Субота, 20.04.2024, 17:55:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 258 259 260 261 262 ... 275 276 »
Багатьом мешканцям обласного центру відома кав’ярня «Надія». Вона розміщена в ошатному триповерховому будиночку, в самому центрі міста – на вулиці Мельничука, 3 – між ратушею та Вірменським костелом. Приміщення «Надії» розташоване на першому поверсі будинку. Вікно та двері закладу виходять на південь.
Cам будинок є характерним зразком типової австрійської забудови Станиславова ХІХ століття. Він мурований. Його було реконструйовано в 1936 р. У Державному реєстрі нерухомих пам'яток України (пам'ятки містобудування і архітектури місцевого значення) він зареєстрований за охоронним номером 209-іф.
Впродовж останніх днів у будинку проводяться реконструкційні роботи. На даний час демонтовано автентичні дерев’яні двері та вікна. Віриться, що власник приміщення, дбаючи за його осучаснення, дотримуватиметься вимог пам’яткоохоронного законодавства, адже реконструкц ... Читати далі »
Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2011

Ще місяць тому вони були. Понищені, незабезпечені від негод і безпритульних, без чіткого майбутнього. Минулий тиждень позначився тим, що їх не стало – одразу двох. Місто втратило. Вони зникли майже непомітно, чи згадає хтось про них…
Так, тепер немає двох будівель споруджених на початку ХХ століття – будинку по вул. Шевченка, 65 та будинку по вул. Гетьмана Мазепи, 35. Так, ці будинки не були памятками архітектури та містобудування у формальному значенні (не були в реєстрі памяток і не мали охоронного номеру), але вони були памятками за своєї сутністю – були свідками далекого минулого.
Спостерігаючи інші будинки на вул. Шевченка ... Читати далі »
Переглядів: 918 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2011

Акурат на День незалежності виповнилося сорок днів від часу трагічної смерті останнього карпатського мольфара і, можливо, останнього відуна білої раси людей Михайла Нечая. Що ми знаємо про цю людину окрім того, що вона вміла розганяти хмари, змагатися з чорними духами й лікувати травами?

Де Нечаєве коріння
Чарівник з Верхнього Ясенова був переконаний у тому, що є нащадком козацького полковника Данила Нечая, могила якого у Вінницькій області. Полковник буцімто володів знаннями характерника, один з його синів змушений був утікати після батькової смерті на Буковину, звідки й походить рід карпатського мольфара по батькові.
Переглядів: 1073 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2011

Вулиця Чорновола у свій час була поділена на дві: Салінарну та Гірничу. За радянської влади вулиця була Шахтарською, а з 1999 року — названа іменем В’ячеслава Чорновола (1938-1999) — видатного українського політика, державного діяча, літературного критика, публіциста.
Попередні назви вулиці пов’язані з тим, що вулиця вела до калійного комбінату та шахт, де добувалася калійна сіль. На цій вулиці збереглося чимало приватних будинків початку ХХ століття, які належали калійному комбінату та приватним особам. 
На межі вулиці Чороновола та майдану Шептицького впевнено руйнується споруда української торговельної школи. Українська торговельна школа була відкрита у вересні 1941 року. Тоді ж був оголошений перший набір учнів. Заснував цей навчальний заклад доктор Михайло Гуцуляк, у минулому — викл ... Читати далі »
Переглядів: 949 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2011

Незалежності – 20 років. Такий самий термін у ХХ столітті прохазяйнували у Станиславові поляки. Друга Річ Посполита відсвяткувала свої двадцять 11 листопада 1938?го, а наступного року зникла у вогні Другої світової.
Було місто польським, є українським. Що за 20 років влада встигла зробити для Станиславова колись, і що тепер? Спробуймо порівняти.

