Четвер, 25.04.2024, 09:50:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 6 » Виставку творів майстрів мистецтв Прикарпаття відкрили у Галичі
22:19:09
Виставку творів майстрів мистецтв Прикарпаття відкрили у Галичі
3 квітня в Національному заповіднику «Давній Галич» відкрито виставку «Чарівний дивосвіт мистецтва». 
В різні періоди своєї історії тисячолітній Галич відіграв особливе значення, як в житті княжої держави, так і Європи; як в середні часи, так і в добу нової та новітньої історії. Загалом, кожному відома політична та військова роль міста – столиці, життєписи його володарів – натомість, тільки певне коло фахівців вивчає та популяризує історію мистецтв, які були характерні для міста на Дністрі. В експозиціях та фондах музеїв нашої держави та за її кордонами зберігаються вироби галицьких ремісників – ковалів, ювелірів, зброярів; твори будівничих храмів, перші друкарські видання – всі вони є на високому мистецькому рівні. Галич в мистецькому плані стояв на одному рівні з Києвом та Черніговом. Багато творів створених у минулих століттях є унікальними.

Проте, час не застиг на місці, все рухається вперед. І сьогодні уродженці Галича творять у рідному місті та районі, навчають юнь у школах мистецтв, їхні твори відомі далеко поза межами Прикарпаття та нашої держави – в далекій Америці, Італії, державах Балкан. Ряд уродженців Галича сьогодні активно працюють в мистецьких закладах обласного центру – зокрема, Інституті мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Саме тому не випадковим було відкриття виставки творів мистецтва викладачів Прикарпатського університету (кафедра декоративно-прикладного мистецтва) в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич».  В експозиції виставки (яка поєднує три частини виставкового залу) на огляд гостей та зацікавлених представлено близько сотні творів мистецтва. Це – твори живопису, вироби з сіна, кераміка, різьба на дереві та інкрустація, писанкові розписи, зображення на шовковій тканині, предмети з металу. Всі вироби виготовлені майстрами на високому мистецькому рівні; поєднують народне мистецтво, сакральний зміст і разом з тим, мають сучасний вигляд. Виставка буде цікавою всім – від школярів до викладачів академічних освітніх закладів. Відкриття виставки стало результатом спільної домовленості щодо співпраці між керівниками провідних наукових закладів області – Прикарпатським національним університетом ім. В.Стефаника (в.о. ректора Ігор Цепенда) та Національним заповідником «Давній Галич» (генеральний директор – науковий керівник Олександр Береговський).

Відкрив виставку заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Давній Галич» к. і. н. Семен Побуцький. На відкритті виставки виступили представники органів державної влади, ректорату університету та генеральної дирекції Заповідника, викладачі. Благословив виставку парох церкви Різдва Христового у Галичі о. Ігор. Представник духовенства наголосив на тому, що мистецтво і віра вдосконалюють людину – і це не є випадковим, адже кожен твір має Боже благословення. 
У вітальному слові проректор Прикарпатського університету імені В.Стефаника проф. Ганна Карась висловила радість з нагоди відкриття виставки творів викладачів Інституту мистецтв у Галичі – колисці духовності; подяку землі, яка дала життя основнику художньо-графічного факультету сл.п. Михайлу Фіголю, уродженцю Крилоса. На думку проректора, ХХІ століття є діалогом культур – у якому українці можуть сказати своє слово.

Заступник голови Галицької районної державної адміністрації з гуманітарних питань п. Ірина Чернега підкреслила цікаве поєднання у експозиції виставки науки і мистецтва. На її думку, і Прикарпатський національний університет і Національний заповідник «Давній Галич» спільно діють в авангарді української культури. Представник виконавчої влади передала присутнім щирі вітання від голови Галицької райдержадміністрації Григорія Івасишина та голови Галицької районної ради Петра Стрембіцького.

Також, на відкритті виставки виступили завідувач кафедри образотворчого мистецтва Інституту мистецтв Богдан Бойчук та викладачі Богдан Тимків і Юрій Юсипчук. У своїх виступах вони пригадали про творчість і вплив на творення університетської школи мистецтва Михайла Фіголя, розповіли про минуле (від 1982 р.) і сучасне Інституту мистецтв. Присутні почули про діяльність творчих лабораторій, матеріальну базу для навчання, специфіку виготовлення певних творів. Об’єднує сучасну спільноту викладачів та студентів творчість. Всі викладачі Інституту є практиками, що важливо в умовах сьогодення. У навчальному процесі збережено викладання традиційних народних ремесел, розвиваються нові напрямки діяльності, відкриваються новітні спеціалізації. На знак вдячності Національному заповіднику за співпрацю, представники Інституту мистецтв подарували чудовий образ Божої матері, який був виготовлений студентами спеціалізації «Іконопис» спеціально до свята Божого Воскресіння.
Підсумувала все побачене на виставці її куратор, мистецтвознавець, завідувач науково-освітнього відділу Національного заповідника «Давній Галич» п. Христина Береговська: «…Тут, на виставці можна отримати багато позитиву, імпульси духовності. Кожен з творців виставки прикладається до творення традицій. Інститут мистецтв зберігає традиції, популяризує мистецтво. Всі автори представлених творів є надзвичайно талановитими і креативними. Вони зберігають у власній творчості власний етногенетичний код, але при цьому чудово орієнтуються у сучасних тенденціях мистецтва…».
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 606 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024