П`ятниця, 26.04.2024, 15:28:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 259 260 261 262 263 ... 275 276 »
Село Межигірці розкинулося поміж пагорбами над річкою Бибелкою, лівою притокою Дністра. Не виключена можливість, що село бере початок від давнього замку або монастиря, про що свідчать численні історичні джерела. 
Перша письмова згадка про населений пункт датується 1431 роком. Відповідно до документу, виданого 23 лютого у польському місті Сандомирі, королем Владиславом Ягайлом у нагороду за довголітню вірну службу Янові з Конєцполя було надано кілька міст, у тому числі, як заставу за позичені 300 гривень королеві, село Межигірці. 
Згодом населений пункт переходив від одного до іншого власника, писалася історія села.
У першій половині ХХ століття Межигірці були одним з осередків просвітницького руху, де працювали читальня «П ... Читати далі »
Переглядів: 816 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

У виставковій залі Івано-Франківського відділення Національної спілки художників України відкрито тематичну виставку, присвячену 20-річчю Незалежності нашої держави.
Понад сто робіт провідних прикарпатських митців відтворюють тут усі чотири етнічних регіони краю: Гуцульщину, Опілля, Покуття і Бойківщину — їхню історію, культуру, природу, поступ області за 20 років незалежності і, звісно ж, людей.
Усі полотна, а на виставці представлені в основному картини художників Івана Лободи, Ігора Семака, Зіновія Осадци та багатьох інших метрів прикарпатського живопису, вселяють віру і оптимізм.
На святковій виставці скульптор Ігор Семак представив модель пам’ятника Романові Шухевичу, який буде встановлений у цьому році у місті Калуші. А ще тут ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Музей історії Тисмениці у день незалежності України також відсвяткує свій ювілей, адже його відкрито саме до цього свята 15 років тому. Тепер він є одним із центрів культурного життя району.
Меморіальна дошка на фасаді розповідає про засновника і першого директора закладу Степана Гаврилюка. Нині музей носить його ім’я. Знаний освітянин та краєзнавець реалізував ідею місцевого "Руху". Під музей віддали частину будинку в центрі міста, зведеного на початку XX ст. для чоловічої школи. Створювали його гуртом міська влада, підприємці, просвітяни, союзянки, представники діаспори.
Тепер тут три зали, в яких криється чимало пізнавального і навіть небаченого. Захоплено й захопливо веде екскурсію директор музею Лілія Лишега.
Першою експозицією ... Читати далі »
Переглядів: 791 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Неодноразово на сторінках тижневика «Коломийські ВІСТИ» ми розповідали про руйнування старої добротної австрійської казарми-кам’яниці, яка має для нашого рідного міста величезне історичне значення. А в останньому числі «Коломийських ВІСТИЙ» ми розповіли мешканцям міста про те, як з грубими порушеннями норм, правил та стандартів і техніки безпеки уздовж території парку ім. К. Трильовського та й направці через сам парк, прокладаючи електричний кабель до новобудов, знищено кореневища кількох десятків дерев, які після цього, на думку фахівців, засохнуть.

Загалом, необдумані, а може й відверто ум ... Читати далі »
Переглядів: 1861 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2011

19 серпня 2011 року у велике християнське свято Переображення Господнє Коломия святкувала свій ювілей – 770-річчя з дня першої літописної згадки про місто Коломию. Біля пам’ятника Степану Бандері, на площі Привокзальній, о 10 годині ранку відбулося громадське віче, приурочене 20-й річниці відкриття пам’ятника українському політичному діячеві, ідеологу українського націоналiстичного руху ХХ століття, голові Проводу ОУН – Степану Бандері. Постамент є точною копією пам’ятника, встановленого у рідному селі – Старому Угринові на Калущині. До пам’ятника лягла грудочка землі з могили Провідника ОУН у Мюнхені. 
До цих поважних дат долучилися ще дві події: 200- річчя німецького поселення Маріягільф та 140 річчя з дня освячення храму, що пишається в центрі міста, – Української Греко-Католицької церкви Святого Архистратига Михаїла. 
Переглядів: 760 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2011