Медицина. Пишаємось аптеками
У 1930 році у місті була одна лікарня на 130 ліжок, приватний пологовий будинок на 10 породіль, військовий і єврейський шпиталі (останній – на розі сучасних Мельника й Незалежності). Але всі ці лікарні були зведені ще за бабці Австрії. Власним досягне ... Читати далі »
Переглядів: 879 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2011

У суботу, 27 серпня, о 14.00 голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк візьме участь у закладанні пам’ятника Івану Франку у м. Коломиї по вул. В. Чорновола.
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

З давніх-давен наші пращури ідентифікували себе як націю за допомогою прапора. Історія синьо-жовтого стяга розпочинається ще у ХІІІ ст. Вчені дослідили, що походить він від герба Галицько-Волинського князівства – золотого лева в синьому полі.
До ХVІІІ ст. українці використовували різноколірні прапори, тому що допомагаючи тому чи іншому монархові, виступали з чужими стягами, і вони зазвичай і залишалися в козаків. Крім того, кожне місто мало свій символ. Пізніше по всій сучасній території України поширилася синьо-жовта кольорова гама. Значення цих кольорів на прапорі традиційно трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символ праці і достатку. Богдан Болюк, голова Коломийської районної ради, зазначив, що за це ніжне полотно полягли мільйони українців, які прагнули бачити Україну лише п ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

У сквері біля ПК «Мінерал» відбулося урочисте відкриття й освячення пам’ятного знака до 65-ої річниці депортації українців з Польщі. На цей захід з’їхалися керівники лемківських організацій, а також художні колективи не тільки нашої області, але й сусідніх Львівської й Тернопільської. Прибули до Калуша і гості з Польщі.
На урочистостях з нагоди відкриття наголошували, що цей пам’ятник займає гідне місце серед інших, які є в Калуші. Він символізує той нелегкий шлях, який пройшли лемки, надсянці, підлішці та холмщаки, вказує на ті часи, які довелося пережити їм під час депортації.
Як зауважив голова обласної організації товариства «Лемківщина» Степан Криницький, з півмільйона насильно виселених з рідних земель лемків залишилося всього 30-40 тис. Про пережите депортованими українцями говорив і г ... Читати далі »
Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

Оновлений барельєф В’ячеславові Чорноволу, що на фасаді ПК "Мінерал", відкрили у понеділок, 22 серпня. Барельєф був споруджений 2001 року. Автор — місцевий скульптор Ігор Семак, спочатку виготовив його з бетону. Однак, останнім часом барельєф почав руйнуватися і дав кілька тріщин. Відтак, активісти міської організації Народного руху України розпочали збір коштів на оновлення барельєфа.
За короткий час кошти вдалося зібрати, а барельєф — оновити до 20-ї річниці Незалежності України. Барельєф відкрили й освятили у присутності депутатів Калуської міської ради, членів Народного руху України та молодіжної громадської організації "Молодий рух”. Схвально відгукнувся про оновлену дошку і міський голова Ігор Насалик, який, між іншим, зазначив, що був особисто знайомий із В’ячеславом Чорноволом.
Подяку ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

Дубль №1
Рік 1984-й. Літо в розпалі. Чергова сенсація. В середовищі мистецьких кіл поширюються поголоски про зйомки в місті нового фільму ленінградської кіностудії. Це повинна бути пригодницька картина, створена на основі типового радянського патріотизму. Подібні стрічки вітчизняний кінематограф продукував масово, але для нас, містян, це була подія, адже не так часто можна відчути дух знімального процесу, побачити відомих акторів, почути на власні вуха такі магічні вигуки, як: «Тишина на майданчику», «Камера», «Мотор!» і т. д. і т. п. Ленфільмівці повернулися якраз із натурних зйомок в Казахстані, зокрема знімали у місті біля озера Балхаш, яке чимось нагадує наше. Тепер їхньою базою стала Коломия. Багатьом тоді вдалося пожити в цьому «світі мрій». Не оминула «чаша сія» й автора цих спогадів. В масовки набирали переважно працівників відділу культури, ... Читати далі »
Переглядів: 1154 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

