Середа, 24.04.2024, 06:20:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 24 » Нафта пана Кауфмана
17:49:08
Нафта пана Кауфмана
На вулиці Теодора Цьоклера, 9 сьогодні розташована Івано-Франківська торгово-промислова палата. Наступного року цей будинок відзначатиме віковий ювілей. Своєю побудовою він завдячує нафті.
Пан Кауфман був директором великої нафтової компанії, яка 100 років тому працювала в Солотвині. Нафтовики, як тоді, так і тепер, були людьми далеко не бідними, гроші в них водились завжди. Саме тому до Кауфмана звернувся пастор Цьоклер – тодішній голова німецької громади Станиславова. Він просив олігарха допомогти із побудовою притулку для хворих дітей. Проте відповідь отримав дещо несподівану. Виявилося, що справи у Кауфмана йшли погано, на пошук нафти вже потрачено величезні кошти, результату й досі нема, а власники компанії вимагали звіту. «Ось, якщо нафта піде, то я одразу вам допоможу!» – запевнив директор священика.
Цьоклер повернувся до Станиславова. Там він, певно, багато молився за успіх Кауфмана, бо молитви було почуто – на солотвинських промислах ударив потужний нафтовий фонтан. Уже незабаром бізнесмен перерахував кругленьку суму на рахунок громади, і в 1913 році постав новий будинок. Його назвали «Сарепта» – на честь біблійного міста в Ливані, де мешкав пророк Ілія. Там розмістили материнський дім сестер милосердя. Будинок мав центральне опалення, водопровід і навіть екзотичну для тодішнього Станиславова ванну кімнату.
 ІВАН БОНДАРЕВ 

Переглядів: 597 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024