 40 років (1904-1945) очолював Станиславівську (Івано-Франківську) Єпархію.
„З Єпископа можна здерти мітру, відібрати відзнаки і окраси його достоїнства, можна його вкинути до в’язниці і закути в кайдани, однак самого достоїнства і влади його ніяка сила світу цього не може йому відібрати і він і з в’язниці, подібно, як св. Апостол Павло, буде управляти своїми вірними. Якраз тоді він буде найсильніший.
Не про Церкву, отже, не про віру і релігію я переживаю, але я боюсь про добро і долю цілого мого народу. Бо де влада і повага Церкви знехтувана, чи там можливий послух і пошана для всякої іншої влади? Чи можливий там лад, порядок і спокій? Де Церква переслідувана, де віра і релігія понижена, де Духовество зневажене, чи там нарід мо ... Читати далі »
Переглядів: 573 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2012

Із проханням вшанувати на належному рівні видатного українського письменника на сьогоднішній сесії обласної ради виступила Зінаїда Болюк.
«Ім’я Богдана Лепкого тісно пов’язано з нашою областю. Він певний час проживав в Яремче. А в Рогатинському районі в селі Черче він разом зі своїм братом на початку ХХ ст.. започаткував народним коштом будівництво санаторію «Черче». На території цього санаторію в 1933 році жителі села побудували для нього Віллу Богданівка, куди він приїжджав писав своє твори й лікувався в санаторії. В 70-х роках під приводом ремонту парку цю віллу розібрали і зараз там знаходиться тільки пам’ятний камінь», - зазначила чиновниця.
На разі створено громадську організацію, яка готова розпочати відновлення будинку.
Переглядів: 654 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2012

20 березня відбулася нарада щодо відновлення і проведення обласного фестивалю стрілецької та повстанської пісні імені Софії Галєчко у селі Пасічна (урочище Розтока). Її провела заступник голови РДА Богдана Ковалюк з участю заступника голови районної ради Івана Степника, директора обласного науково-методичного центру народної творчості Прикарпаття Василя Олексюка, начальника відділу культури і туризму РДА Олександра Зварчука і директора районного будинку культури Івана Романюка.
На нараді вирішено провести згаданий фестиваль у неділю, 16 вересня ц. р., який відбудеться у рамках відзначення 70-річного ювілею Української Повстанської Армії. Йшлося, зокрема, про потребу вжиття невідкладних заходів організаційного, господарського, культурно-мистецького напрямів з єдиною метою відновити у мальовничій Розтоці проведення обласного фестивалю. У ньому виступатим ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2012

Наші постійні читачі знають, що газета вже писала про  уродженку Прикарпаття, учасницю визвольних змагань, політв’язня Катерину Мандрик—Куйбіду. 17-річною стала вона підпільницею-зв’язковою УПА, за що згодом була засуджена до 10 років ув’язнення в таборах суворого режиму. і в роки підпілля, і в таборах свої думки та відчуття, свої тривоги та сподівання вона виливала у віршах, які дійшли до читача уже в роки незалежності. Реабілітована 1991 року. Померла в березні 2004-го і похована у Львові на Личаківському цвинтарі. 2005 року в Болехові Катерині Мандрик—Куйбіді встановлено пам’ятник. Її ім’я присвоєно Козаківській загальноосвітній школі I-III ступенів Болехівської міської ради. У 2012 році відзначатимемо 85-ту річницю від дня народження поетеси. Ми пропонуємо вашій увазі статтю про цю непересічну жінку та її поетичний талант за авторством академіка НАН України Миколи Жулинського.
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2012

Нічний клуб "Вежа" спільно із громадською ініціативою "Загальна мобілізація", школою бойового гопака ім. Олекси Довбуша проводять благодійний вечір (дискотеку) на спорудження в м. Калуші пам’ятника Р.Шухевичу.
Організатори просять усіх, хто живе сьогодні і пам’ятає наше вчора, приєднатись і допомоггти збудувати пам’ятник Головнокомандуквачу УПА Роману Шухевичу. Нагадаємо, що пам’ятник Степанові Бандері у Львові стоїть "замороженим” вже декілька років. Замість того, у Запоріжжі чинна влада встановлює пам’ятники Сталіну.
Дискотека відбудеться у суботу, 24 березня у нічному клубі "Вежа”. Початок о 22.00.
Замовлення столиків: 095-498-15-50, 067-737-68-71 (Віктор). 
Переглядів: 509 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2012

