П`ятниця, 29.03.2024, 16:32:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 13 » Святиня Бойківського краю
11:45:28
Святиня Бойківського краю
Кожний край має шановану Святиню, яка своїм благодатним впливом охороняє край від зла і нещасть. Святинею Бойківщини є Ікона Гошівської Божої Матері.

Чудотворна Ікона Гошівської Божої Матері
Образно подібна до Ченстоховської ікони, вона, за переданням, спочатку належала родині хорунжого Шугая. Під час пожежі, коли господарство хорунжого згоріло дотла, залишилась недоторканою лише одна стіна – на ній висіла ікона. Потім святий образ перебував у маєтку Гошовських, відтак ікона знову змінила власників. В 1736 р. Вона оновилась і «заблисла великим сяйвом», а потім на обличчі Богородиці залишилась немовби роса, а з очей спливали сльози, що засвідчило багато людей і місцевий священик. Гошовський передав ікону в монастир, а митрополит Лев Шептицький, після проведення церковного розслідування, окремим декретом проголосив її чудотворною. Від того часу ікона Гошівської Богоматері прославилась багатьма чудесами.
Бойки переказують численні історії про зцілення людей біля образу Божої Матері. Далекого 1770 року у Гошів їхала Марія Кульчицька. Коли жінка напувала в ріці коней, одна її дитина випала з воза і втопилася. Мати взяла на руки мертву дитину, занесла її до церкви і, впавши на коліна перед іконою Божої Матері, щиро молилася і трапилось чудо – дитина повернулась до життя. До кінця ХVIII століття у «Монастирському літописі» монахи Гошівського монастиря зафіксували біля ста свідчень про зцілення через заступництво Богородиці.
Гошівська ікона чудом збереглася від пожежі в час Другої світової війни, натомість монастирські будівлі були знищені. Далі слід ікони губиться: ймовірно, вона потрапила в приватну колекцію. Безблагодатна  пустка, яка запанувала у Гошеві за часів комуністичної влади, боляче відбивалась у душах бойківчан. Їхні молитви були спрямовані до зниклого образу, вони молили Божу Матір про повернення Святині.
Коли у 1987 році люди почали бачити образ Богородиці на вікнах руйнованих церковних споруд, це було сприйнято як знак скорого повернення духовного осердя краю.
У 2001 р. з Івано-Франківська до Гошева була перенесена і встановлена на місце почитання копія, яка датувалася реставраторами початком XX ст.
11 січня 2009 року сталась ще одна вікопомна подія. Група парафіян знаменитої церкви святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі, яку очолив настоятель о. Ігор-Ілля Онишкевич освятила у  Святопреображенському монастирі отців-василіян у Гошові копію Чудотворної ікони Матері Божої.
Список-копію Бойківської Святині виконала художниця-іконописець Руслана Галушко за особливим благословенням Владики Богдана (Дзюраха).
Фундатором ікони стала родина Василя Бартківа (село Розточки, Долинського району, Івано-Франківської обл.). Це є першим списком-копією чудотворної ікони Гошівської Богородиці, зробленою та канонічно освяченою за доби Української Незалежності.
Мистецтвознавці високо оцініли якість виготовлення списку. А вірні відчули велику духовну  прихильність до цього образу, який набув слави помічного. В Києві проживають десятки тисяч вихідців з Бойківщини та їхніх нащадків. Їхні спраглі прабатьківської духовності серця тягнуться до Святині. Тому список Гошівської Чудотворної на Аскольдовій могилі є шанованим як серед столичної громади бойківчан, так і серед киян.
Отець Ігор, настоятель церкви святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі, розповів про історію  списку Чудотворної Ікони Гошівської Божої Матері: Це було в 2008-му році. В нас в Церкві Святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі  була вже копія ікони Матері Божої Зарваницької. В нашій розмові тоді з Василем Бартківим, - а він є наш парафіянин, він приходить до нашої церкви, молиться, - в нього народилася ідея, щоби зробити список з Ікони Божої Матері Гошівської. Ця Ікона є дуже знана і дає велике заступництво.
І Василь Бартків, який є родом з Долинщини зробив цю велику жертву за сприяння ігумена Гошівського монастиря отця Дам’яна. Це є дуже символічно, що так поєдналася Гошівська Ясна гора і гора Аскольдова над Дніпром.
Ікона Гошівської Божої Матері в нашому Храмі зараз є в Святилищі. Ми її виставляємо в Храм в першу суботу місяця і в інші Богородичні свята, люди приходять помолитися до цієї ікони.
Нещодавно пан Василь виголосив таку ідею, щоби поєднати  його рідний край з Києвом ще і в той спосіб, щоби організувати паломництва, - з Івано-Франківщини люди будуть приїжджати на Аскольдову могилу – помолитися до образу Матері Божої. А ще по дорозі відвідати Крути (в нас на Аскольдовій могилі є могили крутянців), приїхати в Ніжин, проти Хресною ходою до Крутів, там є наша громада, - помолитися в Крутах за студентів, які загинули за волю України. Також відвідати церкву з розписом в Лемеші, Козелець, де є знаний іконостас, і приїхати до нас на Аскольдову могилу. Такі паломництва будуть благодійними за рахунок Фонду «Бойківська бартка», фундатором якої є пан Василь Бартків. Це є велика справа…

Переглядів: 611 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024