Четвер, 25.04.2024, 06:29:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 6 » Згадаймо, щоб і нас згадали…
15:08:42
Згадаймо, щоб і нас згадали…
Настали ті перед великодні дні, коли згадуємо і молимося за наших найдорожчих, які відійшли від нас.
Музей «Берегиня»… Тут кожна річ нагадує наших дідів-прадідів. Їх нема серед нас, але музей зберігає їхню пам’ять. Більше двох сотень рушників, вишитих руками наших бабусь, більше півтори сотні сорочок, а ще запаски, ґорсики, скрині, старовинний довбаний вулик, жорна, терлиця… До сліз зворушує горсточок лляного, блискучого, як шовк, прядива, майстерно зв’язаного понад 50 років тому. 
Нещодавно в музеї зібралися поважні шанувальники і друзі «Берегині». Розглядали речі, такі знайомі ще з дитинства, яке пройшло у селянській хатині. І згадалося Симоненкові:
Я прощаюся нині з тобою,
Рідна хато моя, назавжди.
Ти була мені наче мати,
ти служила мені, як могла,
кожна кроквочка, кожна лата
не жаліла для нас тепла.
Тож сьогодні в тебе свято,
в шибках вогники голубі,
переходячи в нову хату,
говорю я «Спасибі тобі!»
А ще оглянули Шевченківську виставку, яка здивувала великою кількістю експонатів. Особливу цікавість викликали старі часописи 20-30 років, зокрема «Вчительське слово» (1914р.), де йдеться про відзначення 100-літнього ювілею Т. Шевченка. Пані Стефа Крижанівська лишила зворушливий запис у книзі відгуків.
А потім, посідавши за столики, пригощалися тістечками і чаєм…і полилася щира, невимушена розмова про найдорожчих наших дідусів і бабусь, яких вже давно нема серед нас. Було нас десятеро вже посивілих немолодих. Виявилося, що 5 наших родин були виселені в Красноярський, Хабаровський край. Дехто з них до сьогодні спочиває у сибірській землі. Серед наших родин були отруєні, інші, замордовані, знайшли вічний спочинок у Бабиному Яру. Працьовиті, чесні, вони ніколи не нарікали на свою долю, мужньо, терпляче сприймали все, що підносило їм життя. А ще співали. піснею виливали свої жалі і радощі, пісня допомагала у праці. Галя Шибівська згадала старовинну бабусину пісню «Ой там коло млина зацвіла калина», Тамара Гусар наспівала забуту пісню «Ой вийду я, вийду на круту гороньку», якої навчила її ще в дитинстві бабця Катерина. Ганна Смирнова захоплено розповіла про свою мудру маму-просвітянку, показувала вишиту мамину сорочку. Олексій Гусар розповів, як його дід втік із Сибіру і без грошей дістався додому. Про перебування родини в Хабаровську говорила Марія Міка. А Ганна Серветник прочитала дуже доречний до нашої розмови вірш вчителя, знаного в Бурштині поета П. Й. Нарівного. Згадували й веселі, навіть смішні історії, які траплялися в житті наших предків, розглядали старі фотографії, з яких живими очима дивляться наші мудрі родичі, що відійшли у потойбічний світ.
Незчулися, як пролетіло 2,5 години. І все ж не спішили розходитися, бо було цікаво. Просили визначити нову тему  для наступної зустрічі, бо хочеться зібратися знову. Жаль, що старші люди сьогодні якось відірвані від життя, а несуть у собі великий багаж мудрості і життєвого досвіду. Тож варто подумати, чи не запрошувати на наші посиденьки молодих.
Тамара Гусар, м. Бурштин, музей «Берегиня»

Переглядів: 629 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024