Експозиція містить твори учнів Новаківського та «Автопортрет» майстра, який належить фондам музею. Зокрема, вперше представлено близько 30 робіт маловідомого Михайла Мороза, які перебувають в приватній колекції.
Заступник директора Музею мистецтв Прикарпаття Володимир Доскалюк зауважив, що Олекса Новаківський довгі роки дружив з Андреєм Шептицьким, на площі якого Музей мистецтв Прикарпаття. Саме Митрополит викупив будинок у Львові для художника, який відкрив там мистецьку школу. Через неї пройшли понад 90 українських митців. У цій школі студіювали живопис Іван Кейван, Михайло Мороз та Ольга Плешкан, твори яких вперше експонує музей. «Автопортрет» Олекси Новаківського — це графічна робота, яка до фондів Івано-Франківського музею потрапила в 80-х роках і нині залишається його неоціненим скарбом.
Переглядів: 529 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2012

На вулиці Теодора Цьоклера, 9 сьогодні розташована Івано-Франківська торгово-промислова палата. Наступного року цей будинок відзначатиме віковий ювілей. Своєю побудовою він завдячує нафті.
Пан Кауфман був директором великої нафтової компанії, яка 100 років тому працювала в Солотвині. Нафтовики, як тоді, так і тепер, були людьми далеко не бідними, гроші в них водились завжди. Саме тому до Кауфмана звернувся пастор Цьоклер – тодішній голова німецької громади Станиславова. Він просив олігарха допомогти із побудовою притулку для хворих дітей. Проте відповідь отримав дещо несподівану. Виявилося, що справи у Кауфмана йшли погано, на пошук нафти вже потрачено величезні кошти, результату й досі нема, а власники компанії вимагали звіту. «Ось, якщо нафта піде, то я одразу вам допоможу!» – запевнив директор священика.
Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2012

Нині правила дорожнього руху – це складний документ із десятків пунктів і сотень підпунктів, які водії вивчають роками та щоразу відкривають для себе щось нове. А колись правила були значно простіші, проте не менш цікаві. Отож, як мали їздити перші автомобілісти сто років тому?
До 1918 року Прикарпаття належало до Австро-Угорщини. Здавалося б, які могли бути правила дорожнього руху у таку сиву давнину? Проте вони були. Більше того, ще в кінці XIX століття віденські чиновники зрозуміли, що з появою «пекельних машин» – автомобілів – необхідне державне втручання у дорожній рух.
Вже у 1891 році імперське міністерство торгівлі постановило, що водія перед тим, як він сяде за кермо, має перевірити спеціальна комісія місцевого департаменту поліції. Вона складалась із двох членів австрійського автомоб ... Читати далі »
Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2012

Минулого тижня в культурно-мистецькому центрі «Є» відбулася презентація першого тому тетралогії (чотирикнижжя) Станіслава Вінценза «На високій полонині». Одна з небагатьох найзначніших книжок про Гуцульщину вийшла у видавництві «Лілея НВ» за підтримки Посольства Польщі в Україні й Польського інституту в Києві з ініціативи радника з питань науки та культури Польського Посольства пані Олі Гнатюк. Переклад здійснив Тарас Прохасько.
Ця книжка подарувала мені багато неймовірних відчуттів і щемко нагадала втрачене дитяче уявлення про світ. Центр світу був тоді у Верховині, Косів видавався неймовірною далеччю. За буковинською Путилою шумів океан, з-під обірваного краю Землі можна було побачити хвіст одного з китів, на яких вона трималася. Хвіст другого іноді вигулькував десь біля Ворохти, а третього – за Коломиєю. Сам Господь уявлявся одягнутим у крисаню й са ... Читати далі »
Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024