П`ятниця, 19.04.2024, 16:20:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 3 » Закон вимагає зберегти
11:34:06
Закон вимагає зберегти
Історія з завалом будинку на вулиці Січових Стрільців, 18 у Івано-Франківську нині продовжується на паперах. Прокуратура порушила кримінальну справу, слідство триває, міська влада шукає гроші на проект і відновлювальні роботи.
Нагадаємо, 11 лютого в центрі Івано-Франківська у двоповерховій споруді майже двохсотрічної давності сталося раптове руйнування міжповерхових перекриттів. На першому поверсі був розташований магазин «Watsons», на другому – КП «Муніципальна інспекція з благоустрою». Люди не постраждали, а от споруда… Вже скоро чиновники почали говорити про те, що історичну пам’ятку тепер слід остаточно завалити. Кілька днів після обвалу міська влада невпинно радилася: обговорювали заходи, які слід зробити, шукали причини обвалу та намагалися з’ясувати, чия в тому вина.
Через чотири дні після події прокуратура міста порушила кримінальну справу за фактом службової недбалості щодо службових осіб КП «Муніципальна інспекція з благоустрою» та балансоутримувача – ЖЕО №9. Мовляв, обстеження технічного стану будинку показало, що він тривалий час перебував у аварійно-небезпечному стані, а міські посадовці не вжили жодних заходів для ремонту приміщень. Як наслідок, територіальній громаді міста завдано збитків на суму 423 337 гривень. Уже мовчимо про те, що реставрація буде коштувати в кілька разів більше…
Поки триває слідство, в місті міркують, що робити з будинком. Перше, що придумали депутати, – зняти його з балансу ЖЕО №9.
За словами головного архітектора міста Володимира Гайдара, за законом, пам’ятки архітектури в Україні забороняється зносити, змінювати, переміщати і т. д. Більше того, якщо пам’ятці загрожує небезпека чи пошкодження, то власник (балансоутримувач) зобов’язаний її зберігати. «Зараз пам’ятці загрожує небезпека, – каже Гайдар, – тому власник повинен своїм коштом виконати цю роботу. Правда, спершу треба буде укріпити те, що є, а вже потім виконувати проект реставраційних робіт. Це вже може бути й довше».
Гайдар запевняє: Івано-Франківськ занесений до реєстру історичних міст, а цей статус вимагає – будь-які роботи, що стосуються пам’яток, повинні відповідати Закону України «Про збереження культурної спадщини».
Минулого тижня до міського голови Віктора Анушкевичуса із наміром відновити приміщення звернувся один із власників приміщень у цьому будинку. Він сказав, що все відновить, якщо дозволить влада. «Ймовірний інвестор задекларував наміри, але нечітко, без конкретики, – розповідає начальник департаменту містобудування та архітектури Олег Гаркот. – А нам необхідна чіткість. Тому ми налаштовані своїми силами запобігти подальшій руйнації. В першу чергу, це – оперти стіни, щоб вони надалі не руйнувалися».
Гаркот переконаний, що місто повинно терміново знайти кошти на протиаварійні роботи. Тим більше, що це не так уже й дорого. А вже після убезпечення будинку від подальшого руйнування влада запропонує власникам приміщення долучитися.
«Дольову участь у відновленні мають брати усі власники приміщення, – переконаний Олег Гаркот. – Адже саме так говорить закон, і ми на цьому будемо наполягати».
За словами Ігоря Панчишина, начальника відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому, представники державного інституту «Укрзахідпроектреставрація» нарешті знайшли причини обвалу та визначили обсяг робіт, необхідних для реставрації.
«Хвороба, через яку будинок зазнав аварійності, була закладена ще у польські часи, – каже Панчишин, – коли робили ще перші ремонти та реконструкцію (під ресторан). А найбільше біда в тому, що за роки були знищені всі ливневі каналізації, в основному за часів СРСР, коли будували нові споруди, Білий будинок тощо. Тоді кожним будівництвом втручались у мережі, не думаючи про те, що буде далі. Одним вдавалося врізатися в дощовий колектор, іншим – ні. В результаті просто зруйнували гідрогеологічний режим. І то не за один день, і далеко не одна людина…».
Проектні роботи відновлення будинку на Січових Стрільців, 18 коштуватимуть приблизно 200 тис. грн., говорить Ігор Панчишин. Проект складатиметься із кількох частин: протиаварійні роботи, науково-пошукові, геологія, конструкція та робочі креслення. Усе це можна виконувати поетапно.
А от в яку суму обійдеться власне відновлення будинку, нині сказати дуже важко. Напевно, інвестор таки знадобиться. Інша справа, що у наші часи та з нашими інвесторами завжди є традиційна небезпека – чи будуть дотримані вимоги пам’яткоохоронного законодавства, та чи відповідатиме будинок оригіналу вже після виконання робіт?
Тетяна Соболик

Переглядів: 549 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024