14 червня 2011 року вся Україна святкувала 120 роковини з дня народження одного з ініціаторів створення ОУН та її Провідника – Євгена Коновальця. У звя’зку з цим Івано-Франківський осередок ОУН через п. Миколу Сулятицького передав на експонування в Історико-меморіальний музей Степана Бандери пересувну виставку під назвою «Рік Євгена Коновальця», яка була відкрита 5 серпня в Старому Угринові.
Дана виставка підготовлена на матеріалах архіву ОУН в Києві і містить повну об’ємну інформацію про життя Провідника. Вона складається з 12 банерів, кожен з яких присвячений певному періоду життя Євгена Коновальця. Зокрема, розпочинається виставка банером із портретом Провідника та коментарями про нього Миколи Плав’юка та Стефана Романіва. Вони наголошують, що постать Євгена Коновальця навіки увійшла до Пантеону слави Української Нації. Наступні два банери розкриваю ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2011

Сьогодні у селі Спас Коломийського району Івано-Франківської області проходить фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас» до 20-ї річниці Незалежності України.
Як повідомив УНІАН головний організатор фестивалю, голова асоціації «Чиста флора» Михайло СТОВП`ЮК, по суті, «Смачний Спас» стартував ще у п`ятницю, 19 серпня, на Спаса, зі святкової літургії у місцевій церкві Преображення Господнього, якій виповнюється 200 років.
У суботу також священики відправили службу Божу, відбулася театралізована Хресна дорога до каплиці святих апостолів Петра і Павла (колишній монастир отців Василіан). А на місці першої сільської церкви у Спасі освятили хрест, відбувся конкурс духовних пісень та огляд старовинних церковних експонатів.
Переглядів: 768 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2011

Коломия. Альбом / Передмова М. Кочержук і М. Петріва. Автор історичних довідок – М. Кочержук. Упор. М. Петрів. – Тернопіль, 2011. – 72 с. [Наклад 1000 прим.].
Розкішне видання містить графічні роботи коломийських па­м’яток архітектури художника Романа Кочержука з мистецької збірки адвоката М. Петріва. Світлини місцевих споруд виконав В. Ніколенко. Вміщено також фотопанораму міста Я. Проціва та портрети очільників міста й району В. Лобурака. Літературна редакція М. Савчука. Дизайн – М. Ясінського і Ю. Венц.
Книжка-альбом побачила світ з нагоди 770-річчя від часу першої писемної згадки про Коломию. Автор ідеї – відомий меценат, адвокат Михайло Петрів. Відділ культури і туризму Коломийської міської ради (завідувачка У. Мандрусяк) був координатором цього видавничого проекту під назвою «Наше місто ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2011

Національно-визвольна боротьба українського народу – це одна із трагічних сторінок нашої історії, а висвітлення багатьох подій  минулого й досі не вийшло за рамки облудної московської комуністичної колонізаторської ідеології. Нажаль, на сьогоднішній день ми не маємо  об’єктивного дослідження і праць про ті події та про згубний вплив Польщі, фашистської Німеччини та комуністичної Росії на подальшу долю української нації.
Та поки наші «історики» мовчать, пропагують правдиву історію  люди, яким не байдуже, що відбувалось в нашому краї, люди, яких гнітять образи комуністичних ідеологів, люди, які розуміють, що не знаючи минулого, ми не зможемо збудувати гідне майбутнє наступним поколінням.
До когорти таких людей належить архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ  Ігор  І ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2011

Цього року долучилася ще одна поважна дата в історії села Спас – 200 років з дня освячення церкви Переображення Господнього. На честь такої події у храм завезені мощі апостола Андрія Первозванного та чудотворна ікона Божої Матері. 
В програмі святкування 19 серпня відбулася зустріч мощів і чудотворної ікони на границі села, після чого учасники здійснили урочисту ходу до церкви, де пройшла празнична свята літургія, святкова академія, вручення грамот, водосвяття. 
20 серпня відбудуться паломницькі відвідини святих місць та каплиць с. Спас. Театралізована хресна дорога до каплиці святих апостолів Петра і Павла та встановлення і освячення хреста на місці першої сільської церкви. Також, кожен бажаючий може оглянути церковні старовинні експонат ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2011

