П`ятниця, 29.03.2024, 17:59:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 17 » 101-шу весну зустріла єдина гуцульська майстриня, яка знає таємниці стародавнього плетіння кошелів
21:07:39
101-шу весну зустріла єдина гуцульська майстриня, яка знає таємниці стародавнього плетіння кошелів
Єдина гуцульська майстриня, яка знає таємниці стародавнього плетіння кошелів, цими днями зустрічає сто першу весну.
Євдокія Дзвінчук із гуцульського села Космач у поважні роки ще й проводить майстер-класи із лозоплетіння для французьких, швейцарських та українських митців. Колись, каже, могла кошіль за день сплести. А тепер вже роки до землі гнуть. Може й три дні один робити. Буває, що треба розплітати і починати знову.
"Явдоха в нас бабця-герой, — розповідає голова космацької сільради Дмитро Пожоджук. — Хоча й за свій вік зазнала біди, не втрачає оптимізму, молодим би в неї повчитися, а то лише на долю нарікають…”
У родині Євдокії було шестеро дітей, а коли дівчинці виповнилося 9 років, померла мама. І сама ще дитя, вона доглядала молодших братів і сестер. Був холод і голод. Під час війни доводилось їсти бур’яни. В подружжі була щаслива, народила двох синів, але важко працювала з чоловіком. Не цуралася ніякої роботи. Навіть ходила на рубку лісу. А ще бабця у польській тюрмі сиділа. За те, що часто кордон переходила та чимчикувала на Закарпаття, аби там панські діти доглядати та заробити своїм синам на прожиття.
У 30 років, дивлячись, як чоловік вправно дає раду із лозою та ліщиною, Євдокія й собі почала плести кошелі.
Євдокія Дзвінчук каже, що все життя і по сьогодні любить їсти солодке, а от горілки не пила ніколи, бо "вона кров випікає”. Ще кілька років тому космацька ґаздиня тримала вівці, а з їх шерсті плела капчури (теплі зимові шкарпетки).
Нині у бабці восьмеро онуків та чимало правнуків. А живе з молодшим сином Василем. Скільки всього має родичів, пані Євдокія й пригадати не може, бо нині їх, «як листу в лісі».
Аби навчитися давнього мистецтва, яке і красиве, і корисне, до бабці Явдохи протоптують стежку студенти мистецьких вишів з Франції, Швейцарії, Польщі, з Києва та Львова. Уважно слухають таємниці майстрині, а потім беруться й самі до плетіння. Іноді молоді люди не вміщаються у хаті й стоять на подвір’ї. Явдоху постійно фотографують, просять, аби заспівала, і вироби купують охоче.

Переглядів: 511 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024