У селищі Обертин Тлумацького району відзначили 480-ту річницю однієї з важливих битв Центрально-Східної Європи XVI століття. Ця баталія під проводом гетьмана Яна Тарнавського змінила хід історії.
Польсько-українська армія зійшлася у герці з військами молдавського господаря Петра Рареша. "Кількість військ противника переважала, але, застосувавши хитру тактику, союзні війська перемогли, - розповідає Василь Сенів, голова Тлумацької РДА, історик за фахом, - Про цю подію писали десятки знаних європейських науковців, письменників, публіцистів. І вивчають у школах та ліцеях, пишуть наукові дослідження, і всюди згадується Обертин". Ще донедавна на місці битви були занедбані поля, росли колючі кущі та сухі трави. Нагадував про величні справи минулого лише великий хрест, встановлений ще 1931 року. У період Другої світової війни його знищили. А недавно відновили. ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

Довгі та пишні кафтани, широкі пояси, блискучі коштовні ґудзики, хутряні шапки з фазанячим пір'ям, масивні срібні прикраси та довгі палиці. Вони неначе зійшли з картин середньовічних художників. У Тлумацький район і завітали колоритні сусіди з Польщі, представники стрілецького товариства "Братство Куркове в Тарнові".
"Наша історія товариства почалася 1444 року, - розповідає "Експресу" Єжи Червінський, керівник братства. - Діяло воно багато років, а згодом занепало. Відродилося 1845-го, а потім 1996-го. Братчики займаються благодійністю, беруть участь у різних історичних та громадських святах, концертах, опікуються молоддю. Ось і нині ми приїхали разом із нашими школярами та ліцеїстами побачити сусідню державу, познайомитися із ровесниками".
Пишні одежі братчиків коштують недешево — від 1,5 до 2 тисяч евро. Але, поглянувши на них, кожен каже, що воно того варте.

... Читати далі »

Переглядів: 784 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

Рогатинська громадська організація "Відродження" у серпні 2011 р. провела етнографічну експедицію у с. Дички Рогатинського району. Жителі с. Дички, відомий місцевий пасічник п. Бойко Остап Іванович та Вовк Василь Іванович передали майбутньому регіонального історико-краєзнавчого музею Опілля ряд давніх побутових предметів.
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

23 серпня 2011 р. в картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» презентовано виставку львівських художниць Світлани Стародубцевої та Зоряни Гуцуляк. Назва виставки є досить цікавою - «Космічний етновітер», її присвячено 20-ій річниці Незалежності України. На виставці представлено більше шести десятків творів мисткинь (50 – С.Стародубцевої, 11 – З.Гуцуляк).
З вітальним словом перед присутніми виступив генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський. За його словами: «…Найстабільнішими в державі є традиції народу. Приємно, що є такі люди – митці. У показаних нам роботах подано душу народу, пританні йому символи нації, - все, що є вічним…». Генеральний директор привітав колектив Заповідника з Днем Прапора та Днем Незалежності України, підкресливши, що у справі будови незалежної держави є «цеглинка» всіх працівників науково-дослідницького ... Читати далі »
Переглядів: 633 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

У житті більшості композиторів та виконавців, вихідців зі Станиславівщини, часто складалося так, що їхній талант, не маючи змоги розвиватися в рідних краях, розквітав у інших містах чи й державах. І все ж митці не втрачали зв'язку з домівкою і за найменшої можливості поверталися - тішити земляків своєю творчістю. Такою була й доля Ярослава Лопатинського - композитора за покликанням, лікаря за фахом.
Сьогодні ми відзначаємо 140 років від дня народження цього самобутнього музиканта, доробок якого ще мало вивчений, хоч свого часу відіграв певну роль у розвитку музичного мистецтва Західної України. Видатні українські композитори Станіслав Людкевич та Василь Барвінський схвально відгукувалися про музику Лопатинського, зокрема, про його солоспіви, зазначаючи, що тільки брак професійної музичної освіти завадив йому повністю творчо розкритися в інших жанрах ... Читати далі »
Переглядів: 821 | Долучив: Dnister | Дата: 24.08.2011