Після поїздки у село Яблуньку Богородчанського району та урочистостей із нагоди 200-ліття з дня народження земляка, делегація із Підгірок відвідала село Комарів Галицького району, де з 1847 по 1859 рік Антін Могильницький був місцевим парохом. Селяни зберегли навіть двохсотлітню церкву, де правив наш видатний земляк.
Візит підгорецької делегації збігся у часі зі святом Маковея, коли, за традицією, освячують мак та овочі. 14 серпня на Службу Божу у Комарові зійшлося все село, адже відправити її приїхав єпископ Івано-Франківської Єпархії УГКЦ отець Володимир Війтишин. Відтак, до духовенства приєднався і настоятель церкви Стрітення Господнього, що у Підгірках, отець Михайло Бойчук. У складі делегації  нашого міста були учасники чоловічого хору "Прометей”, місцеві краєзнавці, митці. 
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2011

Тепер нікого не здивуєш аптеками – вони відкриваються на кожному кроці та мають приблизно однаковий асортимент. Але заклад, розташований у будинку №26 по вулиці Січових стрільців, свого часу здивував багатьох.
У 1960-х роках, під час ремонту аптеки, над скляними дверима з’явилося зображення янгола. Частина мешканців міста розцінила це як чудо з усіма відповідними наслідками. До аптеки приходили молитись, на асфальті ставили свічки, сюди навіть потягнулися прочани із навколишніх сіл.
Натомість, усі ілюзії розсіяли історики. Виявилося, що за Австрії та Польщі у тому приміщенні також працювала аптека, яка називалась «Під ангелом». Її власник Арматіс замовив рекламну вивіску із зображенням крилатого покровителя. Пізніше рекламу замалювали, а під час ремонту відчистили. ... Читати далі »
Переглядів: 705 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2011

На набережній Стефаника є висотка з меморіальною таблицею. Вона сповіщає, що це перший 12-поверховий будинок в Івано-Франківську, а збудували його в 1977 році. Виникає запитання, а коли збудували перший три-, чотири, п’яти- і т.д.? На жаль, таблиць на них немає, тож довелося трохи побігати, почитати, попитати. І недарма.

Найдавніший одноповерховий
Сьогодні в центрі Франківська одноповерхових кам’яниць практично не залишилось. Адже земля тут дуже дорога. Але на Вірменській, 8 (ліворуч від церкви) чудом зберігся продовгуватий будинок. Уже на мапі 1792 року ця територія позначена як забудована. Скоріш за все, там жили ченці вірменського костелу. Зараз це приміщення консисторії УАПЦ.
Переглядів: 808 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2011

Приклад тодішні місцеві погромники брали зі своїх попередників – більшовиків. Червоними „Опричниками” були знищені лаврські церкви, збудовані Мазепою, безліч найцінніших пам’яток історії та культури України – всього й не перелічити.
На черзі у них було і кладовище в Івано-Франківську, де вічним сном спочивало багато визначних осіб української історії.
В ті дні один знайомий функціонер компартії, задурений у брехливу комуністичну міфологію, з осудом у тоні сказав мені біля кладовища:
– Тут покоится прах премьер-министра ЗУНР Гачинского.
Щоправда пізніше я довідався, що Левко Бачинський був не прем’єр-міністром, а заступником президента Західноукраїнської Народної Республіки ... Читати далі »
Переглядів: 949 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2011

