П`ятниця, 19.04.2024, 03:31:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 06
3 квітня в Національному заповіднику «Давній Галич» відкрито виставку «Чарівний дивосвіт мистецтва». 
В різні періоди своєї історії тисячолітній Галич відіграв особливе значення, як в житті княжої держави, так і Європи; як в середні часи, так і в добу нової та новітньої історії. Загалом, кожному відома політична та військова роль міста – столиці, життєписи його володарів – натомість, тільки певне коло фахівців вивчає та популяризує історію мистецтв, які були характерні для міста на Дністрі. В експозиціях та фондах музеїв нашої держави та за її кордонами зберігаються вироби галицьких ремісників – ковалів, ювелірів, зброярів; твори будівничих храмів, перші друкарські видання – всі вони є на високому мистецькому рівні. Галич в мистецькому плані стояв на одному рівні з Києвом та Черніговом. Багато творів створених у минулих століттях є унікальними. ... Читати далі »
Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

Настали ті перед великодні дні, коли згадуємо і молимося за наших найдорожчих, які відійшли від нас.
Музей «Берегиня»… Тут кожна річ нагадує наших дідів-прадідів. Їх нема серед нас, але музей зберігає їхню пам’ять. Більше двох сотень рушників, вишитих руками наших бабусь, більше півтори сотні сорочок, а ще запаски, ґорсики, скрині, старовинний довбаний вулик, жорна, терлиця… До сліз зворушує горсточок лляного, блискучого, як шовк, прядива, майстерно зв’язаного понад 50 років тому. 
Нещодавно в музеї зібралися поважні шанувальники і друзі «Берегині». Розглядали речі, такі знайомі ще з дитинства, яке пройшло у селянській хатині. І згадалося Симоненкові:
Я прощаюся нині з тобою,
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

Невеличкому придністровському селу Бовшеву судилося потрапити на сторінки давньоруського літописання в тиху для природи і чорну для Галича ніч 1153 року, коли зі сцени історії навіки зійшов князь Володимирко Володаревич, а вже перед ранком сонце слави сходило для його сина, філософа і книжника Ярослава Осмомисла. А на початку 60-х років минулого століття, коли розпочалося будівництво Бурштинської електростанції, львівські археологи Володимир Баран, Лариса Крушельницька і Роман Чайка вирушили від середньої течії Гнилої Липи і крок за кроком, добираючись аж до устя ріки, пильно вивчали кожну ділянку землі. Неподалік від села Бовшева дослідники виявили в різних урочищах три давньоруські поселення ХІІ-ХІІІ ст. Під час розкопок одного з них, в господарському об’єкті, задокументованому в експидиційних звітах під номером 13, науковці відкрили на глибині 1,90 м бронзову іконку з біблійним сюжетом Благовіщення. ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

Iвано-Франківська обласна рада вирішила профінансувати будівництво пам’ятника командиру УПА Роману Шухевичу в Калуші.
За це рішення сьогодні одноголосно проголосували депутати. Профінансують пам’ятник в розмірі 100 тисяч гривень.
Голова облради Олександр Сич наголосив, що потрібно завершити будівництво пам’ятника до дня народження повстанця - 30 червня.
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

У кіно час прискорюють легко. Наприклад, ставлять камеру навпроти квіткового горщика, і потім глядач може бачити, як за лічені хвилини пробивається зелений побіг, виростають листки, розпускається бутон і т.д. Цей принцип можна застосувати і до історії міста. Тож поставимо віртуальну камеру на центральному перехресті Станиславова та прослідкуємо його еволюцію.

У 1913 році на розі вулиць Сапєжинській (Незалежності) та Гославського (Вітовського) звели п’ятиповерхову кам’яницю Карла Гаусвальда. Цей будинок остаточно сформував обличчя перехрестя, яке воно зберігає протягом майже сотні років. Німець Гаусвальд походив із простої ковальської родини, починав із торгівлі цвяхами й доробився до власного «хмарочоса». Зрозуміло, що він там мешкав не сам. Перший поверх займали крамниці, вище починалис ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

Одного разу до моїх рук потрапили міліційні звіти по місту Станіславу за першу половину 1941 року. Серед дрібних крадіжок і п’яних бійок осторонь стояло жорстоке групове вбивство, що сталося 5 лютого.
У будинку №10 на вулиці Далекій (невеличке відгалуження від Богдана Хмельницького) сусіди та міліціонери знайшли побиту родину Хмель. Чоловік, його дружина й донька вже були мертвими, а пораненого одинадцятирічного сина у важкому стані доставили в лікарню. Сусіди показали, що з помешкання вкрали різний одяг, взуття, нечисленні коштовності. Розслідування доручили начальнику карного розшуку лейтенанту Чубенко. Вже наступного дня справу було розкрито. Вбивцею виявився Петро Орєшкін, 1918 р. н., уродженець Московської області, кандидат у члени компартії. Він був старшим сержантом місцевого 29-го танкового полку, з якого дезертирував ще 4 січня. При затриманні ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024