23 серпня 2011 року відбулося відкриття пам’ятної дошки повстанському поету, провіднику пропаганди ОУН Михайлові Дяченко, відомого під псевдонімом Марко Боєслав.
Участь у заході взяли секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків, заступник міського голови Михайло Верес, священики, члени братства ОУН-УПА, та представники громадськості. Чисельно до акції долучилися представники та депутати ВО «Свобода».
Розпочалось урочисте віче з освячення пам’ятної дошки та покладання вінків. Після освячення до присутніх звернувся секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків. Він привітав учасників заходу з сьогоднішнім Святом Прапора. Руслан Марцінків навів коротеньку історичну довідку з біографії Михайла Дяченка та підкреслив його вагу в процесі боротьби України за незалежність. «М ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Долучив: Dnister | Дата: 24.08.2011

Дерев’яні хрещаті церкви є візитною карткою Яремчанщини, невичерпним джерелом мистецького натхнення, а також знаком незнищенності національного духу та відданості Христовій вірі. Невеликий за розмірами дерев’яний, однокупольний храм Успіння Пресвятої Богородиці в місті Яремчі увінчує широку поверхню пагорба і чітким силуетом  вимальовується на тлі лагідних обрисів невисоких гір. На свято Успіння Пресвятої Богородиці тут знову буде особливо людно, адже гуцульській святині виповнюється 100 років.
В Шематизмі Станіславської єпархії за 1912 рік читаємо, що церква в Яремчі збудована і посвячена в 1911 році, число греко–католиків – 687. З часопису «Руслан» від 2 серпня 1901 року довідуємося, що тут з 1896 року функціонувала одноіменна богослужебна каплиця цієї конфесії.
Церква зведена за сприя ... Читати далі »
Переглядів: 926 | Долучив: Dnister | Дата: 24.08.2011

Тепер купити меблевий гарнітур - не проблема. До кольору, до вибору: меблі польські, італійські, французькі, китайські, оригінальні й підроблені, українські фабричні, українські кустарні - на всяк смак та гаманець!
Чому ж тоді ми, затамувавши подих, завмираємо перед музейною експозицією старовинних меблів, уявляємо, як виглядали колись покої, хто мешкав у таких квартирах, і віримо, що тоді люди, мабуть, були щасливіші?..
Початок минулого століття - це час зламу епох. Модернізм підкорив мистецтво, а відтак проник і в повсякденне життя. Пишні сецесійні форми поволі поступалися суворим і простим конструктивістським проектам в міській архітектурі. А в помешканнях міщан можна було зустріти і австрійську декоративність, і новомодний функціональний мінімалізм.
Переглядів: 778 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Доля. По різному вона складається в людей. Справедливо писав великий український поет Тарас Шевченко «у всякого своя доля і свій шлях широкий: той будує, той руйнує…».
Поколінню, народженому на початку XX століття, у часи панування панської Польщі на західноукраїнських землях, суджено пов’язати свою долю з боротьбою за незалежну Українську державу. Виховані на традиціях Шевченка і Франка, легендарних опришків і безстрашних усусів, вояків УГА, вони поринули у вир боротьби за волю. Не залишилася цього магістрального шляху і Анна Попович, яка народилася 29 травня 1925 року в мальовничому селі Зелена Надвірнянського району серед Карпатських гір, вічно зелених смерек, грайливих потоків і полонин. Як слушно зауважив у своїй книжці знаний на теренах краю патріот і краєзнавець Микола Сіщук, «Неначе писанка село Зелена».
Переглядів: 840 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Переконаний, що не випадково 20-річчя незалежності України співпало ще з двома дуже важливими ювілеями Національного заповідника «Давній Галич». У травні цього року ми відзначили 30-ту річницю заснування Музею народної архітектури і побуту Прикарпаття, а у вересні будемо святкувати ще одну важливу дату – 50-річчя створення Музею історії давнього Галича. Ці музейні заклади є структурними підрозділами нашого Заповідника. Тому до відзначення цих ювілеїв ми готуємося дуже відповідально і робимо усе для того, аби на належному рівні відзначити ці знаменні дати у житті нашого колективу. Так, у Музеї народної архітектури і побуту Прикарпаття упорядковано територію, відремонтовано всі пам’ятки етнографічних районів Прикарпаття: Покуття, Гуцульщини, Бойківщини та Опілля. Завершено будівництво в’їзної вежі, яка стала окрасою цього музею. Напередодні ювілею під рубрикою «Галицькі святині» побачив світ буклет «Музей  на ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

В суспільстві побутує думка, що в сучасному світі все вже вивчено, все досліджено, все написано і лише щось надзвичайне може потрясти уяву перенасиченого інформацією обивателя.
Минуло півроку, як вийшла в світ та дістала розголос книга «Світ східних галлів». Її написав Теодозій Король, який десятиліття досліджував походження свого народу, назв сіл, міст, рік, урочищ та всього, що оточує кожного з нас. Автор доказав, що галичани є окремою гілкою українського народу, а його праця є першою історією давньої Галичини.