З чого насміхався Маковей
Є в Осипа Маковея сатиричне оповіданнячко, яке радянську людину могло потішати, проте нині викликає співчуття не так до змальованого в ньому затурканого селянина Гната Воробця, як до самого письменника. Називається воно «Трудне ім’я». Нагадаю, про що там мовиться, оскільки без цього подальша розповідь не матиме того цімесу, на який маю підстави розраховувати.
Отже, розпочинається оповіданнячко із зустрічі сільського пароха зі своїм парохіянином Гнатом Воробцем. Оскільки Гнат має невдовзі йти на вибори, священик влаштовує селянинові невеликий іспит стосовно кандидата, за якого варто віддати голос. Звичайно, це має бути «наш кандидат», себто не поляк, а руський.
– Ну, прецінь, Гнате, як пишеться наш кандидат? ... Читати далі »
Переглядів: 879 | Долучив: Dnister | Дата: 18.08.2011

Обсервація не без моралі

Чому так повелося, що там, де присутній прагматизм, там відсутня духовна культура? Ставлю собі це запитання, дивлячись, як на очах нівелюється надбання минулих поколінь містян. Маю на увазі давню частину Коломиї, над якою зависла загроза втрати автентичних пам’яток, елементи і декор яких надають їй певного архітектурного шарму.

Р ... Читати далі »

Переглядів: 1202 | Долучив: Dnister | Дата: 18.08.2011

17 серпня в Народному домі відкрилася виставка світлин фотомитців Євгена Гапича та Володимира Лобурака. Є.Гапич представив фото будинків польського та австро-угорського періодів, які ще збереглися в Коломиї, пан Лобурак натомість представив фото з життя міста, людей які тут побували та кадри з найбільш значущих подій в житті Коломиї.

Фотовиставка присвячена 770-літтю писанкового міста і є своєрідним спільним історико-культурним проектом. На фотографіях показана як архітектура Коломиї австрійського й польського періодів, так і портрети чи пейзажі. Кожен з мистців м ... Читати далі »

Переглядів: 718 | Долучив: Dnister | Дата: 18.08.2011

Вітаємо лауреатів літературно-мистецької премії Городенківщини ім. Леся Мартовича!
В номінації «Літературна діяльність» районну літературно-мистецьку премію Городенківщини за 2011 рік присуджено письменнику та громадському діячеві Василю Бабію з села Серафинці за видання книг «Серафинці», «Серафинці п’ять віків», «Герої і зрадники».
«Історичне краєзнавство» – районну літературну премію в цій номінації отримав відомий краєзнавець з села Топорівці Дмитро Мохорок за книги «Село моє Топорівці», «Тяжкий хрест», «Зів’ялі ружі».
Володимир Никифорук з Городенки - поет, краєзнавець і підприємець - став цьогорічним лауреатом районної премії ім. Лесі Мартовича в номінації «Мистецтво й культура» за дослідження історії Покуття, 20-річчя видання ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Долучив: Dnister | Дата: 18.08.2011

17 серпня 2011 р. в актовому залі Верховинської ЗОШ І-ІІІ ст. відбудеться науково-практична  конференція: "Проголошення незалежності України, розвиток, становлення та утвердження Української держави – важливий етап в історії українського народу: минула історія, сучасний стан, проблеми і перспективи”.
Учасниками конференції є: керівники районних організацій, установ, підприємств, селищний і сільські голови, директори шкіл, керівники закладів культури, охорони здоров’я, музеїв, голови комісій районної ради, керівники політичних партій і громадських організацій, духовенство.
На конференції прозвучать доповіді: "Історія боротьби українського народу за свою незалежну державу та її розбудову" (Шкрібляк П.В. – директор Філії "Гуцульщина” ННДІУ), "Роль місцевого самоврядування та органів вико ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2011

21 серпня з нагоди відзначення 20-ї річниці незалежності України, за підтримки Голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка та Головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА,  у с. Бубнище Болехівської міської ради Івано-Франківської області відбудеться туристично-краєзнавчий проект «У пошуках скарбів Довбуша».
Проект передбачає проведення розважально-пізнавальної квест-гри, в процесі реалізації якої, учасники матимуть можливість ознайомитися з окремими сторінками історії рідного краю.
Кожна команди (3 чол.) буде споряджена необхідними приладами для орієнтування на місцевості (карта, компас), які допоможуть їм у пошуках скарбу Довбуша (під скарбом Довбуша розуміється грошова нагорода в сумі 1000 грн.).
Переглядів: 616 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2011

