Середа, 24.04.2024, 05:16:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 13
В історії галицького села Острів є цікавий факт із першої половини ХХ століття. Його ми відшукали у книзі «Міста і села Галицького району» (за редакцією П. Арсенича, Івано-Франківськ, 2001р). П.Арсенич пише про те, що «значну культурно-просвітницьку роботу проводив у селі полковник армії Української Народної Республіки Андрій Голуб, який одружився з Марією Гелемей...».
Звісно така скупа інформація тільки збудила наше зацікавлення і ми вирішили дізнатися, хто цей історичний діяч, яка його роль у нашій непростій історії та які обставини занесли його у це село. То ж пропонуємо читачам нашого часопису відомості, котрі нам вдалося відшукати.
Андрій Голуб народився у 17 травня 1887 року в місті Лохвиця на Полтавщині. Після закінчення Єлсаветградського кавалерійського училища йому було присвоєно чин ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Напередодні Різдва в 1935 році Станиславів сколихнула небувала подія. «Сенсаційна афера в Станиславові!», «Афера, про яку говорить Станиславів» - кричали заголовками міські газети. А сталася річ, яка тепер нікого би не здивувала, - фінансове шахрайство.
Знана в місті фірма братів Манделів - "Mandel" - в суді звинуватила своїх компаньйонів - фірму "Alster i Szapira" в шахрайстві і вимагала повернення 100 тисяч злотих. В кінці фінансового року "Alster i Szapira" підбили баланс спільної діяльності, з якого випливало, що чистий дохід становить 240 тисяч злотих, який начебто чесно поділили на дві фірми. Тим часом власники фірми "Mandel" підрахували, що насправді чистий прибуток фірм становив 460 тисяч злотих. Отже, компаньйони вирішили обдурити їх щонайменше на 100 тисяч злотих!
Справа набула великого роз ... Читати далі »
Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Кожний край має шановану Святиню, яка своїм благодатним впливом охороняє край від зла і нещасть. Святинею Бойківщини є Ікона Гошівської Божої Матері.

Чудотворна Ікона Гошівської Божої Матері
Образно подібна до Ченстоховської ікони, вона, за переданням, спочатку належала родині хорунжого Шугая. Під час пожежі, коли господарство хорунжого згоріло дотла, залишилась недоторканою лише одна стіна – на ній висіла ікона. Потім святий образ перебував у маєтку Гошовських, відтак ікона знову змінила власників. В 1736 р. Вона оновилась і «заблисла великим сяйвом», а потім на обличчі Богородиці залишилась немовби роса, а з очей спливали сльози, що засвідчило багато людей і місцевий священик. Гошовський передав ікону в монастир, а митрополит Лев Шеп ... Читати далі »
Переглядів: 614 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Що ми знали про нього раніше? Що був він «українським буржуазним націоналістом», «нацистським прислужником»... Лише з відродженням України ми одержали можливість дізнатись, ким насправді була ця яскрава особистість. Мова йде про австрійця за походженням, українського патріота за переконанням з однієї із найславетніших монархічних європейських династій Габсбургів — ерцгерцога Вільгельма-Франца Лотрінгена, який увійшов в історію нашого народу під прізвищем Василя Вишиваного й усе своє життя пов’язав з боротьбою за українську державність, до кінця своїх днів залишаючись вірним обраному шляху.
Недавно київське видавництво «Темпора» порадувало читачів окремою книжкою Юрія Терещенка і Тетяни Осташко «Український патріот із династії Габсбургів» (Київ: «Темпора», 2011. — 408 с.). Точніше, ми одержали її друге видання, доповнене новими документально-архівними м ... Читати далі »
Переглядів: 575 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Де поховані видатні івано-франківці і як доглядають за їхніми могилами? Цими днями на чинних та вже закритих цвинтарях Івано-Франківська було багатолюдно.
За традицією, в час Великодніх свят на Галичині заведено провідувати могили своїх рідних, наводити лад біля пам'ятників, поправляти надгробки. Відвідуючи кладовища, багато хто з міських старожилів не обмежується самим тільки візитом до місць захоронення родичів, але й відвідує могили людей, про яких досі згадують у місті, які залишили яскравий слід в його історії, стали взірцем для наслідування.
Чи легко в Івано-Франківську розшукати могили славних земляків? Де поховані видатні мешканці нашого міста? Чи належно доглянуті їхні могили?
Ідея створення франківського пантеону - місця д ... Читати далі »
Переглядів: 633 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Художників мало цікавить історія Івано-Франківська. Взагалі, жанр історичного живопису в нас розвинений слабо. Якщо й малюють, то в першу чергу галицьких князів чи запорізьких козаків. Невже в історії старого Станиславова не було моментів, гідних пензля живописця? Аби дати відповідь на це запитання, довелося трохи побігати музеями, виставками, бібліотеками. І не дарма.

Облога Станиславова
У серпні 1676 року до міста підійшло 50-тисячне турецьке військо. Тоді вирішувалася доля Покуття — якби фортецю взяли, довелося б суттєво перекроювати політичну карту Східної Європи. Але станиславівський гарнізон героїчно боронився протягом двох тижнів і, врешті-решт, турки були змушені зняти облогу.
Переглядів: 655 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

На вулиці Мельничука в Івано-Франківську нині стоїть металевий паркан. За ним повним ходом йдуть будівельні роботи. На невеличкій площі між кількома пам’ятками архітектури збираються звести чотириповерхівку. Через дорогу — Білий дім, і схоже, що нікого з чиновників це не бентежить.
Як розповіли «Репортеру» в міському департаменті архітектури і містобудування, тут будують навчальний корпус Західноукраїнського економіко-правничого університету. У серпні 2011-го Міносвіти згадало цей виш серед тих, які минулоріч не отримали жодної вступної заяви від абітурієнтів. Забудовник — ТОВ «Станіславська будівельна компанія», яка минулого року подала в суд на університет за борги, і тоді ж розпочалося провадження про банкрутство вишу.
Олег Баран, заступник начальника управління ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Офіційно вважається, що останнім царем Російської імперії був Микола ІІ. Але це не зовсім так. Адже 2 березня 1917 року він зрікся престолу на користь свого молодшого брата Михайла. Натомість, той уже назавтра відмовився від влади та визнав Тимчасовий уряд. Таким чином Михайло Олександ­рович був останнім номінальним володарем Росії з династії Романових.
До чого тут Станиславів? Справа у тому, що великий князь був у нашому місті й навіть отримав за нього орден.
На початку Першої світової війни росіяни створили Кавказьку туземну кавалерійську дивізію з добровольців-мусульман. Її командиром і став уже знайомий нам князь Михайло. Дивізія воювала в Галичині та брала участь у боях за Станиславів.
У листі до дружини 2 березня 1915 року імп ... Читати далі »
Переглядів: 695 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024