В середині першого тисячоліття до н.е. Верхнє та Середнє Подністров’я було рідко заселено. В ті часи тут проживали автохтони впереміж з фракійськими племенами лаків, які прийшли з околиць Греції. Ці народи проживали ро ... Читати далі »
Переглядів: 1028 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Звісно, що зовсім не бажання принести до родини кожного з читачів "Галицького слова” чергову сенсацію, а ще напередодні 20-річного ювілею незалежності Української держави, заставило мене сісти за письмовий стіл і викласти свої наукові роздуми. Кожний свідомий член національної спільноти так само, як і кожен народ на певному і високому ступені свого розвитку, ставить собі запитання: "А звідки ж його витоки, де його найдавніша батьківщина, коли був той перший день, коли із загального людського масиву став відколюватися в самобутність український етнос?”. Та жага пізнання правдивого історичного минулого свого народу заставила автора першого українського літопису поставити собі запитання: "Звідки пішла Руська земля і як Руська земля постала?”. Чернець Києво-Печерського монастиря Нестор-літописець прекрасно знав П’ятикнижжя Мойсея, тому з Книги Буття черпав відомості, як на світі з’явилися різні народи, етноси і бага ... Читати далі »
Переглядів: 1006 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Хоч історико-етнографічний музей «Берегиня» місця для виставок не має зовсім, працівникам музею все ж таки вдалося викроїти його, бо гріх було б не показати надзвичайно цікаві експонати, які відображають довгий і тернистий шлях до волі. На виставці, приуроченій 20-річчю незаледності України, демонструються цікаві і рідкісні видання, фотографії та речі тих, що поклали голови на вівтар свободи. Особливо зворушує одяг, рушники, серветки тощо. Церечі, на яких є поєднання синього і жовтого кольорів, написи «Воля Україні або смерть» (1918р.), «Хай живе Україна» (1925р.), «Ще не вмерла України ні слава, ні воля!» (1937р.), вишиті синьо-жовті прапорці, тризуби тощо, що в радянські часи зберігалися десь під дідівською стріхою чи на дні бабусиної скрині, дійшли до нашого часу і з любов’ю передані опільському музею. Виставка вийшла багата і цікава. Тож сердечно запрошуємо Вас, шановні краяни та гості, відвідати музей «Бере ... Читати далі »
Переглядів: 731 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

ХХ століття займає особливе місце в героїчній і водночас трагічній історії українського народу. За 40 років (1914-1954 рр.) насильницькою смертю загинуло понад 20 мільйонів українців, а сотні тисяч були запроторені у фашистські і більшовицькі концтабори, виселені з рідної землі, загнані у колгоспне кріпацтво, позбавлені рідної церкви, історії, до краю обмежені спілкуванням рідною мовою.
Різні окупанти протягом століть намагалися будь-якими методами фізично і духовно знищити нас як націю. Але ми не тільки вистояли, а й спромоглися із всіх народів тодішнього Радянського Союзу створити воістину Народну Українську Повстанську Армію і вступити у збройну боротьбу проти німецько-фашистських і комуно-більшовицьких окупантів. Сотні тисяч найкращих синів і доньок України у тій нерівній боротьбі зложили своє життя на вівтар пожертв заради звільнення нашої землі в ... Читати далі »
Переглядів: 823 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

З 26 серпня до 30 вересня 2011 року в обласному художньому музеї експонуватиметься виставка творів Івана Стоянова. Його роботи виконані в авторській змішаній техніці колажу в поєднанні з тушшю та темперою. В основі мистецьких творів автора є знаки – символи, що використовувались болгарським народом у декоративно-ужитковому мистецтві.
Він народився у 1961 році в Республіці Болгарія. Закінчив університет єпископа Констянтина Преславського в місті Шумені. Майстер пластичного мистецтва. З 1968 р. є учасником колективних національних і міжнародних виставок. Підготував 18 персональних виставок у Болгарії та за кордоном. Мистецькі твори майстра знаходяться в громадських та приватних колекціях Болгарії, України, Білорусії, Китаю, Японії, Португалії, Франції, Іспанії, Італії. Запрошуємо до перегляду виставки!