У квітні цього року Верховна Рада України ухвалила Постанову "Про відзначення 70-річчя партизанського руху в Україні" (№ 3301-VI). Згідно, даного документу у вересні буде відзначатися день партизанської слави. Галицький район є одним з важливих в історії червоного партизанського руху. Саме тут, у липні 1943 р. проходило з’єднання Сидора Ковпака, тут ковпаківці проривалися через потужні водні перешкоди (річки Дністер і Лімницю) у Карпати.
Хто ж такі радянські партизани і яке їхнє завдання? Зрозуміло, що це диверсійно-терористичні загони, які боролись методами партизанської війни проти військ Німеччини та її союзників на окупуваних вермахтом територіях тогочасного СРСР у 1941—1944 роках. Разом з цим вони вели війну також проти місцевого населення та сил національного підпілля (ОУН та УПА).
Переглядів: 2464 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

У 2008 році стартував потужний історико-культуроло­гічний проект «Коломийська бібліотека». Його ініціатором став директор Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Валерій Ковтун. Першим побачило світ видання «Нарис про місто Коломию» Леопольда Вайґеля – це перша друкована праця про наше місто, яку переклали з польської. Відтоді бібліотечка поповнилася не менш унікальними виданнями.
Сьогодні вже вийшли друком 10 книг у серії «Коломийська бібліотека», чотири з них присвячені Коломиї – «Нарис про Коломию», «Українська державна гімназія в Коломиї 1892-1944 роки», в якій зібрано не лише факти з життя навчального закладу, а й відомості про учнів гімназії, «Топографія історична. Коломия», «Недавні історії давнього міста», окрім того у проекті «Коломия у світі мистецтв» вийшли друком чотири комплекти листі ... Читати далі »
Переглядів: 833 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

14 серпня 2011 року відбувся Другий відкритий обласний фестиваль «Медовий Спас у Коломиї». Цьогорічний фестиваль, присвячується 185-річчю від дня народження о. Івана Наумовича, визначного галицько-українського політика, громадсько-політичного та культурно-просвітнього діяча, письменника, священика, редактора багатьох галицьких видань. 
Фестивальні заходи розпочалися 12 серпня 2011 року ювілейною академією, присвяченою 185-річчю від дня народження о. Івана Наумовича в концертно-виставковій залі Музею історії міста Коломиї та відкриттям виставки картин «Квіти Олега Лобурака». 
13 серпня відбулася зустріч з пасічником з села Перерів Коломийського району Віктором Кондрюком . 
Урочисте відкриття фестивалю стартувало 14 сер ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

14 серпня в урочищі Марино поблизу с. Лужки проведено традиційну патріотичну акцію вшанування пам’яті загиблих в 1946 році за волю України вояків Української Повстанської Армії, присвячена 20 річниці незалежності України.
У каплиці, яка збудована на місці колишньої шпитальки (пункт надання медичної допомоги воякам УПА), священик УГКЦ с. Липа о. Василь Бурій відправив службу божу та панахиду за 17 загиблими в тогочасних трагічних подіях та всіма, хто поліг в боротьбі за волю і незалежність України.
На віче пам’яті виступили голова станичної управи Братства ОУН-УПА Юрій Долішній, керівник апарату Долинської райдержадміністрації Катерина Олійник. Свої вірші на дану тематику зачитав  Микола Данків з с.Кальна.
Загалом у цьогорічній ... Читати далі »
Переглядів: 585 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

