П`ятниця, 26.04.2024, 12:12:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 4 » Енергія мистецького об’єднання «Нас сім» представлена у виставці «Міжсезоння»
22:49:40
Енергія мистецького об’єднання «Нас сім» представлена у виставці «Міжсезоння»
2 березня 2012 року у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито експозицію творчих робіт об’єднання, яка з огляду на пору року була названа «Міжсезоння». Відкриття виставки уже традиційно згуртувало на заході усіх шанувальників прекрасного, до яких долучилися товариші митців по пензлю та керівництво їхньої альма – матері. 
Подібно, як весною сходить сніг і очі милують перші весняні квіти, - так і перша весняна виставка, яка відкрилася у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич», продемонструвала всім присутнім велику творчу енергію авторів представлених на ній робіт. Вперше виставка привідкрила творчу скарбницю одразу кількох потужних митців. Всі вони несхожі – народжені в різний час, у різних місцевостях, працюють у відмінних напрямках – ікономалярстві на склі, живописі, графіці, декоративно-прикладному мистецтві. 
У кожного з них за плечами персональні та групові виставки, участь у презентаційних заходах регіонального та всеукраїнського рівнів. Кожен з них створив десятки чудових робіт. Разом з тим, всі вони працюють на кафедрі образотворчого мистецтва ім. Михайла Фіголя Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника і є членами творчого мистецького об’єднання «Нас сім». Вони це - Володимир Сандюк, Володимир Лукань, Богдан Гладкий, Микола Павлюк, Олег Чуйко та Богдан Бринський. Виставка відкрита у Галичі стала підсумком ювілейного, 10 – го року спільної діяльності художників.

Своєю присутністю повагу до творчості членів об’єднання засвідчили відомі в академічних колах особи - в.о. ректора Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Ігор Цепенда, проректор університету з наукових питань Іван Миронюк, заступники директора Інституту мистецтв Юрій Волощук та Юрій Юсипчук, завідувач кафедри образотворчого мистецтва Петро Круль. 
Відкрив виставку генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський. Маючи фахову освіту пов’язану з точними науками, яка разом з тим передбачає певні елементи творчості і будучи ініціатором створення у Галичі великого музейного комплексу, він добре орієнтується в мистецтві. Відкриваючи захід, п. Олександр ствердив: «Це виставка семи митців. Це сім – «Я»; сім особистостей, які презентують мистецьку школу Прикарпаття. Вони галичани і спільно творять Галицьку школу живопису. Дуже приємно, що вони є, що вони працюють і діляться результатами свого труду з нами».
Одночасно тепло і високо оцінили творчість об’єднання «Нас сім» їхні академічні керівники. В.о. ректора І.Цепенда сказав: «Подія цікава. Важко оцінювати творчість цих неординарних людей. Вони потужні митці, які творять добре ім’я нашому краю. Вони створюють нові напрямки в образотворчому мистецтві. Їхні твори відомі в Україні, Польщі та інших державах. Саме так потрібно популяризувати наш край у світі. Дякую їм за можливість познайомити нас з високим мистецтвом!». У своїй оцінці його підтримав і проректор з наукової роботи І.Миронюк: «Галич не випадково став місцем презентації творчого об’єднання, адже з цих теренів походить їхній спільний вчитель – художник і мистецтвознавець Михайло Фіголь. Художники працюють в спілці, так вони збільшують свої творчі сили, кожен з них надихає інших на працю. Поза тим, вони є вчителі, що навчають мистецтву студентів. Творче об’єднання «Нас сім» передає щастя всім, хто знайомиться з їхніми творами».
Подібно говорили і ті, хто зустрічається з митцями в аудиторіях та творчих майстернях щодня: «Вітаю Вас з 10-літтям спільної діяльності. Ви відомі і як об’єднання, і кожен, зокрема, як і особистість. Ви мали критиків, але отримане визнання свідчить, що Ви працюєте успішно. Історія художнього факультету нашого університету починалася з Вас. Ми маємо ким гордитися» (Ю.Волощук) та «Тішуся успіхом своїх колег. Дух своєї праці, свій успіх ви передаєте студентам, допомагаючи їм здобувати мистецьку освіту» (П.Круль).
Від об’єднання «Нас сім» виступили Богдан Бойчук, Володимир Лукань та Олег Чуйко. Вони висловили подяку генеральному директору НЗ «Давній Галич» і ректорату Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника за організацію заходу. 
Говорячи про десятилітній підсумок роботи митці розповіли про подорожі Україною, старання творити якнайкраще, щастя від роботи з дітьми (що є місією художників – викладачів), основні засади на яких базується їхня спілка – взаємопідтримці та взаємоповазі, творенні спільних проектів і одночасному збереженні індивідуалізму. Приємним підсумком виступів для присутніх стало визнання важливості місця заходу: «…Десятиліття наше об’єднання підсумовує у себе вдома – у Галичі…».

Відомий краєзнавець, знавець релігійної історії Ігор Коваль висловив свою радість з приводу виставки: «В Галичі вчергове відбувається знаменна мистецька подія. Це не випадковість – це закономірність. Про кожного з художників можна говорити, як митця визнаного в світі. Їх знають і в Києві, і у Кракові. Вони займаються мистецькою роботою і навчають дітей. Вони є також науковцями, пишуть монографії на мистецькі теми, досліджують творчість художників та скульпторів. Тішуся, що у мистецтві є тяглість і колись Ви житимете у своїх творах». Куратор виставки, завідувач науково-освітнього відділу Заповідника Христина Береговська подякувала художникам: «Ви зробили подарунок для галичан. Чудові Ви і чудові Ваші твори. Ви володієте великим творчим потенціалом, Ви творите «івано-франківський феномен». Не втрачаючи чогось свого, Ви йдете в ногу з часом. Своїм мистецтвом Ви творите історію. Люди повинні оглядати Ваші твори і насолоджуватися ними!».
Генеральною дирекцією НЗ «Давній Галич» подаровано членам творчого об’єднання «Нас сім» календар, виданий інформаційно-видавничим відділом Заповідника до Євро-2012 року.
Прийдіть і перегляньте роботи об’єднання «Нас сім»! Виставка «Міжсезоння» - це початок нового етапу в творчості художників, це їхній черговий рух вперед. Виставка «Міжсезоння» - це можливість нам усім отримати нову енергію; побачити світ таким, яким його бачать інші. 
Чемеринський Андрій. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 712 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024