Переглядів: 614 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Виставка живопису із фондів музею відображає історичну дійсність минулого нашої держави та його бачення у творах художників Івано-Франківщини. Такі імена як: Лев-Денис Іванцев, Опанас Заливаха, Михайло Фіголь та інших митці назавжди закарбувалися у мистецькій пам'яті не тільки Івано-Франківська, а й цілої України. Їхнє життя, як в радянський період так і в період незалежності було, сповнене творчої праці та дум про краще майбутнє своєї Батьківщини. Тематика робіт експонованих у художньому музеї торкається нашої історії. Історія правління Київських та Галицьких князів вилилась у серію графічних робіт художника Михайла Фіголя, де з науковою точністю представлені їх портрети та атрибути влади. Період козацької доби представлений портретом Б.Хмельницького - автор Ю.Панькевич. Портрети І.Франка, Л.Українки, В.Стефаника є відображенням великих постатей в історії нашої держави, що дали світу нове р ... Читати далі »

Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Село Межигірці розкинулося поміж пагорбами над річкою Бибелкою, лівою притокою Дністра. Не виключена можливість, що село бере початок від давнього замку або монастиря, про що свідчать численні історичні джерела. 
Перша письмова згадка про населений пункт датується 1431 роком. Відповідно до документу, виданого 23 лютого у польському місті Сандомирі, королем Владиславом Ягайлом у нагороду за довголітню вірну службу Янові з Конєцполя було надано кілька міст, у тому числі, як заставу за позичені 300 гривень королеві, село Межигірці. 
Згодом населений пункт переходив від одного до іншого власника, писалася історія села.
У першій половині ХХ століття Межигірці були одним з осередків просвітницького руху, де працювали читальня «П ... Читати далі »
Переглядів: 814 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

У виставковій залі Івано-Франківського відділення Національної спілки художників України відкрито тематичну виставку, присвячену 20-річчю Незалежності нашої держави.
Понад сто робіт провідних прикарпатських митців відтворюють тут усі чотири етнічних регіони краю: Гуцульщину, Опілля, Покуття і Бойківщину — їхню історію, культуру, природу, поступ області за 20 років незалежності і, звісно ж, людей.
Усі полотна, а на виставці представлені в основному картини художників Івана Лободи, Ігора Семака, Зіновія Осадци та багатьох інших метрів прикарпатського живопису, вселяють віру і оптимізм.
На святковій виставці скульптор Ігор Семак представив модель пам’ятника Романові Шухевичу, який буде встановлений у цьому році у місті Калуші. А ще тут ... Читати далі »
Переглядів: 631 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Музей історії Тисмениці у день незалежності України також відсвяткує свій ювілей, адже його відкрито саме до цього свята 15 років тому. Тепер він є одним із центрів культурного життя району.
Меморіальна дошка на фасаді розповідає про засновника і першого директора закладу Степана Гаврилюка. Нині музей носить його ім’я. Знаний освітянин та краєзнавець реалізував ідею місцевого "Руху". Під музей віддали частину будинку в центрі міста, зведеного на початку XX ст. для чоловічої школи. Створювали його гуртом міська влада, підприємці, просвітяни, союзянки, представники діаспори.
Тепер тут три зали, в яких криється чимало пізнавального і навіть небаченого. Захоплено й захопливо веде екскурсію директор музею Лілія Лишега.
Першою експозицією ... Читати далі »
Переглядів: 789 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Неодноразово на сторінках тижневика «Коломийські ВІСТИ» ми розповідали про руйнування старої добротної австрійської казарми-кам’яниці, яка має для нашого рідного міста величезне історичне значення. А в останньому числі «Коломийських ВІСТИЙ» ми розповіли мешканцям міста про те, як з грубими порушеннями норм, правил та стандартів і техніки безпеки уздовж території парку ім. К. Трильовського та й направці через сам парк, прокладаючи електричний кабель до новобудов, знищено кореневища кількох десятків дерев, які після цього, на думку фахівців, засохнуть.