14 серпня громада вірних Греко-Католицької Церкви села Комарів зібралася до храму Вознесіння Христового разом з парохом Михайлом Нейлюком, деканом Галицького деканату УГКЦ отцем-мітратом Василем Завірачем, парохами сусідніх парафій і щиро вітала свого Владику – Правлячого Архієрея Івано-Франківської Єпархії УГКЦ Преосвященного  Володимира Війтишина, який прибув з нагоди 200-річчя від дня народження священика, просвітителя  Антіна Могильницького та  відкриття його меморіальної дошки на будівлі місцевої школи.
Урочистості розпочалися Архієрейською Службою Божою і продовжилися великим мистецьким дійством на шкільному подвір’ї, де було відкрито і освячено меморіальну плиту Антіну Могильницькому.
Почесне право зняти полотнище було нада ... Читати далі »
Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

Недавно в обласній газеті «Галичина» з’явилися публікації «Івано-Франківську бракує українського колориту» та «Заява щодо встановлення пам’ятника «Руській трійці», які суперечать одна одній в тій частині, що перший автор пропонує увічнити в Івано-Франківську в пам’ятниках «визначних постатей нації», зокрема Маркіяна Шашкевича, а в «Заяві» до керівників краю та засобів масової інформації від міської організації Націоналістичного руху України заперечується доцільність встановлення пам’ятника «Руській (українській. — Авт.) трійці» — зачинателям національно-культурного відродження в Галичині та авторам «Русалки Дністрової» — першої книги українською мовою на західноукраїнських землях, яка справді була революційним явищем.
До речі, у проекті пам’ятника, який уже підготовлено до встановлення, центральною фігурою є Маркіян Шашкевич («Галицький Шевченко»), що був чільником гуртка «Руської трійці», і демонструє Іванові Вагилевичу та Якову Г ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

Двадцяту річницю Незалежності в Украні відзначатимуть скромно: парад скасували, не відомо навіть, чи вистачить коштів на ювілейні відзнаки. А раніше на державні свята в Галичині грошей не жалкували. Австрійський, а пізніше й польський уряди розуміли пропагандистське і об'єднавче значення офіційних святкувань. Як відзначали державні свята в Станиславові сто років тому?
Державні свята у кожній країні - це спосіб об'єднати громадян довкола спільних цінностей та історичної пам'яті, а також засвідчити світові свою незалежність та унікальність. Такі свята виховують патріотизм і формують у громадян спільне бачення майбутнього країни. І, звісно, нав'язати підкореним народам власні державні свята завжди було невід'ємною складовою асиміляційної політики держав-завойовників. Кому як не українцям - і Сходу, і Заходу країни - про це знати... ... Читати далі »
Переглядів: 754 | Долучив: Dnister | Дата: 14.08.2011

Значимість тієї чи іншої історичної постаті для сучасного українства визначається, звичайно, не посмертно присвоєним державним званням, якого її під впливом політичної кон’юнктури теперішніх можновладців позбавляють рішенням суду, а передусім присутністю цієї постаті в пам’яті народу, ставленням до неї широких верств українців. У середу до розлогої галявини Чорного лісу поблизу села Завою Калуського району прийшли і приїхали прокладеною поряд «бетонкою» люди, аби віддати данину шани Степанові Бандері, — було урочисто відкрито пам’ятник-стелу одному з найвидатніших діячів національно-визвольного руху.
Звідси навпростець лише три кілометри до Старого Угринова, де він народився. Мабуть, ще хлопчаком, збираючи ягоди і гриби, Степан не раз бував у цьому місці, яке тепер стане ще одним і, думається, не останнім на Прикарпатті і в усій державі місцем увічненн ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Долучив: Dnister | Дата: 13.08.2011

Вже у наступному році у Калуші з’явиться новий пам’ятник. Увіковічнювати у бронзі будуть генерала-хорунжого, головнокомандувача Української Повстанської Армії Романа Шухевича. Сьогодні ж з цієї нагоди у Районному будинку культури пройшла презентація майбутнього архітектурного творіння, автором якого виступив калуський скульптор Ігор Семак, коротко описавши, як же виглядатиме пам’ятник Роману Шухевичу.
Отож перед калушанами головнокомандувач Української Повстанської Армії постане у вигляді двохметрової скульптури. Різкий поворот голови та зігнута і затиснута в кулак права рука, символізуватимуть силу волі та незламність духу. Із плеча генерала-хорунжого спадатиме шенель, яка плавно переходитиме в напівабстрактні форми, що в свою чергу вказуватиме на буремність років, в які жив та працював Роман Шухевич. За підрахунками творців архітектурного творіння, й ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Долучив: Dnister | Дата: 12.08.2011

