Четвер, 25.04.2024, 13:29:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 17 » Час зупинився під Жовтими Водами
21:13:29
Час зупинився під Жовтими Водами
Коні здіймаються на диби, вершники падають від ворожих списів, козацькі шаблі стинають польські голови, польські гусари топчуть кіньми тіла убитих козаків, полем розкидані відрубані голови. Не чути лише свисту шабель й стогону поранених. Все решта - по-справжньому. До Дня міста у Пасажі Гартенбергів буде виставлено унікальну панораму битви під Жовтими Водами франківського скульптора Ярослава Булки.
Молодий митець витратив понад два роки на відтворення баталії, щоб довести самому собі, що зможе відтворити у глині фрагмент битви й відродити популярність скульптури в українського глядача. "Я обрав битву під Жовтими Водами, бо це найперша битва з початку визвольних змагань. Надихнув фільм про Тараса Бульбу. З дитинства люблю історію, хоча сама війна мене не захоплює. Як і всі хлопчики, маю потяг до зброї та цікавлюся битвами", - пояснює скульптор, усміхаючись. Перед початком роботи довелося погортати чимало історичних книг, щоб точно відтворити зовнішній вигляд та амуніцію польських крилатих гусарів, козаків та їх татарських союзників.
Оскільки все по-справжньому, Богдана Хмельницького на полі битви немає, хоч такий персонаж міг би стати родзинкою панорами. "Гетьмани не брали участі у боях", - резюмує Ярослав Булка. 94 глиняні скульптурки - це лише фрагмент грандіозної битви під Жовтими Водами 1648-го року, у якій, за загальними підрахунками, брало участь майже 30 тисяч вояків. Воїни Ярослава Булки народилися з коломийської глини. "Кожну фігурку ліпив сидячи десь 4-5 годин. Після цього страшенно болять очі й спина". Готове військо випалювалося у печі й одягнулося в сріблясті шати - скульптурні панорами найкраще виглядають монохромними.
Скульптурна баталія висотою в кількадесят сантиметрів умістилася на дерев'яному подіумі довжиною метр на два. Здається, що просто з вершини гори спостерігаєш за битвою десь унизу. Відчуття справжності не покидає: гриви коней та плащі польських крилатих гусарів розвіваються на вітрі, виблискують кульчики у вухах козаків, відтворено найдрібнішу пластику тіл, коли шпортається кінь чи хтось ухиляється від замаху шаблі. Наче на мить за твоїм бажанням зупинився час й учасники битви завмерли у напіврусі. Якщо натиснути на кнопку часу, шаблі зітнуть голови, списи проштрикнуть тіла, зашпортані коні впадуть. "Це агонія. Війна - це завжди агонія і божевілля. Деколи свої рубали своїх, але тут таких немає", - каже скульптор.
До відтворення баталії Ярослав не намалював жодного ескізу. "У мене все в голові сидить. Картинка в голові, а руки ліплять". Завершивши панораму, він почав шкодувати, що немає ескізу, який можна було б комусь згодом показати. "З трьох років я вже знав, що стану скульптором. Ніколи себе ніким іншим не уявляв. Малювати я почав, як каже мама, ще коли не вмів ходити, а у дворічному віці почав ліпити з пластиліну. Моє захоплення помітила вчителька малювання і у 8-му класі відвела мене у майстерню до Ореста Голоневського в Інституті мистецтв", - розповідає скульптор.
Після закінчення Інституту Ярослав Булка мало не збився зі свого творчого шляху - батьки настійливо просили сина знайти собі порядну роботу. "Але я не хотів. Я пробував працювати не за спеціальністю і зрозумів, що це не моє. Я хочу малювати, ліпити - хочу ціле життя займатися творчістю. В Україні мало скульпторів. Скульптура зараз потроху відходить, мене це зачіпає. У мене дуже багато ідей. Я дуже хочу відродити в Україні популярність скульптури, - ділиться скульптор своїми мріями. - Хочу взятися за битву - знищення перших християн за часів Римської імперії. Їх травили левами і тиграми. А також задумав зробити скульптурні копії картин Рубенса про полювання царів на гіпопотама і полювання царів на левів і тигрів".
Битву під Жовтими Водами Ярослав Булка мріє показати також київському глядачеві. Здавати композицію в музей не має наміру. Цікаво, чию колекцію прикрасить унікальний витвір талановитого франківського скульптора?
Наталка ГОЛОМІДОВА

Переглядів: 708 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024