Загалом, необдумані, а може й відверто ум ... Читати далі »
Переглядів: 1859 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2011

19 серпня 2011 року у велике християнське свято Переображення Господнє Коломия святкувала свій ювілей – 770-річчя з дня першої літописної згадки про місто Коломию. Біля пам’ятника Степану Бандері, на площі Привокзальній, о 10 годині ранку відбулося громадське віче, приурочене 20-й річниці відкриття пам’ятника українському політичному діячеві, ідеологу українського націоналiстичного руху ХХ століття, голові Проводу ОУН – Степану Бандері. Постамент є точною копією пам’ятника, встановленого у рідному селі – Старому Угринові на Калущині. До пам’ятника лягла грудочка землі з могили Провідника ОУН у Мюнхені. 
До цих поважних дат долучилися ще дві події: 200- річчя німецького поселення Маріягільф та 140 річчя з дня освячення храму, що пишається в центрі міста, – Української Греко-Католицької церкви Святого Архистратига Михаїла. 
Переглядів: 759 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2011

14 червня 2011 року вся Україна святкувала 120 роковини з дня народження одного з ініціаторів створення ОУН та її Провідника – Євгена Коновальця. У звя’зку з цим Івано-Франківський осередок ОУН через п. Миколу Сулятицького передав на експонування в Історико-меморіальний музей Степана Бандери пересувну виставку під назвою «Рік Євгена Коновальця», яка була відкрита 5 серпня в Старому Угринові.
Дана виставка підготовлена на матеріалах архіву ОУН в Києві і містить повну об’ємну інформацію про життя Провідника. Вона складається з 12 банерів, кожен з яких присвячений певному періоду життя Євгена Коновальця. Зокрема, розпочинається виставка банером із портретом Провідника та коментарями про нього Миколи Плав’юка та Стефана Романіва. Вони наголошують, що постать Євгена Коновальця навіки увійшла до Пантеону слави Української Нації. Наступні два банери розкриваю ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2011

Сьогодні у селі Спас Коломийського району Івано-Франківської області проходить фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас» до 20-ї річниці Незалежності України.
Як повідомив УНІАН головний організатор фестивалю, голова асоціації «Чиста флора» Михайло СТОВП`ЮК, по суті, «Смачний Спас» стартував ще у п`ятницю, 19 серпня, на Спаса, зі святкової літургії у місцевій церкві Преображення Господнього, якій виповнюється 200 років.
У суботу також священики відправили службу Божу, відбулася театралізована Хресна дорога до каплиці святих апостолів Петра і Павла (колишній монастир отців Василіан). А на місці першої сільської церкви у Спасі освятили хрест, відбувся конкурс духовних пісень та огляд старовинних церковних експонатів.
Переглядів: 767 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2011

Коломия. Альбом / Передмова М. Кочержук і М. Петріва. Автор історичних довідок – М. Кочержук. Упор. М. Петрів. – Тернопіль, 2011. – 72 с. [Наклад 1000 прим.].
Розкішне видання містить графічні роботи коломийських па­м’яток архітектури художника Романа Кочержука з мистецької збірки адвоката М. Петріва. Світлини місцевих споруд виконав В. Ніколенко. Вміщено також фотопанораму міста Я. Проціва та портрети очільників міста й району В. Лобурака. Літературна редакція М. Савчука. Дизайн – М. Ясінського і Ю. Венц.
Книжка-альбом побачила світ з нагоди 770-річчя від часу першої писемної згадки про Коломию. Автор ідеї – відомий меценат, адвокат Михайло Петрів. Відділ культури і туризму Коломийської міської ради (завідувачка У. Мандрусяк) був координатором цього видавничого проекту під назвою «Наше місто ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024