Вулиця Івана Франка
Ще донедавна вулиця Юрія Гагаріна, сьогодні носить ім’я видатного письменника, вченого, драматурга, критика, перекладача, публіциста, громадсько-політичного діяча — Івана Яковича Франка (1856 — 1916). Як і більшість вулиць центру Калуша, є невеликою, однак відразу дві пам’ятки архітектури є саме на цій вулиці. Це будинки міської ради та школи №1.
Із архітектурної точки зору будинок міської ради є багатим та цікавим, але з історичного аспекту про нього це сказати важко. Приміщення споруджене на початку ХХ століття і ніколи за 100 років не змінювало свого призначення. Тривалий час тут містилася повітова адміністрація, райвиконком, а з 1970-х років — міська рада.
Значно цікавішим є будинок навпроти — приміщення відо ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 12.08.2011

Якщо уважно розглядати старі поштівки, то інколи можна побачити дещо цікаве. Наприклад на цій. Сквер Міцкевича, початок ХХ століття. Між дерев біліє щось високе.
Перше, що приходить у голову, – пам’ятник Адаму Міцкевичу. Але при збільшенні фото виникають запитання. Статуя поета стояла ближче до центру скверу. Та й на відомий пам’ятник біла фігура не дуже подібна. Статую увінчує предмет, який дещо нагадує митру латинського єпископа. А трохи нижче – щось подібне на бороду. То кому цей пам’ятник?
У деяких джерелах згадується статуя святого Йосипа, яка стояла за теперішнім Художнім музеєм. Але чи була вона там завжди – невідомо. Також Станиславів мав скульптуру святого Яна Непомуцена, яка кочувала з місця на місце. Може, деякий час Ян «відпочивав» у сквері?
Переглядів: 754 | Долучив: Dnister | Дата: 12.08.2011

В одному з куточків парку Військових ветеранів у Франківську лежить дещо незвична купа каміння. Що це? Відповідь проста – зруйновані скульптури. За радянських часів парки міста прикрашали численні фігури людей, тварин і навіть містичних істот. Вони не несли жодного ідеологічного навантаження, а просто слугували оздобою скверів і дитячих майданчиків. Для виготовлення цього «щастя» зазвичай використовували недовговічні матеріали, тому тепер їх можна побачити лише на старих фото.

Вандали проти піонерів
У 1949 році комунальні служби Станіслава привели в порядок міський парк імені Шевченка. Поруч із клумбами, алеями та пам’ятниками вождям постав так званий піонерський майданчик.
Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 12.08.2011

За повідомленням Івано-Франківської обласної дирекції УДПЗ «Укрпошта», 24 серпня 2011 р. буде проведено спецпогашення художнього маркованого конверта «З Днем Незалежності України!». Спецпогашення розпочнеться о 10.00 год у Івано-Франківському відділенні зв’язку – 18. 
Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 12.08.2011

Володимир Данилович Баран – член кореспондент НАН України, доктор історичних наук, професор, двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки народився 9 серпня 1926 р. у с. Дем’янів Галицького району Івано-Франківської області. Після закінчення початкової школи у рідному селі продовжував навчання у неповній середній школі в м. Бурштині. Продовжив освіту лише після тяжких років німецько-фашистської окупації, закінчивши Рогатинське педагогічне училище. Остаточно він обрав свій майбутній фах 1946 р., коли вступив на історичний факультет Львівського педагогічного інституту. З 1950 р. починається відлік трудового стажу В.Д. Барана.
Починаючи з 1953 р., коли Володимир Данилович був зарахований на посаду молодшого наукового співробітника Інституту суспільних наук АН УРСР, його професійна діяльність назавжди пов’язана з археологією. Із самого п ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Долучив: Dnister | Дата: 12.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024