Субота, 27.04.2024, 06:45:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 14 » Знайдено листівку з зображенням могили Тараса Шевченка у її первісному вигляді
15:42:39
Знайдено листівку з зображенням могили Тараса Шевченка у її первісному вигляді
Після  Другої Світової війни з Луганська до Косова приїхав  відомий художник Євген Якович Сагайдачний (1886-1961 рр.)  з дружиною Зоєю Антонівною. У подорожах Гуцульщиною  Сагайдачні  зібрали  значну колекцію декоративно-вжиткових виробів, яка з часом стала основою Косівського музею гуцульського мистецтва і побуту (тепер філіал Коломийського Національного музею Гуцульщини і Покуття ім. Й.Кобринського).
До 125-річчя  з дня народження Є.Сагайдачного виставку його  творів відкрили  у Київському  Національному  художньому музеї.
Нещодавно серед творів Є.Сагайдачного було виявлено листівку невідомого автора, на якій зображено могилу Т.Г.Шевченка у її первісному  вигляді. Під зображенням є рукописний підпис: «Могила Т.Г.Шевченка в Канівськім п(овіті) на Київщині. 1861-1936». Того року відзначили 75-річчя від дня смерті поета, але тут виникли певні розбіжності: у 1936 році могилу вже давно було перебудовано.
За свідченням одного із організаторів похорону Т.Шевченка у Каневі Г.Честахівського, над могилою було змуроване цегляне склепіння, засипане землею і обкладене камінням, щоб надати вигляду  степової козацької могили. Пізніше встановили дубовий хрест, який у 1884 році замінили  на металевий. У такому вигляді могила проіснувала до 1923 р., коли хрест було знято  і замість нього встановлено чавунний бюст за проектом скульптора Каленя Терещенка. І вже у 1939 р., за постановою уряду, могила набула  сучасного вигляду.

На зворотній стороні листівки немає жодних написів, за якими можна визначити автора, тираж, видавця. Оригінал малюнка виконано  тушшю, досить вправно, хоч і не професійно. Розмір листівки 14,4 х 10,3 см. Зображення обрамлене в рамку.  Папір дещо пожовклий, з потертістю, за фактурою нагадує  півватман. Не зайво пригадати, що в той період сягала вершини крива репресій в Україні, і вибір сюжету яскраво свідчить про світогляд автора.
Ю. ДЖУРАНЮК,
працівник музею 
народного мистецтва  та побуту Гуцульщини, 
м. Косів.

Переглядів: 533 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024